header

Visa alla inlägg skrivna maj 2019

ESC semifinal 2

Skrivet av Sofia Laine 16.05.2019

Jaha hörni, då var det dags för den andra semifinalen ikväll. 

Måste säga att semifinal 1 inte imponerade på mig så värst mycket, fick kämpa för att orka kolla på hela sändningen. Och så var det många som sjöng riktigt falskt, tyvärr.
Tjeckien och Grekland är de jag gillade mest.

IMG 1435
Jag sitter som bäst på balkongen och youtubar kvällens bidrag och jag kan konstatera att kvällens startfält känns i alla fall en aning bättre. Här kommer mina poäng:

 1. Armenien / Srbuk - Walking out: Jag tycker hon sjunger bra. Vet ju dock inte hur det låter live. Jag väntar bara på att låten skall ta slut, känns tungt att lyssna på den här.
3 poäng.

2. Irland / Sarah McTernan - 22: Jag vet inte vad jag skall säga om Irlands bidrag. Det är så tråkigt så jag inte orkar lyssna på hela låten till slut. Men visst sjunger hon bra så pluspoäng för det. 
2 poäng.

3. Moldavien / Anna Odobescu - Stay: Känns som att man hört många liknande ballader tidigare. En blandning av en gammal Sarah Dawn Finer låt och en Sanna Nielsen låt. Gillar för övrigt dem båda.
Mycket bättre än de två första bidragen ikväll. Och bättre än Finlands låt som jag tydligen gav en 5:a åt, så det här blir;
6 poäng.

4. Schweiz / Luca Hänni - She Got Me: Den här har jag lyssnat massor på hemma, och gärna på så hög volym som möjligt. En av mina favoriter ikväll. Heja Schweiz!
10 poäng.

5. Lettland / Carousel - That Night: Både avslappnande och lite deprimerande samtidigt. Låten är väldigt enformig.
2 poäng.

6. Rumänien / Ester Peony - On a Sunday: Låten känns nästan bra efter det förra bidraget. Men efter att jag lyssnat på den en stund kan jag konstatera att inte är den bra inte. Men det går att lyssna på. Helt okej.
5 poäng.

7. Danmark / Leonora - Love is Forever: Kärlek är för alla sjunger Leonora. Det håller jag med om. Låten är sympatisk och positiv, men inte ett coolt ESC bidrag ala 2019. 
4 poäng.

8. Sverige / John Lundvik - Too Late For Love: Den här har jag gillat ända sedan jag hörde den i Melodifestivalen för första gången. Men det är något som jag tycker att saknas för att den skall kännas helt hundra, jag vet inte vad. Men helt klart ett av de bästa bidragen i år, om inte det bästa. Lundviks röst är perfektion. 
12 poäng.

9. Österrike / PÆNDA - Limits: Jag gillar den här. Väldigt avskalad på ett fint sätt, men skulle gärna önskat att den lyft lite mer mot slutet. Även hon har en magisk röst. 
8 poäng.

10. Kroatien / Roko - The Dream: Hans röst är imponerande! Men det blir inte mycket mer än så. Får ta till ett österbottniskt skämt; låten är tyvärr ganska "roko".
4 poäng.

11. Malta / Michaela - Chameleon: Tycker låten verkar bra enda tills refrängen kommer, chama-chameleon. Då faller den lite. Men en helt medryckande låt som jag gärna tycker att får gå till final.
7 poäng.

12. Litauen / Jurij Veklenko - Run With The Lions: Inte bra, men inte dåligt heller. Efteråt har jag glömt hur refrängen gick. Kan varken säga bu eller bä om denna så den får;
5 poäng.

13. Ryssland / Sergey Lazarev - Scream: Ett av kvällens häftigaste bidrag enligt mig. Lyfter på hatten för Sergeys röst, imponerande.
8 poäng.

14. Albanien / Jonida Maliqi - Ktheju tokës: Inte en av mina personliga favoriter. Men jag kan tänka mig att liveframträdandet kan vara ganska häftig ikväll, vi får se. Även hon har en riktigt fin röst, precis som många andra i denna semifinal. 
5 poäng.

15. Norge / KEiiNO - Spirit in the Sky: Allt är bara så konstigt med den här. Showen på scenen med de breda gungande dansstegen är ju bara för roligt. Men jag måste ge dem det att de lyckas fånga min uppmärksamhet, kollar förundrande på hela låten. 
3 poäng.

16. Nederländerna / Duncan Laurence - Arcade:  En storfavorit hos mig ikväll. Den här är riktigt bra och mäktig. Absolut vidare till final.
12 poäng.

17. Nordmakedonien / Tamara Todevska - Proud: Även denna är en av kvällens alla ballader. Ganska avskalad och enkel, men inte på samma sköna sätt som Österrikes låt. 
5 poäng.

18. Azerbajdzjan / Chingiz - Truth: Azerbajdzjan brukar inte vara min favorit i ESC. Men i år tycker jag de lyckas riktigt bra. Vrider volymen till max och sjunger med!
10 poäng.

 

Mina topp tre ikväll är: Sverige, Nederländerna, och Schweiz och Azerbajdjzan på en delad tredje plats!

 

 


ESC semifinal 1

Skrivet av Sofia Laine 13.05.2019

Nu är en av de bästa veckorna på året här, nämligen Eurovision Song Contest veckan. Jag kan väl inte kalla mig en riktig ESC-nörd, men jag gillar att lyssna på bidragen före semifinalerna drar igång, och jag skulle aldrig missa att kolla på någon av finalerna. Det bästa är ju då man känner igen låtarna och t.o.m. kan sjunga med lite då man kollar på showen. Och så skall man förstås duka upp massa gott så att det blir äkta ESC-mys. Tror det blir sushi imorgon hemma hos oss.

Det är i princip andra gången jag hör låtarna som jag ger poäng åt idag, några har jag inte hört tidigare. Oftast kan ju låtarna växa lite då man hör dem flera gånger. Jag har inte heller kollat på hur vadslagningssidorna ser ut eller läst andra recensioner, så jag har ingen aning om vad som tros gå hem bland folket i Europa (och Australien) i år.

Här kommer mina poäng till morgondagens semifinalister;

1. Cypern / Tamta - Replay: Det känns som om jag hört en väldigt liknande låt tidigare. Bättre kan ni Cypern, förra årets bidrag var ju toppen. Men den här är ändå helt okej.
6 poäng.

2. Montenegro / D mol - Heaven : Nej, den här låten känns bara töntig. Musikvideon likaså. Sorry Montenegro men det här känns inte som 2019, alls.
2 poäng.

3. Finland / Darude feat. Sebastian Rejman - Look away: Jag vill så gärna tycka om den här, men tyvärr så gör jag inte det. Låter som en låt som spelas då man kommer in till nattklubben, innan de där riktigt bra hitsen börjar spela senare. En helt okej låt som förband helt enkelt. Men inte desto mera.
5 poäng.

4. Polen / Tulia - Fire of love: Nä jag vet inte vad jag ska säga. Montenegros bidrag känns ju bra jämfört med det här. Plus för att de sjunger på sitt eget språk. Budskapet kanske är fint, jag har ingen aning. Men inte låter det vackert. 
1 poäng. 

(Nu börjar jag känna mig som en sån som bara dissar alla bidrag, ursäkta. Det blir bättre.)

5. Slovenien / Zala Kralj & Gasper Santl - Sebi : Soft och skön röst. Och en bra beat. Men ingen låt som jag får feeling av direkt. Bättre än föregående.
3 poäng.

6. Tjeckien / Lake Malawi - Friend Of A Friend: Rösten påminner lite om hans som sjunger Lemon Tree. Helt okej låt, lite enformig kanske. Den här kan jag tänka mig att lyssna på någon gång i fortsättningen också.   
7 poäng.

7. Ungern / Joci Papai - Az en apam: Känner igen sångaren, minns inte om det var ifjol eller året före han sjöng för Ungern senast. Den låten, Origo, gillade jag. Den här är inte riktigt lika bra. Men han sjunger bra och mina fötter börjar faktiskt trumma med i låten. 
8 poäng.

8. Vitryssland / ZENA - Like it: Vi kan säga så här, I don´t really like it. Det här känns väldigt som början av 90 talet, men inte på ett bra sätt. 
2 poäng.

9. Serbien / Nevena Bozovic - Kruna: Hon sjunger bra. Den här låten känns väldigt ESC på något sätt. Vet inte riktigt varför hon sjunger några ord på engelska ibland, det känns bara konstigt. Den här är också någonstans i mitten på min skala. 
6 poäng.

10. Belgien / Eliot - Wake up: Älskar hans röst. Och gillar låten. Den här får jag feeling av. Riktigt bra. 
10 poäng.

11. Georgien / Oto Nemsadze - Keep on going: Nu vet jag inte varför låten heter Keep on going då låten inte sjungs på engelska. Men jag antar att låten handlar om att kämpa på och gå framåt. Det ser han ut att göra i musikvideon i alla fall. Det låter som att han kämpar för något riktigt hårt. Och det är väl bra det.
4 poäng.

