Header Hallonochpraliner

Tortilla med scampi och jordnötssås

Skrivet av Hallon & Praliner 25.09.2020

Veckans tips på fredagsmiddag! Tortilla med marinerade jätteräkor och jordnötssås. 

Du behöver:
(2 personer)

4 små tortillabröd
Rödkål

300 g jätteräkor
1 gul lök
1 röd paprika

Marinad till jätteräkor:
3 msk neutral olja
1 tsk finriven, färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime
chili flakes
salt

Jordnötssås:
2 msk jordnötssmör
1 msk risvinäger
3 msk sesamolja
2 tsk riven ingefära
vatten

Avokadoröra:
2 avokado
körsbärstomater
1 liten rödlök
lime
salt

Marinera räkorna och låt stå ett par timmar.

Rör ihop jordnötssåsen genom att blanda alla ingredienser.

Gör avokadoröran genom att mosa avokado, finhacka rödlök och körsbärstomater. Tillsätt salt och lite limesalt. 

Skär lök och paprika i skivor. Fräs på löken och paprika och tillsätt efter en stund även de marinerade räkorna. 

Strimla rödkålen. Värm tortillabröden. 

EE282F5F 1D02 4DAF A5AC D08F4852D69D

 


Äppelkaka

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2020

Äppelkaka:
2 ägg
2 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
150 g smör

Topping
2 stora äpplen
kanel
1-2 msk socker

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda torra ingredienser. Rör ner i äggblandningen.
Smält smör. Tillsätt.
Häll smeten i smord form (24cm)

Skala och skiva äpplen tunt. Rada ut skivorna över kakan.
Pudra kanel strö socker över kakan.
Grädda kakan i längst ner i ugnen i ca 35 minuter. 

Servera kakan med glass eller vaniljsås. 

D3A2F92E 9F4C 425F 9BD2 0C89DEBB130D


Kantarellsoppa

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2020

Värmande kantarellsoppa med mycket svamp, perfekt höstig bjudmat!

Kantarellsoppa
(4 personer)
1 l färska kantareller
1 gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 msk kantarellfond
2 dl grädde
Salt och peppar

Borsta och skär svampen i mindre bitar. Förväll i torr stekpanna tills vätskan dunstat bort. Ta bort av värmen. 
Finhacka lök och fräs löken och svampen i smör. Rör i mjölet.
Häll på vinet och låt koka i ca 2 min.
Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme i ca 10 min. 
Häll i grädde, salta och peppra. Låt koka upp igen. 

EB82BAB5 A9EA 42CB 9A64 4D722640FA73

1CA6A85D 2DF1 40E9 A86A 81C1DEEA6F67
 


Havtornspannacotta

Skrivet av Hallon & Praliner 11.09.2020

Har du också varit ute och pressat havtorn? I så fall tycker vi att du ska prova denna göra denna havtornspannacotta, både god och vacker att titta på. 

Havtornspannacotta
(4 personer)
2 gelatinblad
1 vanlijstång
5,4 dl grädde
0,5 dl havtornssaft
4 msk socker

Gelé
2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl havtornssaft
3 msk socker

Dekoration
Citronmeliss
Havtorn

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde med vaniljfrön och vaniljstång, havtornssaft och socker. 
Ta kastrullen av värmen. Lyft ur vaniljstången. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. 
Häll upp i serveringsglas. Ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar. 

Gelén: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp vatten, havtornssaft och socker. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner i blandningen. Låt gelén kallna en stund tills den fått lite tjockare i konsistens. Häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i några timmar till. 

Innan servering dekorera med havtorn och citronmeliss. 


28145BC1 1CC6 4B10 88E2 B0ADEB8962AC

551DEFF0 DFD7 4057 BAC4 9A580E74055B


Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten

Skrivet av Hallon & Praliner 09.09.2020

Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten. Gott som tilltugg på tapasbordet, till fördrinken eller på kräftskivan. 

Du behöver:
1 rulle smördeg
1 pkt philadelphia
2 dl västerbottenost 
Pinjenötter
2 msk smör
Kantareller
Salt
Peppar
1 ägg
Ruccola

Karamelliserad lök: 
2 gula lökar
1 msk
1 msk balsamico
1 tsk rörsocker
Salt

Lägg ungen på 225 grader.
Tina upp smördegen och kavla ut den på en ugnsplåt.
Bred på philadelphiaost på smördegen och riv västerbottenost över.
Tina kantareller om du har frusna.
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.
Rosta pinjenötterna så att de får lite färg i en torr stekpanna. 

Karamelliserad lök: Skiva löken och stek i smör. När löken är glansig och mjuknat lägger du i rörsocker, salt samt balsamico. Låt sjuda på svag värme. 

Strö karamelliserad lök, kantareller och pinjenötter över smördegen. Pensla kanterna med vispad ägg. 
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. 

Skär upp i snittar och toppa med ruccola. 

6D9E6061 CA15 4192 9DFB 3E50F4CA454E


Scones med hallonsylt och mascarponegrädde

Skrivet av Hallon & Praliner 06.09.2020

Scones som serveras ljumma med mascarponegrädde (fuskvariant av clotted cream) samt hallonsylt. 

Scones 6 st.
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde

Mascarponegrädde
1 dl vispgrädde
½ dl mascarpone

Tillbehör
Hallonsylt

Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret.
Tillsätt största delen av grädden och knåda till en smidig deg.
Dela degen i sex delar, rulla dem runda och tryck ut dem en aning på plåten.
Pensla dem med resten av grädden och grädda dem i cirka tio minuter tills de har blivit gyllenbruna.
Gör mascarponegrädden genom att vispa grädden och blanda sedan ner mascarpone.

Servera scones med hallonsylt och mascarponegrädde.

D6319DC3 4F8E 4AC8 A7E8 37F92FFA4F63A237E112 5662 4218 8CCE A46826813E10


Röda vinbärskaka

Skrivet av Hallon & Praliner 02.09.2020

De syrliga röda vinbären är perfekta att använda vid bakning och blir en fin kontrast till den söta kakan.

Röd vinbärskaka
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 dl röda vinbär

Topping
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret. Rör sedan i ägget.
Bred ut i liten långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i.
Häll ut vinbären jämnt över kakan.
Blanda ingredienserna till toppingen och smula över vinbären. 
Grädda kakan i  200 grader i 20 minuter.
Låt kakan svalna en aning och skär i rutor. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

20C3C0C0 5344 4607 AA79 85ED0C6A581F 

 

 


Fishtacos

Skrivet av Hallon & Praliner 28.08.2020

 Fredagstacos med panerad torsk, mangosalsa, avokadokräm och snabbpicklad rödkål. 

Fisk
500 g torskfilé
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko ströbröd
2 dl riven ost
olja (till stekning)
1 tsk salt

Mangosalsa
1 mango
1 gurka
1 rödlök
1 chili
1 näve koriander
1 lime
Salt

Snabbpicklad rödkål
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger

Avokadoröra
2 avokado
1/2 dl creme fraiche
1 näve koriander
1 lime
Salt

Övrigt
Tacoskal
Koriander

Gör så här:
Skär mango och gurka i tärningar. Finhacka rödlök, koriander och chilin. Pressa över saften av en lime och salta. 

Snabbsyrad rödkål gör du genom att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen.Snabbpicklad rödkål gör du genom att hyvla rödkålen. 

Gör avokadoröran genom att mixa ihop alla ingredienser till en slät röra med en stavmixer.

Skär fisken i lagom stora bitar. Salta. Doppa bitarna i mjöl, sedan i lättvispat ägg och sist i en blandning av panko och ost.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken tills den får en fin yta. Låt rinna av på hushållspapper.

Smakilg måltid och trevlig helg!

AA22F01A FCF9 46A4 916B AC3EAE0CD7F00BE4BB3A 5382 4C6F B302 C6966BDAE7D6

 


Pavlova med svartvinbärscurd

Skrivet av Hallon & Praliner 22.08.2020

Pavlova med svartvinbärscurd

Svartvinbärcurd
5 dl svarta vinbär
0,25 dl vatten
½ citron (skalet)
½ citron (saften)
100 g smör
2 ägg 
1+1 dl socker


Häll svartvinbären, vatten, citronsaft och citronskalet i en kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och sila av bären.
Koka upp den avsilade saften med 1 dl socker och smöret. Koka tills sockret löst upp sig och smöret har smält. Låt svalna lite.
Visa 1 dl socker och äggen poröst.
Rör ner äggsmeten i svartvinbärssaften under konstant vispning. Sjud svartvinbärscurden tills den tjocknar. Curden får inte koka.

Marängbottnar
3st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk tsk maizena
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Vispa 2 dl grädde.
Lägg valfri mängd svartvinbärscurd i marängbottnarna och fyll på med valfri mängd vispad grädde. Dekorera med bär och frukter som du tycker om. Vi serverade våra med jordgubbar, blåbär svarta- och röda vinbär.

pavlova


Kräft- och räkrolls

Skrivet av Hallon & Praliner 21.08.2020

Kräft- och räkrolls goda som tillbehör på kräftskivan eller varför inte som fredagsmiddag.  Denna gång gjorde vi lite latmansvarianten så vi köpte färdigt bröd att fylla kräft- och räkröran i. 

Kräft- och räkröra

1 burk kräftstjärtart
1 påse frysta räkor
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 näve gräslök
1 näve dill
2 tsk pepparrot på tub
2 msk citronsaft
Salt och peppar

Briochebröd

Gör så här:
Tina räkorna. Finhacka gräslök och dill och rör samman med övriga ingredienser. Värm bröden på grillen eller i stekpannan och fyll dem sedan med kräft- och räkröran.

8B794FC4 4AB5 4669 9F39 99E7F448880E

Smaklig måltid!