Havtornspannacotta
Har du också varit ute och pressat havtorn? I så fall tycker vi att du ska prova denna göra denna havtornspannacotta, både god och vacker att titta på.
Havtornspannacotta
(4 personer)
2 gelatinblad
1 vanlijstång
5,4 dl grädde
0,5 dl havtornssaft
4 msk socker
Gelé
2 gelatinblad
1 dl vatten
1 dl havtornssaft
3 msk socker
Dekoration
Citronmeliss
Havtorn
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde med vaniljfrön och vaniljstång, havtornssaft och socker.
Ta kastrullen av värmen. Lyft ur vaniljstången. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden.
Häll upp i serveringsglas. Ställ i kylen för att stelna i ca 2 timmar.
Gelén: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp vatten, havtornssaft och socker. Pressa ur vatten ur gelatinbladen och rör ner i blandningen. Låt gelén kallna en stund tills den fått lite tjockare i konsistens. Häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i några timmar till.
Innan servering dekorera med havtorn och citronmeliss.
Frusen cheesecake - serveras med varm hjortronsylt
Frusen cheesecake som serveras med varm hjortronsylt, så gott!
Frusen cheesecake:
3 st. ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
1 citron
Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan.
Tillsätt socker och vaniljsocker i skålen med äggulorna och vispa smeten ljus och pösig.
Blanda ner färskosten.
Vispa grädden i en skild bunke och blanda därefter ner grädden i smeten.
Vispa äggvitorna (med torra och rena vispar) till fast skum och vänd därefter ner dem i smeten.
Riv skalet av en halv citron och pressa i 1 msk citronsaft.
Krossa 7-8 digestivekex och lägg ut som botten i en form.
Häll över smeten.
Ställ cheesecaken i frysen i minst 5 timmar. Ta fram kakan en stund innan servering så den hinner tina en aning. Smula mer krossade kex över den och servera den med varm hjortronsylt.
Glass med hallon och turkisk peppar
En favoritsmak på glass - hallon och turkisk peppar
Du behöver:
1 burk kondenserad mjölk
3 dl grädde
250 g hallon
100 g krossad turkisk peppar
Vispa grädden och vänd ner en burk kondenserad mjölk. Mosa och pressa hallonen genom en sil och ta tillvara hallonsaften. Vänd ner hallonsaften och tillsätt till sist krossad turkisk peppar.
Lägg upp i form och låt stå i frysen i minst 5 timmar.
Vispad pannacotta med persimon och pepparkakssmulor
En julig efterrätt att servera på julmyset, glöggminglet eller varför inte som efterrätt på julafton.
Vispad pannacotta med pepparkakscrumble och persimon:
6 små portioner:
1 gelatinblad
2 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång
Förbered gärna pannacotta en dag på förhand.
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljfröna och blanda med grädden i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp blandningen. När grädden kokat upp plocka bort vaniljstången och vispa ner gelatinbladet. Låt pannacottan bli ordentligt kall.
Vispa upp pannacottan med elvisp tills den får en mousseliknande konsistens. Spritsa pannacottan i små glas och toppa med pepparkakscrumble. Skiva en persimon och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform.
Saffranspannacotta
Godaste julefterrätten, saffranspannacotta som serveras med hallon och vitchoklad.
För 6 små pannacotta:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Till servering:
Hallon
Vitchoklad
Gör så här:
Låt gelatinbladen ligga i vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Krama ur och rör ner ett gelatinblad åt gången så att de smälter.
Låt svalna och tillsätt vaniljsocker.
Låt stelna i kylskåp i minst tre timmar.
Dekorera med hallon och hyvlad vitchoklad innan servering.
Äppelkaka med smak av kanel
Just nu tar vi vara på äpplen på olika sätt, främst blir det mos och saft men även någon kaka då och då.
Kaka:
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Fyllning och garnering:
4 medelstora äpplen
1 tsk kanel
1 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund form med löstagbar kant.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör smöret med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver och mjölk och vänd ner mjölblandningen.
Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor och rada dem tätt ovanpå smeten. Blanda kanel och strösocker och strö detta över innan du lägger in kakan i ugnen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Servera kakan ljummen med vaniljglass!
Pavlova med flädergrädde och sommarbär
Pavlova med flädergrädde och goda sommarbär.
Marrängbotten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Flädergrädde:
2,5 dl grädde
3 dl grekisk yoghurt
3 msk flädersaft koncetrat
1 tsk vaniljsocker
Olika sommarbär. Vi använde jordgubbar, blåbär, hallon och röda vinbär.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.
Klicka ut marängen på ett bakplåtspapper till en storlek på ca. 24 cm.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda botten ca 45 min. Låt kallna helt.
Gör flädergrädden genom att vispa grädden.
Blanda ner yoghurt, vaniljsocker och smaka av med flädersaft koncentratet.
När marränbotten svalnat. Lägg flädergrädden ovanpå och toppa sedan med olika bär. Servera genast.
Rabarberpaj i glas
Sommarens godaste och enklaste efterrätt, rabarberpaj i glas!
För 6 personer:
150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad saft av rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Smula kexen och blanda med smält smör med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Rör ihop kondenserad mjölk, äggulor, rabarbersaft och vaniljsocker. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Varva kexsmulorna, ”rabarberkrämen”, grädde och skivade jordgubbar i glas.
Frozen Yoghurt med hallon, vitchoklad och pistage
Behöver du en snabb och fräsch efterrätt till kvällen? Då rekommenderar vi frozen yoghurt!
Frozen Yoghurt är något vi blev väldigt förälskade i under tiden i New York, där blev det att äta x antal frozen yoghurts i en massa olika smaker. Nu på våren och till sommaren är det väldigt fräscht och gott med frozen yoghurt som är ett bra alternativ till glass samt som går att variera mycket beroende på vad du är sugen på för smaker.
6 portioner:
0,75 dl vispgrädde
4 dl turkiskt yoghurt
2 msk vaniljsocker eller vaniljpulver
2 dl hallon
100 g vitcholklad
150 g pistagenötter
Börja med att vispa grädden, rör sedan ner yoghurten, sockret och hallonen. Smaka av och tillsätt mer hallon eller mer socker om du så önskar. Ställ sedan i frysen i ett par timmar.
Lägg pistagenötterna på ett bakplåtspapper i ugnsform och strö över vitchokladen som du hackat i bitar. Gratinera i ugnen tills chokladen smält. Låt sedan vitchoklad-pistagebräcken svalna.
Mixa yoghurten med en stavmixer direkt du tar den ur frysen, finhacka vitchoklad-pistagebräcken och rör ner den i yoghurten. Toppa med några hela hallon! Servera direkt innan yoghurten hinner smälta.
Påsktårta
Och som avslutning på en härlig påskmiddag denna fräscha påsktårta!
En påsktårta som fylls med lemoncurdkvarg dekoreras med påskägg och hyvlad choklad!
Vi gjorde tårtbotten enligt ett recept som baserar sig på lika delar.
Du behöver 3 likadana glas.
I ett glas knäcker du 5-6 ägg (för en springform som är 26cm)
I det andra glaset häller du socker, sockret skall nå upp till samma nivå som äggen.
Och i det sista glaset häller du upp mjöl, mjölet skall nå upp till samma nivå som äggen och sockret gör. Denna gång bytte vi ut en del mjöl mot kakao för att få en härlig chokladig mörk tårtbotten.
Blanda 2 tsk bakpulver i mjölet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en smörad och bröad springform och grädda på 175 grader tills kakan är gräddad. Kolla med tandpetare om kakan är klar. Det beror på kakans storlek och ugnen hur länge det tar innan den är klar, men börja kolla efter ca en 20-25 minuter!
Fyllning:
2 dl grädde
400g kvarg
1 dl florsocker
4 msk lemoncurd
Vispa grädden, blanda ner kvarg och florsocker. Tillsätt så mycket lemoncurd som du vill ha, vi satte ca 4 msk.
Koka lemon curd så här:
1 dl pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
4 äggulor
50 g smör
Koka upp citronsaft och socker. Låt svalna något. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden tills curden tjocknar. Skär det kalla smöret i bitar, tillsätt i curden och rör tills den är jämn. Förvara kallt.
När tårtbottnen svalnat ordentligt skar vi den i tre delar och fyllde den med kvargfyllningen.
Vi dekorerade tårtan med påskägg och hyvlade över choklad.