Header Hallonochpraliner

Spenatvåffla med fetaoströra

Skrivet av Hallon & Praliner 12.07.2020

Spenatvåffla med fetaoströra som serveras med färsk babyspenat, tomat, rödlök och oliver. 

Spenatvåffla:
150 g fryst spenat
150 g smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Salt
4,5 dl mjölk
2 ägg

Tina och pressa ur vätskan ur spenaten. 
Smält smöret och låt svalna. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Vispa ner mjölk och ägg.
Rör ner smör och spenat.

Grädda våfflorna gyllenbruna.

Fetaoströra:
1 pkt fetaost
2 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
Peppar

Blanda ihop till en slät röra. 

Tillbehör:
Tomat
Rödlök
Färsk spenat
Oliver
Peppar

 1AC465D4 845B 4B6E 83F7 3F11FEC50DB3

 


Nachokorg - nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm, chilimayo

Skrivet av Hallon & Praliner 10.07.2020

Nachokorg innehållande varma nachochips, nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm och chilimayo. 

Nektarinsalsa med räkor och kräftor:
2 nektariner
1 rödlök
1 röd chili
En näve koriander
1 tomat
En halv gurka
Saften av en lime
Salt
En näve räkor och/eller en näve kräftstjärtar

Finhacka och bland ihop alla ingredienser till salsan. Smaka av med lime och salt.
Nektarinsalsan är även god utan räkor och kräftor eller så kan du välja att istället använda t.ex. kyckling eller halloumi.

Avokadokräm:
2 avokado
En näve koriander
Saften av en halv lime
Salt
1 msk grekisk yoghurt

Mixa ihop ingredienserna med en stavmixer så att du får en slet kräm. 

Chilimayo:
1 dl majonnäs
1 tsk srirachasås

Blanda ihop majonnäs och sriracha. Lägg mer sriracha om du vill ha mera sting i mayon.

Nachos

Värm chipsen ljumma i ugnen i några minuter. 

5EC334FE 8F0A 41C2 880B DBAEE810C60C 

 


Den perfekta sommarlunchen!

Skrivet av Hallon & Praliner 08.07.2020

Här kommer ett recept på den perfekta sommarlunchen! En rätt som är lättlagad, fräsch och god och som vi verkligen rekommenderar att ni provar.

Du behöver:
En zuccini
Ett vitkålshuvud
En gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Olivolja
En liten röd chili
1-2 dl jordnötter
1 tsk gurkmeja
1 msk sesamolja
Salt
En näve mynta
En halv citron 
Räkor

Strimla löken och finhacka vitlök och chili. Strimla även zuccini och vitkål. 
Fräs löken och chilin i lite olivolja. Tillsätt jordnötterna och låt dem rostas till i pannan.
Tillsätt därefter zuccini och vitkål och stek på tills det mjuknat och fått glans. 
Lägg i gurkmeja, sesamolja och smaka av med salt. 

Innan servering pressa över saften från en halv citron och en näve finhackad mynta. Woken är god att äta som den är men om du vill kan du toppa den t.ex. med räkor som vi gjorde här. 

Smaklig måltid!

 2CCB11B6 1745 4359 BF3C 36E486E2706A

 


Sparrisrisotto

Skrivet av Hallon & Praliner 21.05.2020

 

Sparrisens bästa tid är här! Här kommer ett recept på en krämig risotto med sparris och parmesan.

Sparrisrisotto:

2 schalottenlökar 
2 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (koka upp 1 liter vatten som du sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder du 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
Rivet skal från en citron
1½ msk smör
Salt och peppar
Sparris (en knippe)

Gör så här:

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs med en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen.
Låt småkoka i 20 minuter. Rör om då och då.
Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Tillsätt sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart. Tillsätt på samma gång salt och peppar.
Efter 5 minuter så vänder du ner parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig.


Servera risotton med hyvlad parmesan och persilja på toppen.

 

CB35F929 6D8F 4D91 AD22 274B90C69CE238447A05 D876 48A0 8416 0DDE67BFB6A1


Grillad pizza med ricotta, räkor och citron

Skrivet av Hallon & Praliner 30.04.2020

Grillsäsongen är här! Här kommer ett recept på en grillad pizza med frisk smak.

Fyllning: (fyllningen är beräknad för 3 pizzor)
2 askar philadelphiaost
3 askar ricotta
3 citroner
Salt 
Peppar
1 kruka persilja
450 g räkor
Olivolja

Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor.

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Degen:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

Fyllningen:

Börja med att blanda ricotta med rivet skal av citronerna, ca 1dl citronsaft, salt och peppar. Vänd ner finhackad persilja.

Kavla ut degen till tre stora pizzor och bred på ett lager philadelphiaost. Bred därefter ut ricottablandningen. Toppa med räkor. Ringla över lite olivolja och grilla under lock i ca 10 minuter.

Strö på lite färsk persilja och servera!

grilladpizza


 


Pulled lax med kiwi- och mangosalsa samt picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 17.04.2020 | 1 kommentar(er)

Pulled lax som serveras i mjuka tacobåtar tillsammans med kiwi- och mangosalsa, picklad rödlök, avokadokräm och chilamajonnäs.

Pulled lax:
600g lax
6 msk soja
1/2dl ketchup
4 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
Salt

Mangosalsa:
1 mogen mango
2 kiwi
1 lime
En halv kruka koriander

Avokadokräm: 
2 mogna avokado
1/2 kruka koriander
3 msk grekisk yoghurt
Saften av en lime
Salt

Chilimajonnäs:
1/2dl majonnäs
1 msk srirachasås

Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Börja med att tillaga den picklade rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt koka tills sockret har smält. Skiva under tviden rödlöken i fina skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå och dra. 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop marinaden till laxen. Pensla över laxen och tillaga den i ugnen i ca. 20 min.

Gör kiwi- och mangosalsan genom att skära kiwi och mango i små tärningar. Finhacka koriander och pressa över limesaft.

Avokadokrämen gör du genom att mixa ihop alla ingredienser så att du får en slät kräm. Rör även ihop chilimajonnäsen.

Servera laxen och kiwi- och mangosalsan i mjuka tacobåtar. Toppa med avokadokräm, lite chilimajonnäs och den picklade rödlöken. 

00B050A5 C9B8 4B15 8987 2AE6DAAFE0B0

 


Påsktårta

Skrivet av Hallon & Praliner 09.04.2020

Kategorier:

Till denna påsk kör vi en favorit i repris! Fias syrliga påsktårta med hallonpannacotta och lemoncurd lovar vi gör succé på påskbordet.

Börja med att göra en tårtbotten. Använd det recept som du brukar!

Hallonpannacottan gör du så här:
Börja med att lägga färskfolie i en springform som är lika stor som den du har gräddat din tårtbotten i. Se till att färskfolien täcker botten och kanten på formen.

3 gelatinblad
2 dl hallon
1 msk citronsaft
3 dl grädde

Blötlägg  gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.Koka upp hallon och citronsaft och låt koka i en halv minut. Ta kastrullen av spisen och mixa allt till en puré.

I en annan kastrull låter du grädden få ett snabbt uppkok. Dra kastrullen från spisen och vispa ner gelatinbladen under kraftig omrörning. Blanda till sist ner hallonpurén i gräddvätskan och låt hallonpannacottan svalna något innan du häller den i formen. Ställ formen i frysen. Låt frysa minst två timmar innan du fyller tårtan med pannacottan. Pannacottan skall vara frusen när du monterar tårtan.

Lemoncurd grädden gör du så här:
Vi brukar använda oss av Leila Lindholms recept på lemoncurd, klick så kommer du till receptet. Så gör en sats lemoncurd. Vispa sen två deciliter grädde med en matsked socker och en tesked vaniljsocker. Börja med att blanda ner cirka en deciliter lemoncurd i grädden och smaka av. Är citronsmaken och syrligheten tillräckligt så lämnar du det så här. Vill du ha mera citronsmak och syra så blanda ner mera lemoncurd i grädden.

Frosting:
175 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
300 g philadelphiaost

Vispa smöret en stund. Vispa sen ner socker och vaniljsocker. Vispa till sist ner philadelphiaosten och några droppar karamellfärg.

Montera tårtan:
Dela tårtbotten i tre delar. På det första lagret lägger du hallonpannacottan. Sen lägger du på en skiva tårtbotten. På det andra lagret brer du på ordentligt med lemoncurdgrädde. Strö sen över ett lager med hallon. Lägg på den sista skivan av tårtbottnen. Spackla tårtan med frostingen. Dekorera med påskägg.

 

Glad Påsk!

pasktarta1

pasktarta

 


Det närmar sig påsk!

Skrivet av Hallon & Praliner 08.04.2020

Det närmar sig påsk! Påsk är en högtid som vi tycker väldigt mycket om. För oss är påsk förknippat med ledig tid, goda middagar och trevligt umgänge. Och även om denna påsk inte kommer att vara som den brukar när det kommer till umgänge så tänker vi i alla fall unna oss god mat. Och så håller vi också tummarna för att vi ska få lite sol och värme så att vi i alla fall kan få en stund på terassen, gärna med ett glas bubbel vilket även är en påsktradition.

Här kommer två recept på fyllda ägghalvor vilket passar bra antingen på påskbrunchen eller buffébordet. 

Ägghalvor med rödbets- och pepparrotskräm

För 12 ägghalvor:

6 st. hårdkokta ägg
4 msk créme fraiche
3-4 skivor inlagd rödbeta
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
vårlök eller gräslök till garnering

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Mixa äggulorna tillsammans med resten av ingredienserna tills du får en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. Dekorera gärna med något grönt, t.ex. vårlök eller gräslök.

 

pask agghalvor2

 

Ägghalvor med citronkräm, räkor och malaxlimpa

För 8 ägghalvor behöver du:
4 st. hårdkokta ägg
Några skivor malaxlimpa
3 msk färskost
Rivet citron skal (från en halv citron)
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Blanda äggulorna med resten färskost, citronskal och citronsaft samt den finhackade gräslöken. Smaka av med salt och peppar. 

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. 

Skär malaxlimpan i små bitar och stek dem i smör så att de får en lite krispig yta. 

Dekorera med räkor och bitar av stekt malaxlimpa.

 

pask agghalvor1

 


Mexikansk burgare med het chili, guacamole och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 02.04.2020

Hamburgare med mexikansk chili, guacamole och picklad rödlök. 

Chili
800 g nötkött i bitar
150 g rökt sida, skuren i små tärningar
1 finhackad chili
1 finhackad jalapeño
2 finhackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk chiliflakes
2 lagerblad
1 burk hela tomater
33 cl ljus öl
1 dl barbecuesås
4 dl vatten salt och peppar

Picklad rödlök
2 rödlökar
3dl vatten
2dl socker
1dl ättika

Guacamole
2 avokado
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1msk limesaft
Salt

Chilimajonnäs:
0,5dl majonnäs
1 tsk srirachasås

Du behöver även:
Salladsblad
Hamburgarbröd

Bryn köttet på hög värme i en gryta eller i en kastrull. När köttet är brynt tillsätter du den röka sidan, chili, jalapeno, lök och vitlök. Blanda ner kakao, tomatpuré och kryddor.

Tillsätt tomater, öl, vatten och barbecuesås. Salta och peppra. Låt puttra på låg värma under lock i två timmar. Rör om då och då. Efter två timmar tar du av locket och låter chilin koka i cirka 30 minuter. Köttet skall vara sönderkokt och kladdigt.

Pickla rödlöken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig. Skiva löken i tunna skivor och lägg i en burk. Häll över lagen och låt dra. 

Gör guacamolen genom att mosa avokado med en gaffel. Finhacka tomaten. Blanda i tomat, pressad vitlök, limesaft och salt.

Chilimajonnäs gör du enkelt genom att röra ner lite srirachasås i lite majonnäs. Smaka av vilket hetta du vill ha. 

Lägg ihop din hamburgare - börja med salladsblad, fyll på med chili och guacamolen och toppa med picklad rödlök och chilimajonnäs. 


08C8FCA4 1F91 4EED AE30 D598402E49B0

Smaklig måltid!


Minitortillas med varmrökt lax, syrad rödkål och kiwi- och limesalsa.

Skrivet av Hallon & Praliner 27.03.2020

Det närmar sig helg och om du tänker köra på tacofredag så kommer här ett tips på vad du kan fylla dina tortillas med - Minitortillas med varmrökt lax, avokado, syrad rödkål och en kiwi- och limesalsa.

Förbered på förhand den syrade rödkålen och kiwi- och limesalsan.

Snabbsyrad rödkål:
300 gram rödkål
½ msk salt
1 tsk socker
2 msk äppelcidervinäger

Strimla rödkålen tunt. Massera in saltet i rödkålen och låt den stå i 10 minuter. Häll av den vätska som bildats från rödkålen. Blanda ner socker och äppelcidervinäger. Låt gärna rödkålen stå några timmar innan användning.

Kiwi- och limesalsa:
3 kiwi
1 lime, saften
½ msk honung
½ kruka koriander
Några droppar tabasco
Salt

Skala kiwi och skär fruktköttet i små bitar. Pressa över limesaften och blanda om. Finhacka koriander och vänd ner med kiwin. Vänd till sist ner honung, tabasco och salt.

Till 8 minitortillas behövs:
ca 150 gram varmrökt lax
2 avokado i skivor

Fyll tortillabröden med lax, rödkål, avokado och kiwi- och limesalsan.

mexitapas tortilla1