Kikärts- och halloumitacos toppade med picklade rödbetor
Under hösten blev vi kontaktade av Exotic Garden, ett Närpes företag som har ett unikt och stort sortiment av frön och lökar, sällsynta växter och gamla traditionsväxter.
Exotic Garden undrade om vi ville bidra med några recept till deras produktkatalog, och visst ville vi det!
Ett av recepten vi gjorde var Kikärt- och halloumitacos toppade med picklade rödbetor. Så varför inte ta en "taco tuesday" idag och tillred dessa smarriga tacos!
Börja med att pickla rödbetor:
5 rödbetor
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
5 vitpepparkorn
Tvätta och skala rödbetorna. Skiva rödbetorna i tunna skivor. Lägg rödbetsskivorna i en glasburk.
Koka upp vatten, socker, ättika och vitpepparkornen. Låt koka tills sockret löst upp sig helt. Häll den varma lagen över rödbetsskivorna. Låt gärna rödbetorna stå ett dygn innan användning.
Sen är det dags att göra fyllningen till dina tacos, denna goda kikärts- och halloumiblandning. Genom att sedan toppa tacosen med riven zuccini, picklad rödbeta, avokadokräm och färsk koriander får du en av våra favorittaco som är väldigt god och samtidigt känns fräsch och vårig.
Du behöver:
(För fyra personer)
1 förpackning mini taco tubs eller tacoskal (14 st)
230 gram färdigt kokta kikärter (sköljda och avrunna)
1 förpackning halloumiost (250 gram)
1 msk citronskal + lite citronsaft
Salt och svartpeppar
Chiliflakes
Gör så här:
Riv halloumiosten grovt på ett rivjärn. Stek halloumiost och kikärter i olja tills osten börjar få lite färg. Blanda ner rivet citronskal och krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar. Börja med 1 tsk chiliflakes och smaka dig fram till den hetta du vill ha på rätten. Pressa sen över lite citronsaft över blandningen.
Fyll småtaco tubs eller tacoskal med halloumi- och kikärtsblandningen. Toppa med riven zucchini, skivad picklad röbeta (recept på denna kommer imorgon) och avokadokräm. Avsluta med några blad färsk koriander.
Avokadokräm gör du enkelt genom att mixa ihop:
2 avokado
Saft av 1 lime
1 stor näve koriander
Salt och peppar
Blir du sugen på att odla till exempel dina egna rödbetor, kikärter eller koriander? Besök då Exotic Gardens hemsida! Klick!
Syrad rödlök
Till mexikansk mat är det gott med syrad rödlök. Syrad rödlök görs enkelt med en "1,2,3-lag".
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en glasburk.
Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Släng i några vitpepparkorn och 2 lagerblad. Koka tills sockret löst sig. Häll lagen över rödlöken och låt det kallna. Förvara i kylskåp
Black Bean salsa
Lyxa till tacosen med en black bean salsa!
1 förpackning svarta bönor (färdigt kokta)
½ påse maj(tinad)
½ rödlök
½ kruka koriander
1 ask körsbärstomater
1 chili
Saft av 1-2 lime
Salt och svartpeppar
Börja med att skölja de svarta bönorna ordentligt. Finhacka rödlök, chili, körsbärstomater och koriander. Blanda samman bönor, majs, chili, rödlök. tomater och koriander. Pressa över saft av lime och smaka av med salt och svart peppar.
Slät avokadosalsa
En slät och krämig avokadosalsa lyfter vilken taco som helst, eller som dipp till nachos.
Mixa ihop:
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
saft från 1-2 lime
1 tsk tabasco (den gröna med jalapeno) Vill du ha en salsa med mera hetta så öser du bara på mera tabasco.
Salt och svartpeppar
Beandillas
Beandillas är en variant på quesadillas och som fylls med en röra gjord på limabönor, belugalinser och majs.
För fyra bendillas (8 tacobörd) behövs:
1 dl belugalinser
1 burk limabönor (färdigkokta)
½ påse majs (tinad)
Spiskummin
Salt och svartpeppar
Riven mozzarella
1-2 avokado (skuren i tunna skivor)
Koriander
Gör så här:
Börja med att koka belugalinserna i 20 minuter och låt dem sen rinna av ordentligt. Blanda belugalinserna med de avrunna limabönorna och majsen. Stek sedan lins- och bönblandningen i olja. Stek tills limabönorna börjar mosa sig lite. Smaksätt blandningen med spiskummin efter tycke och smak. Salta och peppra.
Mosa sen bönblandningen, fördela den på fyra tortillabröd och bred ut. Toppa med avokadoskivor och koriander. Strö över ett generöst lager med riven ost och lägg på ett tortillabröd som lock.
Sen är det dags att steka dina beandillas, stek i vanlig stek- eller grillpanna. Stek några minuter på varje sida tills osten inuti har smält och bönblandningen är varm.
Dela varje beandilla i fyra delar. Den här rätten ger på så vis 16 beandillas.
Kikärt- och halloumitacos
Dessa tacoskal fyllda med kikärter och halloumi blev urgoda!
1 burk färdigkokta kikärter (sköljda och avrunna)
1 förpackning halloumiost
1 msk citronskal + lite citronsaft
Salt och svartpeppar
chiliflakes
Riv halloumiosten grovt på ett rivjärn. Stek halloumiost och kikärter i olja tills osten börjar få lite färg. Blanda ner rivet citronskal och krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar. Börja med 1 tsk chiliflakes och smaka dig fram till den hetta du vill ha på rätten. Pressa sen över lite citronsaft över rätten.
Fyll små tacoskal med halloumi- och kikärtsblandningen. Toppa med riven zucchini, syrad rödlök och avokadokräm. Strö över lite koriander som sista touch till rätten.
Recept på syrad rödlök och avokadokräm kommer!