Header Hallonochpraliner

Västerbottenpaj med sparris toppad med rödlök och rom

Skrivet av Hallon & Praliner 04.04.2017

Vi håller på och samlar inspiration och idéer inför vad vi ska äta under påskhelgen och därför kör vi även igång med påsktema här på bloggen redan den här veckan. Rätter som passar bra på påskbuffébordet står i fokus och först ut är den här västerbottenpajen med sparris som blir extra lyxig när man toppar den med rödlök och rom.

Pask4

Du behöver:
Pajskal
ca 4 dl riven Västerbottenost
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt
Peppar
Grön sparris
1 rödlök
100 g rom
Dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Gör ett pajskal och förgrädda. Riv osten fint. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Dela sparris och rada ut dem på bottnen av pajskalet. Fördela ost och äggstanning över sparrisen. Grädda pajen mitt i ugnen 25 - 30 minuter.
Skala och hacka löken. När pajen har svalnat en aning, toppa den med rödlök, rom och dill.

pask3


Hallon- och chokladtiramisu

Skrivet av Hallon & Praliner 01.04.2017

Över helgen gjorde vi en variant på tiramisu. Vi gjorde en somrig variant med choklad- och hallon - bästa kombinationen! Eftersom Anna inte tycker om kaffe så lämnade vi bort det. Om man vill ha med kaffesmaken kan man byta ut en del av vattnet mot starkt kaffe. 

6 personer

Du behöver:
3 ägg
3 msk florsocker
250 g mascarpone
250 g hallon
16 savoiardi-kex eller biscotti
3 msk kakao + 2 dl vatten
Vit choklad (dekoration)
Mörk choklad (dekoration)

Gör så här:

Dela äggen vita och gula. Vispa äggulorna med 3 msk florsocker tills det blir vitt och pösigt, vispa sedan ner mascarpone. Vispa äggvitorna separat och vänd sedan ner det i äggblandningen, vänd ner lite åt gången. Mosa hallonen i en skål och rör ner 1 msk florsocker, spara en del av hallonen omosade för dekoration. Lägg 2 dl vatten i en vid skål och blanda ner kakaon. Lägg i kexen i kakaoblandningen och låt dem suga i sig vätskan i ett par sekunder per sida. Lägg sedan hälften i botten på ett fint fat och häll över hälften av äggblandningen. Ringla över hallonmoset, lägg på andra hälften av kex och över dem den andra hälften av äggblandningen. Låt stå i kyl i ett par timmar innan servering.

Innan servering dekorera med färska hallon, hyvlad mörk- och vitchoklad.

vongole5vongole6vongole4


Spaghetti Vongole

Skrivet av Hallon och Praliner 31.03.2017

Pasta Vongole är en gemensam favoriträtt. Den går dessutom både snabbt och enkelt att fixa ihop. Vi föredrar att göra vår pasta vongole utan tomat.

 

vongole1

För 6 portioner pasta vongole behöver du:

Pasta för 6 personer

2 askar frysta vongolemusslor (hjärtmusslor) Om ni hittar färska musslor rekommenderar vi det! Denna gång hade vi inte den turen och fick göra rätten med frysta.

2 finhackade schalottenlökar

2 finhackade vitlöksklyftor

1 finhackad chili

1 kruka finhackad persilja

3 dl vitt vin

Rivet skal av 1 citron

Salt och svartpeppar

Tina musslorna enligt anvisningarna på förpackningen.

Börja sen med att koka pasta för sex personer. Koka pastan två minuter mindre än kokanvisningarna på pastapaketet.

Stek schalottenlök, vitlök och chili i olja tills löken är mjuk och glansig.Vänd ner halva mängden persilja. Slå på vinet och låt det reducera i  ungefär tre minuter.

Häll musslorna i stekpanna och lägg på ett lock. Låt koka i 3-4 minuter. Rör sen ner citronskalet och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner den avrunna pastan och vänd runt i stekpannan i en minut. Strö över resten av persiljan och servera direkt!

vongole3

 


Färskost med soltorkad tomat och basilika

Skrivet av Hallon & Praliner 30.03.2017

Smaksätt din färskost! Utgå från naturell färskost och blanda i de smaker du vill ha - variera efter tycke, tema och säsong!

Du Behöver:
250 g philadelphia
Färsk basilika
Soltorkad tomat (färdig strimlad)

Blanda ihop alla ingredienser och ät din färskost med ett gott bröd!

vongole13vongole9


Marinerade kalamataoliver

Skrivet av Hallon & Praliner 29.03.2017

Ett gott snack innan middagen eller som tillbehör till maten är marinerade oliver.

Vi köpte kalamataoliver som vi sedan hällde bort spadet på och marinerade i 1,5 dl olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, skalet av en halv citron och ungefär en näve persilja. Låt gärna stå ett dygn eller åtminstone några timmar innan servering för att de ska få dra i sig smakerna ordentligt.

 vongole11vongole12

 

 


Syrlig kiwimarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 29.03.2017

Denna syrliga kiwimarmelad gör sig bra på ostbrickan!

Den är enkel, går snabbt och innehåller få ingredienser. Vi gjorde den över helgen och serverade den med ost, marinerade oliver och ett gott bröd.

Du behöver:
4 Kiwi
1 Citron
2 dl socker (syltsocker)

Gräv ur kiwi och sätt i en kastrull. Riv i skalet från citronen och pressa därefter i citronsaften. Tillsätt 2 dl socker. Vi använde vanligt socker, ta syltsocker om du vill att marmeladen ska stå sig länge.

Låt koka samman på svag värme i 10-15 min. Mixa marmeladen så slät som du vill ha den med stavmixer.

  1. vongole7vongole8

En kanna passionsfruktsbubbel

Skrivet av Hallon & Praliner 24.03.2017

Vi tycker att drinkar baserade på bubbel hör till de godaste. Här kommer receptet på en kanna med passionsfruktsbubbel. Blir även lika gott och läskande om du byter ut bubblet mot kolsyrat vatten om du vill ha en alkoholfri variant. 

För en kanna behöver du:
4,5 dl vatten
2 dl socker
4 st. passionsfrukter
En citron
En flaska mousserande vin/kolsyrat vatten
Is
(Mynta)

Blanda vatten, socker, passionsfrukt och saften från en citron. Värm i kastrull tills sockret har löst upp sig. Låt blandningen kallna. Lägg is i bottnen på en kanna. Fyll ca 1/3 av kannan med passionsfruktsblandningen och fyll sedan resten av kannan med mousserande vin eller mineralvatten. Dekorera med mynta! 

vegetaco8vegetaco9

 


Syrad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 23.03.2017

Till mexikansk mat är det gott med syrad rödlök. Syrad rödlök görs enkelt med en "1,2,3-lag".

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en glasburk.

Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Släng i några vitpepparkorn och 2 lagerblad. Koka tills sockret löst sig. Häll lagen över rödlöken och låt det kallna. Förvara i kylskåp

vegetaco15vegetaco11


Black Bean salsa

Skrivet av Hallon & Praliner 23.03.2017

Lyxa till tacosen med en black bean salsa!

1 förpackning svarta bönor (färdigt kokta)

½ påse maj(tinad)

½ rödlök
½ kruka koriander
1 ask körsbärstomater
1 chili
Saft av 1-2 lime
Salt och svartpeppar

Börja med att skölja de svarta bönorna ordentligt. Finhacka rödlök, chili, körsbärstomater och koriander. Blanda samman bönor, majs, chili, rödlök. tomater och koriander. Pressa över saft av lime och smaka av med salt och svart peppar.

vegetaco14Vegetaco13


Slät avokadosalsa

Skrivet av Hallon & Praliner 22.03.2017

En slät och krämig avokadosalsa lyfter vilken taco som helst, eller som dipp till nachos.

Mixa ihop:
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
saft från 1-2 lime
1 tsk tabasco (den gröna med jalapeno) Vill du ha en salsa med mera hetta så öser du bara på mera tabasco.
Salt och svartpeppar

vegetaco10Vegetaco12