Kanelbullens dag
Här bjuder vi på ett recept med kalljästa bullar - kanelbullens dag till ära!
Den här degen är kalljäst, vilket ger lätta och luftiga bullar. Dessutom känns dom smidigare att baka eftersom de bara behöver jäsa en gång.
För 30-35 kanelbullar:
2,5 dl kall mjölk
2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk mald kardemumma
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Till fyllningen behöver du:
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk malen kanel
Gör så här:
Börja med att vispa ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.
Häll mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen och rör ordentligt tills jästen har löst sig. Blanda sen ner kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt smöret skuret i tärningar och arbeta till sist ner mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Arbeta gärna degen i åtminstone 15 minuter. Vi använder oss av hushållsassistent för att arbeta vetedegar.
Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen jämt över degen. Rulla ihop degen. Sen väljer du om du bara skär degen i bitar eller om du vill göra snurror. Välj ditt favoritsätt att göra kanelbullar på!
Låt bullarna sen jäsa i två timmar innan du gräddar dem på 225 grader i 8-10 minuter.
När du gräddar första plåten kan du förbereda sockerlagen som bullarna skall penslas med genast de kommer ur ugnen. Sockerlag gör du genom att koka 1,5 dl socker med 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt.
När bullarna kommer ur ugnen så penslar du dem snabbt med sockerlagen och strör till sist på lite pärlsocker på bullarna.
Sen är det bara att njuta av nybakta bullar!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar