Header Hallonochpraliner

Vispad pannacotta med persimon och pepparkakssmulor

Skrivet av Hallon & Praliner 19.12.2019

En julig efterrätt att servera på julmyset, glöggminglet eller varför inte som efterrätt på julafton.

Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon:
6 små portioner:
1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång

Förbered gärna pannacotta en dag på förhand.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.

Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp blandningen. När grädden kokat upp plocka bort vaniljstången och vispa ner gelatinbladet. Låt pannacottan bli ordentligt kall.

Vispa upp pannacottan med elvisp tills den får en mousseliknande konsistens. Spritsa pannacottan i små glas och toppa med pepparkakscrumble. Skiva en persimon och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform.

vispad pannacotta



Två sorters snittar till glöggmyset

Skrivet av Hallon & Praliner 12.12.2019

Här kommer recept på två olika snittar som vi tycker passar bra att bjuda på till glöggen.

Crustader med brie och hjortronsylt:
Crustader
Brie
Hjortronsylt

Lägg ugnen på 200 grader och fyll crustaderna med en bit brieost och en klick hjortronsylt. Gratinera dem i ugnen i ca. 5 min tills osten har smält. 

96CB52E7 360D 4C45 88B6 0650F8C260BB

Snitt med parmesankräm och kallrökt nötstek:
Malaxlimpa
100 g parmesanost
100 g färskost
Peppar
kallrökt nötstek
Gräslök

Skär brödet i små snittar. Blanda parmesankräm genom att riva parmesan och blanda med färskost och peppar. 

Lägg parmesankräm på bröden, lägg på en skiva kallrökt nötstek och strö hackad gräslök över. 

178950FA 341C 47B9 BD91 E31B1A6DB454

 

 


Saffranspannacotta

Skrivet av Hallon & Praliner 10.12.2019 | 1 kommentar(er)

Godaste julefterrätten, saffranspannacotta som serveras med hallon och vitchoklad. 

För 6 små pannacotta:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Till servering:
Hallon
Vitchoklad

Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i vatten i ca 5 min.

Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.

Krama ur och rör ner ett gelatinblad åt gången så att de smälter. 

Låt svalna och tillsätt vaniljsocker. 

Låt stelna i kylskåp i minst tre timmar.

Dekorera med hallon och hyvlad vitchoklad innan servering. 

6E5C1ACA 9129 4551 A7B9 EC72230E1B17


Pepparkaksbak

Skrivet av Hallon & Praliner 02.12.2019 | 1 kommentar(er)

Första december inledde vi med pepparkaksbak med våra smånissar. Roligt även om tålamodet bland smånissarna inte var så långt och det blev en hel del provsmakande av degen, 

Pepparkaksdeg:
200 g smör
1½ dl sirap
3 dl socker
1½ dl grädde
2-3 msk kanel
1/4 tsk mald nejlika
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
ca 11 dl mjöl

Gör så här:
Hetta upp smör, sirap och socker i en kastrull. Låt blandningen svalna. Rör ner grädde, kryddor, bikarbonat och mjöl. Låt degen vila kallt över natten.

Grädda pepparkakorna på 200 grader i 5-7 minuter.

3F41EACB 35C2 4F7D BA66 A8E89E429151


Värmande äppelcider med juliga smaker

Skrivet av Hallon & Praliner 28.11.2019


Varm cider med julkryddor är jättegott till julmyset. Varm cider är lite lättare och friskare i smaken än glögg, men ger samma värmande mysiga känsla som glögg.

För 4-5 muggar cider behöver du:
750 ml alkoholfritt cider
2 kanelstänger
1 msk muscovadosocker
5 kapslar kardemumma
6 hela nejlikor
Rivet skal av apelsin (vi använde 3 remsor skal som vi drog av med en potatisskalare)
1 liten bit ingefära

Blanda allt i en kastrull och låt cidern bli varm, låt den inte koka. Servera med en skiva apelsin och njut av en varm cider med julens smaker!

varm cider

 


Kalljästa saffransbullar med vitchoklad

Skrivet av Hallon & Praliner 26.11.2019 | 1 kommentar(er)

December närmar sig med stormsteg och vi kunde inte hålla oss längre från att baka saffransbullar, en favorit i december!

För 25-30 saffransbullar behöver du:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran
150 g vitchoklad

Sockerlag:
1,5 dl socker
1,5 dl vatten

Gör så här:
Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran. Finhacka vitchoklad och ställ åt sidan. 

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner socker, vaniljsocker och salt. Lägg sedan i tärningar med rumsvarmt smör och blanda tills det löst upp sig.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Strö över den finhackade vitchokladen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra bullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka socker med vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar och vänta på att julstämningen infinner sig!

64F23F1A 83E5 4FD4 9E34 4BADDB51D44C


Koreansk inspirerad tacos

Skrivet av Hallon & Praliner 16.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Här kommer recept på koreansk inspirerad tacos. Kött som variation till den traditionella fredagstacosen. 

koreanska tacoskoeranska tacos

Du behöver:
500 g lövbiff 
Mjuka och skarpa små tacobåtar

Marinad:
0,75 dl risvinäger
1,25 dl japansk soja
0,75 dl farinsocker
3 tsk sesamolja
1 tsk srirachasås
0,5 päron, finrivet
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 salladslökar, finhackade
1 tsk finriven ingefära

Blanda ihop marinaden, skär köttet i strimlor och massera in marinaden i köttet. Låt stå och dra ett par timmar före stekning. Under tiden kan du förbereda följande tillbehör. 

Gurka med asiatiska smaker:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl sesamfrön
2 msk honung
Chiliflakes

Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. Låt stå och dra en stund innan servering.

Jalapeñodipp:
1 burk creme fraiche
1 jalapeño, finhackad
1 klick honung
½ halv kruka koriander, finhackad
saft av ½-1 lime
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt och peppar

Blanda ihop och låt dra i kylskåp en stund.

Mild avokadoröra:
2 mogna avokado
Saften av en lime
En halv kruka koriander
En halv finhackad rödlök
Salt

Rör ihop så att du får en chunky röra som inte är helt slät, funkar bra att använda som grund i dina tacoskal.

Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Blanda ihop majonnäsen med srirachasåsen. Smaka av för att få lagom hetta. 

Snabbsyrad rödkål:
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger

Snabbsyrad rödkål är gott till texmex. Genom att syra den snabbt får rödkålen en härlig smak och blir lite mjukare i konsistensen och på så vis lättare att äta.

Börja med att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen. Lägg upp kålen i en glasburk. 

 

 


Fredagspizza med kronärtskockshjärtan, tryffel och karamelliserad lök

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2019

Fredagspizza med en botten gjord på halloumiost. Otroligt god tycker vi och dessutom smidig att göra. 

För 2 stora pizzor:
4 dl riven halloumiost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Dela smeten i två delar och bred sen ut smeten till en tunn pizzabotten på ett bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter var.

Fyllning: 
Ett lager med philadelphiaost
½ msk tryffelolja per pizza
Riven ost
Kronärtskockshjärtan
Karamelliserad lök
Ruccola

Karamelliserad lök gör du genom att skiva två gula lökar i tunna ringar och stek den i lite olja tills den blir mjuk. När den är mjuk och glansig tillsätter du 2 msk balsamvinäger och låter den steka en god stund tills den blir vackert karamelliserad. Låt sedan svalna.

Grädda pizzorna i ugnen i ca 10 min. Strö över ruccola och servera direkt. 

pizzapizza1


Äppelkaka med smak av kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2019


Just nu tar vi vara på äpplen på olika sätt, främst blir det mos och saft men även någon kaka då och då. 

Kaka:
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk


Fyllning och garnering:
4 medelstora äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund form med löstagbar kant. 
Smält smöret och låt det svalna.
Rör smöret med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver och mjölk och vänd ner mjölblandningen.
Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor och rada dem tätt ovanpå smeten. Blanda kanel och strösocker och strö detta över innan du lägger in kakan i ugnen. 
 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.

 Servera kakan ljummen med vaniljglass! 

4DE1E094 2451 4A0F 91AD 76AC068FFE10


Godaste Bolognesen

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2019

Med hösten kommer nästan alltid ett sug efter grytor som fått stå och puttra länge på spisen. Här kommer ett recept på en Bolognese som får puttra länge på spisen för att få till mest smak och sen när den är klar serverar du den med nykokt pasta och parmesan. Vi åt den också med syltade trattkantareller, och det var en riktigt lyckad smakkombination. Den sötsyrliga svampen gifte sig fint med den mustiga bolognesen!

För att koka en härlig bolognese behöver du:
(För 6 personer)
800 g nötfärs
150-200 g rökt sidfläsk, hackat i små tärningar
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finrivna
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
2-3 msk chilisås
2 dl vitt vin
1 nypa kanel
Salt och peppar

Börja med att bryna köttfärs i en stekpanna. När köttet är brynt flyttar du över det i en gryta. Hetta upp stekpannan igen och stek lök och vitlök tills den är glansig, tillsätt morötterna och sidfläsket. Stek några minuter innan du flyttar över allt till grytan.

I grytan tillsätter du sen de övriga ingredienserna och kokar upp. Sen får bolognesen puttra så länge som du har tålamod att vänta på den. Men åtminstone 40 minuter behöver den koka. Vi lät vår bolognese puttra i lite över två timmar.

Servera den med nykokt pasta, parmesan och syltade trattkantareller.

bolognes5