Header Hallonochpraliner

Beandillas

Skrivet av Hallon & Praliner 22.03.2017

Beandillas är en variant på quesadillas och som fylls med en röra gjord på limabönor, belugalinser och majs. 

För fyra bendillas (8 tacobörd) behövs:

1 dl belugalinser

1 burk limabönor (färdigkokta)

½ påse majs (tinad)

Spiskummin

Salt och svartpeppar

Riven mozzarella

1-2 avokado (skuren i tunna skivor)

Koriander

Gör så här:

Börja med att koka belugalinserna i 20 minuter och låt dem sen rinna av ordentligt. Blanda belugalinserna med de avrunna limabönorna och majsen. Stek sedan lins- och bönblandningen i olja. Stek tills limabönorna börjar mosa sig lite. Smaksätt blandningen med spiskummin efter tycke och smak. Salta och peppra. 

Mosa sen bönblandningen, fördela den på fyra tortillabröd och bred ut. Toppa med avokadoskivor och koriander. Strö över ett generöst lager med riven ost och lägg på ett tortillabröd som lock.

Sen är det dags att steka dina beandillas, stek i vanlig stek- eller grillpanna. Stek några minuter på varje sida tills osten inuti har smält och bönblandningen är varm. 

Dela varje beandilla i fyra delar. Den här rätten ger på så vis 16 beandillas. 

vegetaco7vegetaco5vegetaco4vegetaco6


Kikärt- och halloumitacos

Skrivet av Hallon & Praliner 21.03.2017

Dessa tacoskal fyllda med kikärter och halloumi blev urgoda! 

1 burk färdigkokta kikärter (sköljda och avrunna)

1 förpackning halloumiost

1 msk citronskal + lite citronsaft

Salt och svartpeppar

chiliflakes

Riv halloumiosten grovt på ett rivjärn. Stek halloumiost och kikärter i olja tills osten börjar få lite färg. Blanda ner rivet citronskal och krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar. Börja med 1 tsk chiliflakes och smaka dig fram till den hetta du vill ha på rätten. Pressa sen över lite citronsaft över rätten.

Fyll små tacoskal med halloumi- och kikärtsblandningen. Toppa med riven zucchini, syrad rödlök och avokadokräm. Strö över lite koriander som sista touch till rätten. 

Recept på syrad rödlök och avokadokräm kommer! 

vegotaco3

vegotaco2

 


Vegetarisk tacokväll!

Skrivet av Hallon & Praliner 20.03.2017

Ny vecka och nytt tema här på bloggen! Den här middagen som vi kommer att dela med oss av den här veckan tillredde vi i fredags. Vi var alla sugna på mexikanska smaker och beslöt oss för att fixa ihop en vegetarisk tacokväll. Och oj så gott det var! Favoriten blev tacoskal fyllda med kikärter och halloumi som toppades med syrad rödlök, zucchini och avokadokräm. 

Titta in här på bloggen under den här veckan om ni är sugna på att se recept! 

vegetaco10


Uppfriskande mocktail

Skrivet av Hallon och Praliner 18.03.2017

Taggar:

Denna mocktail är en uppfriskande dryck med smak av hallon, mynta och lime. 

Mortla myntablad, rivet limeskal och hallon. Lägg sedan den mortlade moussen i botten på glas, tillsätt is och häll på bubbelvatten!


 varmiddag7varmiddag8

 


Focaccia med vårig touch

Skrivet av Hallon och Praliner 18.03.2017

En god foccacia med basilika som smak i själva degen. Den här gången toppade vi den med sparris, rädisa och halloumi för att få en lite vårlig touch på den. Toppingen kan du dock variera helt enligt tycke, smak och säsong!

Basilikafocaccia:

25 g färsk jäst
½ dl olivolja + till plåten
1½ msk flingsalt + till plåten
2½ msk flytande honung
3 dl 37 gradigt vatten
ca 7 dl vetemjöl
1 kruka färsk basilika

Topping:

Sparris
Rädisa
Halloumiost

Smula jästen, tillsätt vattnet och rör ut. Tillsätt olivoljan, honung och flingsaltet. Blanda ner mjölet och blanda i den hackade basilikan. Knåda degen i några minuter. Degen får vara ganska klibbig. Pudra lite vetemjöl på degen och lägg över en bakduk. Jäs 45 minuter.

Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper på 25 x 35cm. Vill du ha en ”högre” focaccia väljer du bara en mindre form. Platta ut degen i hela plåten. Jäs ytterligare med bakduk 30 minuter.

Riv halloumiost och strö över. Skär sparris  i lagom stora bitar och skiva rädisor. Strö över lite flingsalt och ringla över lite olivolja.

Grädda focaccian på 225 grader i 15-20 minuter.

Ät ljummen tillsammans med olivolja och balsamico!

varmiddag6


Snabblagad cheesecake i glas

Skrivet av Hallon och Praliner 18.03.2017

Fräsch och inte för söt efterrätt som dessutom är snabblagad - det mesta som vi söker efter hos en efterrätt! :)

För 4-6 portioner behöver du:
Digestivekex
400 g kvarg
2 dl grädde
0,5 dl florsocker
3 msk lemoncurd

Dekoration:
Hallon
Citronmeliss

Gör så här:
Mosa digestivekexen. Vispa grädde och blanda ner kvarg. Tillsätt lemoncurd och florsocker enligt hur mycket sötma och syrlighet du vill ha. Vi satte ca 0,5 dl florsocker och 3 msk lemoncurd. Varva sedan kexsmulorna med kvargblandningen i ett glas. Vi valde att dekorera med hallon och citronmeliss, välj vad du vill dekorera med!

Lemoncurden kan du göra på förhand enligt det här receptet:

1 dl pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
4 äggulor
50 g smör

Koka upp citronsaft och socker. Låt svalna något. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden tills curden tjocknar. Skär det kalla smöret i bitar, tillsätt i curden och rör tills den är jämn. Förvara kallt.

Om du inte har tid eller ork att laga själv kan du även köpa färdig lemoncurd.

varmiddag5varmiddag4

 


Snittar med rödbets- och fetaosttopping

Skrivet av Hallon och Praliner 17.03.2017

För dessa snittar behöver du:

Salta kex av valfri sort
1 rödbeta
150 g fetaost
0,5-1 msk rivet apelsinskal
Salt och svartpeppar
Ängssyra (kan även bytas ut mot vattenkrasse eller basilika)

Börja med att koka rödbetan tills den är mjuk. Riv den sedan med ett rivjärn och mosa ihop den med fetaosten. Blanda ner apelsinskal och smaka av med salt och peppar. Mixa röran med stavmixer, men akta så att du inte mixar den för länge eftersom den då blir för lös.

Bred rödbets- och fetakrämen på salta kex och toppa med ängssyrabladen. Toppa med lite nymalen svartpeppar och smulad fetaost.

varmiddag2varmiddag1varmiddag3

 

 


Gratinerade vitlöksmusslor

Skrivet av Hallon och Praliner 17.03.2017

Gratinerade vitlöksmusslor passar bra vid de flesta tillfällen tycker vi :) De är även enkla att göra, väldigt goda och känns dessutom lyxiga att bjuda på. 

Så här gör du:

Tina 1 kg frysta blåmusslor och ta bort den del av skalet där inte musslan sitter. Rada musslorna i en ugnsform med skalet neråt.

Blanda ihop ca. 1,5 dl olivolja, lite citronsaft, två pressade vitlöksklyftor, hackad persilja samt salt och peppar.

Häll blandningen över musslorna gratinera dem i ugnen i ca 10 min på 225 grader.

Strö över mer färsk persilja och servera!

varmiddag11varmiddag10

 


Vårsallad med pilgrimsmusslor och räkor

Skrivet av Hallon och Praliner 16.03.2017

En härlig sallad som toppas med en syrlig citron- och dillvinägrett. Smulorna av malaxlimpa ger den här salladen en extra festlig touch.

Du behöver:

2 skivor malaxlimpa

2 msk smör

ca 200 g tinade räkor

8-10 pilgrimsmusslor

½ mango

200 g spenat

6-8 sparris

1-2 avokado

 

Börja med att riva malaxlimpa på ett rivjärn. Stek sen brödsmulorna i smör några minuter. Häll brödsmulorna på ett hushållspapper och låt dem svalna.

Hyvla sparrisen i tunna strimlor. Blanchera dem snabbt (½-1 minut) i kokande vatten. Skölj sedan sparrisen i kallt vatten. Låt sparrisen rinna av ordentligt.

Skiva avokadon i skivor och strimla mangon.

Stek pilgrimsmusslorna i smör och olja ett par minuter på varje sida. Salta och peppra.

Montera salladen. Börja med att sprida ut spenaten på ett stor fat. Rada ut avokadoskivorna. Strö över mangostrimlorna och sparrisstrimlorna. Bred ut ett lager med smulor av malaxlimpan. Sprid ut räkorna på salladen och toppa med pilgrimsmusslorna. Smula över lite mera malaxlimpa och ringla ut lite vinägrett över salladen. Resten av vinägretten kan du servera vid sidan om i en skål.

varmiddag9


Vårfest

Skrivet av Hallon och Praliner 15.03.2017

När vi planerar en middag tänker vi gärna ut ett tema för middagen. Vårt första tema här på Foodly ville vi skulle vara vårfest! Vi börjar få vårkänslor och tycker det är dags för våren att komma på riktigt nu. Därför planerade vi ihop olika rätter som vi tycker passar nu i vår, och speciellt på vårens fester.

Under kommande dagar kommer vi att dela med oss av recept som för oss är vårfest.

varmiddag12