Header Hallonochpraliner

Rökta räkor och blåmusslor

Skrivet av Hallon & Praliner 10.05.2019

Rökta räkor och musslor är gott och går snabbt att göra. Det är dessutom lätt att göra ganska stor mängd om man är ett större gäng som ska äta. 

Vi rökte räkorna i en röklåda med rökspån och serverade de rökta räkorna och musslorna med aioli och citronyoghurt samt bröd. Aiolin gjorde vi på kikärtsspad istället för ägg. Vi gjorde den eftersom vi upptäckte mitt i matlagningen att äggen var slut, däremot så fanns en burk kikärter i skåpet. Resultatet är vi riktigt nöjda med, den här aiolin blir mer luftig och pösig jämfört med traditionell aioli. Så denna veganska aioli kommer vi nog att göra fler gånger. 

Du behöver: 
Rökspån
Oskalade räkor
Musslor
Citron
Persilja
Bröd

Aioli:
0,5 dl kikärtsspad
1-2 vitlöksklyftor
2 dl naturell olja
Salt

Citronyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
Citroncest av en citron
1 msk flytande honung
Salt och peppar
En näve finhackad persilja

För att göra aiolin så lägger du kikärtsspadet i en bunke och under vispning häller du i oljan till önskad konsistens. Till sist tillägger du vitlök och salt och smakar av. För att göra citronyoghurten så blandar du ihop alla ingredienserna och smakar av, här kan man även tillägga 1-2 vitlöksklyftor om man så önskar. Till sist rökte vi räkorna i röklådan. Räkorna rökte vi i ca 5 minuter medan vi rökte musslorna ett par minuter längre. Sen serverades detta tillsammans med rörorna och bröd. 

44A38893 698F 41E4 B937 BD98CF6695E0BB87FBC0 1003 42D7 8036 4E83F1454E19

 

 

 


Tips på morsdagsmiddag - Stekt sik med tryffelhollandaise som serveras med vårens primörer

Skrivet av Hallon & Praliner 09.05.2019

Gillar man tryffel skall man definitivt göra den här tryffelhollandaisen! Till stekt sik passar den jättebra. Den magra siken lyfts upp av den krämiga hollandaisesåsen. Till fisk är det gott med primörer. Speciellt sparris nu på våren. Vi valde att blanda sparris och rädisa med våra ugnsbackade jordärtkockor. Jordärtskockorna får en härlig nötig smak när de ugnsbakas med olja och smör. Detta blev en rätt som verkligen kändes lyxig! Perfekt att servera på morsdag.

Du behöver:
Sik ( ca 1 filé per person beroende på storlek)
Pilgrimsmusslor
Salt och peppar

Tryffelhollandaise:
150 g smör
2äggulor
1msk tryffelolja
1tsk pressad citronsaft
2-3msk vatten
salt
Svartpeppar

Ugnsbakade jordärtskockor och primörer:
jordärtskockor
sparris
rädisor
olja
smör
salt

Tvätta jordärtskockorna noga, du behöver inte skala dom. Skär jordärtskockorna i fyra delar. Lägg dem i kallt vatten med lite citronsaft i tills du är redo att grädda dem. Det gör att de inte blir bruna.

Lägg ugnen på 225 grader. Häll vattnet av jordärtskockorna och bred ut dem på en ugnsplåt. Häll över lite olja och salt. Blanda ihop. Klicka ut lite smörklickar här och var på plåten. Grädda tills jordärtskockorna börjar bli mjuka, det tar ca 30 minuter. Lägg sen sparris och rädisor skurna i skivor ovanpå jordärtskockorna och grädda tills de också är mjuka. Glöm inte att röra om ibland under gräddningen.

För att göra såsen, börja med att smälta först smöret i en kastrull. Det skall inte brynas.

En hollandaise gör du lättast i ett vattenbad. Blanda äggulor, citron och vatten i en kopp som tål värme (ej aluminium). Sätt koppen i ett vattenbad. Lägg på så mycket värme att vattnet nästan börjar koka. Håll hela tiden vattnet strax under kokpunkten så att det inte blir för varmt för hollandaisen. Vispa snabbt ihop äggulor,vatten och citronsaft tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med tryffelolja,  salt och peppar.

Vad gör du om såsen skär sig? Jo det kan vi svara på ???? för det hände nämligen oss. Så efter lite googlande lärde vi oss följande: Om såsen skär sig skall man i en ny ren kopp vispa upp en ny äggula. I äggulan vispar man sen ner den såsen som skärt sig, lite åt gången och under kraftig vispning. Sen fortsätter du tillsätta resten av smöret tills såsen är klar. Håll också den nya såsen lite från värmen. Vi vispade ihop den utanför vattenbadet och då tog den ihop fint. Vattenbadet behövdes inte då eftersom både det smälta smöret och den ”förstörda” såsen var varma.

Salta och smaksätt siken med peppar innan du steker den klar  i en stekpanna. Stek i smör på medelvärme.

Stek pilgrimsmusslorna i en annan stekpanna. Stek också dem i smör och salta och peppra under stekningen. Pilgrimsmusslorna behöver bara några minuter på varje sida för att bli klara.

Servera siken med tryffelhollandaisen, ugnsbakade jortärtskockor, ugnsbakade primörer och toppa sen rätten med ett par pilgrimsmusslor.

morsdag

 

 


Frittata med spenat, fetaost och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 07.05.2019

Frittata är en italiensk omelett som aldrig blir tråkig eftersom den går att variera beroende på vad du är sugen på eller vad du råkar ha i kylskåpet. Ett gott och snabbt lunchalternativ.

Vi gjorde en frittata med spenat, fetaost och pinjenötter.

250 g spenat
100 g pinjenötter
1 dl fetaost
1 dl parmesan
5 ägg
0,5 dl vatten
Salt och peppar
Bladpersilja

Börja med att rosta pinjenötterna i en torr panna och fräs sedan spenaten i lite olivolja samt med salt och peppar. Låt den sedan svalna en aning. Bland äggen med vattnet och tillsätt sedan riven parmesan och fetaost i bitar. Tillsätt även spenaten och en del av nötterna. Gratinera frittatan i ugnen på 180 grader i ca. 20 min. Dekorera med resten av de rostade pinjenötterna och bladpersilja innan servering.

frittatafrittata1


Grekiska gyros

Skrivet av Hallon & Praliner 03.05.2019

Vi gjorde grekiska gyros på kassler (nacke). Om du vill kan du istället fylla dina gyros med kyckling. Samma kryddmarinad som vi använde till fläskköttet passar även till kyckling.

Kryddmix till gyros:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Tillsätt även:
1 msk soja
1/2 dl olivolja
Saften av en halv citron

Skär köttet i strimlor och låt dessa ligga i marinaden i  åtminstone ett par timmar. Sätt dem sedan i ugnen på 220 grader i ca 40 minuter. Vi satte sedan köttet på grillen en stund främst för att få en lite knaprigare yta samt för att få fram lite grillsmak.

Vi gjorde ett platt, runt pitabröd som man kan linda in gyrosen i.

Pitabröd:
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja

Blanda jästen med socker och 1 dl av vattnet i en bunke. Låt vätskan stå i ca 5 minuter. I en annan bunke blandar du mjölet och saltet. Häll ner  jästvätskan, olivolja och 1 dl vatten i mjölet och blanda till en smet. Häll på mera vatten av det deciliter som har blivit över om det behövs. Knåda tills du har en smidig smet som inte kladdar. Låt degen jäsa i 1-1½ timme.

Dela degen i 6 eller 12 delar (beroende på om du vill ha stora eller små pitabröd). Kavla ut degen till tunna rundlar och pensla bröden med lite olivolja. Grädda bröden på 230 grader i 5-7 minuter. Bröden behöver inte få färg utan de skall bara gräddas klart. Gräddas de för länge blir de hårda och svåra att linda runt fyllningen.

Som tillbehör gjorde vi två stycken röror, Tzatziki och en röra med grillad fetaost.

Tzatziki:
1/2 gurka riven i strimlor
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar

När du har rivit gurkan ska du låt den ligga och rinna av en stund samt klämma ur den ännu mer vätska innan du rör ihop den med yoghurten annars blir tzatzikin lätt vattnig.

Grillad fetaoströra:
150g fetaost
basilika
1 msk citronsaft
salt och peppar

Lägg fetaosten i folie och grilla den tills den blivit ordentligt mjuk så att den går att röra ihop till en röra. Tillsätt fint hackade basilikablad, citron samt smaka av med salt och peppar.

Förutom köttet och de två rörorna fyllde vi även pitabrödet med tomat, avokado och lök.

gyros


Kycklingwraps med en touch av medelhavet

Skrivet av Hallon & Praliner 02.05.2019

Kategorier:

Kycklingwraps  med smaker från medelhavet, en perfekt rätt att fira helg med!

Om tid och ork finns rekommenderar vi det här brödreceptet till wraps. Det här receptet brukar vi också använda till naanbröd, men då kavlar vi inte ut brödet lika tunt.

För 6-7 wraps:
1,5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker
2 tsk torrjäst
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk smält smör
2 msk yoghurt

Blanda samman vatten, socker och torrjäst. Låt stå 10 minuter.

Blanda sen ner vetemjöl, salt, smör och yoghurt. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i delar och kavla ut till tunn tunna bröd. Stek bröden i en torr stekpanna några minuter per sida.

Sen vidare till fyllningen! Kycklingen får gärna marinera några timmar innan tillagning.

För 6 personer behövs:
4 kycklingfilér
0,5 dl olivolja
2 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver

Skär kycklingen i bitar. Blanda ihop marinaden och blanda ner kycklingen i marinaden. Låt marinera åtminstone en timme innan tillagning.

Stek kycklingstrimlorna klara i stekpanna.

Fyll wrapsen med sallad, kyckling, avokado, kalamata oliver, picklad rödlök, fetaost och basilikasås.

Basilikasåsen gör du genom att blanda samman en burk creme fraiche med en stor näve hackad basilika, 1 krossad vitlöksklyfta, en gnutta honung, salt och svartpeppar.

tortillastortillas1


Hallon- och citronlemonad

Skrivet av Hallon & Praliner 26.04.2019

Kategorier:

Vill du servera en god alkoholfri dryck till Vappen kan vi verkligen rekommendera denna hallon- och citronlemonad! Ingen av oss tycker om mjöd, men vi ville ha en god och festlig dryck till Vappen så efter lite googlande kom den här lemonaden till.

Ingredienser:
4 dl socker
5 dl vatten
400 g frysta hallon
Skal av 1 citron (skala citronen med potatisskalare)
3 dl citronsaft
Kolsyrat vatten

Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen av spisen och lägg i de frysta hallonen, citronskalet och citronsaften. Låt kallna. Plocka bort citronskalet ur vätskan. Mixa hallonen och sockerlagen ordentligt och låt rinna genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Förvara sockerlagen kallt.

Blanda sockerlagen med kolsyrat vatten. 1 del vatten och 3 delar kolsyrat vatten ger en god lemonad, men pröva dig fram hur stark eller svag du vill den skall vara. Fyll upp glaset med citronskivor och is. Den går också bra att blanda i en stor tillbringare om du har en större fest och vill ha ett festligt alkoholfritt alternativ!

LemonadLemonad1


Godaste minimunkarna med rabarber- och vaniljfyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 25.04.2019

Små rabarber- och vaniljmunkar för att fira Valborg och Första maj!

Munkdeg:
2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
1½ dl socker
2 ägg
1 nypa salt
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och kardemumma till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i smör, socker, salt och ägg. Börja knåda degen och tillsätt mjölet lite i taget. När degen är smidig och släpper kanterna på bunken är den klar. Låt jäsa under bakduk  i en timme.

Gör under tiden rabarber och vaniljfyllningen.
500 gram rabarber i bitar
3 msk smör
½ dl socker
1 msk vaniljextrakt

Smält smöret och tillsätt rabarber, socker och vaniljextrakt. Koka ihop tills det blir som en kompott till konsistensen. Låt svalna.

Häll upp munkdegen på en mjölad bordsyta och rulla ut den till en lång korv. Dela degen i 30 delar (eller mer eller mindre beroende på hur stora munkar du vill göra). Kavla ut en degbit till en platta ca 0,5 cm tjock. Klicka på lite rabarberfyllning i mitten och nyp ihop degen till en boll. Låt jäsa i cirka 45 minuter under en bakduk.

Hetta upp olja eller munkfett i en kastrull med höga kanter. Oljan skall vara runt 175-180 grader när du friterar. Fritera några munkar åt gången i några minuter per sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de är varma. Ät och njut av nybakta munkar!

 Munkar


Pizza bianco med chilimarinerade räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 18.04.2019

Skärtorsdag och påsken börjar! Om du sitter och tänker att du skulle vilja inleda påsken med något gott att äta, då tycker vi att du skall testa denna pizza bianco med chilimarinerade räkor, parmesan, vitlök, spenat och citron. Denna pizza är för tillfället vår favoritpizza. Så, så god! Och passar perfekt till ett glas bubbel :)

IMG 8495

Du behöver pizzadeg. Kör med det recept som du brukar!

Sätt ugnen på 250 grader.

Sen behöver du:

200 g tinade räkor

2 msk chilisås

1 msk olivolja

Salt och peppar

Sen behöver du på ett ungefär:

2 klyftor vitlök

1-2 dl creme fraiche

1-2 dl parmesan

1-2 dl riven ost

1 näve spenat

citron.

Marinera räkorna i chilisås, olivolja, salt och peppar.

Under tiden gör du pizzadegen.

Kavla ut pizzadegen. Bred på ett lager creme fraiche, skiva vitlöken i tunn tunna skivor och fördela över pizzan. Strö på ost och parmesanost. Fördela räkorna över pizzan. Grädda pizzan i ungefär 10 minuter.

Toppa pizzan med spenatblad och citron.


Lammfilé med potatisbakelse och kryddig yoghurtsås

Skrivet av Hallon & Praliner 17.04.2019 | 2 kommentar(er)

Lamm är för många tradition att äta på påsk! Här kommer recept på en enkel påskmiddag med potatiskaka med fetaost, lammfilé och en kryddig yoghurtsås.

WP267 pask12

 

Potatiskakan görs enklast i en muffinsform. För 6 personer (12 små potatisbakelser) behövs:

ca 4 stora potatisar

100 g fetaost

ca 35 g smält smör

En näve finhackad timjan

Salt och svartpeppar

Pinjenötter

Sätt ugnen på 225 grader.  Smörj en muffinsform med lite olja. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. Blanda potatisskivorna med smulad fetaost, smält smör, timjan, salt och peppar. Blanda samman ordentligt. Rada sen potatisskivorna i muffinsformen och grädda i ca 35-40 minuter. Kolla så att  potatisbakelserna är ordentligt genomgräddade innan du tar dem ur ugnen.

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och strö över potatisbakelserna.

Lammfiléerna steker du klara i smör och olja. Stek dem till ca 65 grader för medium. Låt lammet vila i folie innan servering.

Den kryddiga yoghurtsåsen gör du så här:

Blanda ca 300 g grekisk yoghurt med en näve finhackad koriander, 1-2 pressad vitlöksklyfta, 2 tsk spiskummin, 1 tsk gurkmeja och salt.


Räk- och äggsallad i äggskal

Skrivet av Hallon & Praliner 16.04.2019

 
Här kommer ett recept på en räk- och äggsallad. Vi åt den ur äggskal och serverade den med bröd till. Man kan även servera salladen direkt på en brödskiva. Vi kommer att använda detta recept på påskbrunchen eller påskbuffébordet.

Du behöver: (6-8 personer)
6 hårdkokta ägg
2 dl tinade räkor
1,5 dl creme fraiche 
3 msk majonnäs
1 knippe gräslök
1 knippe dill
2 stjälkar bladselleri
Salt och peppar

 WP244 pask6

Koka äggen och låt dem svalna. Om du vill servera räk- och äggsalladen i äggskal skär du av toppen på ägget och gröper ur innehållet. Gör likadant med alla ägg. Om du serverar rätten på annat sätt är det bara att skala och hacka äggen. Hacka sedan även sellerin och blanda ihop alla ingredienser.