cropped tom header

Tonåringarna på frammarsch

Skrivet av Tom Johansson 20.02.2017 | 0 Kommentarer

En rad tonåringar visade ordentligt framfötterna under inomhus-FM i Jyväskylä. Om utvecklingen fortsätter kan den finländska friidrottspubliken ha intressanta år framför sig. I juniorlandskamperna har de Finland hävdat sig bra i den nordiska konkurrensen under senare år. Dessutom finns det några riktiga toppar.
Filiph som denna vecka lämnar tonåren bakom sig är nöjd med veckoslutet.
I söndags löpte han 200 meter på tiden 22,40. Det är 7 hundradelar sämre än personbästa. Mot bakgrunden att han hade bana två med snäva kurvor var det en helt bra prestation. Han blev totalt 14:e i tävlingen som höll en god klass.
Nu ser han fram mot ungdoms-FM som hålls i Åbo nästa veckoslut. Också här är de 200 och 400 meter som står på hans program. Filiph tävlar i år i klassen under 22 år. Om allting klaffar finns det bra chanser till framskjutna placeringar för honom.
Han håller även på att planera sitt tävlingsprogram för sommaren. För kvartmilarna är sommaren lite problematisk. Herrarnas 400 meter ingår inte i Elittävlingarna, förutom i Åbo i mitten av juni. Det blir därför att söka andra tävlingar om man vill sikta på till exempel kvalgränsen till junior-EM. Tävlingar ordnas förstås, men för att kunna prestera maximalt behövs ett bra startfält.

Den finländska kvalgränsen på 400 meter till junior-EM under 22 år är relativt krävande. Den har slagits fast till 47,40. För Filiphs gäller att kapa en dryg sekund av sitt personliga rekord som är från två år tillbaka. Tufft, men inte helt omöjligt om hälsan håller och han får vara skadefri. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar