header

Att vara ensam

Skrivet av Sofia Laine 13.02.2019 | 0 Kommentarer

Jag (Sofia) spinner lite vidare på det som Anna skrev om senast, att hon ogärna är ensam. Jag däremot är i behov av egentid och att få vara ensam. Till skillnad från Anna så har jag bott ensam på olika ställen i flera år, vilket jag trivdes med, även om det stundvis blev lite för ensamt.

 

Åren då jag bodde i min lägenhet på Drumsö i Helsingfors är en period jag aldrig glömmer. Att bo ensam, må riktigt dåligt och behöva bearbeta det, till att må riktigt bra och njuta av livet och mitt eget sällskap. Det var bland den mest lärorika och både jobbigaste och bästa tiden i mitt liv. Min f.d. kollega sa en gång att det att jag fick den lägenheten och flyttade ensam är det bästa som kunde hända mig, för jag behövde verkligen jobba med mig själv före jag kunde blomma ut igen. Det var så fint sagt, och så sant. Jag lärde känna mig själv bättre och insåg att jag faktiskt klarar av det mesta själv. Jag är väldigt tacksam för den tiden i mitt liv.

 

IMG 0730Jag på Drumsö år 2013. Det blev många promenader ute i solen.

 

Jag är nog kanske lite av en ensamvarg ibland som trivs bra i mitt eget sällskap. Jag skulle säga att jag är ganska introvert med en släng av extrovert. Hur klyschigt det än låter så trivs jag faktiskt bäst i mitt eget sällskap. Där kan ingen komma och rubba min energi eller mindset. Däremot så får jag ganska tråkigt efter en stund och vill gärna umgås med människor igen. Det räcker med att få vara ensam en halvtimme ibland, eller en kväll någon gång. Ibland (men väldigt sällan) kan det även vara skönt att vara själv en hel helg.

 

När jag helst vill vara ensam är...

 

...då jag promenerar eller springer. Då vill jag bara lyssna på en bra podd. Ibland är det dock mysigt att gå en prommis med en god vän och prata om ditt och datt. Gymmar gör jag däremot gärna med en vän.

 

...då jag städar. Det vill jag gärna göra i lugn och ro utan att någon stressar runt omkring mig. Plockar undan grejer gör jag varje dag, men då jag skall torka damm, dammsuga, etc., vill jag göra det i min egen takt med bra musik i lurarna.

 

...då jag shoppar kläder. Det går absolut snabbast. Sambon och jag brukar dela på oss i köpcentret och så träffas vi en timme senare. Perfekt!

 

...då jag läser böcker. Då skall det vara nästan knäpptyst! Funkar dock bra att läsa på stranden i en stolsol, då störs jag inte av ljuden omkring mig. Konstigt det där.

 

...då jag kollar på Renées brygga. Då vill jag bara att allt runt omkring mig skall vara lika harmoniskt som Renées röst, haha.

 

...då jag gör mig i ordning för fest. Det händer ju typ aldrig mer, men. Ni vet när man tagit en dusch i god tid innan festen, och sedan glider runt i badrock (eller gamla urtvättade Adidas byxor och sambons t-skjorta), väljer kläder, fixar håret, sminkar sig, och kanske tar ett glas vin. (Oftast blir det ju ändå jättestressigt, man har "ingenting" att ha på sig, sminket blir fel, vinet spiller man på mattan, hårfönen fungerar inte.) 

 

Med det sagt så är jag så tacksam för att jag får bo ihop med min bästa vän och kärlek, och att kunna ringa eller whatsappa med vänner och familj när som helst. Det finns perioder då jag verkligen inte vill vara ensam, inte ens en minut, då är jag glad att jag har någon som finns där och lyssnar och håller mig sällskap. 

 

I kväll är jag i behov av kompistid och skall spendera den väl med Anna och Vilmer. Pyjamasen är nerpackad och jag är redo att agera målvakt hela kvällen. Här ska det lekas! <3

 

IMG 7690

 

Sofia

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar