Header Hallonochpraliner

Äppelkaka med smak av kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2019


Just nu tar vi vara på äpplen på olika sätt, främst blir det mos och saft men även någon kaka då och då. 

Kaka:
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk


Fyllning och garnering:
4 medelstora äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund form med löstagbar kant. 
Smält smöret och låt det svalna.
Rör smöret med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver och mjölk och vänd ner mjölblandningen.
Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor och rada dem tätt ovanpå smeten. Blanda kanel och strösocker och strö detta över innan du lägger in kakan i ugnen. 
 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.

 Servera kakan ljummen med vaniljglass! 

4DE1E094 2451 4A0F 91AD 76AC068FFE10


Kalljästa kanelbullar

Skrivet av Hallon & Praliner 04.09.2018

Det här receptet på kanelbullar tycker vi att du skall testa! Att baka kanelbullar är ett perfekt sätt att fördriva en höstdag på. Och framför allt är det ju så gott med nybakta bullar. Gärna med en kopp kaffe eller te till.

Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång.

Kalljasta kanelbullar1

Nybakta kanelbullar och en stor kopp kaffe. Oslagbart!

För 25-30 kanelbullar behöver du:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel

Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Arbeta till sist ner mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!

 Kalljasta kanelbullar2

 


Rabarber- och vaniljmunkar

Skrivet av Hallon & Praliner 26.04.2018

Supergoda minimunkar med rabarber- och vaniljfyllning! Perfekt till vapen, 1:a Maj och till vårens och sommarens alla fester.

Munkdeg:
2 tsk kardemumma
3 dl mjölk
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
1½ dl socker
2 ägg
1 nypa salt
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och kardemumma till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i smör, socker, salt och ägg. Börja knåda degen och tillsätt mjölet lite i taget. När degen är smidig och släpper kanterna på bunken är den klar. Låt jäsa under bakduk  i en timme.

Gör under tiden rabarber och vaniljfyllningen:
500 gram rabarber i bitar
3 msk smör
½ dl socker
1 msk vaniljextrakt

Smält smöret och tillsätt rabarber, socker och vaniljextrakt. Koka ihop tills det blir som en kompott till konsistensen. Låt svalna.

Häll upp munkdegen på en mjölad bordsyta och rulla ut den till en lång korv. Dela degen i 30 delar (eller mer eller mindre beroende på hur stora munkar du vill göra). Kavla ut en degbit till en platta ca 0,5 cm tjock. Klicka på lite rabarberfyllning i mitten och nyp ihop degen till en boll. Låt jäsa i cirka 45 minuter under en bakduk.

Hetta upp olja eller munkfett i en kastrull med höga kanter. Oljan skall vara runt 175-180 grader när du friterar. Fritera några munkar åt gången i några minuter per sida. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem i socker medan de är varma. Ät och njut av nybakta munkar!

vappen19vappen20

 


Pitabröd

Skrivet av Hallon & Praliner 20.04.2018

Kategorier:

Till våra gyros ville vi ha ett pitabröd, men inte ett som man fyller, utan ett platt och runt som man kan linda in gyrosen i.

Det här receptet använde vi:
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja

Blanda jästen med socker och 1 dl av vattnet i en bunke. Låt vätskan stå i ca 5 minuter. I en annan bunke blandar du mjölet och saltet. Häll ner  jästvätskan, olivolja och 1 dl vatten i mjölet och blanda till en smet. Häll på mera vatten av det deciliter som har blivit över om det behövs. Knåda tills du har en smidig smet som inte kladdar. Låt degen jäsa i 1-1½ timme.

Dela degen i 6 eller 12 delar (beroende på om du vill ha stora eller små pitabröd). Kavla ut degen till tunna rundlar och pensla bröden med lite olivolja. Grädda bröden på 230 grader i 5-7 minuter. Bröden behöver inte få färg utan de skall bara gräddas klart. Gräddas de för länge blir de hårda och svåra att linda runt fyllningen.

gyros13

 


Naanbröd

Skrivet av Hallon & Praliner 06.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Sätt gärna lite extra tid på att göra eget naanbröd till indisk mat. Det blir mycket godare en de köpta naanbröden som vi prövat. Det här receptet är enkelt och tar inte alls lång tid att göra. Resultatet blir ett saftigt och gott naanbröd!

För 6 naanbröd behövs:
1½ dl fingervarmt vatten
2 tsk strösocker
2 tsk torrjäst
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk smält smör
2 msk naturell yoghurt

Börja med att blanda vatten, socker och torrjäst och låt stå 10 minuter. Häll i de övriga ingredienserna och blanda ihop till en deg. Degen får vara lite kladdig. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 6 bitar och kavla ut till platta bröd. Hetta upp smör i en stekpanna och stek ett bröd i taget i en het stekpanna. Det räcker att steka bröden några minuter på varje sida.

indiskt31indiskt28

 


Cannoli

Skrivet av Hallon & Praliner 30.09.2017

Cannoli är små goda italienska bakverk. För att göra dessa rekommenderar vi att du skaffar cannolirör. Cannolirör är metallrör som du lindar degen runt och sen lägger ner i den heta frityroljan. 

Cannolirör för ca 12 cannoli:
150 g vetemjöl
1 tsk kakao
2 tsk kanel
1 tsk socker
1 krm salt
20 g smör
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk torrt vitt vin
1 äggvita
1 äggula (till att fästa ändarna)
olja till fritering

Börja med att pulsera ihop de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt smöret och arbeta ihop. Tillsätt till sist resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Knåda degen för hand lite på slutet för att få den att ta ihop ordentligt. Vingla in degen i plastfolie och låt vila 1 timme i kylskåp.

Ta fram degen och kavla ut den riktigt tunt, så tunt du bara får den. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Linda en rundel runt ett cannolirör och pensla med lite uppvispad äggula för att få degen att fastna. Skippa inte äggulan och penslandet, tro oss, första försöket cannolirör gick åt skogen på grund av det :)

Hetta upp olja till ca 170 grader. Fritera ett cannolirör åt gången i några minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. När cannolirören svalnat drar du försiktigt cannoliskalen från röret.

Sen kan du ta itu med fyllningen. Cannoli skall egentligen göras på ricottaost. Men tyvärr kom vi inte över någon ricotta så det blev att improvisera med mascarpone denna gång. Men det blev gott det också!

Till fyllningen behöver du:
1 ask mascarponeost (250g)
1½ dl vispgrädde
(ev. några matskedar florsocker om du vill ha fyllningen sötare)
Malen kanel efter smak (ca 1-2 tsk)
Finriven choklad efter smak (ca 3 rader fazers blå)

Vispa upp mascarponeosten och vänd ner vispad grädde. Vänd försiktigt i kanel, choklad och florsocker. Smaka dig fram tills du är nöjd med smaksättningen. Fyll en sprits med mascarponefyllningen och spritsa in fyllningen i cannolirören. Strössla cannolin med finhackad choklad. Pudra florsocker över dem strax innan servering.

Servera som efterrätt eller som tillbehör till en god kopp kaffe!

kantarellrisotto1