Fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran
En fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran, god som helgmiddag men vi brukar även göra den som vardagsmat men då utelämna musslorna och då även tillsätta andra rotsaker som t.ex. morot, kålrot, palsternacka, lite beroende på vad man har hemma. Du kan även variera grytan med andra fisk- och skaldjur som t.ex. torsk eller kräftstjärtar.
För 6 personer behöver du:
400 g laxfilé
100 g skalade räkor
Ett pkt blåmusslor
2 msk smör
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar
Fänkål
4-5 msk hummerfond
6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 kuvert saffran
Salt
Svartpeppar
Dill
1 msk flytande honung
Gör så här:
Börja med att finhacka purjolök, en liten bit av fänkålen och vitlök samt skala och tärna potatis. Fräs purjolök, vitlök, potatis och fänkål i smör i en gryta. Tillsätt saffran och rör om noga.
Tillsätt vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche, kryddor och dill. Låt allt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt honung.
Skär fisken i lagom stora tärningar och tillsätt i grytan. Tillsätt även tinade blåmusslor och låt koka i ca. 5 minuter.
Tillsätt räkor precis innan servering. Garnera med dill.
Servera grytan tillsammans med citronmajonnäs och ett gott bröd.
Gör citronmajonnäs så här:
Dela tre ägg och ta tillvara äggulorna. Börja vispa äggulorna och under vispningen tillsätter du naturell olja droppvis tills du får konsistensen av en majonnäs. Sen blandar du bara i lite finrivet citronskal, några droppar vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar