Header Hallonochpraliner

Minitortillas med varmrökt lax, syrad rödkål och kiwi- och limesalsa.

Skrivet av Hallon & Praliner 27.03.2020

Det närmar sig helg och om du tänker köra på tacofredag så kommer här ett tips på vad du kan fylla dina tortillas med - Minitortillas med varmrökt lax, avokado, syrad rödkål och en kiwi- och limesalsa.

Förbered på förhand den syrade rödkålen och kiwi- och limesalsan.

Snabbsyrad rödkål:
300 gram rödkål
½ msk salt
1 tsk socker
2 msk äppelcidervinäger

Strimla rödkålen tunt. Massera in saltet i rödkålen och låt den stå i 10 minuter. Häll av den vätska som bildats från rödkålen. Blanda ner socker och äppelcidervinäger. Låt gärna rödkålen stå några timmar innan användning.

Kiwi- och limesalsa:
3 kiwi
1 lime, saften
½ msk honung
½ kruka koriander
Några droppar tabasco
Salt

Skala kiwi och skär fruktköttet i små bitar. Pressa över limesaften och blanda om. Finhacka koriander och vänd ner med kiwin. Vänd till sist ner honung, tabasco och salt.

Till 8 minitortillas behövs:
ca 150 gram varmrökt lax
2 avokado i skivor

Fyll tortillabröden med lax, rödkål, avokado och kiwi- och limesalsan.

mexitapas tortilla1


Salta dillvåfflor med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 25.03.2020

Våffeldagen till ära bjuder vi på ett recept med salta dillvåfflor som toppas med varmrökt lax, smetana, rom och rödlök.

Våffelsmet:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smält smör
1 tsk salt
½ kruka finklippt dill

Topping:
Varmrökt lax
Rom
Smetana
Rödlök
Dill

Smält smöret. Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda sen ner det avsvalnade smöret, salt och finhackad dill. Grädda våfflorna. Toppa våfflorna med varmrökt lax, smetana, rom, rödlök och dill.

dillvafflor

 


Sallad med kikärter och parmaskinka

Skrivet av Hallon & Praliner 24.03.2020

Ett tips på en enkel sallad som serveras med godaste vinägretten. 

Sallad:
En burk färdigkokta kikärter
Spenatblad
Soltorkad tomat
Oliver (Kalamata tycker vi är godast)
Parmaskinka
Parmesanost

Vinägrett:
1 dl olivolja
1 dl äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
1 msk dijonsenap
Flingsalt och peppar

Tvätta spenatbladen och låt kikärterna rinna av i ett durkslag.  Lägg sedan upp dessa på ett stort fat tillsammans med soltorkade tomater, oliver och parmaskinka. Hyvla över parmesanost. Blanda ihop vinägretten och ringla över salladen. 


40FAAF96 5F60 4A2C BBBD ECE77A577F7D

 


Chestnuts roasting on an open fire...

Skrivet av Hallon & Praliner 21.12.2019

Chestnuts roastaing on an open fire...

Innan du rostar kastanjerna skall du lägga dem i blöt. De som flyter upp till ytan kan vara dåliga, så kasta dem. Sen skär du ett kryss i kastanjerna. Det är viktigt att göra så att de inte exploderar i ugnen. Inte så roligt att börja städa ugnen mitt i glöggmyset. :) 

Vi rostade kastanjerna på 225 grader i ca 20 minuter. Innan vi lade in dem i ugnen strödde vi på flingsalt.

Innan servering svängde vi runt kastanjerna i smält smör.

Rostade kastanjer


Vispad pannacotta med persimon och pepparkakssmulor

Skrivet av Hallon & Praliner 19.12.2019

En julig efterrätt att servera på julmyset, glöggminglet eller varför inte som efterrätt på julafton.

Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon:
6 små portioner:
1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång

Förbered gärna pannacotta en dag på förhand.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.

Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp blandningen. När grädden kokat upp plocka bort vaniljstången och vispa ner gelatinbladet. Låt pannacottan bli ordentligt kall.

