Header Hallonochpraliner

Cannoli

Skrivet av Hallon & Praliner 30.09.2017

Cannoli är små goda italienska bakverk. För att göra dessa rekommenderar vi att du skaffar cannolirör. Cannolirör är metallrör som du lindar degen runt och sen lägger ner i den heta frityroljan. 

Cannolirör för ca 12 cannoli:
150 g vetemjöl
1 tsk kakao
2 tsk kanel
1 tsk socker
1 krm salt
20 g smör
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk torrt vitt vin
1 äggvita
1 äggula (till att fästa ändarna)
olja till fritering

Börja med att pulsera ihop de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt smöret och arbeta ihop. Tillsätt till sist resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Knåda degen för hand lite på slutet för att få den att ta ihop ordentligt. Vingla in degen i plastfolie och låt vila 1 timme i kylskåp.

Ta fram degen och kavla ut den riktigt tunt, så tunt du bara får den. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Linda en rundel runt ett cannolirör och pensla med lite uppvispad äggula för att få degen att fastna. Skippa inte äggulan och penslandet, tro oss, första försöket cannolirör gick åt skogen på grund av det :)

Hetta upp olja till ca 170 grader. Fritera ett cannolirör åt gången i några minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. När cannolirören svalnat drar du försiktigt cannoliskalen från röret.

Sen kan du ta itu med fyllningen. Cannoli skall egentligen göras på ricottaost. Men tyvärr kom vi inte över någon ricotta så det blev att improvisera med mascarpone denna gång. Men det blev gott det också!

Till fyllningen behöver du:
1 ask mascarponeost (250g)
1½ dl vispgrädde
(ev. några matskedar florsocker om du vill ha fyllningen sötare)
Malen kanel efter smak (ca 1-2 tsk)
Finriven choklad efter smak (ca 3 rader fazers blå)

Vispa upp mascarponeosten och vänd ner vispad grädde. Vänd försiktigt i kanel, choklad och florsocker. Smaka dig fram tills du är nöjd med smaksättningen. Fyll en sprits med mascarponefyllningen och spritsa in fyllningen i cannolirören. Strössla cannolin med finhackad choklad. Pudra florsocker över dem strax innan servering.

Servera som efterrätt eller som tillbehör till en god kopp kaffe!

kantarellrisotto1

 

 


Blåbärsscones med citron

Skrivet av Hallon & Praliner 24.08.2017

Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.

Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen. 

Blabarsscones2Blabarsscones1


Marängtårta med choklad och blåbär som toppas med röda vinbär

Skrivet av Hallon & Praliner 17.08.2017

Marängbotten:
5 äggvitor
50g mörk choklad
2 dl socker

Fyllning:
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl färska blåbär

Gör så här:
Ta fram äggen en stund på förhand så att de hinner bli rumstempererade. Sätt ugnen på 125 grader.
Smält chokladen över vattenbad. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt sockret lite åt gången under fortsatt vispning. 
Bre ut marängen på plåtar bakplåtspapper enligt så stora bottnar du vill ha. Vi gjorde fyra ganska små rundlar eftersom vi ville få ordentlig höjd på tårtan, tre skulle också funka bra.
Ringla den smälta chokladen över marängbottnarna och dra med en sked för att få chokladen snyggt melerad i marängen. Grädda bottnarna i ca 1,5 h eller tills de känns torra och spröda. Stäng av ugnen och låt marängbottnarna ligga kvar i ugnen med öppna ugnsluckan på glänt.

Gör fyllningen genom att vispa grädden, blanda ner philadelphiaosten. Smaksätt med flor- och vaniljsocker. Tillsätt blåbären.

Lägg ihop tårtan. Toppa den med blåbär och röda vinbär!

Tarta1Tarta2

 

 


Rabarber- och vaniljpannacotta

Skrivet av Hallon & Praliner 06.07.2017

En frisk och fräsch sommarefterrätt, rabarber- och vaniljpannacotta toppad med rabarberkompott och jordgubbar.

För 6 personer behöver du:

Pannacotta
4 dl grädde
1 dl rabarbersaft
vaniljstång
1 dl socker
3 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg grädden, rabarbersaften, socker och fröna från vaniljstången i en kastrull. Låt koka upp och sjud under omrörning i några minuter.

Ta bort kastrullen från plattan, krama ur vätskan från gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Häll upp i portionsskålar eller glas och låt stå i kylen i några timmar innan servering. 

Rabarberkompott
400g rabarber
0,5 dl vatten
2 dl socker

Skala och skär rabarbern i små bitar. Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca. 10 min tills rabarbern blivit mjuk. Låt kompotten svalna.

Vid servering, toppa pannacottan med ett lager av rabarberkompotten samt skivade jordgubbar.

Rabarberpannacotta2Rabarberpannacotta1Rabarberpannacotta3

 


Rabarberpaj i glas

Skrivet av Hallon & Praliner 30.06.2017

Sommarens godaste och enklaste efterrätt, rabarberpaj i glas!

6 personer

Du behöver:

150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad saft av rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Färska jordgubbar

Gör så här:

Smula kexen och blanda med smält smör med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Rör ihop kondenserad mjölk, äggulor, rabarbersaft och vaniljsocker. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Varva kexsmulorna, ”rabarberkrämen”, grädde och skivade jordgubbar i glas.

sommar22sommar23

 

 


Rabarber- och hallonmousse

Skrivet av Hallon & Praliner 19.06.2017

Frisk och somrig efterrätt som passar perfekt till midsommar. Receptet hittade vi här på Daniel Lakatosz blogg. 

6-8 personer
Rabarber- och hallonkräm:
220 g rabarber
100 g frysta hallon
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 msk citronzest
1 1/5 msk potatismjöl + 2 msk vatten

Mousse: 
6 dl vispgrädde
3/4 dl florsocker
Rabarber- och hallonkrämen

Gör så här:
Skär rabarbern i bitar. Lägg rabarber och hallon i en kastrull tillsammans med socker, vatten och citronzest. Koka i ca 10 min tills rabarbern är mjuk. 
Blanda ihop potatismjöl och vatten, dra bort kastrullen från plattan och häll redningen försiktigt i rabarberkrämen. Blanda väl och låt puttra i nån minut till på spisen. Låt svalna helt i kylen (den ska bli kall) Mixa slätt. 
Vispa grädden tillsammans med florsockret. Vänd i rabarberkrämen. 
Spritsa eller lägg upp moussen med sked i skålar eller glas. Dekorera med frysta hallon.

midsommar39midsommar41midsommar40


Créme Brulée Cheesecake

Skrivet av Creme Brulee Cheesecake 06.05.2017

Kategorier:

Det här receptet har vi hittat på bloggen klingskitchen.blogg.se.  Rekommenderar att ni besöker bloggen om ni är sugen på att baka något gott!

 Här kommer receptet från Klings Kitchen på Créme Brulée Cheesecake:

Botten:

9 st digestivekex

2 msk socker

50 g smält smör

Mixa kexen tillsammans med socker och smält smör till en smulig deg. Tryck ut i en liten springform eller i en bakform på ca 20x20 cm.

Grädda i 8-10 minuter på 175 grader. Låt bottnen svalna.

Sätt ugnen på 150 grader och gör fyllningen på.

1 3/4 dl socker

1,5 msk vetemjöl

200 g philadelphiaost

3 ägg

3 msk socker

3 msk creme fraiche

3 msk vispgrädde

1 msk vaniljextrakt

(+ socker att bränna av kakan med)

Vispa ihop philadelphia med mjöl och socker. Vispa i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet. Häll smeten över kexbottnen. Grädda i ca 55 minuter. Låt svalna.

Strö ett tunt lager socker på tårtan och bränn av med en créme brulée brännare. Dekorera gärna med hallon. 

cremebrule1

cremebrule2

 

 


Påsktårta

Skrivet av Hallon & Praliner 12.04.2017

Kategorier:

Och som avslutning på en härlig påskmiddag denna fräscha påsktårta!

En påsktårta som fylls med lemoncurdkvarg dekoreras med påskägg och hyvlad choklad!

Vi gjorde tårtbotten enligt ett recept som baserar sig på lika delar.

Du behöver 3 likadana glas.

I ett glas knäcker du 5-6 ägg (för en springform som är 26cm)

I det andra glaset häller du socker, sockret skall nå upp till samma nivå som äggen.

Och i det sista glaset häller du upp mjöl, mjölet skall nå upp till samma nivå som äggen och sockret gör. Denna gång bytte vi ut en del mjöl mot kakao för att få en härlig chokladig mörk tårtbotten.

Blanda 2 tsk bakpulver i mjölet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en smörad och bröad springform och grädda på 175 grader tills kakan är gräddad. Kolla med tandpetare om kakan är klar. Det beror på kakans storlek och ugnen hur länge det tar innan den är klar, men börja kolla efter ca en 20-25 minuter!

Fyllning:

2 dl grädde

400g kvarg

1 dl florsocker

4 msk lemoncurd

Vispa grädden, blanda ner kvarg och florsocker. Tillsätt så mycket lemoncurd som du vill ha, vi satte ca 4 msk.

Koka lemon curd så här:

1 dl pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
4 äggulor
50 g smör

Koka upp citronsaft och socker. Låt svalna något. Rör ner äggulorna och vispa hela tiden tills curden tjocknar. Skär det kalla smöret i bitar, tillsätt i curden och rör tills den är jämn. Förvara kallt.

När tårtbottnen svalnat ordentligt skar vi den i tre delar och fyllde den med kvargfyllningen. 

Vi dekorerade tårtan med påskägg och hyvlade över choklad. 

pask13Pask14

 


Hallon- och chokladtiramisu

Skrivet av Hallon & Praliner 01.04.2017

Över helgen gjorde vi en variant på tiramisu. Vi gjorde en somrig variant med choklad- och hallon - bästa kombinationen! Eftersom Anna inte tycker om kaffe så lämnade vi bort det. Om man vill ha med kaffesmaken kan man byta ut en del av vattnet mot starkt kaffe. 

6 personer

Du behöver:
3 ägg
3 msk florsocker
250 g mascarpone
250 g hallon
16 savoiardi-kex eller biscotti
3 msk kakao + 2 dl vatten
Vit choklad (dekoration)
Mörk choklad (dekoration)

Gör så här:

Dela äggen vita och gula. Vispa äggulorna med 3 msk florsocker tills det blir vitt och pösigt, vispa sedan ner mascarpone. Vispa äggvitorna separat och vänd sedan ner det i äggblandningen, vänd ner lite åt gången. Mosa hallonen i en skål och rör ner 1 msk florsocker, spara en del av hallonen omosade för dekoration. Lägg 2 dl vatten i en vid skål och blanda ner kakaon. Lägg i kexen i kakaoblandningen och låt dem suga i sig vätskan i ett par sekunder per sida. Lägg sedan hälften i botten på ett fint fat och häll över hälften av äggblandningen. Ringla över hallonmoset, lägg på andra hälften av kex och över dem den andra hälften av äggblandningen. Låt stå i kyl i ett par timmar innan servering.

Innan servering dekorera med färska hallon, hyvlad mörk- och vitchoklad.

vongole5vongole6vongole4