Header Hallonochpraliner

Surdegsbröd med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 12.04.2019

Surdegsbröd välkomnas vid alla tillfällen. Denna surdegsmacka som servers med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök passar såväl till frukost, brunch eller till lunch. 

För 4 surdegsmackor behöver du:
4 skivor surdegsbröd
Olivolja
2 avokado
Saften av en halv lime
Salt
Chiliflakes
4 Halloumiskivor
Picklad rödlök

Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödskivorna med lite olivolja på en stund i ugnen för att få dem knapriga. Mixa avokado och blanda ner saften av en halv lime samt salt. Stek halloumiskivorna i grillpanna så att de får fina ränder. Bred rikligt med avokadokräm på bröden och strö därefter över chiliflakes. Sätt en halloumiskiva på varje brdö och toppa mackan med picklad rödlök. 

 Halloumimacka

 


Surdegsbröd med tomat och mozzarella

Skrivet av Hallon & Praliner 11.05.2018

Ett frukostbröd med den klassiska kombination tomat, pesto och mozzarella. Droppa först lite olivolja på bröden. Bred på ett lager pesto. Här går det bra att att använda färdigköpt pesto. Sätt sedan på några skivor mozzarella och körsbärstomater. Salta och peppra och gratinera sedan i ugnen i 5-10 minuter.

champagne9

 


Surdegsbröd med avokadokräm och kalkon

Skrivet av Hallon & Praliner 10.05.2018

Inled dagen på bästa sätt med en lyxig frukost bestående av surdegsbröd med avokadokräm och kalkon och som toppas med ärtskott och rostade pumpafrön.

Avokadokrämen mixades ihop av en avokado, 1 msk citronsaft, 2 msk turkisk yoghurt, salt och peppar. Pumpafröna rostades i en torr stekpanna tills de blivit blanka.

champagne1champagne11

 


Salta dillvåfflor toppade med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 09.05.2018

Salta dillvåfflor toppade med varmrökt lax, smetana, rom och rödlök passar perfekt till en lyxigare frukost eller brunch.

Våffelsmet:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smält smör
1 tsk salt
½ kruka finklippt dill

Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda sen ner det avsvalnade smöret, salt och dill. Grädda våfflorna. När våfflorna har svalnat kan du dela dem i ”hjärtan”. Toppa våfflorna med varmrökt lax, smetana, rom, rödlök och dill.

Du kan också byta ut smetana mot avokadokräm. Avokadokräm mixas ihop av en avokado, 1 msk citronsaft, 2 msk turkisk yoghurt, salt och peppar.

champagne7champagne6

 

 


Krabbelurer med kanel och äpplen

Skrivet av Hallon & Praliner 15.09.2017

Krabbelurer eller pösplättar som de också kallas passar bra till helgfrukosten eller som mellanmål. Vi tycker att de är goda att äta på klassiskt vis med sylt och lättvispad grädde men denna gång serverade vi dem med kanel, äpplen, lite honung och grynost.

För ca. 10 krabbelurer behöver du:
1 ägg
0,5 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör till stekning

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och därefter mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet. Stek plättarna i smör i ett plättjärn. Lägg ca. 0,5 dl smet per plätt och stek i ca. 3 minuter på första sidan och därefter ca 1-2 min till.

Servera dem ljumma med äpplen i skivor och grynost. Pudra kanel och ringla lite honung över.

Krabbelurer.2Krabbelurer.1

 

 


Blåbärsscones med citron

Skrivet av Hallon & Praliner 24.08.2017

Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.

Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen. 

Blabarsscones2Blabarsscones1


Fattiga riddare med blåbärssylt

Skrivet av Hallon & Praliner 04.05.2017

Kategorier:

Ett perfekt sätt att lyxa till en helg på är att servera fattiga riddare med blåbärssylt till frukost eller brunch!

I Elle mat & vin Nr. 3/2017 fanns ett recept på en snabblagad blåbärssylt som vi bara måste testas.

Du behöver:
1,5 dl vatten
3,5 msk chiafrön
1,5 dl blåbär
1 tsk citronsaft
1 msk vaniljextrakt

Börja med att blanda vatten och chiafrön. Låt svälla i kylskåp i 10 minuter.

Blanda sen ner resten av ingredienserna i chiafröblandningen. Mixa till en slät smet och häll upp på burk. Sylten står sig ca. en vecka i kylskåp.

Sen är det dags att göra fattiga riddare. Till fattiga riddare kan man använda ljust bröd eller vetelängd. Och om man har riktigt tur så har man en briochebröd att använda :)

För 6 skivor fattiga riddare behövs:

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl mjölk

Socker

Kanel

Vispa ihop ägg och vetemjöl. Vispa sen ner mjölken och vispa till en slät smet.

Doppa brödskivorna i smeten och stek i smör några minuter på varje sida. Doppa brödet direkt i en blandning av socker och kanel.

Servera med blåbärssylt.

Ät och njut av att det är helg!

riddare1riddare2