Nötinnerfilé med glöggsås och jordärtskockspuré
Vår varmrätt bestod av nötinnerfilé som vi serverade med Per Morbergs mustiga glöggsås samt jordärtskockspuré.
För 6 personer behöver du:
Nötinnerfilé:
200 g nötinnerfilé per person
timjan
salt
peppar
Jordärtskockspuré:
6-8 medelstora potatisar
450g jordärtskockor
2 dl grädde
riven ost
Glöggsås:
3 msk smör
1,5 msk vetemjöl
4,5 dl grädde
3 dl Morberg glögg
3 msk kalvfond
timjan
Svartpeppar
Salt
Gör så här:
Bryn filén så att den får färg, salta och peppra under tiden. Stek den sedan i ugnen tillsammans med lite timjan på 200 grader tills den får en innertemperatur på 65 grader.
Skala potatis och jordärtskockor. Koka dem i grädde samt tillsätt vatten så att vätskan täcker potatisen och jordärtskockorna. Salta och peppra. Låt dem koka tills de blivit mjuka. Häll över vätskan i en annan bunke och mixa till slät puré, tillsätt så mycket av vätskan som du behöver under mixningen. Lägg upp purén i små portionsugnsformar och strö riven ost över. Gratinera dem i ugnen på 200 grader tills osten fått lite färg.
Går såsen i en tjockbottnad kastrull och börja med att smälta smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl. Slå på grädden och vispa tills såsen är slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt de övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och låt den därefter sjuda på låg värme ca 15-20 min.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar