Nu är det slut med tutt!

Nu har vi nåt en stor milstolpe i tvååringens liv: tutten (nappen) är borta!
Att vara vårdledig är att:
Jag har varit vårdledig med båda barnen. Med Johannes orkade jag knappt två år innan jag kände att jag verkligen behövde träffa andra vuxna människor och ha en annan uppgift i livet än att bara vara förälder. Med Elvira är planen att jag ska hålla ut tills hon fyller tre år. Men det är väldigt kämpigt ibland. Tror jag varje dag den senaste månaden tänkt att hon borde få gå i dagis så att hon skulle få träffa fler barn och ha pedagogiskt utbildade vuxna runt sig, och inte bara en mamma med dåligt tålamod.
Muminvärlden: tips inför besöket
Muminvärlden, vårt stora resmål i sommar, var en riktigt stor hit både bland stora och små. Sexåringen var det av våra två barn som tyckte att besöket var mest magiskt men vi vuxna uppskattade också vår resa. Eftersom Muminvärlden brukar vara ett populärt resmål här i Finland tänkte jag idag delade med mig av några tips och saker som kan vara bra att tänka på.
Att klä ut sig till ett troll

Mitt äldre barn har aldrig varit ett sånt barn som gillar att klä ut sig. Redan som liten protesterade han när han skulle klä ut sig till påskhäxa och han har aldrig deltagit i utklädningslekar eller velat gå på maskeradkalas. När jag pratade med honom om det när han kanske var drygt tre år så förklarade han att han ville inte klä ut sig för "han vill inte vara någon annan, han vill vara sig själv." Som jag grät i smyg efteråt då. Glädjetårar över hur han så fint kunde förklara hur det kändes och att han vågade säga stopp. Men också lite ledsna tårar för att fantisera, klä ut sig och låtsas vara någon annan ska ju vara en rolig och lite spännande lek när man är tre år, inget som gör en obekväm.
Barnens julklappar

Ni som har hängt här ett tag vet att jag redan förra året skrev om min syn på julklappar till barn. Det är något som jag alltid reflekterar kring när det närmar sig jul. För jag vill ju ge mina barn allt de önskar sig (och ännu mer). Men det är ju inte hållbart, varken för ekonomin eller miljön, och inte heller ur uppfostringssynpunkt. Innan jag fortsätter blogginlägget vill jag flika in med att vi alla har olika förutsättningar och att det inte finns något rätt eller fel kring julklappar. Vår familjs förutsättningar är att vi har (relativt) god ekonomi och (relativt) många släktingar som också vill ge barnen julklappar.
Dagisstart och höstgarderob

Förra hösten började jag med ett lyckat koncept som jag ska försöka få att bli en återkommande tradition i vårt hushåll: storstädning av femåringens garderob.
Ettårsfotografering
Jag försökte fotografera ettårsfoton av min ettåring häromdagen. Jag minns att jag försökte det samma med Johannes när han var ett år och att det var ganska... utmanande. Hur brukar ni göra med era ettårsfoton? Lyxar ni till det med en riktig fotograf eller försöker ni också med den mer hemlagade stilen? Jag vet ju att det blir ungefär tusen gånger bättre med en professionell fotograf men det får bli någon gång senare när vi inte ska leva på en lön och ett hemvårdsstöd de kommande åren.
26 juni 2019 och 2020

26 juni 2019 - jag vaknade halv tre av en värk och hann ta en snabb dusch innan nästa värk. Klockan 02.45 började jag registrera värkarna i någon engelsk contraction-app ungefär samtidigt som jag väckte sambon och han ringde efter sin pappa som skulle vara barnvakt när vi åkte in till förlossningen.
Barnens kläder - inhemskt, second hand och gulligt

Varifrån köper ni era barnkläder? Våra barn har en garderob som är en salig mix av loppisfynd, butiksköp och presenter. Elviras garderob innehåller också några låneplagg från släktingar och urväxta plagg från moderskapsförpackningen.
Att leva på hemvårdsstöd - några spartips

Elvira är nu äldre än nio månader och min enda inkomst är hemvårdsstödet. Till skillnad från vanlig lön som kanske är hemlig (?!) och föräldrapenning som baserar sig på den hemliga lönen så är hemvårdsstödet väldigt ohemligt eftersom alla kan googla fram eurosumman. Om man är hemma med ett barn under tre år får man år 2020 341,69 euro per månad från FPA (före skatt, förskottsinnehållningen ligger på 25 %), så på kontot landar ca 256 euro i månaden. Du blir inte superrik på att vara hemma med barn alltså. Med tanke på alla permitteringar och grejs i landet så kanske det också finns någon annan som inte känner sig superrik just nu.