cropped tom header

Siktet inställt på sommarens duster

Skrivet av Tom Johansson 27.02.2023 | 0 Kommentarer

Filiphs bloggKarleby Idrottsgård är träningsarena i början av sportlovet. 

 

Nu blir det ett par veckor med grundträning för att ge en stabil bas för träningen med större effekt. Snabbhetsuthållighetsträningen som snart vidtar består av bland annat 9–15 drag på 150 meter. Denna träning blev på hälft under vintern och bidrog till att det inte blev några toppenresultat på 400 meter.

Han inledde inomhussäsongen med att löpa 200 meter i Jyväskylä på 22.28. Det är hans bästa inomhusresultat på kort bana. Det ska medges att det inte blivit några 200-meterslopp på kort bana på länge. Det gamla rekordet var från tonåren. På lång inomhusbana löpte han på 21,84 för ett par år sedan.

Första tävlingen var i varje fall uppmuntrande, speciellt med tanke på att han stukade foten under uppvärmningen. Trots stukningen kunde han genomföra loppet och det blev inget längre uppehåll än ett par dagar med lättare träning.

Efter Jyväskylä övergick Filip till huvudgrenen 400 meter. I Tammerfors löpte han på 49,47. 

Hall-FM i Helsingfors blev en rätt dålig tävling för honom. Han kom elva med tiden 49,84. Han tycker att han gjorde ett dåligt lopp taktiskt sett. Det blev en del onödigt bromsande. Placeringen var sämre än väntat, men tidsdifferensen fram till medaljörerna var ändå inte så stor.

Han konstaterar att 400 meter är en krävande distans och det lyckas inte om inte träningssäsongen varit helgjuten. Även om träningsvintern varit bättre än år 2022 hade han en del problem lite före jul, problem som sannolikt påverkat resultaten på 400 meter. Han drabbades av corona och hade i samma veva även lite känningar i vadmuskeln. Det betydde tre veckor rehab-träning i stället för snabbhetsuthållighet. Under början av året har han inte hunnit kompensera detta bortfall.

Filip ser ändå halltävlingarna som nyttiga. De fungerar som bra träning. Under tävling tvingar man sig att ta ut mera än under träning.

Nu är det nya tag och siktet är inställt på utomhussäsongen. Han hoppas att han hålls hel och frisk då han börjar studera tävlingskalendern så småningom. Målet är i första han att komma tillbaka till sin nivå han hade sommaren 2021 och att bättra på därifrån. (Tom Johansson)

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar