Havtornspannacotta
Har du också varit ute och pressat havtorn? I så fall tycker vi att du ska prova denna göra denna havtornspannacotta, både god och vacker att titta på.
Havtornspannacotta
(4 personer)
2 gelatinblad
1 vanlijstång
5,4 dl grädde
0,5 dl havtornssaft
4 msk socker
Gelé
2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl havtornssaft
3 msk socker
Dekoration
Citronmeliss
Havtorn
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde med vaniljfrön och vaniljstång, havtornssaft och socker.
Ta kastrullen av värmen. Lyft ur vaniljstången. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden.
Häll upp i serveringsglas. Ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar.
Gelén: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp vatten, havtornssaft och socker. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner i blandningen. Låt gelén kallna en stund tills den fått lite tjockare i konsistens. Häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i några timmar till.
Innan servering dekorera med havtorn och citronmeliss.
Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten
Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten. Gott som tilltugg på tapasbordet, till fördrinken eller på kräftskivan.
Du behöver:
1 rulle smördeg
1 pkt philadelphia
2 dl västerbottenost
Pinjenötter
2 msk smör
Kantareller
Salt
Peppar
1 ägg
Ruccola
Karamelliserad lök:
2 gula lökar
1 msk
1 msk balsamico
1 tsk rörsocker
Salt
Lägg ungen på 225 grader.
Tina upp smördegen och kavla ut den på en ugnsplåt.
Bred på philadelphiaost på smördegen och riv västerbottenost över.
Tina kantareller om du har frusna.
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.
Rosta pinjenötterna så att de får lite färg i en torr stekpanna.
Karamelliserad lök: Skiva löken och stek i smör. När löken är glansig och mjuknat lägger du i rörsocker, salt samt balsamico. Låt sjuda på svag värme.
Strö karamelliserad lök, kantareller och pinjenötter över smördegen. Pensla kanterna med vispad ägg.
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter.
Skär upp i snittar och toppa med ruccola.
Scones med hallonsylt och mascarponegrädde
Scones som serveras ljumma med mascarponegrädde (fuskvariant av clotted cream) samt hallonsylt.
Scones 6 st.
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
Mascarponegrädde
1 dl vispgrädde
½ dl mascarpone
Tillbehör
Hallonsylt
Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret.
Tillsätt största delen av grädden och knåda till en smidig deg.
Dela degen i sex delar, rulla dem runda och tryck ut dem en aning på plåten.
Pensla dem med resten av grädden och grädda dem i cirka tio minuter tills de har blivit gyllenbruna.
Gör mascarponegrädden genom att vispa grädden och blanda sedan ner mascarpone.
Servera scones med hallonsylt och mascarponegrädde.
Röda vinbärskaka
De syrliga röda vinbären är perfekta att använda vid bakning och blir en fin kontrast till den söta kakan.
Röd vinbärskaka
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 dl röda vinbär
Topping
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret. Rör sedan i ägget.
Bred ut i liten långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i.
Häll ut vinbären jämnt över kakan.
Blanda ingredienserna till toppingen och smula över vinbären.
Grädda kakan i 200 grader i 20 minuter.
Låt kakan svalna en aning och skär i rutor. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.
Fishtacos
Fredagstacos med panerad torsk, mangosalsa, avokadokräm och snabbpicklad rödkål.
Fisk
500 g torskfilé
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko ströbröd
2 dl riven ost
olja (till stekning)
1 tsk salt
Mangosalsa
1 mango
1 gurka
1 rödlök
1 chili
1 näve koriander
1 lime
Salt
Snabbpicklad rödkål
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger
Avokadoröra
2 avokado
1/2 dl creme fraiche
1 näve koriander
1 lime
Salt
Övrigt
Tacoskal
Koriander
Gör så här:
Skär mango och gurka i tärningar. Finhacka rödlök, koriander och chilin. Pressa över saften av en lime och salta.
Snabbsyrad rödkål gör du genom att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen.Snabbpicklad rödkål gör du genom att hyvla rödkålen.
Gör avokadoröran genom att mixa ihop alla ingredienser till en slät röra med en stavmixer.
Skär fisken i lagom stora bitar. Salta. Doppa bitarna i mjöl, sedan i lättvispat ägg och sist i en blandning av panko och ost.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken tills den får en fin yta. Låt rinna av på hushållspapper.
Smakilg måltid och trevlig helg!
Pavlova med svartvinbärscurd
Pavlova med svartvinbärscurd
Svartvinbärcurd
5 dl svarta vinbär
0,25 dl vatten
½ citron (skalet)
½ citron (saften)
100 g smör
2 ägg
1+1 dl socker
Häll svartvinbären, vatten, citronsaft och citronskalet i en kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och sila av bären.
Koka upp den avsilade saften med 1 dl socker och smöret. Koka tills sockret löst upp sig och smöret har smält. Låt svalna lite.
Visa 1 dl socker och äggen poröst.
Rör ner äggsmeten i svartvinbärssaften under konstant vispning. Sjud svartvinbärscurden tills den tjocknar. Curden får inte koka.
Marängbottnar
3st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk tsk maizena
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Vispa 2 dl grädde.
Lägg valfri mängd svartvinbärscurd i marängbottnarna och fyll på med valfri mängd vispad grädde. Dekorera med bär och frukter som du tycker om. Vi serverade våra med jordgubbar, blåbär svarta- och röda vinbär.
Kräft- och räkrolls
Kräft- och räkrolls goda som tillbehör på kräftskivan eller varför inte som fredagsmiddag. Denna gång gjorde vi lite latmansvarianten så vi köpte färdigt bröd att fylla kräft- och räkröran i.
Kräft- och räkröra
1 burk kräftstjärtart
1 påse frysta räkor
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 näve gräslök
1 näve dill
2 tsk pepparrot på tub
2 msk citronsaft
Salt och peppar
Briochebröd
Gör så här:
Tina räkorna. Finhacka gräslök och dill och rör samman med övriga ingredienser. Värm bröden på grillen eller i stekpannan och fyll dem sedan med kräft- och räkröran.
Smaklig måltid!
Grillade blåmusslor med tryffeldipp
Grillade blåmusslor med tryffeldipp.
Grillade blåmusslor:
(2 personer)
1 pkt frusna blåmusslor
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
Citron
Persilja
Tryffeldipp:
2 dl creme fraiche
1 tsk tryffelolja
Salt och peppar
Tina musslorna.
Gör en "skål" av aluminiumfolie.
Finhacka shalottenlök och vitlök och lägg i folieskålen. Tillsätt musslorna.
Lägg paketet på grillen och häll över vinet. Salta och peppra. Lägg i citronskivor och strö över persilja.
Stäng musselpaketet och låt musslorna grillas i 5-10 min. Tills musslorna har öppnat sig.
Rör ihop dippen genom att blanda ihop ingredienserna och smaka av.
Musslorna och dippen kan serveras med pommes rites och ett gott bröd!
Frusen cheesecake - serveras med varm hjortronsylt
Frusen cheesecake som serveras med varm hjortronsylt, så gott!
Frusen cheesecake:
3 st. ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
1 citron
Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan.
Tillsätt socker och vaniljsocker i skålen med äggulorna och vispa smeten ljus och pösig.
Blanda ner färskosten.
Vispa grädden i en skild bunke och blanda därefter ner grädden i smeten.
Vispa äggvitorna (med torra och rena vispar) till fast skum och vänd därefter ner dem i smeten.
Riv skalet av en halv citron och pressa i 1 msk citronsaft.
Krossa 7-8 digestivekex och lägg ut som botten i en form.
Häll över smeten.
Ställ cheesecaken i frysen i minst 5 timmar. Ta fram kakan en stund innan servering så den hinner tina en aning. Smula mer krossade kex över den och servera den med varm hjortronsylt.
Chorizokorv som serveras i bröd med chimichurri och picklad rödlök
Lyxa till hot dogen genom att använda en god kryddig korv och toppa med chimichurri, majonnäs, söt senap och picklad rödlök.
Du behöver:
Bröd
Chorizo
Majonnäs
Söt senap
Chimichurri:
1 näve koriander
1 näve färsk oregano
1 näve bladpersilja
1 liten shalottenlök
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Chiliflakes
Salt
Picklad rödlök:
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Gör chimichurri genom att finhacka örterna och blanda med övriga ingredienser.
Pickla löken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig.
Skär löken i skivor och lägg i en glasburk. Häll över lagen när den kokat upp.
Grilla korven och bröden och lägg upp med majonnäs, söt senap, chimichurri och picklad rödlök. Enkelt och gott!