Vispa upp pannacottan med elvisp tills den får en mousseliknande konsistens. Spritsa pannacottan i små glas och toppa med pepparkakscrumble. Skiva en persimon och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform.

vispad pannacotta



Två sorters snittar till glöggmyset

Skrivet av Hallon & Praliner 12.12.2019

Här kommer recept på två olika snittar som vi tycker passar bra att bjuda på till glöggen.

Crustader med brie och hjortronsylt:
Crustader
Brie
Hjortronsylt

Lägg ugnen på 200 grader och fyll crustaderna med en bit brieost och en klick hjortronsylt. Gratinera dem i ugnen i ca. 5 min tills osten har smält. 

96CB52E7 360D 4C45 88B6 0650F8C260BB

Snitt med parmesankräm och kallrökt nötstek:
Malaxlimpa
100 g parmesanost
100 g färskost
Peppar
kallrökt nötstek
Gräslök

Skär brödet i små snittar. Blanda parmesankräm genom att riva parmesan och blanda med färskost och peppar. 

Lägg parmesankräm på bröden, lägg på en skiva kallrökt nötstek och strö hackad gräslök över. 

178950FA 341C 47B9 BD91 E31B1A6DB454

 

 


Saffranspannacotta

Skrivet av Hallon & Praliner 10.12.2019 | 1 kommentar(er)

Godaste julefterrätten, saffranspannacotta som serveras med hallon och vitchoklad. 

För 6 små pannacotta:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Till servering:
Hallon
Vitchoklad

Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i vatten i ca 5 min.

Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.

Krama ur och rör ner ett gelatinblad åt gången så att de smälter. 

Låt svalna och tillsätt vaniljsocker. 

Låt stelna i kylskåp i minst tre timmar.

Dekorera med hallon och hyvlad vitchoklad innan servering. 

6E5C1ACA 9129 4551 A7B9 EC72230E1B17


Pepparkaksbak

Skrivet av Hallon & Praliner 02.12.2019 | 1 kommentar(er)

Första december inledde vi med pepparkaksbak med våra smånissar. Roligt även om tålamodet bland smånissarna inte var så långt och det blev en hel del provsmakande av degen, 

Pepparkaksdeg:
200 g smör
1½ dl sirap
3 dl socker
1½ dl grädde
2-3 msk kanel
1/4 tsk mald nejlika
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
ca 11 dl mjöl

Gör så här:
Hetta upp smör, sirap och socker i en kastrull. Låt blandningen svalna. Rör ner grädde, kryddor, bikarbonat och mjöl. Låt degen vila kallt över natten.

Grädda pepparkakorna på 200 grader i 5-7 minuter.

3F41EACB 35C2 4F7D BA66 A8E89E429151


Värmande äppelcider med juliga smaker

Skrivet av Hallon & Praliner 28.11.2019


Varm cider med julkryddor är jättegott till julmyset. Varm cider är lite lättare och friskare i smaken än glögg, men ger samma värmande mysiga känsla som glögg.

För 4-5 muggar cider behöver du:
750 ml alkoholfritt cider
2 kanelstänger
1 msk muscovadosocker
5 kapslar kardemumma
6 hela nejlikor
Rivet skal av apelsin (vi använde 3 remsor skal som vi drog av med en potatisskalare)
1 liten bit ingefära

Blanda allt i en kastrull och låt cidern bli varm, låt den inte koka. Servera med en skiva apelsin och njut av en varm cider med julens smaker!

varm cider

 


Kalljästa saffransbullar med vitchoklad

Skrivet av Hallon & Praliner 26.11.2019 | 1 kommentar(er)

December närmar sig med stormsteg och vi kunde inte hålla oss längre från att baka saffransbullar, en favorit i december!

För 25-30 saffransbullar behöver du:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran
150 g vitchoklad

Sockerlag:
1,5 dl socker
1,5 dl vatten

Gör så här:
Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran. Finhacka vitchoklad och ställ åt sidan. 

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner socker, vaniljsocker och salt. Lägg sedan i tärningar med rumsvarmt smör och blanda tills det löst upp sig.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Strö över den finhackade vitchokladen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra bullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka socker med vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar och vänta på att julstämningen infinner sig!

64F23F1A 83E5 4FD4 9E34 4BADDB51D44C