Header Hallonochpraliner

Grillade blåmusslor med tryffeldipp

Skrivet av Hallon & Praliner 14.08.2020

Grillade blåmusslor med tryffeldipp. 

Grillade blåmusslor:
(2 personer)
1 pkt frusna blåmusslor
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
Citron
Persilja

Tryffeldipp:
2 dl creme fraiche
1 tsk tryffelolja
Salt och peppar

Tina musslorna.
Gör en "skål" av aluminiumfolie.
Finhacka shalottenlök och vitlök och lägg i folieskålen. Tillsätt musslorna.
Lägg paketet på grillen och häll över vinet. Salta och peppra. Lägg i citronskivor och strö över persilja. 
Stäng musselpaketet och låt musslorna grillas i 5-10 min. Tills musslorna har öppnat sig.

Rör ihop dippen genom att blanda ihop ingredienserna och smaka av.

Musslorna och dippen kan serveras med pommes rites och ett gott bröd!

2CF1A396 909F 45A6 8F8D C97B09EF31DB


 


Frusen cheesecake - serveras med varm hjortronsylt

Skrivet av Hallon & Praliner 12.08.2020

Frusen cheesecake som serveras med varm hjortronsylt, så gott!

Frusen cheesecake:
3 st. ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
1 citron

Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan.
Tillsätt socker och vaniljsocker i skålen med äggulorna och vispa smeten ljus och pösig. 
Blanda ner färskosten. 
Vispa grädden i en skild bunke och blanda därefter ner grädden i smeten. 
Vispa äggvitorna (med torra och rena vispar) till fast skum och vänd därefter ner dem i smeten. 
Riv skalet av en halv citron och pressa i 1 msk citronsaft.
Krossa 7-8 digestivekex och lägg ut som botten i en form. 
Häll över smeten. 

Ställ cheesecaken i frysen i minst 5 timmar. Ta fram kakan en stund innan servering så den hinner tina en aning. Smula mer krossade kex över den och servera den med varm hjortronsylt. 

27F57278 042E 4B70 8DF2 D64F8FFEDDDB
 


Chorizokorv som serveras i bröd med chimichurri och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 07.08.2020

Lyxa till hot dogen genom att använda en god kryddig korv och toppa med chimichurri, majonnäs, söt senap och picklad rödlök.

Du behöver: 
Bröd
Chorizo
Majonnäs
Söt senap

Chimichurri:
1 näve koriander
1 näve färsk oregano
1 näve bladpersilja
1 liten shalottenlök
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Chiliflakes
Salt

Picklad rödlök:
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika


Gör chimichurri genom att finhacka örterna och blanda med övriga ingredienser. 
Pickla löken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig. 
Skär löken i skivor och lägg i en glasburk. Häll över lagen när den kokat upp. 
Grilla korven och bröden och lägg upp med majonnäs, söt senap, chimichurri och picklad rödlök. Enkelt och gott! 

E4824D8E 08C1 49DF 89CA 51D3654DA7CA

 

 

 

 


Glass med hallon och turkisk peppar

Skrivet av Hallon & Praliner 05.08.2020

En favoritsmak på glass - hallon och turkisk peppar

Du behöver:
1 burk kondenserad mjölk
3 dl grädde
250 g hallon
100 g krossad turkisk peppar

Vispa grädden och vänd ner en burk kondenserad mjölk. Mosa och pressa hallonen genom en sil och ta tillvara hallonsaften. Vänd ner hallonsaften och tillsätt till sist krossad turkisk peppar. 

Lägg upp i form och låt stå i frysen i minst 5 timmar. 

D99C29F5 18DE 47C8 B3A0 0538967812E0


Alkoholfri hallonmojito

Skrivet av Hallon & Praliner 31.07.2020

En fräsch och frisk drink utan alkohol.

Alkoholfri hallonmojito:
(1 glas)
3 klyftor lime
1 dl hallon
1 tsk rörsocker
1 knippe färsk mynta
krossad is
1 dl sprite
1 dl sodavatten

Skär lime i klyftor och mortla lime tillsammans med hallon, färsk mynta och rörsocker. Tillsätt krossad is och häll på sprite och sodavatten. 

988A2E64 4CD4 4678 9B57 E879EE90F49D


Napolitansk pizza bianco med persika, lufttorkad skinka och mozzarella

Skrivet av Hallon & Praliner 30.07.2020

Napolitansk pizzadeg som är tunn i mitten och luftig i kanterna gräddas på pizzasten i ugn med Philadelphia ost och riven mozzarella och toppas med persika, lufttorkad skinka och mozzarella.

Napolitansk pizzadeg:
(räcker till 4 stora pizzor)
4 g jäst
700 g durumvetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja (mer olivolja behövs till jäsningen)

Fyllning:
Philadelphiaost
Riven ost
Lufttorkad skinka
Persika
Mozzarella
Peppar
Färsk oregano

Smula jästen i en bunke, tillsätt mjöl och vatten. Låt degen knådas i 5 min. Tillsätt salt och olivolja och blanda ytterligare i 5 min. 
Dela degen i 4 delar och rulla till jämna bullar. Gnid in olivolja i degen och låt jäsa i 4-5 timmar.

Kavla ut degen och rulla in yttersta degen en aning så att du får en luftig kant.
Bred på Philadelphiaost och riven ost och grädda i ugnen i ca 10 minuter. 
Toppa pizzan med persika, lufttorkad skinka, mozzarella, peppar och färsk oregano. 

C8ABBC10 FF7F 45CF B1A9 1CF00FE26FBE


Kladdig vitchokladkaka med hallon och limegrädde

Skrivet av Hallon & Praliner 23.07.2020

En kladdig vitchokladkaka som serveras med syrliga hallon och limegrädde.

Du behöver: 
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
100 g vitchoklad
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Till servering:
Florsocker
Färska hallon
Grädde
1 lime

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker. 
Smält smöret i en kastrull och rör ner vitchokladen. Rör därefter ner äggsmeten.
Rör ner mjöl och vaniljsocker och häll smeten i en smord form. 
Grädda 15-20 min. 

Pudra florsocker över kakan och låt kakan svalna en aning innan servering. 
Servera med vispad grädde där du blandar ner rivet skal av lime samt lite limesaft samt färska hallon. 

1E26E862 6B32 4C44 B846 F3526D87A9B3


Tomatsoppa med örtkräm

Skrivet av Hallon & Praliner 21.07.2020

En enkel och god tomatsoppa som serveras med en klick örtkräm.

Tomatsoppa för 6 personer: 
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
8 tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl grädde
Salt och peppar

Hacka löken samt tomaterna. Fräs lök i smör och tillsätt därefter tomatpurén. Låt purén blandas ordentligt med löken.
Tillsätt tomaterna och låt fräsa en stund. Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningarna. Låt soppan puttra i ca 20 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt den koka upp igen och smaka av med grädde, salt och peppar. 

Örtkräm:
1 dl crema fraiche
basilika
persilja
gräslök
salt och peppar

Finhacka örterna och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. 

Servera soppan med en klick örtkräm.

 

3BA594B6 4A24 484B 8A31 E965FCE9465A


Tapaskväll

Skrivet av Hallon & Praliner 17.07.2020

Tre små tapasrätter!

Gratinerade musslor med vitlökssmör:
1 kg frysta blåmusslor
100 g smör
En näve persilja
2 vitlöksklyftor
2 msk skorpmjöl
Salt

Tina blåmusslorna och ta sedan bort den del av skalet där inte musslan sitter. Rada musslorna i en ugnsform. Blanda smöret med finhackad persilja, pressad vitlök, skorpmjöl och salt. Klicka ut smöret över musslorna och gratinera i ugnen  i ca 15 min på 220 grader.

Chiliräkor:
Jätteräkor
1 chili
0,5 dl olivolja
0,5 dl sweet chilisås
1 lime
1 msk honung
Salt

Rör ihop räkorna med finhackad chili, sweet chilisås, olivolja, saften av en lime, honung och salt och tillaga dem senare i ugnen i ca 15 min på 220 grader. 

Tomatbruschetta:
6-8 tomater
Olivolja
Salt
Baguette eller ciabatta

Finhacka tomaterna och blanda samman med olivolja och salt. Skiva brödet, ringla över olivolja och rosta dem i ugnen så att de blir knapriga.  

EBFA1B57 0781 40BA 8BD8 947FEAD09295


Bruschetta med jordgubbar och nektariner

Skrivet av Hallon & Praliner 15.07.2020

Bruschetta med jordgubbar och nektariner passar bra på sommarbuffén eller som tilltugg till fördrinken. 

Skär en baguette i skivor. Blanda olivolja med pressad vitlök och fördela över bröden. 
Gratinera bröden krispiga i ugnen på 220 grader i ca 5-10 min. 
Skiva jordgubbar och nektariner och blanda med salt och lite olivolja. Lägg upp jordgubbarna och nektarinerna på bröden.
Toppa med basilika.

CADB7B0D CDDF 431F 8C2E 02011C3B728E