cropped tom header

Säsongsöppningen gav positiva svar, två personliga rekord

Skrivet av Tom Johansson 26.01.2020 | 0 Kommentarer

Filiph löpte två 60-meterslopp på 7,10 då han inledde årets tävlingssäsong i Botniahallen i lördags. På 200 meter klockades han för 21,88. Båda resultaten är hans personbästa inomhus (på bana som är över 200 meter).

Han är speciellt nöjd med sitt 200-meterslopp även om han var en bra bit efter finländska friidrottens storlöfte Samuel Purola som hade tiden 21,29. Filiphs utomhusrekord är på 21.83 som han löpte i ungdoms-FM i Borgå i fjol. Lördagens tid är hans nästbästa någonsin. Att det kommer i årsdebuten känns bra. Som jämförelse kan ännu nämnas att Filiph löpte 200 meter  i Botnia Junior Games också i fjol. Då var tiden 22,35. I den jämförelsen var gårdagens lopp ett rejält kliv framåt.

På 60 meter kunde det kanske ha gått bättre. Det är en distans som han inte satsat så mycket på. Han kom bra i väg de första stegen efter startskottet men accelerationen blev efter det inte riktigt som den borde. Först på slutet fick han flyt i löpningen.

Han är i vilket fall som helst nöjd med sin säsongsöppning. Han fick egentligen de svar han hoppades på. Snabbheten har utvecklats, träningen biter.

Om en vecka ska ha försöka få ett bra lopp också på 400 meter som alltjämt är hans huvudsträcka. Han tävlar då till Jyväskylä. Att träna för 400 meter är som att gå på slak lina. Snabbheten måste utvecklas. Men det räcker inte enbart med snabbhet. Snabbhetsuthålligheten är lika viktig. Dessa två egenskaper motverkar varandra i någon mån. För att lyckas måste man hitta den rätta blandningen. Nyckeln finns sannolikt någonstans mellan snabbheten och snabbhetsuthålligheten. Den nyckeln söker han i sin träning.

Överlag var det bra tävlingar i årets upplaga av Botnia Junior Games. Speciellt roligt är att se att GIF kommer på bred front, både i allmänna klassen och i juniorklasserna. Att även övriga Karlebyfriidrottare gör fina resultat gör förstås inte saken sämre. Friidrotten lever i Karleby, även om offentligheten inte är så stor. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar