Header Hallonochpraliner

Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 19.06.2019

Inför midsommar ville vi göra en gubbröra men eftersom alla av oss inte är så förtjusta i sill så valde vi att göra den utav gravad sik istället.

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
En liten rödlök
En knippe dill
En knippe gräslök
Peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen.

Blanda alla ingredienser.

Smaka av med majonäs och peppar.

midsommar


Taco ala midsommar

Skrivet av Hallon & Praliner 18.06.2019

En taco inspirerad av midsommar som fylls med bl.a nypotatis, avokado och gravad sik. 

Du behöver:
Tortillabröd
Nypotatis
Avokado
Gravad sik
Dill
Gräs- och/eller sommarlök
Gräddfil
Lime
Salt och peppar

Passar bra att göra om du har överblivna nypotatisar från dagen innan. Fyll tortillabrödet med potatis- och avokadotärningar, gravad sik, dill, gräslök och/eller sommarlök. Toppa med en klick gräddfil som blandats med salt, peppar och saft av lime. 

7B5D02A6 0A59 4BD2 AA22 85AFE1024872

 454DABB6 342B 4B9A 8A86 E6F39B71DCFF


Pizza med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 14.06.2019

Här kommer en läcker pizza med kall topping bestående av varmrökt lax, créme fraiche, dill och picklad rödlök. 

Topping:
Riven ost
Färskost
Varmrökt lax
Créme fraiche
Dill
Picklad rödlök

Picklad rödlök:
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Skiva rödlökarna och sätt dem i en ren och steril burk. Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull och häll därefter lagen i burken över den skivade löken. 

Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor.

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och bred på färskost och strö över riven ost innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

När pizzan fått lite färg, ta ut den ur ugnen och toppa den med varmrökt lax, créme fraiche, dill och picklad rödlök. 

773FC742 0D54 4C05 995C 313A2C85A921

E0C044CC 1238 4B0C 9E49 B8F2689DCB68

 


Pasta med sparris, pinjenötter och parmesan

Skrivet av Hallon & Praliner 12.06.2019

Sparris är så gott denna årstid så man får passa på att äta det i alla kombinationer och rätter som man bara kommer på. Här kommer ett recept på pasta med grön sparris, pinjenötter och såklart parmesan.

Du behöver:
600 g pasta
0,5 dl olivolja
1 tsk chiliflakes
2 Vitlöksklyftor
350 g grön sparris
50 g pinjenötter
3 dl parmesan
Salt och peppar

Koka pastan. Skala endan på sparrisen och skär den därefter i tre bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek sparris, finhackad vitlök, pinjenötter och chiliflakes i några minuter. 
Blanda ihop med den kokta pastan och tillägg eventuellt mer olja samt riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.

56A4238F 8634 4143 910C FD2136147584


Ugnsbakad lax med smörslungad potatis och romsås

Skrivet av Hallon & Praliner 06.06.2019 | 1 kommentar(er)

Härliga sommaren är här! Här kommer ett recept på ugnsbakad lax, romsås och smörslungad potatis vilket är något som vi gärna äter i sommar. 

Ugnsbakad lax
1,5 kg Lax
0,5 dl olja
3 msk citronsaft samt citronskivor
2 msk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar

Romsås:
2 dl créme fraiche
3 msk majonnäs
1 burk laxrom
3 msk citronsaft
En näve finhackad dill
Salt och peppar

Smörslungad potatis:
Potatis
Smör
Dill
Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i ugnsform med skinnsidan ner. Blanda olja, pressad vitlök, honung, citronsaft, salt, peppar och pensla sedan laxen med marinaden. Toppa laxen med citronskivor och baka den i ugnen i ca 30 min.

Gör romsåsen genom att blanda alla ingredienser. 

Koka potatis och häll bort kokvattnet. Lägg i en klick smör, flingsalt samt hackad dill och skaka om försiktigt så att man får det omblandat.

FD4567A0 4427 47FC A4E1 942D068A60C9

 


Somrig sallad med jordgubbar, chèvre och valnötter

Skrivet av Hallon & Praliner 05.06.2019

En fräsch somrig sallad som är god till allt grillat. Den funkar även att äta som lunchsallad om man t.ex tillsätter avokado som gör den lite matigare. 

Du behöver:
Salladsblad
Myntablad
Gurka
Jordgubbar
Chèvre
Valnötter
Balsamico
Olivolja
Flingsalt

Rosta valnötterna i torr stekpanna tills de fått lite färg. Hacka sallad, gurka och skiva jordgubbar och chèvre. Blanda alla ingredienser och avsluta med att blanda i lite olivolja, ringla över balsamico och att strö lite flingsalt över.

45B0FA31 2E0F 41CC 957C 6B9C7FAEBA4F


Krämig kräftsoppa

Skrivet av Hallon & Praliner 04.06.2019

En krämig soppa som passar som förrätt eller som lättare lunchrätt. 

Du behöver:
2 st grovrivna morötter
2 msk smör 
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 st fiskbuljongtärning
400 g kräftost
2 dl crème fraiche
svartpeppar
dill
1 st burk kräftstjärtar

Riv morötterna och fräs morötterna i smör. Tillsätt mjöl och späd med vatten. Lägg i buljongtärningarna och låt koka upp under omrörning. Låt puttra ca 10 minuter.

Tillsätt kräftost och créme fraiche och rör tills soppan blir jämn. Använd en visp för att få soppan jämn. Låt puttra ytterligare några minuter.

Blanda i svartpeppar, dill och kräftstjärtar strax innan servering.

 6530B0F7 0012 4985 8D2F 7B22DA789DCF


Smörgåstårta med italienska smaker

Skrivet av Hallon & Praliner 31.05.2019

Den här smörgåstårtan har italienska influenser med fyllning gjord på mascarpone, soltorkad tomat, basilika och salami. 

Det här är en avlång smörgåstårta som räcker till ca. 6 personer. 

Fyllning 1:
200g mascarpone
100 gram soltorkad tomat
En näve basilika
Salt
Peppar

Hacka de soltorkade tomaterna och basilikabladen och blanda alla ingredienser.

Fyllning 2:
2 dl crème fraiche
150 g salami
En näve persilja
100 g parmesan

Skär salamin i lagom stora bitar och riv parmesanen, blanda alla ingredienser.

Tårtbotten gjorde vi av vanligt färdigskivat ljust bröd. Vi valde att göra den här tårtan avlång och ganska hög. För att fukta tårtbotten kokade vi upp vatten där vi rörde i en grönsaksbuljong. Fukta den ordentligt. 

Varva bröd och de olika fyllningarna. Vi använde tre bröd per våning och gjorde två våningar av varje fyllning. Täck sedan in hela tårtan med crème fraiche. Om du vill kan du blanda crème fraichen med turkisk yoghurt.

Garnering:
Spenatblad
Salami
Persilja
Ärtskott

Som garnering täckte vi in sidorna på tårtan med spenatblad och lade sedan ärtskott längst ner runt hela tårtan. Ovanpå radade vi ut små ”rosor” av salami och strödde över lite persilja.

smorgastarta 4smorgastarta 3smorgastart 5


Lyxig smörgåstårta med lax, rom och räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 30.05.2019

En lyxigt god smörgåstårta med varmrökt lax, rom och räkor för att fira skolavslutning och samtidigt inleda sommaren.

Smörgåstårtan gjorde vi med ett runt bröd och den räcker till ca. 12 personer. Den har två fyllningar, en med lax och en med rom och räkor.

Fyllning 1:
200 g varmrökt lax
2 vårlökar
2 dl crème fraiche
Saften av en halv citron

Blanda alla ingredienser väl.

Fyllning 2:
200 g räkor
70 g laxrom
Purjolök
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar

Hacka purjolöken fint och blanda alla ingredienser, var noga med att låta räkorna och laxrommen rinna av ordentligt innan du rör ner dem i fyllningen.

För att fukta tårtbotten kokade vi upp vatten där vi rörde i en grönsaksbuljong. När vi satte ihop tårtan lade vi två lager med laxfyllningen och ett lager med räkfyllningen. Sedan täckte vi in dem med crème fraiche.

Garnering:
Gurka
Ärtskott
Spenat
Räkor
Laxrom

Sidorna på tårtan täckte vi med gurka som vi skivat i mycket smala skivor. Ovanpå radade vi ut spenatblad som botten och sedan radade vi på ärtskott. I mitten på tårtan lade vi en hög med räkor och för att få en färgklick på det hela lade vi en klick laxrom i mitten av räkorna.

 Smorgastarta

smorgastarta1

 

 

 


Rökta räkor och blåmusslor

Skrivet av Hallon & Praliner 10.05.2019

Rökta räkor och musslor är gott och går snabbt att göra. Det är dessutom lätt att göra ganska stor mängd om man är ett större gäng som ska äta. 

Vi rökte räkorna i en röklåda med rökspån och serverade de rökta räkorna och musslorna med aioli och citronyoghurt samt bröd. Aiolin gjorde vi på kikärtsspad istället för ägg. Vi gjorde den eftersom vi upptäckte mitt i matlagningen att äggen var slut, däremot så fanns en burk kikärter i skåpet. Resultatet är vi riktigt nöjda med, den här aiolin blir mer luftig och pösig jämfört med traditionell aioli. Så denna veganska aioli kommer vi nog att göra fler gånger. 

Du behöver: 
Rökspån
Oskalade räkor
Musslor
Citron
Persilja
Bröd

Aioli:
0,5 dl kikärtsspad
1-2 vitlöksklyftor
2 dl naturell olja
Salt

Citronyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
Citroncest av en citron
1 msk flytande honung
Salt och peppar
En näve finhackad persilja

För att göra aiolin så lägger du kikärtsspadet i en bunke och under vispning häller du i oljan till önskad konsistens. Till sist tillägger du vitlök och salt och smakar av. För att göra citronyoghurten så blandar du ihop alla ingredienserna och smakar av, här kan man även tillägga 1-2 vitlöksklyftor om man så önskar. Till sist rökte vi räkorna i röklådan. Räkorna rökte vi i ca 5 minuter medan vi rökte musslorna ett par minuter längre. Sen serverades detta tillsammans med rörorna och bröd. 

44A38893 698F 41E4 B937 BD98CF6695E0BB87FBC0 1003 42D7 8036 4E83F1454E19