cropped tom header

Femte i Tammerfors med snudd på pallen

Skrivet av Tom Johansson 24.08.2018

Kategorier:

Det blev en femteplats för Filiph på 400 meter i Stjärnspelen i Tammerfors i kväll, fredag kväll. Tiden var 48,35, vilket är hans näst bästa tid på sträckan. Loppet vanns av britten Jamal Rhoden-Stevens vann på 47,21 före Eljas Aalto på 48,07. Christoffer Envall slutade trea med tiden 48,32, Markus Teijula följde strax efter med 48.34, alltså en hundadel snabbare än Filiph.

Väderleksförhållandena var inte optimala, men ändå hyfsade. Filiph är realtivt nöjd med sin insats. Det var första 400-metersloppet i år som farten inte stannade av på sluttampen. Han förlorde nu i stället i den sista kurvan. Filiph tappade lite fokus här, borde ha kunnat trycka på lite mera och fått en bättre position in på upploppet. Han är i varje fall glad att han var n'ra sina inhemska konkurrenter. (Tom Johansson)


Sverigekampen en stor upplevelse

Skrivet av friidrottenidag 14.09.2015

Kategorier:
Att få vara med i det finländska landslaget i Sverigekampen var en stor upplevelse för Filiph. I första hand var det en lärorik inblick i de större sammanhangen. För friidrottarna är landskampen alltjämt en stor och engagerande händelse. Många samverkande faktorer bidrog till att han som 18-åring kunde debutera i det blåvita landslaget. Från tidigare har han som bekant varit med i ungdomslandskampen i fjol och i den nordiska fyrlandskaampen för ett par veckor sedan. Men det är klart att det är annorlunda att inifrån se hur seniorlaget agerar. Det blev en del ritualer som är halvhemliga och av det skämtsamma slaget då ”gulnäbbarna” skulle upptas i laget. Den idrottsliga insatsen blev ingen stor succé. Filiph löpte tredje sträckan och lyckades inte få rygg på den flyende svensken. Öppningen blev lite för hård i motvinden på bortre långsidan. Krafterna tröt och det blev jobbigt på upploppet. Årets arenasäsong fick i varje fall en oförglömlig avslutning. Nu följer en viloperiod. Då ska även en ömmande fot efter en tung tävlingsperiod få välbehövlig återhämtning. Sedan är det bara att vänta på den nya träningsperioden, och hoppas på att hälsan står honom bi. Som det nu ser ut är motivationen på en bra nivå. Vi ska också så småningom summera året som har positiva förtecken, men även en del frågetecken. (Tom Johansson)

Plötsligt händer det..., 48,52 och NM-brons

Skrivet av friidrottenidag 29.08.2015

Kategorier:
Filiph fick mitt i allt till sitt bästa 400-meterslopp i den nordiska fyrlandskampen i dag. Landskampen är samtidigt nordiskt mästerskap. Filiph blev trea på sin tid 48,52. Därmed steg han upp till tionde plats i den inhemska årsstatistiken, slog nytt klubbrekord och säkert någonting därtill. Bronspengen innebär att han var tredje i tävlingen, inte att han är tredje bäst i Norden. I vår förhandsgrej konstaterade vi att den nordiska konkurrensen på sträckan är stenhård i denna åldersklass. Den danske Europamästaren Benjamin Lobo Vedel deltog inte. EM-tvåan Karsten Warholm, Norge, valde att löpa 400 meter häck som avgjordes lite tidigare. Sverige har några löpare med bättre statistiktider än de som deltog i dag. Men det betyder inte att standarden nu var låg. Segraren, norske Josh-Kevin Ramirez Talm, hade tiden 47,09. Det är över en halv sekund bättre än Oskari Mörös finländska årsbästa. Svensken Kalle Berglund löpte på 48,20. På sin specialdistans, 800 meter, har han löpt under 1,47. Dagens lopp visade att psykologin har en stor betydelse. Säsongen har varit lång och Filiph börjar bli sliten. I dag var det igen motvind på bortre långsidan och han hade lottats på ytterbanan som han brukar ha svårt med. Dessutom var han täppt i näsan. Detta bidrog sannolikt till det inte fanns några stora förhoppningar om att komma ner på de tider som funnits i bakhuvudet under hela sommaren. Möjligen gjorde det att löpningen nu var avslappnad och resultatet var hans överlägset bästa. Han var självfallet mycket nöjd med sin insats. I morgon deltar han i långa stafetten. (Tom Johansson)

