Glass med hallon och turkisk peppar
En favoritsmak på glass - hallon och turkisk peppar
Du behöver:
1 burk kondenserad mjölk
3 dl grädde
250 g hallon
100 g krossad turkisk peppar
Vispa grädden och vänd ner en burk kondenserad mjölk. Mosa och pressa hallonen genom en sil och ta tillvara hallonsaften. Vänd ner hallonsaften och tillsätt till sist krossad turkisk peppar.
Lägg upp i form och låt stå i frysen i minst 5 timmar.
Alkoholfri hallonmojito
En fräsch och frisk drink utan alkohol.
Alkoholfri hallonmojito:
(1 glas)
3 klyftor lime
1 dl hallon
1 tsk rörsocker
1 knippe färsk mynta
krossad is
1 dl sprite
1 dl sodavatten
Skär lime i klyftor och mortla lime tillsammans med hallon, färsk mynta och rörsocker. Tillsätt krossad is och häll på sprite och sodavatten.
Napolitansk pizza bianco med persika, lufttorkad skinka och mozzarella
Napolitansk pizzadeg som är tunn i mitten och luftig i kanterna gräddas på pizzasten i ugn med Philadelphia ost och riven mozzarella och toppas med persika, lufttorkad skinka och mozzarella.
Napolitansk pizzadeg:
(räcker till 4 stora pizzor)
4 g jäst
700 g durumvetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja (mer olivolja behövs till jäsningen)
Fyllning:
Philadelphiaost
Riven ost
Lufttorkad skinka
Persika
Mozzarella
Peppar
Färsk oregano
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjöl och vatten. Låt degen knådas i 5 min. Tillsätt salt och olivolja och blanda ytterligare i 5 min.
Dela degen i 4 delar och rulla till jämna bullar. Gnid in olivolja i degen och låt jäsa i 4-5 timmar.
Kavla ut degen och rulla in yttersta degen en aning så att du får en luftig kant.
Bred på Philadelphiaost och riven ost och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Toppa pizzan med persika, lufttorkad skinka, mozzarella, peppar och färsk oregano.
Kladdig vitchokladkaka med hallon och limegrädde
En kladdig vitchokladkaka som serveras med syrliga hallon och limegrädde.
Du behöver:
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
100 g vitchoklad
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Till servering:
Florsocker
Färska hallon
Grädde
1 lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker.
Smält smöret i en kastrull och rör ner vitchokladen. Rör därefter ner äggsmeten.
Rör ner mjöl och vaniljsocker och häll smeten i en smord form.
Grädda 15-20 min.
Pudra florsocker över kakan och låt kakan svalna en aning innan servering.
Servera med vispad grädde där du blandar ner rivet skal av lime samt lite limesaft samt färska hallon.
Tomatsoppa med örtkräm
En enkel och god tomatsoppa som serveras med en klick örtkräm.
Tomatsoppa för 6 personer:
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
8 tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl grädde
Salt och peppar
Hacka löken samt tomaterna. Fräs lök i smör och tillsätt därefter tomatpurén. Låt purén blandas ordentligt med löken.
Tillsätt tomaterna och låt fräsa en stund. Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningarna. Låt soppan puttra i ca 20 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt den koka upp igen och smaka av med grädde, salt och peppar.
Örtkräm:
1 dl crema fraiche
basilika
persilja
gräslök
salt och peppar
Finhacka örterna och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick örtkräm.
Tapaskväll
Tre små tapasrätter!
Gratinerade musslor med vitlökssmör:
1 kg frysta blåmusslor
100 g smör
En näve persilja
2 vitlöksklyftor
2 msk skorpmjöl
Salt
Tina blåmusslorna och ta sedan bort den del av skalet där inte musslan sitter. Rada musslorna i en ugnsform. Blanda smöret med finhackad persilja, pressad vitlök, skorpmjöl och salt. Klicka ut smöret över musslorna och gratinera i ugnen i ca 15 min på 220 grader.
Chiliräkor:
Jätteräkor
1 chili
0,5 dl olivolja
0,5 dl sweet chilisås
1 lime
1 msk honung
Salt
Rör ihop räkorna med finhackad chili, sweet chilisås, olivolja, saften av en lime, honung och salt och tillaga dem senare i ugnen i ca 15 min på 220 grader.
Tomatbruschetta:
6-8 tomater
Olivolja
Salt
Baguette eller ciabatta
Finhacka tomaterna och blanda samman med olivolja och salt. Skiva brödet, ringla över olivolja och rosta dem i ugnen så att de blir knapriga.
Bruschetta med jordgubbar och nektariner
Bruschetta med jordgubbar och nektariner passar bra på sommarbuffén eller som tilltugg till fördrinken.
Skär en baguette i skivor. Blanda olivolja med pressad vitlök och fördela över bröden.
Gratinera bröden krispiga i ugnen på 220 grader i ca 5-10 min.
Skiva jordgubbar och nektariner och blanda med salt och lite olivolja. Lägg upp jordgubbarna och nektarinerna på bröden.
Toppa med basilika.
Spenatvåffla med fetaoströra
Spenatvåffla med fetaoströra som serveras med färsk babyspenat, tomat, rödlök och oliver.
Spenatvåffla:
150 g fryst spenat
150 g smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Salt
4,5 dl mjölk
2 ägg
Tina och pressa ur vätskan ur spenaten.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Vispa ner mjölk och ägg.
Rör ner smör och spenat.
Grädda våfflorna gyllenbruna.
Fetaoströra:
1 pkt fetaost
2 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
Peppar
Blanda ihop till en slät röra.
Tillbehör:
Tomat
Rödlök
Färsk spenat
Oliver
Peppar
Nachokorg - nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm, chilimayo
Nachokorg innehållande varma nachochips, nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm och chilimayo.
Nektarinsalsa med räkor och kräftor:
2 nektariner
1 rödlök
1 röd chili
En näve koriander
1 tomat
En halv gurka
Saften av en lime
Salt
En näve räkor och/eller en näve kräftstjärtar
Finhacka och bland ihop alla ingredienser till salsan. Smaka av med lime och salt.
Nektarinsalsan är även god utan räkor och kräftor eller så kan du välja att istället använda t.ex. kyckling eller halloumi.
Avokadokräm:
2 avokado
En näve koriander
Saften av en halv lime
Salt
1 msk grekisk yoghurt
Mixa ihop ingredienserna med en stavmixer så att du får en slet kräm.
Chilimayo:
1 dl majonnäs
1 tsk srirachasås
Blanda ihop majonnäs och sriracha. Lägg mer sriracha om du vill ha mera sting i mayon.
Nachos
Värm chipsen ljumma i ugnen i några minuter.
Den perfekta sommarlunchen!
Här kommer ett recept på den perfekta sommarlunchen! En rätt som är lättlagad, fräsch och god och som vi verkligen rekommenderar att ni provar.
Du behöver:
En zuccini
Ett vitkålshuvud
En gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Olivolja
En liten röd chili
1-2 dl jordnötter
1 tsk gurkmeja
1 msk sesamolja
Salt
En näve mynta
En halv citron
Räkor
Strimla löken och finhacka vitlök och chili. Strimla även zuccini och vitkål.
Fräs löken och chilin i lite olivolja. Tillsätt jordnötterna och låt dem rostas till i pannan.
Tillsätt därefter zuccini och vitkål och stek på tills det mjuknat och fått glans.
Lägg i gurkmeja, sesamolja och smaka av med salt.
Innan servering pressa över saften från en halv citron och en näve finhackad mynta. Woken är god att äta som den är men om du vill kan du toppa den t.ex. med räkor som vi gjorde här.
Smaklig måltid!