Header Hallonochpraliner

Pilgrimsmussla serverad med avokadokräm

Skrivet av Hallon & Praliner 17.01.2018

Pilgrimsusslor är så goda. Vi provade att göra en ganska lätt och enkel förrätt med pilgrimsmusslor. Eftersom vi före förrätten serverat fördrink tillsammans med en snitt så tyckte vi att den här ganska lätta förrätten blev lagom. Man vill inte känna sig för mätt redan efter förrätten. 

För 6 personer behöver du:
3 pilgrimsmusslor per person
Skalet av en lime
En halv röd chili
Salt
Svartpeppar

Avokadocrème:
2 st avokado
Saften av en lime
En liten vitlöksklyfta
Tabasco
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Salta pilgrimsmusslorna och låt dem dra i 15 minuter på ett papper. Marinera dem sedan i limeskal, finhackad chili och svartpeppar  och låt dem dra ännu en stund.

Under tiden kan du göra avokadokrämen. Dela och kärna ur avokadorna. Mixa avokado tillsammans med limesaft och riven vitlök.
Smaka av med tabasco, salt och svartpeppar.

Stek pilgrimsmusslorna i smör i ca. 2 minuter på varje sida eller tills du ser att de blivit genomstekta. Stek dem inte för länge för då blir de lätt gummiaktiga i konsistensen. 

vinter5


Briochebröd med kräftröra

Skrivet av Hallon & Praliner 16.01.2018

Goda snittar som passar bra som förrätt eller som vi gjorde denna gång som munsbit till fördrinken. Vi bakade briochebröd i miniformat och serverade dessa fyllda med en krämig kräftröra. 

För 6 personer behöver du:
Kräftröra
250g kräftstjärtar
1 stjälk selleri
2 msk smör
Majonnäs
1 msk citronsaft
Salt
Peppar
Persilja

Gör så här:
Finhacka selleri och stek den mjuk i lite smör
Blanda samman kräftstjärtar, selleri, citronsaft, salt, peppar och så mycket majonnäs att du får en krämig röra. Finhacka och blanda i persilja.

vinter7

Vill du göra briochebröd behöver du följande:
25 g jäst
100 g smält smör
3 dl mjölk
1 ägg (+ 1 till pensling)
½ dl salt
1 msk socker
7-8 dl mjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken. Blandningen skall vara 37 grader när du använder den. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst upp sig.

Tillsätt ägg, salt och socker. Rör om. Arbeta sist ner mjölet och knåda tills du får en fast och aningen klibbig deg. Låt jäsa en timme.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i små, små bullar. Tänk storlek som en köttbulle. Rada ut de små bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa en timme.

Pensla bröden med ägg och grädda sen  i 8-10 minuter. 


Bruschetta med tomat och mozzarella

Skrivet av Hallon & Praliner 05.10.2017

Tomat - mozzarella - olivolja - basilika och ett gott bröd blir tillsammans en god förrätt eller rätt till tapasbordet. Över helgen skulle vi koka en bolognese och då ville vi ha något ganska lätt att äta till förrätt under tiden som bolognesen puttrade på spisen. Vi gjorde tomat- och mozzarella bruschetta. Ett säkert kort! :)

Du behöver:
6-8 tomater
Mozzarella
½ kruka finhackad basilika
Olivolja
Salt
Baguette eller ciabatta

Gör så här:
Finhacka tomaterna samt basilika och mozzarellan. Blanda samman med olivolja och salt. Skiva och stek bröden i olivolja och toppa sedan med tomat- och mozzarellablandningen. Dekorera även med några hela basilikablad!

bolognes6bolognes7

 

 

 

 


Att doppa kronärtskocka i citronsmör!

Skrivet av Hallon & Praliner 28.09.2017

Att doppa kronärtskocka i citronsmör är både gott och ett trevligt sätt att dela mat på! Hittar du färska kronärtskockor så tycker vi du ska testa detta.

Kronärtskockorna kokas mjuka i rikligt saltat vatten. Räkna 2 teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall täcka kronärtskockorna vid kokning. Vi hade ganska små kronärtskockor och de blev klara på 25-30 minuter. När bladen lätt går att dra av kronärtskockan så är den klar. Man äter kronärtskocka genom att dra av bladen och den nedersta köttiga delen av bladet doppar man i citronsmör och äter. Resten av bladet slängs bort. När alla bladen är avlägsnade så lämnar själva hjärtat av kronärtskockan. Skär bort den skäggiga delen och ät upp kronärtskockshjärtat.

Citronsmör gör du enkelt genom att smälta  smör (typ 50 g för 4 personer) som du sen blandar med citronskal och citronsaft enligt tycke och smak, dvs hur syrligt smör du vill ha.

Denna rätt passar perfekt som en enkel förrätt eller som tapasrätt!

kantarellrisotto6kantarellrisotto5


Gazpacho

Skrivet av Hallon & Praliner 14.09.2017

Gazpacho - denna spanska läckra grönsakssoppa som äts kall är vårt bidrag till kampanjen #levlokalt. Gazpacho passar bra till förrätt, på buffébordet eller som en lättare lunch. 

För 4 portioner behöver du:
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 grön paprika
0,5 gurka
1 röd paprika
4 tomater
1 dl olivolja
3 msk vinäger
Salt och peppar
En näve basilikablad
Ev. lite tabasco (om du vill ha lite extra sting)

Gör så här:
Hacka lök, paprika, tomater och gurka i bitar. Mixa grönsakerna tillsammans med olivolja, vinäger och basilika till slät soppa. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite tabasco om du vill ge soppan lite extra sting. Ställ i kylen för att dra en stund innan servering. 

Soppan kan du servera med ett gott bröd, brödkrutonger eller varför inte med några räk- eller kräftstjärtar. Toppa den även med lite finhackad tomat, gurka och paprika.

Gazpacho


Grillade jätteräkor med koriander- och limesås

Skrivet av Hallon & Praliner 11.08.2017

Fredagsmiddag?! Grillade jätteräkor passar som förrätt eller om du gör lite större mängd som huvudrätt. Som tillbehör gjorde vi en god sås på lime, koriander och ugnsbakad vitlök, med ett gott bröd till var rätten fulländad. 

För att göra såsen behöver du:

3-4 vitlöksklyftor

1 lime, saften

1 kruka koriander

2 msk chilisås

3 msk olivolja

Salt och peppar

 

Stora räkor, ca 6 räkor per spett.

Sätt ugnen på 220 grader. Skala vitlöksklyftorna och ugnsbaka dem hela tills de börjar få lite brun färg och blir mjuka.  Akta så att de inte bränns för mycket. De skall bara få en svag brun färg.

Mixa sen alla ingredienserna till en slät sås.

Trä räkorna på grillspett och grilla räkspetten några minuter på varje sida. Servera spetten med såsen och gott bröd. Både räkorna och brödet är gott att doppa i såsen.

grillade jatterakor1grillade jatterakor


Sparris- & ricottapaj

Skrivet av Hallon & Praliner 09.04.2017

Snart är det nu äntligen påsk! En av våra favorithögtider. Påsken brukar för oss kretsa kring god mat, lediga dagar och umgänge med vänner och familj. Härligt :)

Den här veckans tema är påskmiddag. En påskmiddag med lamm som varmrätt och som avslutas med en härlig och frisk påsktårta.

Och först ut har vi förrätten, som är en härlig sparris- & ricottapaj.

Du behöver:

Några plattor smördeg eller en rulle smördeg

1 förpackning ricottaost

1 ägg

3 msk citronsaft

Rivet skal av en citron

Sparris

Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att trycka ut smördegen i en fyrkantig ugnsform.

Blanda samman ricottaost, ägg, citronsaft och citronskal. Salta och peppra.

Bred ricottablandningen över smördegen och rada ut sparris över pajen. Sparrisen får gärna vara delad ,

Grädda i 15-20 minuter.

Skär upp i bitar och server!

Pask15Pask16