Header Hallonochpraliner

Påsktårta

Skrivet av Hallon & Praliner 15.04.2019

En härligt gul påsktårta med hallon pannacotta och lemoncurd grädde! En god och lite syrlig tårta som passar perfekt till påsk.

IMG 8687

Börja med att göra en tårtbotten. Använd det recept som du brukar!

Hallonpannacottan gör du så här:

Börja med att lägga färskfolie i en springform som är lika stor som den du har gräddat din tårtbotten i. Se till att färskfolien täcker botten och kanten på formen.

3 gelatinblad
2 dl hallon
1 msk citronsaft
3 dl grädde

Blötlägg  gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.Koka upp hallon och citronsaft och låt koka i en halv minut. Ta kastrullen av spisen och mixa allt till en puré.

I en annan kastrull låter du grädden få ett snabbt uppkok. Dra kastrullen från spisen och vispa ner gelatinbladen under kraftig omrörning. Blanda till sist ner hallonpurén i gräddvätskan och låt hallonpannacottan svalna något innan du häller den i formen. Ställ formen i frysen. Låt frysa minst två timmar innan du fyller tårtan med pannacottan. Pannacottan skall vara frusen när du monterar tårtan.

Lemoncurd grädden gör du så här:

Vi brukar använda oss av Leila Lindholms recept på lemoncurd, klick så kommer du till receptet. Så gör en sats lemoncurd. Vispa sen två deciliter grädde med en matsked socker och en tesked vaniljsocker. Börja med att blanda ner cirka en deciliter lemoncurd i grädden och smaka av. Är citronsmaken och syrligheten tillräckligt så lämnar du det så här. Vill du ha mera citronsmak och syra så blanda ner mera lemoncurd i grädden.

Frosting:

175 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

300 g philadelphiaost

Vispa smöret en stund. Vispa sen ner socker och vaniljsocker. Vispa till sist ner philadelphiaosten och några droppar karamellfärg.

IMG 8691

Montera tårtan:

Dela tårtbotten i tre delar. På det första lagret lägger du hallonpannacottan. Sen lägger du på en skiva tårtbotten. På det andra lagret brer du på ordentligt med lemoncurdgrädde. Strö sen över ett lager med hallon. Lägg på den sista skivan av tårtbottnen. Spackla tårtan med frostingen. Dekorera med påskägg.

Det blev bara några snabba telefonbilder denna gång, tårtan skyndades iväg för att lottas ut på en Martha auktion! :)

 

 


Surdegsbröd med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 12.04.2019

Surdegsbröd välkomnas vid alla tillfällen. Denna surdegsmacka som servers med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök passar såväl till frukost, brunch eller till lunch. 

För 4 surdegsmackor behöver du:
4 skivor surdegsbröd
Olivolja
2 avokado
Saften av en halv lime
Salt
Chiliflakes
4 Halloumiskivor
Picklad rödlök

Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödskivorna med lite olivolja på en stund i ugnen för att få dem knapriga. Mixa avokado och blanda ner saften av en halv lime samt salt. Stek halloumiskivorna i grillpanna så att de får fina ränder. Bred rikligt med avokadokräm på bröden och strö därefter över chiliflakes. Sätt en halloumiskiva på varje brdö och toppa mackan med picklad rödlök. 

 Halloumimacka

 


Tre rätter inför våren och sommarens fester

Skrivet av Hallon & Praliner 05.04.2019 | 2 kommentar(er)

-Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Närpes Grönsaker -


Närpes, vår hemstad, kallas också det röda guldets region. Grönsaksodlingen har under flera generationer haft stor betydelse för vår stad och är även något vi är mycket stolta över. Därför är vi extra glada över att få presentera vårt samarbete med Närpes Grönsaker. Andelslaget Närpes Grönsaker är landets ledande leverantör av inhemska tomater och har även ett mycket brett sortiment av specialprodukter.

I samarbete med Närpes Grönsaker har vi tagit fram tre enkla men smakrika recept som passar nu när det börjar närma sig festtider som påsk, student, examen, konfirmation m.m. Recepten passar såväl till buffébordet men kan även göras som enskilda rätter.

Foto pa oss

Vi bjöds in till Närpes Grönsaker för att få veta mer om företaget. På plats mottogs vi av Eva och Jonas som tog oss med på en rundvandring där vi fick bekanta oss med hela processen, från att grönsakerna levereras från odlarna och fram till att de är redo att transporteras till butik. Vi känner oss hedrade över att ha fått ta del av denna process vilket inte alltid är en självklarhet på grund av företagets höga krav på hygienen. Under rundvandringen fick vi därför bära dessa snygga skyddskläder.


IMG 6821 Fotortomater1
För att hålla den höga kvaliteten på produkterna som företaget gör är det viktigt att processen från att grönsakerna plockas till att de kommer ut till butikerna är så kort som möjligt. Detta kräver välstrukturerat arbete samt effektivitet. De grönsaker som på morgonen kommer in till packeriet är oftast klara att levereras till butik redan samma kväll. Vi blev fascinerade över det arbete som görs både med en otrolig effektivitet och precision. Samtidigt tycker vi det känns tryggt att köpa företagets produkter eftersom vi har sett den höga nivån på kvalitet och hygien hela processen igenom.

Att välja inhemskt är för oss en självklarhet. Och väljer man produkter från Närpes Grönsaker vet man att man får produkter av bra kvalitet. Eva och Jonas berättade att smakupplevelsen är något som styr alla processer i företaget. Något som vi tycker ger mervärde och även en extra trygghet är att man idag finner odlarnas namn samt bild av odlarna på förpackningarna av körsbärstomater.



Prduktbild2
Närpes Grönsaker utvecklar ständigt produktsortimentet och försöker skapa nya smakupplevelser. Under besöket delade Eva och Jonas med sig av idéer och nya koncept som de funderar på att utveckla. På Närpes Grönsaker finns en stark vilja att utveckla och ständigt leverera nya produkter och smakupplevelser. Kasvisreseptit.fi är ett resultat av detta. Närpes Grönsaker lanserade sidan för att underlätta och sporra till att äta mera grönsaker och vegetarisk mat. På sidan hittar du recept på grön mat som är både god och enkel att tillreda. Recepten hittar du också på svenska! Kasvistreseptit.fi hittar du här. Följ också kasvisreseptit.fi på Instagram och Pinterest.

Vi ser fram emot att följa Närpes Grönsaker och deras arbete. Vill du också följa deras arbete hittar du Närpes Grönsaker på Instagram @narpionvihannes, FacebookYoutube och här hittar du företagets hemsida.


Produktbild1
I vår första rätt är det tomaten som är stjärnan, och valet av tomatsort föll på de smakrika pärltomaterna. Förutom marinerade pärltomater toppade vi även bruschettas med kronärtskockskräm. Dessa bruschettas är både goda och vackra att servera!



Bruschetta med marinerade pärltomater och kronärtskockskräm

(Receptet ger ca 30 bruschettas)
1 stor baguette
250 g inhemsk orange och röd pärltomat
0,5 dl olivolja
1 dl finhackad bladpersilja
Salt och svartpeppar

1 burk kronärtskockshjärtan
100 g färskost
1 dl crème fraîche
Finrivet skal av 1 citron
1-2 klyftor vitlök
Salt och svartpeppar

Skiva pärltomaterna i tunna skivor. Blanda tomatskivorna med olivolja och bladpersilja. Salta och peppra. Låt gärna tomaterna marinera i några timmar innan servering.

Låt kronärtskockshjärtanen rinna av. Blanda kronärtskockshjärtan, färskost, crème fraîche, citronskal och vitlök. Mixa samman till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skiva baguetten i tunna skivor. Bred ett lager av kronärtskockskräm på brödskivorna och toppa sen bröden med pärltomatskivor och några blad bladpersilja.

Bonustips! Sätt fram en skål med orange och röda pärltomater på festbordet. De är så goda att äta som de är!

Bruschetta2Bruschetta1

I vår andra rätt ville vi lyfta fram gurkan. Vi komponerade ihop en kall gurksoppa med asiatisk touch där gurksmaken tydligt framhävs. Soppan får därtill sin krämighet av avokadon medan koriander, fisksås och sesamoljan ger den asiatiska touchen som höjer soppan och smakupplevelsen.

Kall gurksoppa med chilimarinerade räkor


(Receptet ger 8 små glas med soppa, 3 msk soppa i varje glas)
Marinerade räkor
16 stora räkor (två räkor per glas)
1 chili
0,5 dl olivolja
1 tsk sesamolja
Salt och svartpeppar

Börja med att marinera räkorna. Finhacka chilin. Blanda de tinade räkorna med chili, olivolja, sesamolja, salt och svartpeppar. Låt räkorna marinera i kylskåp i åtminstone 1-2 timmar.

Under tiden räkorna marineras kan du förbereda gurksoppan.

Gurksoppa
2 inhemska gurkor
1 avokado
2 dl färsk koriander
1 lime, saften
4 msk grekisk yoghurt
2-3 msk fisksås
0,5 tsk sesamolja
Salt och svartpeppar

Hacka gurkorna i små bitar. Kärna ur och gröp ur avokadon. Blanda samman alla ingredienser och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Häll upp gurksoppan i små glas och toppa med lite rostade sesamfrön och några blad koriander. Trä räkorna på tandpetare och lägg i räkspetten i glasen.
Gurksoppa


Den tredje rätten blev en paj som kanske bjuder på lite oväntade smakkombinationer och blir en trevlig överraskning på festbordet!

Smördegspaj med rostad spetspaprika, salami och fänkål

(Receptet räcker till 8 stora bitar eller 16 minibitar paj)
3 inhemska spetspaprikor
1 förpackning smördeg (500 g), förkavlad och veckad
200 g färskost
2 dl finriven parmesanost
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön
10 skivor salami
1 ägg
Svartpeppar

Börja med de rostade spetspaprikorna. Sätt ugnen på 200 grader. Dela spetspaprikorna i två delar och skrapa bort fröna och det vita innehållet. Lägg spetspaprikorna på bakplåtspapper och pensla dem med lite olja. Grädda paprikorna i ugnen i 20 minuter.

Ta spetspaprikorna ur ugnen och lägg dem i en bunke. Förslut bunken med färskfolie. Detta för att det skall vara lättare att skala spetspaprikorna. Låt dem vila i bunken under plasten så länge du förbereder resten av pajen.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Veckla ut smördegen på bakplåtspappret och kavla ut degen så att den täcker nästan hela plåten. Med en vass kniv skär du en ram i smördegen, en centimeter från kanten. Skär inte hela vägen igenom, utan skåra bara en kant.

Blanda ihop färskost och finriven parmesan. Smaksätt med svartpeppar.

Bred färskostblandningen över smördegen (innanför ramen som du skurit i smördegen). Strö över mortlade fänkålsfrön.

Vik salamin till små buketter och placera ut över pajen.

Ta upp spetspaprikorna ur bunken och dra försiktigt bort skalet. Skär sen spetspaprikan i smala strimlor. Sprid ut strimlorna över pajen. Pensla smördegskanten (ramen) med ett uppvispat ägg.

Grädda pajen i cirka 20-25 minuter. Ta ut pajen och toppa den med bladpersilja.

Pajen är god att äta både varm och kall.

Smordegspizza2Smordegspizza1


Wraps med batat och belugalinser

Skrivet av Hallon & Praliner 28.03.2019

Wraps är en så tacksam maträtt att göra, det går att variera fyllningen i oändlighet!

Vi gjorde wraps med en fyllning på ugnsbakad batat med fetaost och belugalinser. Så gott!

För 4-6 wraps behöver du:

Tortillabröd

2 batater

100 g fetaost

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

½ chili

1 ½ dl belugalinser

1 tärning grönsaksbuljong

Spenat

Avokado

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Skala och skär bataten i stavar. Lägg batatstavarna på en ugnsplåt och pensla dem med lite olja. Salta och peppra. Grädda bataten tills den börjar bli mjuk. Brukar ta mellan 20-30 minuter beroende på tjockleken. När bataten börjar bli mjuk så smular du över fetaost och gräddar ytterligare i 5-10 minuter.

Under tiden bataten är i ugnen kokar du upp vatten i en kastrull med buljongtärningen. Tillsätt belugalinserna och låt koka i 25 minuter.

Finhacka lök, vitlök och chili.

När linserna har kokat klart häller du bort vattnet.

Stek lök, vitlök och chili i olja. När löken är mjuk och glansig så är det dags att vända ner linserna. Låt linserna steka med några minuter på svag värme.

Fyll dina tortillabröd med avokado. spenat, bataten med fetaost och linserna. Klart!

IMG 7750IMG 7754

 


Padthai

Skrivet av Hallon & Praliner 27.03.2019 | 1 kommentar(er)

Padthai är en klassisk thailändsk rätt innehållande nudlar, morot, salladslök, böngroddar, kyckling och räkor. Här kommer vår version av padthai där vi valde att endast använda räkor som protein.

Du behöver:
Nudlar
Morot
Vitkål
Salladlök
Räkor
2 ägg

Sås:
2 msk fisksås
1 msk soja
1 msk sweet chilisås
2 msk vatten
1 msk risvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
pressad saft av 1 lime

Till servering:
Koriander
Lime
Cashewnötter

Koka nudlar.

Rör ihop ingredienserna till såsen.

Hacka salladslök och strimla morot och vitkål. Stek dessa i stekpanna en stund och tillägg därefter de kokta nudlarna. Kläck i äggen, tillsätt räkor och såsen och rör om. 

Servera padthai med hackade cashewnötter, koriander att strö över samt lime att pressa över. 

PadthaiPadthai1


Våfflor med karamellig blodapelsin

Skrivet av Hallon & Praliner 25.03.2019

I dag är det våffeldagen! Och som avslutning på vår våffelweekend bjuder vi på det här receptet, våfflor med karamellig blodapelsin! Om du vill unna dig lyxiga våfflor med smak av vanilj och som toppas med karamelliga blodapelsiner och en sötsyrlig karamellsås, ja då skall du testa dessa våfflor :)

IMG 8259

Börja med att förbereda blodapelsinerna. Skär 2 blodapelsiner (vanliga apelsiner går också bra att använda) i tunna skivor. Skär sen bord skalet från blodapelsinskivorna. Ställ blodapelsinskivorna åt sidan.

Sen är det dags att göra vaniljvåfflor. Och det är ett enkelt standardrecept på frasvåfflor som vi adderat vanilj till.

För 6-8 våfflor behöver du:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smält smör, avsvalnat

1 tsk vaniljextrakt

Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ner mjölk, smör och vaniljextrakt.

Grädda våfflorna i ett våffeljärn.

Medans du gräddar våfflorna kan du börja på med de karamelliga blodapelsinerna. Blanda 1½ dl socker med ½ dl pressad saft av blodapelsin och 1 d vatten i en kastrull eller i en stekpanna.

Koka upp under omrörning och koka sockret, blodapelsinsaften och vattnet tills det börjar bli lite brunt och tjockt. Det skall bli som en karamell i konsistensen.  Lägg sen i blodapelsinskivorna och låt dem ligga i karamellen i några minuter, Rör om lite försiktigt. Plocka sen ur blodapelsinskivorna. Häll upp såsen som lämnat i en kanna.

Toppa våfflorna med apelsinskivorna och ringla sen på lite sås.

IMG 8245IMG 8225

 

 


Matiga morots- och linsvåfflor -utan ägg

Skrivet av Hallon & Praliner 24.03.2019

De här matiga våfflorna blev verkligen hur goda som helst! Kan både toppas med salta tillbehör eller varför inte sylt och grädde.

Våfflorna innehåller morötter och röda linser, men smakar inte så mycket av varken morötter eller linser, så de är perfekta om man vill smyga ner lite extra näring i maten.

Dessa våfflor är också äggfria.

Du behöver:

1 stor eller 2 små morötter

½ dl röda linser

100 g smält smör

1½ dl grahamsmjöl

1½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 dl mjölk

Börja med att koka morötter, när morötterna börjar bli mjuka så tillsätter du linserna och kokar ytterligare 10 minuter. Mixa morötter och linser till en puré.

Blanda sen mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner mjölken och fortsätt vispa tills smeten är klumpfri. Tillsätt sen smör och 1 dl av morot- och linspuren.

Vispa ihop smeten ordenligt. Grädda våfflorna i ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med lite smör mellan varje våffla.

IMG 8057

Goda, matiga våfflor toppade med avokado, mozzarella, rödlöl, salt, svartpeppar och några stänk olivolja.

 


Citronvåfflor med vaniljyoghurt och blåbär

Skrivet av Hallon & Praliner 23.03.2019

Perfekta frukostvåfflor är dessa frasvåfflor med smak av citron och som toppas med vaniljyoghurt och blåbär.

För 6-8 våfflor:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smält smör, avsvalnat

rivet skal av 1 citron

Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa ner mjöl och smör. Rör ner citronskal.

Blanda grekisk yoghurt med vaniljextrakt.

Grädda våfflorna och toppa de nygräddade våfflorna med vaniljyoghurten och blåbär.

IMG 8167IMG 8173


Våffel wraps med kräftfyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 23.03.2019

Nästa recept ut på vår våffel weekend är dessa våffel wraps med kräftfyllning. Så otroligt gott!

Dessa våfflor passar också jättebra att packa ner i en picknick korg.

Vaffelwrap

Våffelsmet: (ca. 6 våfflor)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smör
0,5 tsk salt

Smält smöret och låt svalna. Blanda ingredienserna och tillsätt till sist det smälta smöret. Grädda våfflorna.

Fyllning:
2 avokado
1 mango
Kräftstjärtar
Spenatblad
En näve koriander
Rom
Saften av 2 lime
Salt


Skär avokado och mango i tärningar tillsätt och blanda i bunke tillsammans med övriga ingredienser. 

Lägg fyllningen i mitten på våfflan. Vik in den undre kanten samt sidorna och ät våfflan som en wrap. 


Våffel weekend!

Skrivet av Hallon & Praliner 22.03.2019

Kategorier:

På måndag är det våffeldagen! Och då föddes  idén att ha en våffel weekend här på bloggen. Så över helgen kommer vi att dela med oss av några våffelrecept för att ladda upp inför måndag.

Vi börjar med lite salta våfflor. Salta våfflor är perfekt till brunch och lunch.

Först ut är salta dillvåfflor toppade med avokadokräm och lax.

Våffelsmet:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smält smör
1 tsk salt
½ kruka finklippt dill

Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda sen ner det avsvalnade smöret, salt och dill. Grädda våfflorna. När våfflorna har svalnat kan du dela dem i ”hjärtan”. Toppa våfflorna med varmrökt lax, smetana, rom, rödlök och dill.

Du kan också byta ut smetana mot avokadokräm. Avokadokräm mixas ihop av en avokado, 1 msk citronsaft, 2 msk turkisk yoghurt, salt och peppar.

champagne7