Header Hallonochpraliner

Koreansk inspirerad tacos

Skrivet av Hallon & Praliner 16.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Här kommer recept på koreansk inspirerad tacos. Kött som variation till den traditionella fredagstacosen. 

koreanska tacoskoeranska tacos

Du behöver:
500 g lövbiff 
Mjuka och skarpa små tacobåtar

Marinad:
0,75 dl risvinäger
1,25 dl japansk soja
0,75 dl farinsocker
3 tsk sesamolja
1 tsk srirachasås
0,5 päron, finrivet
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 salladslökar, finhackade
1 tsk finriven ingefära

Blanda ihop marinaden, skär köttet i strimlor och massera in marinaden i köttet. Låt stå och dra ett par timmar före stekning. Under tiden kan du förbereda följande tillbehör. 

Gurka med asiatiska smaker:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl sesamfrön
2 msk honung
Chiliflakes

Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. Låt stå och dra en stund innan servering.

Jalapeñodipp:
1 burk creme fraiche
1 jalapeño, finhackad
1 klick honung
½ halv kruka koriander, finhackad
saft av ½-1 lime
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt och peppar

Blanda ihop och låt dra i kylskåp en stund.

Mild avokadoröra:
2 mogna avokado
Saften av en lime
En halv kruka koriander
En halv finhackad rödlök
Salt

Rör ihop så att du får en chunky röra som inte är helt slät, funkar bra att använda som grund i dina tacoskal.

Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Blanda ihop majonnäsen med srirachasåsen. Smaka av för att få lagom hetta. 

Snabbsyrad rödkål:
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger

Snabbsyrad rödkål är gott till texmex. Genom att syra den snabbt får rödkålen en härlig smak och blir lite mjukare i konsistensen och på så vis lättare att äta.

Börja med att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen. Lägg upp kålen i en glasburk. 

 

 


Fredagspizza med kronärtskockshjärtan, tryffel och karamelliserad lök

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2019

Fredagspizza med en botten gjord på halloumiost. Otroligt god tycker vi och dessutom smidig att göra. 

För 2 stora pizzor:
4 dl riven halloumiost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Dela smeten i två delar och bred sen ut smeten till en tunn pizzabotten på ett bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter var.

Fyllning: 
Ett lager med philadelphiaost
½ msk tryffelolja per pizza
Riven ost
Kronärtskockshjärtan
Karamelliserad lök
Ruccola

Karamelliserad lök gör du genom att skiva två gula lökar i tunna ringar och stek den i lite olja tills den blir mjuk. När den är mjuk och glansig tillsätter du 2 msk balsamvinäger och låter den steka en god stund tills den blir vackert karamelliserad. Låt sedan svalna.

Grädda pizzorna i ugnen i ca 10 min. Strö över ruccola och servera direkt. 

pizzapizza1


Äppelkaka med smak av kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2019


Just nu tar vi vara på äpplen på olika sätt, främst blir det mos och saft men även någon kaka då och då. 

Kaka:
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk


Fyllning och garnering:
4 medelstora äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund form med löstagbar kant. 
Smält smöret och låt det svalna.
Rör smöret med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver och mjölk och vänd ner mjölblandningen.
Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor och rada dem tätt ovanpå smeten. Blanda kanel och strösocker och strö detta över innan du lägger in kakan i ugnen. 
 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.

 Servera kakan ljummen med vaniljglass! 

4DE1E094 2451 4A0F 91AD 76AC068FFE10


Godaste Bolognesen

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2019

Med hösten kommer nästan alltid ett sug efter grytor som fått stå och puttra länge på spisen. Här kommer ett recept på en Bolognese som får puttra länge på spisen för att få till mest smak och sen när den är klar serverar du den med nykokt pasta och parmesan. Vi åt den också med syltade trattkantareller, och det var en riktigt lyckad smakkombination. Den sötsyrliga svampen gifte sig fint med den mustiga bolognesen!

För att koka en härlig bolognese behöver du:
(För 6 personer)
800 g nötfärs
150-200 g rökt sidfläsk, hackat i små tärningar
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finrivna
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
2-3 msk chilisås
2 dl vitt vin
1 nypa kanel
Salt och peppar

Börja med att bryna köttfärs i en stekpanna. När köttet är brynt flyttar du över det i en gryta. Hetta upp stekpannan igen och stek lök och vitlök tills den är glansig, tillsätt morötterna och sidfläsket. Stek några minuter innan du flyttar över allt till grytan.

I grytan tillsätter du sen de övriga ingredienserna och kokar upp. Sen får bolognesen puttra så länge som du har tålamod att vänta på den. Men åtminstone 40 minuter behöver den koka. Vi lät vår bolognese puttra i lite över två timmar.

Servera den med nykokt pasta, parmesan och syltade trattkantareller.

bolognes5

 


Grillade kräftor med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 14.08.2019

Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med grillade kräftor med lite extra sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, baguette och två goda röror, en chunky guacamole och en frisk limeyoghurt.

Kräftor:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt

Chunky guacamole:
2 avokado
1 stor tomat
1 knippe koriander
1 liten rödlök
1 msk limesaft
Salt

Limeyoghurt:
2dl turkisk yoghurt
Rivet skal samt saft av en lime
Salt

Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.

Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.

Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.

För att göra guacamolen hackar du avokado och tomat grovt, finhackar rödlöken och blandar i de övriga ingredienserna.

Limeyoghurt gör du genom att blanda rivet skal av lime samt limesaft med yoghurt och därefter smakar du av med salt. 

kraftor1kraftor 2

 

 

 


Parmesan- och tryffeldipp och krispiga lantchips

Skrivet av Hallon & Praliner 09.08.2019

En lyxig dipp med smak av parmesan och tryffel som är jättegod tillsammans med salta lantchips. 

Du behöver:
1 burk crème fraiche
100 g riven parmesan
Några droppar tryffelolja
Salt och peppar
Salta lantchips

Riv osten och blanda ihop med crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Ställ gärna svalt en stund före servering.

38CDEEBE 2A3C 40BE AAF5 6F605F3BF459

 


Pavlova med flädergrädde och sommarbär

Skrivet av Hallon & Praliner 08.08.2019

Pavlova med flädergrädde och goda sommarbär.

Marrängbotten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse

Flädergrädde:
2,5 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
3 msk flädersaft koncetrat
1 tsk vaniljsocker

Olika sommarbär. Vi använde jordgubbar, blåbär, hallon och röda vinbär. 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.

Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.

Klicka ut marängen på ett bakplåtspapper till en storlek på ca. 24 cm. 

Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda botten ca 45 min. Låt kallna helt.

Gör flädergrädden genom att vispa grädden. 

Blanda ner yoghurt, vaniljsocker och smaka av med flädersaft koncentratet. 

När marränbotten svalnat. Lägg flädergrädden ovanpå och toppa sedan med olika bär. Servera genast. 

EEB321BD 9624 4415 B1FF C0AAB1798D54

  1B837169 9AF5 4A91 B0B7 D02E78802D20


Seafood Boil

Skrivet av Hallon & Praliner 07.08.2019

Det är augusti och hösten närmar sig! Och i augusti älskar vi att äta kräftor och skaldjur. Okej skaldjur älskar vi att äta året runt! Men i augusti och september njuter vi gärna av kräftor tillagade på olika sätt.

En rätt vi gjort ett par gånger nu är Seafood Boil. Och oj så gott det är! Vi har gjort den med olika skaldjur. Senast med kräftor, räkor och musslor. Men grunden är alltid den samma, en smakrik lag, potatis, majs och rökt korv.

67800568 897832210579025 2656908301639352320 n

Hemligheten bakom en god Seafood Boil är kryddblandningen Old Bay Seasoning. Vi rekommenderar att beställa hem en sån från nätet. Sofias bror Jonas var snäll och tog hem en burk åt oss. Det tackar vi för!

En Seafood Boil för 6 personer

4-5 liter vatten

2 citroner

1 gul lök

5-6 klyftor vitlök

1 dl Old Bay Seasoning.

Några kvistar timjan

1 dl hackad persilja

Lägg vatten i en kastrull. Klyfta citronerna och grovhacka lök och vitlök. Lägg ner lök, vitlök och citronerna i vattnet. Blanda ner Old Bay, timjan och persilja. Koka upp och låt lagen koka i 20-30 minuter.

 

Meta sedan upp löken, vitlöken, citronklyftorna och timjankvistarna ur lagen. Det gör inget om en del av ingredienserna lämnar i lagen.

Sen är det dags för de övriga ingredienserna att åka ner i den kokande lagen.

Först 500 g nypotatis eller små potatisar, gärna skurna i halvor. Sen 4 majskolvar, skurna i  mindre bitar.  Låt koka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Tillsätt sen 200 g rökt korv, tex chorizo, skuren i skivor.

När potatisen börjar bli klar kan du tillsätta skaldjuren, till exempel kräftor, räkor och blåmusslor. Ofta är ju de förkokta så de behöver bara några minuter för att bli varma och för att avge och dra till sig smak.

När Seafood Boilen är klar häller du bara bort all vätska. Alla ingredienser sätts sedan på ett stort fat (vi rekommenderar att servera på en ugnsplåt).

Servera med ett gott bröd och en massa aioli!

IMG 9443IMG 9445

 

 

 

 

 


Rabarberpaj i glas

Skrivet av Hallon & Praliner 27.06.2019

Sommarens godaste och enklaste efterrätt, rabarberpaj i glas!

För 6 personer:
150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad saft av rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Färska jordgubbar

Gör så här:
Smula kexen och blanda med smält smör med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Rör ihop kondenserad mjölk, äggulor, rabarbersaft och vaniljsocker. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Varva kexsmulorna, ”rabarberkrämen”, grädde och skivade jordgubbar i glas.

rabarberpaj i glas1rabarberpaj i glas


Rabarbermarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 26.06.2019

Passa på att ta tillvara er rabarber nu genom att göra denna goda marmelad som verkligen smakar sommar. 

Du behöver:
1 kg rabarber
500 gram socker (vill du ha den riktigt söt sätter du 700 gram)
30 gram smör

Dag 1:
Skiva rabarbern och lägg skivorna i en stor bunke. Häll över sockret och skaka om bunken lite. Täck bunken med färskfolie och låt rabarbern stå över natten.

Dag 2:
Nu har rabarbern avgett massor med vätska. Häll av rabarbern i en sil. OBS! Spara vätskan! Sätt sen all rabarbervätska i en kastrull. Koka ner vätskan tills hälften kvarstår. Sätt nu till rabarbern och smöret, ge marmeladen ett ordentligt uppkok och sänk sen värmen och låt marmeladen puttra i 35-40 minuter. Om du vill kan du mixa den innan du häller upp marmeladen på burk.

Servera marmeladen till ost, kex, scones, varm bondost, yoghurt m.m. Den passar till mycket!

28149999 DD8F 4064 99A6 7461C5655EA8