Header Hallonochpraliner

Jullimpa

Skrivet av Hallon & Praliner 15.12.2020

 

Jullimpa:
4 dl vatten
4 dl mjölk
2 dl mörk sirap
70 g jäst
50 g smält smör
4 dl rågmjöl
1 msk fänkål
3 tsk salt
18-20 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt mjölk, sirap och smält smör. 

Blanda ner fänkål, salt och rågmjöl och arbete till sist ner vetemjölet.

Fördela och tryck ut degen i fyra avlånga smorda formar. Låt jäsa under bakduk i ca 1,5 h. 

Pensla bröden med sirapsvatten. 2 msk mörk sirap som du späder ut med lite vatten. 

Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min tills bröden fått en gyllenbrun yta. 

DDEDA228 ABAF 4B60 AC2C 0527B5A0FBF4


Saffransbullar med vitchoklad

Skrivet av Hallon & Praliner 13.12.2020

Favorit i repris - kalljästa saffransbullar med vitchoklad.

Saffransbullar:
ca 30 st.

2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
1 pkt saffran
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran
150 g vitchoklad

Sockerlag:
1,5 dl socker
1,5 dl vatten


Ta fram smöret en stund på förhand så att det hinner blir rumsvarmt.

Börja med att förbereda fyllningen. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran. Finhacka vitchoklad och ställ åt sidan. 

Häll kall mjölk och kallt vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner socker, vaniljsocker och salt. Lägg sedan i tärningar med rumsvarmt smör och blanda tills det löst upp sig.

Arbeta till sist ner saffran och mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Strö över den finhackade vitchokladen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra bullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka socker med vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar och vänta på att julstämningen infinner sig!

EAD494CD 58C9 42C3 96A4 5C4CA79246B1

 


Spröda saffranskakor

Skrivet av Hallon & Praliner 12.12.2020

Gyllengula och spröda saffranskakor - doftar underbart gott och smälter i munnen.

Saffransdrömmar:
ca 20 st. 

0,5 g saffran
50 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl

Ta fram smöret så det får bli rumsvarmt.Sätt ugnen på 160 grader.

Vispa ihop saffran, smör, socker och hjorthornssalt i en bunke med en elvisp.

Tillsätt oljan och och vispa en stund till.

Lägg i vetemjöl och blanda ihop allt till en deg.

Rulla degen till en lång rulle. Dela den i ca 20 bitar. Rulla bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Sen är det bara att njuta av doften och smaken av de spröda saffranskakorna! 

2DC03402 B162 4DF6 9C7C 1DC09EDFB50F


Ostkaka med smak av saffran

Skrivet av Hallon & Praliner 11.12.2020

Ostkaka med smak av saffran som serveras med hallonsylt och grädde.

Saffranscheesecake:
100 g Smör
200 g pepparkakor

0,5 g saffran
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
300 g kvarg
1 dl socker
4 ägg

Lägg bakplåtspapper i en kakform med löstagbar kant.

Börja med bottnen. Smält smöret och krossa pepparkakorna med en matberedare. Rör samman det smälta smöret med de krossade pepparkakorna och tryck ut bottnen i formen. Ställ i kylskåp.

Rör samman saffran, socker, osten och kvargen. Vispa därefter ner ett ägg åt gången. Häll fyllningen i formen och grädda i ugnen på 200 grader i ca. 30 min. 

Låt kakan svalna och låt sedan stå kallt för att den ska stelna ordentligt innan servering. Servera med vispad grädde, hallonsylt och hallon.

6D169D29 5823 42F0 9392 2BCA57AB6ADC
 

 


Morotskaka

Skrivet av Hallon & Praliner 18.10.2020

En saftig morotskaka är alltid ett bra alternativ när man är baksugen eller vill ha något gott till kaffet!

Detta recept är taget från Leila Lindholm, tycker att hennes morotskaka blir så saftig och god!

Morotskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Frosting:
60 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt morotskakan svalna.

Frosting:
Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
Vispa alla ingredienser krämigt.
Bred frostingen över morotskakan.

CB4FD90C 3B3A 41E8 BF21 D863ECAB28E5


Kanelbullens dag

Skrivet av Hallon & Praliner 04.10.2020

Här bjuder vi på ett recept med kalljästa bullar - kanelbullens dag till ära!

Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång. 

För 30-35 kanelbullar:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel

Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.

Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.

Tillsätt smöret skuret i tärningar och arbeta till sist ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!

Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.

När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.

När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.

Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!

 

522A4A4D E71F 470A AB30 929B25D90E11D06E30BA DF0E 4DFF 8C23 F9935E36EC70


Äppelkaka

Skrivet av Hallon & Praliner 19.09.2020

Äppelkaka:
2 ägg
2 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
150 g smör

Topping
2 stora äpplen
kanel
1-2 msk socker

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda torra ingredienser. Rör ner i äggblandningen.
Smält smör. Tillsätt.
Häll smeten i smord form (24cm)

Skala och skiva äpplen tunt. Rada ut skivorna över kakan.
Pudra kanel strö socker över kakan.
Grädda kakan i längst ner i ugnen i ca 35 minuter. 

Servera kakan med glass eller vaniljsås. 

D3A2F92E 9F4C 425F 9BD2 0C89DEBB130D


Scones med hallonsylt och mascarponegrädde

Skrivet av Hallon & Praliner 06.09.2020

Scones som serveras ljumma med mascarponegrädde (fuskvariant av clotted cream) samt hallonsylt. 

Scones 6 st.
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde

Mascarponegrädde
1 dl vispgrädde
½ dl mascarpone

Tillbehör
Hallonsylt

Sätt ugnen på 225 grader.
Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret.
Tillsätt största delen av grädden och knåda till en smidig deg.
Dela degen i sex delar, rulla dem runda och tryck ut dem en aning på plåten.
Pensla dem med resten av grädden och grädda dem i cirka tio minuter tills de har blivit gyllenbruna.
Gör mascarponegrädden genom att vispa grädden och blanda sedan ner mascarpone.

Servera scones med hallonsylt och mascarponegrädde.

D6319DC3 4F8E 4AC8 A7E8 37F92FFA4F63A237E112 5662 4218 8CCE A46826813E10


Röda vinbärskaka

Skrivet av Hallon & Praliner 02.09.2020

De syrliga röda vinbären är perfekta att använda vid bakning och blir en fin kontrast till den söta kakan.

Röd vinbärskaka
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 dl röda vinbär

Topping
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret. Rör sedan i ägget.
Bred ut i liten långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i.
Häll ut vinbären jämnt över kakan.
Blanda ingredienserna till toppingen och smula över vinbären. 
Grädda kakan i  200 grader i 20 minuter.
Låt kakan svalna en aning och skär i rutor. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

20C3C0C0 5344 4607 AA79 85ED0C6A581F 

 

 


Pavlova med svartvinbärscurd

Skrivet av Hallon & Praliner 22.08.2020

Pavlova med svartvinbärscurd

Svartvinbärcurd
5 dl svarta vinbär
0,25 dl vatten
½ citron (skalet)
½ citron (saften)
100 g smör
2 ägg 
1+1 dl socker


Häll svartvinbären, vatten, citronsaft och citronskalet i en kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och sila av bären.
Koka upp den avsilade saften med 1 dl socker och smöret. Koka tills sockret löst upp sig och smöret har smält. Låt svalna lite.
Visa 1 dl socker och äggen poröst.
Rör ner äggsmeten i svartvinbärssaften under konstant vispning. Sjud svartvinbärscurden tills den tjocknar. Curden får inte koka.

Marängbottnar
3st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk tsk maizena
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Vispa 2 dl grädde.
Lägg valfri mängd svartvinbärscurd i marängbottnarna och fyll på med valfri mängd vispad grädde. Dekorera med bär och frukter som du tycker om. Vi serverade våra med jordgubbar, blåbär svarta- och röda vinbär.

pavlova