Header Hallonochpraliner

Grillade kräftor med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 14.08.2019

Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med grillade kräftor med lite extra sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, baguette och två goda röror, en chunky guacamole och en frisk limeyoghurt.

Kräftor:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt

Chunky guacamole:
2 avokado
1 stor tomat
1 knippe koriander
1 liten rödlök
1 msk limesaft
Salt

Limeyoghurt:
2dl turkisk yoghurt
Rivet skal samt saft av en lime
Salt

Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.

Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.

Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.

För att göra guacamolen hackar du avokado och tomat grovt, finhackar rödlöken och blandar i de övriga ingredienserna.

Limeyoghurt gör du genom att blanda rivet skal av lime samt limesaft med yoghurt och därefter smakar du av med salt. 

kraftor1kraftor 2

 

 

 


Seafood Boil

Skrivet av Hallon & Praliner 07.08.2019

Det är augusti och hösten närmar sig! Och i augusti älskar vi att äta kräftor och skaldjur. Okej skaldjur älskar vi att äta året runt! Men i augusti och september njuter vi gärna av kräftor tillagade på olika sätt.

En rätt vi gjort ett par gånger nu är Seafood Boil. Och oj så gott det är! Vi har gjort den med olika skaldjur. Senast med kräftor, räkor och musslor. Men grunden är alltid den samma, en smakrik lag, potatis, majs och rökt korv.

67800568 897832210579025 2656908301639352320 n

Hemligheten bakom en god Seafood Boil är kryddblandningen Old Bay Seasoning. Vi rekommenderar att beställa hem en sån från nätet. Sofias bror Jonas var snäll och tog hem en burk åt oss. Det tackar vi för!

En Seafood Boil för 6 personer

4-5 liter vatten

2 citroner

1 gul lök

5-6 klyftor vitlök

1 dl Old Bay Seasoning.

Några kvistar timjan

1 dl hackad persilja

Lägg vatten i en kastrull. Klyfta citronerna och grovhacka lök och vitlök. Lägg ner lök, vitlök och citronerna i vattnet. Blanda ner Old Bay, timjan och persilja. Koka upp och låt lagen koka i 20-30 minuter.

 

Meta sedan upp löken, vitlöken, citronklyftorna och timjankvistarna ur lagen. Det gör inget om en del av ingredienserna lämnar i lagen.

Sen är det dags för de övriga ingredienserna att åka ner i den kokande lagen.

Först 500 g nypotatis eller små potatisar, gärna skurna i halvor. Sen 4 majskolvar, skurna i  mindre bitar.  Låt koka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Tillsätt sen 200 g rökt korv, tex chorizo, skuren i skivor.

När potatisen börjar bli klar kan du tillsätta skaldjuren, till exempel kräftor, räkor och blåmusslor. Ofta är ju de förkokta så de behöver bara några minuter för att bli varma och för att avge och dra till sig smak.

När Seafood Boilen är klar häller du bara bort all vätska. Alla ingredienser sätts sedan på ett stort fat (vi rekommenderar att servera på en ugnsplåt).

Servera med ett gott bröd och en massa aioli!

IMG 9443IMG 9445

 

 

 

 

 


Krämig kräftpasta med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 04.03.2019

En krämig kräftpasta med lite extra sting av chili får inleda denna helg. 

Kräftpasta: 
1 gul lök
2 tomater
1 röd chili
Spenatblad
1 pkt Kavli kräftost
1 dl creme fraiche
Kräftstjärtar
Salt
Peppar
Pasta

Till servering:
Rostade pinjenötter
Dill
Parmesan

Finhacka löken, tomaterna och chili.
Koka pasta.
Stek lök och chili en stund och tillsätt sen tomaterna och spenatbladen.
Rör ner kräftosten och creme fraichen och låt puttra ett par minuter.
Rör ihop den krämiga såsen och kräftorna med pasta. Kräftorna värms upp av den varma pastan och såsen.
Rosta pinjenötter i torr panna tills de fått lite färg. 
Servera pastan genom att toppa den med rostade pinjenötter, dill och avsluta med att riva parmesan över.

KratpastaKraftpasta 1