Header Hallonochpraliner

Krusbärssylt med en hint av konjak

Skrivet av Hallon & Praliner 03.09.2018

Kategorier:

Har du ännu krusbär kvar på dina buskar och undrar vad du skall göra av dem? Den här enkla marmeladen med en hint av konjak passar mycket bra ihop med ost. Enkel att laga är den också. Det är endast plockandet och rensandet av bären som tar lite tid.

 Krusbarssylt konjak1

Du behöver:
1 liter krusbär
1 dl vatten
3 dl socker (4 dl om du gillar sylt åt det sötare hållet)
3 cl konjak

Börja med att rensa och skölja bären. Sen mosar du dem lite lätt i en kastrull och häller i vatten. Koka upp och låt koka i 15 minuter. Tillsätt socker och konjak och låt sjuda i 10-15 minuter tills sylten har tjocknat något. Om du vill ha en slät sylt så ge den en omgång med stavmixern.

Häll upp sylten på rengjorda och sterila burkar.

Klart! Nu har du en god sylt att plocka fram till hösten och vinterns ostbrickor.


Höst och en liten förklaring

Skrivet av Hallon & Praliner 03.09.2018

Vi är så peppade på höst! Hösten innebär nystart för oss, lite som nyår. På hösten får vi alltid ny inspiration till middagar och matlagning. Hösten innebär ju också en massa härliga råvaror att jobba med. Och kanske mest av allt så längtar vi efter mysiga helgmiddagar.

I år fick vi en extra höstpepp efter bloggträffen på Faros som Foodly ordnade tillsammans med sin systersajt sevendays.fi. Under kvällen fick vi träffa trevliga bloggare och så fick vi njuta av god mat. Att sitta ner en kväll och lära känna ett gäng trevliga bloggare var precis vad vi behövde. Och att få diskutera mat med andra matentusiaster var så himla kul!

I torsdags ordnade också Foodly tillsammans med sevendays.fi en föreläsning om SEO och skrivtips. Vi deltog på distans och träffades hemma hos Sandra för att titta på föreläsningen. Och självklart dukade vi upp lite gott att äta medans vi lyssnade och diskuterade de teman som behandlades.

IMG 6272 Fotor

 

Och som du säkert kanske märkt så har bloggen och Instagram gått lite på sparlåga en längre tid. Och här kommer en liten förklaring:

DSC 0824 Fotor2

De här små suddiga fötterna tillhör Valter (Anna), Hugo (Sandra) och Amelia (Sofia)

De här små fötterna är också förklaringen till varför vi har varit lite upptagna på senaste tiden :)

 

Men nu känner vi oss redo för höst och nya middagar. Och det finns det så många idéer och recept som vi vill ta oss an. Hoppas du också är peppad på höst!

 


Kantarellpaj med västerbottenost och bacon

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2018

Här kommer ett recept på ett annat gott tillbehör som passar bra på kräftskivan. En god kantarellpaj med västerbottenost och bacon.

Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl riven västerbottenost
2 krm salt
Ca 2 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200°C

Klä bottnen på en springform (24cm) med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajbottnen i 10 minuter.

Fyllning:
1 paket bacon
Ca 2 dl kantareller
1 Schalottenlök
½ kruka persilja
4 ägg
3 dl grädde
3 dl riven västerbottenost
½-1 tsk vitpeppar
½- 1 tsk salt

Servera pajen toppad med ruccola!

kantarellpaj2


Hemkryddad snaps till kräftskivan

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2018

Till kräftskivan är det trevligt att servera en hemkryddad snaps. Tänk på att snapsen behöver dra i rumstemperatur 2 dygn innan servering. 

Snaps med smak av citron:
1 liter brännvin
1 skalet av en citron
1 kruka citronmeliss
1 msk socker

Häll upp brännvinet i en burk med tillhörande lock. Skala citronen och riv bladen av citronmelissen. Blanda samman citronskal, bladen av citronmelissen och sockret med brännvinet. Lägg på locket och låt snapsen dra i rumstemperatur 2 dygn. Sila bort citronskalet och citronmelissbladen och häll upp snapsen i en snygg flaska. Kyl snapsen väl innan servering.

snaps


Krustader med räkfyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 15.08.2018

Augusti månad betyder kräftskiva, något vi alltid ser fram emot både för att vi tycker mycket om kräftor men också mycket för den härliga stämningen som infinner sig i augusti månad när det skymmer och man får sitta ute och äta kräftor. En viktigt del av kräftskivan är tillbehören så därför kommer vi att dela med oss av några klassiker som vi tycker passar bra på kräftskivebordet. Här kommer ett recept på krustader med räkfyllning. Detta recept ger ca 24 krustader (en förpackning), men krustaderna är små och man äter lätt flera stycken. Krustaderna passar bar att ha som tillbehör på kräftskivan. 

För 24 st minikrustader behöver du:
1,5 dl crème fraiche
rivet skal av 1 citron
2 tsk färskpressad citronjuice
2 tsk pepparrot på tub
500 g räkor
1/2 gurka
1/2 tsk salt

Vispa crème fraichen med elvisp ca 5 minuter tills den fåren fast konsistens. Smaksätt med rivet citronskal, citronjuice, pepparrot och salt. Hacka räkorna grovt och tärna gurkan. Fyll krustaderna med crème fraichen och toppa med räkor, gurka och dill.

krustader med rakor


Lätt sommarlunch - Grillad avokado med räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 27.06.2018

Att grilla avokado och servera med räkor passar bra när man vill ha en lätt och enkel lunch under lata sommardagar när man inte vill spendera mycket tid vid spisen. 

Du behöver:
2 avokado
180 g räkor
3 msk olivolja
Salt och peppar
3 msk sweet chili
Saften från en citron
Chiliflingor
En näve koriander

Dela och kärna ur avokadona och grilla dem med snittsidan ner i 3 minuter. Rör ihop de övriga ingredienserna och fyll de grillade avokadohalvorna med räkfyllningen. 

Grillade avokadon

 


Potatissnittar med kallrökt lax och smetana

Skrivet av Hallon & Praliner 20.06.2018

Mumsbit till midsommarbordet bestående av nypotatishalva som fylls med kallrökt lax, smetana, rädisa, rödlök och toppas med dill. Rätten passar även bra att servera till välkomstdrinken.

För att göra dessa snittar behöver du:
Nypotatis
Kallrökt lax
Smetana
Rödlök
Rädisa
Salt och peppar

Om du har små nypotatisar räcker de med att du skär av ändorna på potatisen (så att de hålls att stå upprätt och så att de har en plan yta för fyllningen). Om du har lite större potatisar kan du dela potatisen i två halvor.

Börja med att grädda potatisen mjuk i ugnen på 225 grader. Gräddningstiden beror på potatissorten och på storleken, så håll ett öga på dem tills de är mjuka.

Ta sen ut potatisen och rada upp dem på ett fat. Gröp ur lite av potatisen så att du får ett hål för fyllningen i potatisen. Lägg en bit skivad kallrökt lax i hålet, klicka i en klick smetana i mitten. Toppa med finhackad rödlök, en skiva rädisa och dill. Kör några varv med salt och peppar över potatisarna.

sommarmat3sommar4


Nypotatatis­sallad med brynt smör

Skrivet av Hallon & Praliner 18.06.2018

En enkel nypotatissallad med en smak av brynt smör och örter. Innehållet i salladen går att variera enligt tycke och smak. Så här gjorde vi vår nypotatissallad.

Du behöver:
ca 1 kg nypotatis
50 g smör
½ kruka dill
½ kruka gräslök
sparris, skuren i mindre bitar
rädisor
ärtskott

midsommar20midsommar21


Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 17.06.2018

Kategorier:

Inför midsommar ville vi göra en gubbröra men eftersom alla av oss inte är så förtjusta i sill så valde vi att göra den utav gravad sik istället.

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
en liten rödlök
en knippe dill
en knippe gräslök
peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med majonäs och peppar.

midsommar17


Rabarbermarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 08.06.2018

Kategorier:
Taggar:

Passa på att ta tillvara på er rabarber nu genom att göra denna marmelad!

Du behöver:

1 kg rabarber

500 gram socker (vill du ha den riktigt söt sätter du 700 gram)

30 gram smör

Dag 1:

Skiva rabarbern och lägg skivorna i en stor bunke. Häll över sockret och skaka om bunken lite. Täck bunken med färskfolie och låt rabarbern stå över natten.

Dag 2:

Nu har rabarbern avgett massor med vätska. Häll av rabarbern i en sil. OBS! Spara vätskan! Sätt sen all rabarbervätska i en kastrull. Koka ner vätskan tills hälften kvarstår. Sätt nu till rabarbern och smöret, ge marmeladen ett ordentligt uppkok och sänk sen värmen och låt marmeladen puttra i 35-40 minuter. Om du vill kan du mixa den innan du häller upp marmeladen på burk.

Servera marmeladen till ost, kex, scones, varm bondost, yoghurt, som fyllning i bakverk m.m. Den passar till mycket!