12. Australien / Kate Miller-Heidke - Zero Gravity: Jag har alltid gillat Australiens bidrag. Årets låt är väldigt olik deras tidigare bidrag, samt väldigt olik alla andra bidrag i år. En isgudinna som sjunger opera. Tänker på Frozen Elsa då jag ser henne. Hon sjunger bra live. Konstigt men ändå bra.
6 poäng.

13. Island / Hatari - Hatrid Mun Sigra: Skrik blandat med viskning, typ. Det börjar bara klia i halsen då jag hör den här. Själva låten är ändå helt ok, men sättet han sjunger på är jobbigt att lyssna på.
3 poäng.

14. Estland /  Victor Crone - Storm: Låten är i min smak. Påminner kanske lite om Finlands bidrag, men den här är bättre. Tyvärr är han lite svajig på rösten i live-klippet som jag tittar på. Hoppas han sjunger bättre imorgon, annars så sjunker mina poäng.
8 poäng.

15 .Portugal / Conan Osiris - Telemoveis: Här är något som påminner lite om Nettas vinnarlåt ifjol. Förstår mig inte på hans mask och utstyrsel. Känns inte som Portugal. Jag vet inte, men jag tror det ändå kan gå helt hyfsat för den här. Men den faller inte mig i smaken.
3 poäng.

16. Grekland / Katerine Duska - Better Love: Hennes röst är ju tio poäng. Den här är riktigt fin. Lyssnar gärna på den igen. Och skall bli intressant att höra den live. 
10 poäng.

17. San Marino / Serhat - Say na na na: Påminner lite om Dj Mendez. Ingen skönsång direkt. Underhållande, men ingen höjdare.
5 poäng.

 

Mina tropp 3 i semifinal 1 är alltså Belgien, Grekland, och Estland och Ungern på en delad tredje plats.

Vi får se hur det går!

Har jag andra ESC fans som håller med mig, eller kanske är av helt annan åsikt?

 

 

 


Vasa väninnorna

Skrivet av Sofia Laine 12.05.2019

IMG 1299

Hej på er,

och hälsningar från Helsingfors-Vasa tåget. Här sitter jag och har några timmar restid kvar tills jag är hemma.
Är så tacksam för att jag fått spendera den här dagen tillsammans med min familj och morföräldrar. Helgerna i Nyland går alltid så fort och jag hinner inte träffa alla som jag vill, vilket leder till att jag får dåligt samvete. Jag vill gärna så mycket, men hinner så lite. Och har svårt att godkänna det. Vill ju ha tid för alla. Måste bli bättre på att njuta av det som jag faktiskt hunnit med och åka hem med en bra feeling i kroppen.

Den här gången hann jag med att träffa två kompisar och fira deras dotter, min guddotter, som fyller 3 år i dag. Och så har vi (hemma hos mamma och pappa) haft besök av min 6-åriga kusin sedan fredag, vi har lekt, spelat, pysslat, och lyssnat på musik mest hela tiden. Ätit gott (och mycket) har vi gjort också, så nu ser jag framemot morgondagens gympass med min väninna Anna. 

Och på tal om vänninor, så fick jag detta kort av min momi och mofi. Vasa väninnorna står det på baksidan, och skall föreställa mig och Anna då.

IMG 1394

Selfies, rött läppstift, vänninor, och skumpa. Det är livet.

 


Tisdag - det visste du inte om mig

Skrivet av Anna Riska 07.05.2019

799A7964799A4997799A7962I dag kör vi en "detta visste du inte om mig"-lista: 

1. Jag har i verkligheten blont hår

2. Jag kan spela lite av varje instrument: gitarr, piano, trummor, bas, munspel

3. Jag har hoppat ner i vattnet från ett 12 meters stup i Turkiet. Båda benen blev helt blåa av blåmärken. 

4. Jag har varit korgbollstränare 

5. Jag har tre stygn i pannan efter en ishockey "rankkarikisa"

6. Jag var utklädd till en uppspräng kemist på penkkis

7. Jag är släkt med familjen Wahlgren

8. Jag har alla i gruppen "westlife":s autografer 

9. Jag älskar julen

10. Jag skulle besöka Madrid för tre dagar 2010, men blev tvungen att stanna där nästan två veckor pga askmolnet. 

 

 


Brinnande minnen

Skrivet av Glimtar ur dagen 02.05.2019

IMG 9821IMG 9806IMG 0580IMG 9801IMG 9808IMG 9819IMG 0559IMG 9790IMG 9815

Notre-Dame i Paris visade sin bästa sida för några år sedan.