Geografisk spridning på FM-medaljerna

Skrivet av friidrottenidag 17.08.2015

Kategorier:
FM för u. 19 år som avgjordes i sommarfagra Nyslott under veckoslutet visar att friidrottseliten är spridd över hela landet. Den första dagen avgjordes 15 grenar. Ingen förening fick under den dagen fler än ett guld. Turun Urheiluliitto var framgångsrikast med fyra medlajer som dagssaldo. Kuopion Reipas fick tre, övriga fick nöja sig med färre medaljer. För SFI blev det ett nytt medaljrikt veckoslut, vilket vi snart vant oss vid. Förutom framgångarna i Nyslott tävlade idrottare under 22 år i Lahtis. För Filiph blev det ett halvtamt lopp i försöken på 200 meter. Insatsen räckte inte till finalplats. Men veckoslutet ökade i varje fall hungern. Vi är i varje fall nöjda med veckoslutet som för hans del var säsongens viktigaste. Det är oklart hur tävlingsprogrammet ser ut framöver. Avgörande är om det blir landskamp, den nordiska fyrlandskampen om knappt två veckor. Nu ser det ut som om sommarvädret infunnit sig. (Tom Johansson)

Femte individuella FM-medaljen

Skrivet av friidrottenidag 15.08.2015

Kategorier:
Det blev FM-brons och ett nytt personbästa på 400 meter M19 som avgjordes i dag i Nyslott. Medaljen var den femte individuella på denna nivå. Dessutom finns som bekant ett stafettguld i prisskåpet. Att ha en obruten medaljkedja har en viss psykologisk effekt. Tron på det han gör får någon form av bekräftelse. Tids nog kommer en lite kraftigare sänkning av personrekordet. Dagens lopp var sist och slutligen rätt lyckat. Motvinden på bortre långsidan störde en aning. Filiph hade vissa problem med att få lugnet i löpningen där. In på upploppet gick det fort undan. 50 meter före mål såg det ut som om han till och med skulle kunna ta hem storkovan. I den förhoppningen blev löpningen igen mera spänd och de två värsta konkurrenterna kunde hålla undan. FM-tävlingarna är samtidigt något av en granskningstävling inför nordiska mästerskapen. Beroende på hur de övriga löparna väljer kan det öppnas en plats för Filiph. Men vi ska inte gå händelserna i förväg. I morgon är det 200 meter som gäller. Försöken löps 12.35. Om allting klaffar och turen står honom bi kan det bli en finalplats. (Tom Johansson)

Stor idrottsfest i Kuortane

Skrivet av friidrottenidag 09.08.2015

Kategorier:
Elittävlingarna i Kuortane blev en riktigt underhållande tillställning inför fullsatta läktare. Den förnyade arenan fick med andra ord en värdig invigning. Vädret var dessutom det bästa tänkbara för friidrott. Spjutkastarna hade igen en gång huvudrollen. Sanni Utriainen inledde dagen med ett kast över 63 meter och kvitterade därmed ut sin VM-biljett. På herrsidan var det klart med VM-biljetterna redan innan tävlingen började. Efter en trevande inledning blev det till slut yttersta världsklass på spjuttävlingen. Men finländsk friidrott är inte enbart spjutkastning. Stavhopp håller på att bli en ny stor finländsk gren, speciellt på damsidan. En del ljuspunkter kan noteras även på banlöpningen som den finländska friidrottspubliken ivrigt väntar på de stora genombrotten. En rad personbästa och årsbästa noterades under dagen. För Filiphs del blev det en sjätteplats på 400 meter. Tiden blev hyggliga 49,46, en tiondels sekund sämre är personbästa. De yttre förutsättningarna var som sagt nästan perfekta. Mot den bakgrunden hade han kanske förväntat sig en lite bättre sluttid. Avslutningen på loppet blev lite seg. Under uppvärmningen blev det några riktigt bra drag som bidrog till att höja förväntningarna. Men under själva loppet blev det lite segt. Veckan som börjar innebär skolstart. Under veckoslutet är det sedan dags för säsongens kanske viktigaste tävlingar, FM för under 19 år i Nyslott. (Tom Johansson)

En bra genomkörare

Skrivet av friidrottenidag 05.08.2015

Kategorier:
Det blev två lopp i stället för ett på Kyrkbackens plan i går,tisdag. På 200 meter löpte Filiph på 22,54, vilket är hans nästnästa tid på distansen med godkända vindförhållanden. Cirka en timme senare löpte han 400 meter. Banvarvet hade lockat så många löpare att tävlingen avgjordes i två heat. Filiph kom inte riktigt i gång, men andra halvan av loppet gick sedan bra och han kämpade hårt om segern med Simon Haglund som öppnat starkt. Simon vann på tiden 50,05 före Filiph på 50,11. Tävlingen hade med andra ord en förhållandevis bra klass. Filiph och tränaren Håkan Prest hade ursprungligen tänkt att det bara skulle bli ett lopp i går och en hårdare träning i dag onsdag. Nu fick tisdagens tävlingar i stället fungera som den sista hårda träningen före Elittävlingarna i Kuortane på lördag. Han får på så sätt lite längre period för vila. Det blir endast lätt träning de närmaste dagarna. (Tom Johansson)

Tamt lopp räckte inte för final

Skrivet av friidrottenidag 31.07.2015

Kategorier:
Det blev en tolfte plats i försöken med beskedliga tiden 49,80 i Kalevaspelen. Filiph är lite missnöjd med sin insats. En finalplats borde ha kunnat finnas inom räckhåll med nuvarande form. Han hade fått ytterbanan som är besvärlig på så sätt att det är svårt att kontrollera farten. Erfarenheten saknas ännu. Filiph öppnade förhållandevis hårt och rullade bra på bortre lång långsidan. I kurvan var motvinden hård och in på upploppet fick han inte riktigt tag i löpningen. Han är i varje fall en erfarenhet rikare och nu gäller det att blicka framåt. Många tävlingar återstår. För SFI var det i varje fall en bra tävling. Tre SFI:are är bland de åtta i finalen. (Tom Johansson)

Seger i Uleåborg på 49,36

Skrivet av friidrottenidag 17.07.2015

Kategorier:
Efter det korta tävlingsuppehållet (träning i stället) har Filiph nu presterat fyra personliga rekord på lika många lopp. I torsdags blev det seger i Uleåborg på 400 meter. Personbästa ligger nu på 49,36. Han fick till ett riktigt bra lopp. Det blev en lite hårdare öppning. På upploppet var det byig motvind, men han orkade hålla ihop löpningen och konkurrenterna bakom sig. Två i loppet blev Juho Pirskanen från Kuopio (49,48), trea Mikko Kangas från Seinäjoki 49,90 och fyra Ville Keskinen från Kuopio (50,01). För finländska förhållanden var det rätt bra standard på loppet. Vädret var relativt bra. Temperaturen låg på kring 15 grader och tidvis var det sol. På upploppet visade vindmätaren under kvällen för det mest motvind, ibland uppemot tre meter per sekund. Raatti stadion har nyligen renoverats och har mondo-banor. År 2016 står Oulun Pyrintö värd för Kalevaspelen (FM). 2015-07-16 19.24.41 Filiph hoppas kunna återkomma till detta snygga stadion om drygt ett år.

Personbästa på 400 meter gav bronspeng

Skrivet av friidrottenidag 12.07.2015

Kategorier:
20150712_183712 Petra Stenman delar ut medaljerna till Christoffer Envall (48,52), Erik Back (48,73) och Filiph Johansson (49,41). Med tiden 49,41 slog Filiph personligt rekord och knep sin första medalj i allmänna klassen av SFIM. I det rätt högklassiga loppet segrade Christoffer Envall som visar stigande form före Erik Back. Filiph är nöjd med helgen. Två nya personliga rekord. 400-metersloppet hade han kanske ändå väntat sig lite mera av. De yttre förhållandena var näst intill perfekta. Lite kände han ändå av motvinden på bortre långsidan. Med facit i hand var kanske hans öppning onödigt långsam. Den fina avslutningen gav medalj, men räckte inte för att komma under 49 sekunder som var målet. Det är dock svårt att lägga upp loppet. Han visste att konkurrenterna skulle öppna hårt. För att inte riskera att bli stående på upploppet valde han en försiktigare linje. Det är svårt att veta om en annan taktik kunde ha varit bättre. Trots att kvaltiden till Kalevaspelen inte nåtts har Filiph goda chanser att få komma med. Han är nu rankad som 25:e, 24 löpare får sannolikt delta. Filiph söker i varje fall lämpliga tävlingar i tävlingskalender på lämpligt avstånd. Tävlingarna i Nedervetil visade i varje fall att formen tycks vara på stigande efter den sega försommaren. (Tom Johansson)