Kräftröra
Kräftröra:
Ca 200 g kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
1 msk sambal oelek
1/2 rödlök
Citronsaft av en halv citron
En näve finhackad dill
Salt och peppar
Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Om du vill ha en kräftröra med mer sting kan du sätta en extra matsked sambal oelek.
Hemkryddad snaps till kräftskivan
Till kräftskivan är det trevligt att servera en hemkryddad snaps. Tänk på att snapsen behöver dra i rumstemperatur 2 dygn innan servering.
Snaps med smak av citron:
1 liter brännvin
1 skalet av en citron
1 kruka citronmeliss
1 msk socker
Häll upp brännvinet i en burk med tillhörande lock. Skala citronen och riv bladen av citronmelissen. Blanda samman citronskal, bladen av citronmelissen och sockret med brännvinet. Lägg på locket och låt snapsen dra i rumstemperatur 2 dygn. Sila bort citronskalet och citronmelissbladen och häll upp snapsen i en snygg flaska. Kyl snapsen väl innan servering.
Två olika minipizzor till kräftskivan
Enkla små minipizzor som du kan fixa som tillbehör till kräftskivan.
Pizza med zuccini, svamp och fetaost:
Bred färskost på ett tortillabröd. Toppa pizzan med tunna skivor zuccini, trattkantarell eller vanlig kantarell och smula till sist över fetaost. Grädda ca. 10 minuter på 225 grader.
Pizza med västerbottenost och rom:
Bred färskost på ett tortillabröd. Bred över ett jämt lager riven västerbottenost. Grädda på 225 grader i ca. 10 minuter. Ta pizzan ur ugnen och toppa med finhackad rödlök och rom. Strö tillsist över persilja eller dill.
Kräftlag
Om du vill lyfta smakerna på dina kräftor lite extra kan du göra det med denna kräftlag.
Kräftlag till 2 kg kräftor:
5 dl vatten
1 dl salt
2 tsk socker
33 cl ljus öl
1 klyftad gul lök
Krondill (inga stjälkar)
Koka lagen 5 minuter och låt den kallna. Häll den sedan över kräftorna och låt dra i åtminstone 2 timmar. Häll av lagen, servera och njut!