Jullimpa
Jullimpa:
4 dl vatten
4 dl mjölk
2 dl mörk sirap
70 g jäst
50 g smält smör
4 dl rågmjöl
1 msk fänkål
3 tsk salt
18-20 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjölk, sirap och smält smör.
Blanda ner fänkål, salt och rågmjöl och arbete till sist ner vetemjölet.
Fördela och tryck ut degen i fyra avlånga smorda formar. Låt jäsa under bakduk i ca 1,5 h.
Pensla bröden med sirapsvatten. 2 msk mörk sirap som du späder ut med lite vatten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min tills bröden fått en gyllenbrun yta.
Saffransbullar med vitchoklad
Favorit i repris - kalljästa saffransbullar med vitchoklad.
Saffransbullar:
ca 30 st.
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran
150 g vitchoklad
Sockerlag:
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
Ta fram smöret en stund på förhand så att det hinner blir rumsvarmt.
Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran. Finhacka vitchoklad och ställ åt sidan.
Häll kall mjölk och kallt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner socker, vaniljsocker och salt. Lägg sedan i tärningar med rumsvarmt smör och blanda tills det löst upp sig.
Arbeta till sist ner saffran och mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Strö över den finhackade vitchokladen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra bullar på!
Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.
När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka socker med vatten tills sockret löst sig ordentligt.
När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.
Sen är det bara att njuta av nybakta bullar och vänta på att julstämningen infinner sig!
Spröda saffranskakor
Gyllengula och spröda saffranskakor - doftar underbart gott och smälter i munnen.
Saffransdrömmar:
ca 20 st.
0,5 g saffran
50 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
Ta fram smöret så det får bli rumsvarmt.Sätt ugnen på 160 grader.
Vispa ihop saffran, smör, socker och hjorthornssalt i en bunke med en elvisp.
Tillsätt oljan och och vispa en stund till.
Lägg i vetemjöl och blanda ihop allt till en deg.
Rulla degen till en lång rulle. Dela den i ca 20 bitar. Rulla bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.
Sen är det bara att njuta av doften och smaken av de spröda saffranskakorna!
Ostkaka med smak av saffran
Ostkaka med smak av saffran som serveras med hallonsylt och grädde.
Saffranscheesecake:
100 g Smör
200 g pepparkakor
0,5 g saffran
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
300 g kvarg
1 dl socker
4 ägg
Lägg bakplåtspapper i en kakform med löstagbar kant.
Börja med bottnen. Smält smöret och krossa pepparkakorna med en matberedare. Rör samman det smälta smöret med de krossade pepparkakorna och tryck ut bottnen i formen. Ställ i kylskåp.
Rör samman saffran, socker, osten och kvargen. Vispa därefter ner ett ägg åt gången. Häll fyllningen i formen och grädda i ugnen på 200 grader i ca. 30 min.
Låt kakan svalna och låt sedan stå kallt för att den ska stelna ordentligt innan servering. Servera med vispad grädde, hallonsylt och hallon.
Morotskaka
En saftig morotskaka är alltid ett bra alternativ när man är baksugen eller vill ha något gott till kaffet!
Detta recept är taget från Leila Lindholm, tycker att hennes morotskaka blir så saftig och god!
Morotskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
Frosting:
60 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.
Frosting:
Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över morotskakan.
Amerikanska pannkakor - serveras med smörstekta äpplen och lönnsirap
Amerikanska pannkakor som serveras med smörstekta äpplen, lönnsirap, kanel och grekisk yoghurt. Pannkakorna smaksätts dessutom med rivet äpple och kanel, mycket gott!
Amerikanska pannkakor med äppel och kanel:
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
2 krm kanel
2 krm salt
2,5 dl mjölk
1 ägg
1 dl rivet äpple
2 msk smör
Smör till stekning
Smörstekt äpple:
1 äpple
2 msk smör
1 msk honung
Övrigt:
Grekisk yoghurt
Kanel
Lönnsirap
Rör ihop torra ingredienser. Vispa sen ner mjölk, ägg, rivet äpple och smält smör.
Stek pannkakorna i smör.
Skär äpple i tärningar och stek i smör och honung tills de mjuknar.
Servera pannkakorna med de smörstekta äpplena, kanel, lönnsirap och en klick grekisk yoghurt.
Kanelbullens dag
Här bjuder vi på ett recept med kalljästa bullar - kanelbullens dag till ära!
Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång.
För 30-35 kanelbullar:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel
Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.
Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt smöret skuret i tärningar och arbeta till sist ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!
Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.
När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.
När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.
Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!
Tortilla med scampi och jordnötssås
Veckans tips på fredagsmiddag! Tortilla med marinerade jätteräkor och jordnötssås.
Du behöver:
(2 personer)
4 små tortillabröd
Rödkål
300 g jätteräkor
1 gul lök
1 röd paprika
Marinad till jätteräkor:
3 msk neutral olja
1 tsk finriven, färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime
chili flakes
salt
Jordnötssås:
2 msk jordnötssmör
1 msk risvinäger
3 msk sesamolja
2 tsk riven ingefära
vatten
Avokadoröra:
2 avokado
körsbärstomater
1 liten rödlök
lime
salt
Marinera räkorna och låt stå ett par timmar.
Rör ihop jordnötssåsen genom att blanda alla ingredienser.
Gör avokadoröran genom att mosa avokado, finhacka rödlök och körsbärstomater. Tillsätt salt och lite limesalt.
Skär lök och paprika i skivor. Fräs på löken och paprika och tillsätt efter en stund även de marinerade räkorna.
Strimla rödkålen. Värm tortillabröden.
Äppelkaka
Äppelkaka:
2 ägg
2 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
150 g smör
Topping
2 stora äpplen
kanel
1-2 msk socker
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda torra ingredienser. Rör ner i äggblandningen.
Smält smör. Tillsätt.
Häll smeten i smord form (24cm)
Skala och skiva äpplen tunt. Rada ut skivorna över kakan.
Pudra kanel strö socker över kakan.
Grädda kakan i längst ner i ugnen i ca 35 minuter.
Servera kakan med glass eller vaniljsås.
Kantarellsoppa
Värmande kantarellsoppa med mycket svamp, perfekt höstig bjudmat!
Kantarellsoppa
(4 personer)
1 l färska kantareller
1 gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 msk kantarellfond
2 dl grädde
Salt och peppar
Borsta och skär svampen i mindre bitar. Förväll i torr stekpanna tills vätskan dunstat bort. Ta bort av värmen.
Finhacka lök och fräs löken och svampen i smör. Rör i mjölet.
Häll på vinet och låt koka i ca 2 min.
Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme i ca 10 min.
Häll i grädde, salta och peppra. Låt koka upp igen.