Header Hallonochpraliner

Blodapelsin- och hallonmojito

Skrivet av Hallon & Praliner 17.03.2019

Ännu kan man hitta blodapelsiner i butiken, men säsongen är kort så skynda att testa denna mojito med smak av blodapelsin och hallon innan säsongen tar slut!

Det här är en frisk och syrlig drink med inspiration från en mojito.

För en drink:

Börja med att lägga tre teskedar hallon, två klyftor lime och fem myntablad i ett glas.

Tillsätt sen cirka 3 cl limesaft och en halv deciliter pressad blodapelsin.

Tillsätt sen två till fyra cl ljus rom. Eller så hoppar du över rom, den här drinken är lika god som alkoholfri!

Muddla drinken och toppa sen upp glaset med bubbelvatten med smak av hallon. Avsluta sen med lite is och klyftor av blodapelsin.

IMG 7946

 


Mezeinspirerad platta

Skrivet av Hallon & Praliner 17.03.2019

Den här typen av förrätt är perfekt att servera nu när vi har bebisar med på våra middagar. Av den här förrätten kan man plocka lite vartefter man springer efter sin bebis eller samtidigt som man matar bebis :).

Nä, men att servera lite plockmat som förrätt tycker vi är trevligt. Vi äter gärna småplock och tapas, och tycker att det är både gott och ett trevligt sätt att äta middag på. Så i går åt vi en mezeinspirerad platta till förrätt.

På plattan hade vi:

Pitachips

Morötter

Gurka

Varm fetadipp

Hummus

Marinerade kronärtskockor

Oliver

Så här gör du pitachips av 4 pitabröd:

Börja med att dela pitabröden i halvor och skär sedan bröden i små trianglar. Bred ut pitatrianglarna på en ugnsplåt och pensla med lite olja. Strö över lite salt. Grädda på 200 grader i 5-7 minuter. Håll koll på bröden, det går snabbt att de bränns.

Så här gör du marinerade kronärtskockor:

Blanda en burk avrunna kronärtskockshjärtan med en halv deciliter olivolja, rivet skal av en citron, en näve finhackad persilja och salt och svartpeppar. Låt gärna marinera några timmar innan servering.

Så här gör du varm fetadipp:

Mixa ihop 200 gram fetaost med 200 gram philadelphiaost och en halv deciliter grekisk yoghurt. Blanda ner tre pressade vitlöksklyftor, saft av en halv citron, salt och svartpeppar. Mixa till en slät massa. Lägg dippen i en ugnsfast form med lock. Grädda dippen i 20 minuter på 180 grader. Servera medan den är varm.

Så här gör du hummus:

Mixa först fyra matskedar tahini ordentligt. Tillsätt sen 500 gram avrunna kikärter och mixa en god stund. Tillsätt sen saften av en till två citroner och två krossade vitlöksklyftor. Mixa igen så att allt blandas. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

IMG 7888IMG 7885

 

 


Paella

Skrivet av Hallon & Praliner 17.03.2019

Kategorier:

Här kommer receptet på en av våra favoriträtter, paella! Innehållet i en paella går att variera i oändlighet men vår favorit är nog en paella med räkor och musslor. I går hade vi räkor, blåmusslor och venusmusslor i paellan. Så gott!

Vill du också göra paella kommer receptet här:

Paella för 6 personer:
1-2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
0,5 g saffran
3 dl ris
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Tinade räkor
1 förpackning tinade blåmusslor och/eller 1 förpackning tinade venusmusslor
Persilja
1 citron skuren i klyftor

Gör så här:
Börja med att finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i strimlor. Stek lök och vitlök i olja i en gryta eller i en stor stekpanna med lite högre kanter. Stek tills löken är glansig och mjuk. Tillsätt riset och rör. Tillsätt vatten, vin, saffran och grönsaksbuljongtärningarna. Koka upp och tillsätt paprikan. Salta och peppra.  Låt paellan koka i 15-20 minuter. Det mesta av vätskan skall ha kokat bort. Tillsätt musslorna och koka ytterligare 5 minuter. Rör till sist räkorna, räkorna skall bara bli uppvärmda. Smaka av om paellan behöver mer salt och peppar. Strö persilja över paellan och toppa med citronklyftor.

paella7


En lista och ett middagstips

Skrivet av Hallon & Praliner 11.03.2019

Här kommer vår blogglista på temat töm kylskåpet/frysen:

Tre varor vi alltid har i frysen:

  • Räkor
  • Bär (tack vare snälla familjemedlemmar som plockar och fyller våra frysar med bär!)
  • Gah! vad svårt det var att komma på en tredje punkt. Men något protein kanske som kött, fisk eller kyckling. Alltid bra att ha i frysen.


Tre varor vi alltid har i kylskåpet:

  • Ostar. Till exempel halloumi, feta, brie etc. Gott till matlagning eller till ost och chark.
  • Ägg hittar man säkert alltid i våra kylskåp. Kan ju användas på så många olika sätt.
  • Yoghurt. Bra till både frukost och kalla såser.


Tre varor vi alltid har i skafferiet:

  • Bönor
  • Linser
  • Krossad tomat

Av bönor, linser och krossad tomat kan man göra så många olika rätter. Grytor, soppor, pastasåser etc. Så dessa råvaror är alltid bra att ha hemma


Så här förhindrar vi matsvinn:

Se gårdagens inlägg!


Maträtt du kan göra med en kylskåpstömning:

Den här enkla rätten är så bra att svänga ihop om man har grönsaker som börjar se lite trötta ut! Ta alla grönsaker du hittar i kylskåpet. I dag fanns det potatis, morötter, batat, rödbeta, paprika och blomkål. Skala och hacka/skiva grönsakerna och bred ut dem på en ugnsplåt. Salta och peppra. Ringla över olivolja. Grädda på 225 grader tills grönsakerna är mjuka. Idag fanns det också en liten bit salami som behövde användas upp och en halv förpackning fetaost i kylskåpet. Så när grönsakerna nästan var klara så  strödde vi på hackad salami och smulade över fetaost och gräddade sen allt en liten stund till. Detta serverades sen med en kall sås gjord på creme fraiche, hackad persilja, chilisås, vitlök, salt och peppar.

IMG 7836

Färggrant och fint!

IMG 7847

Inte längre så estetiskt, men så gott!

r inspirationen tryter - lagar vi:

Då blir det nog någon form av pasta, eller kanske grönsakssoppa.


En lyxvara vi unnar oss:

Skaldjur!

 


Minska matsvinnet - våra tips

Skrivet av Hallon & Praliner 10.03.2019

Taggar:

Den här veckan har Foodly temat töm frysen/kylen. Och då vill vi passa på att dela med oss av våra tips för att minska på matsvinnet!

  • Ta en eller flera dagar i veckan där du satsar på att fixa middagen endast utav sånt som du hittar i kylskåpet. Var kreativ!
  • Istället för att tänka att det inte finns något i ditt kylskåp eller i ditt skafferi, så tänk "vad kan jag fixa för gott av det som finns"
  • Veckohandla. Detta är något som vi inte alltid lyckas hålla. Men att veckohandla gör att du planerar din mat och dina inköp bättre. Samt att du använder upp det du har handlat.
  • Inköpslista och en tydlig plan för vad du behöver. Planera inköpslistan och gå igenom kylskåpet och skafferiet för att verkligen se vad du behöver

Några små tips från oss!

Här kommer ett litet tips på hur en "kylskåpstömmarmiddag" kan se ut, en middag som helst planerades utgående av sånt som behövde ätas upp.

Efter en genomgång av kylskåpet så fanns det en liten skruttig bit ost, lite kvarlämnad creme fraiche och ett paket malet kött som behövde användas upp. En halv kruka koriander stod också och började se lite vissen ut.

I skåpet fanns en öppnad förpackning tortillabröd.

Så efter lite funderande blev det att svänga ihop en tacogratäng. Nu kommer inga exakta mått eftersom detta improviserades ihop med målet att rensa kylskåpet. Men så här gjorde vi:

Vi stekte maletkött och kryddade med salt, svartpeppar, spiskummin och paprikapulver.

Tortillabröden skars i mindre trianglar och gräddades knapriga på 225 grader i ca 10 minuter.

Sen tog vi ut brödbitarna ur ugnen, strödde på köttet, rev på osten och klickade på creme fraichen. I frysen hittades också lite majs som vi först kokade några minuter innan vi även tillsatte det till gratängen.

Så in med gratängen i ugnen igen i cirka 10 minuter.

Toppa med saker du hittar i kylskåpet och skafferiet, för oss blev det picklad rödlök, koriander, avokado och lime!

Kylskåpet rensat och middagen räddad!

IMG 7692


Krämig kräftpasta med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 04.03.2019

En krämig kräftpasta med lite extra sting av chili får inleda denna helg. 

Kräftpasta: 
1 gul lök
2 tomater
1 röd chili
Spenatblad
1 pkt Kavli kräftost
1 dl creme fraiche
Kräftstjärtar
Salt
Peppar
Pasta

Till servering:
Rostade pinjenötter
Dill
Parmesan

Finhacka löken, tomaterna och chili.
Koka pasta.
Stek lök och chili en stund och tillsätt sen tomaterna och spenatbladen.
Rör ner kräftosten och creme fraichen och låt puttra ett par minuter.
Rör ihop den krämiga såsen och kräftorna med pasta. Kräftorna värms upp av den varma pastan och såsen.
Rosta pinjenötter i torr panna tills de fått lite färg. 
Servera pastan genom att toppa den med rostade pinjenötter, dill och avsluta med att riva parmesan över.

KratpastaKraftpasta 1

 

 


Halloumiråraka med citronyoghurt, räkor och syrad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 02.03.2019

Efter att det ekat tomt här på bloggen en längre tid så återvänder nu äntligen ljuset och med det även inspirationen. Över helgen gjorde vi halloumiråraka som serverades med citronyoghurt, räkor och syrad rödlök. Gott blev det, så här kommer receptet.

Halloumiråraka: (för två personer)
100g halloumi
200g potatis
salt och peppar
smör till stekning

Riv halloumi och potatis. Kläm vätskan ur potatisen. Salta och peppra. Stek i smör i ca 5 min per sida. 

Citronyoghurt:
Grekisk yoghurt
Citronsaft
Salt och peppar
Honung

Blanda alla ingredienser. Lägg citronsaft, salt, peppar och honung efter behag.

Syrad rödlök:
Syra löken med en 3-2-1 lag vilket gör att den är lätt att komma ihåg.
2 rödlökar
3dl vatten
2dl socker
1dl ättika

Skiva löken och lägg i ren och steriliserad burk. Koka upp lagen tills sockret smält. Häll lagen över löken. Låt kallna.

Till servering:
Räkor
Rom
Spenatblad
Gräslök
Citronklyfta

Halloumiraraka2

halloumiraraka1


Ännu några tapastips!

Skrivet av Hallon & Praliner 29.09.2018

Vi brukar fylla ut vårt tapasbord med lite smått och gott. Och den här gången blev det bland annat lite serranoskinka, ugnsbakad brieost, heta räkor och tryffelchips. Så gott, så gott!

Nu fastnade inte räkorna och brieosten på bild den här gången men här kommer beskrivning på hur du fixar ihop båda rätterna.

Ugnsbakad brieost gör du enkelt genom att lägga en hel bit brieost i en ugnssäker form, dra på lite salt och svartpeppar. Ringla över honung och om du vill kan du strö på lite nötter. Grädda sen osten på 220 grader i kanske en tio minuter. Osten skall bli mjuk utan att rinna ut.

Heta räkor är något vi ofta brukar svänga ihop när det vankas tapas. Tyvärr är det inget exakt recept efter som det är något vi brukar svänga ihop lite på måfå. Men ta en påse räkor (tinade). Blanda räkorna med olivolja, salt, svartpeppar, hackad persilja och några matskedar chilisås. Blanda runt och lägg räkorna i en form som tål ugn. Grädde räkorna i 220 grader i en tio minuter. Servera med ett gott bröd.

 


Så här serverar du godaste dadlarna

Skrivet av Hallon & Praliner 28.09.2018

Det är fredag och helg är på ingång! Och perfekt helgmat är ju tapas!

Dadlar fyllda med ost och inlindade med bacon är bekant för många. Vi tycker att de blir godast när man fyller dem rikligt med ost, den här gången valde vi philadelphiaost, och sedan lindar in dem med bacon innan man gratinerar dem i ugnen i ca. 10 min. 

Andra ostar som också är goda att fylla dadlarna med är blåmögelost och manchego.

Tapas5

Du behöver:
Färska dadlar
Philadelphiaost
Bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader

Skär ett snitt i dadlarna och fylldem med rikligt med ost

Linda in dem i bacon

Gratinera i ugnen i ca. 10 min


Smakbit med chorizo, oliv och brieost

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2018

Den här smakbiten fyllde vi ut tapasbordet med, men den passar även bra att ha som tilltugg till t.ex. fördrinken. 

Tapas 4

Du behöver:
Chorizo
Oliver
Brieost
Persilja

Skär chorizon i skivor och brieosten i lagom stora bitar.

Rada Chorizo, brieost och oliv på cocktailpinnar. 

Piffa till tallriken med färsk persilja.