Header Hallonochpraliner

Ravioli med krispig jordärtkockstopping

Skrivet av Hallon & Praliner 24.01.2018 | 0 Kommentarer

Hallon och Praliner fick en trevlig julklapp av Sofias ena bror med familj, nämligen ett raviolikit! Och nu var det dags att testa dessa redskap.

pasta1

Vi beslöt att göra en fyllning med bland annat räkor, kräftor, spenat och ricotta. Sen toppade vi den nykokta raviolin med krispiga jordärtkockschips, pinjenötter, ängssyra, parmesan, kräftor och citronsmör. Ja det blev verkligen en höjdarmåltid :) Det är också roligt att vara flera personer när man gör ravioli, eftersom det är några moment innan man är klar att servera.

Börja med att göra jordärtkockschipsen.

Sätt ugnen på 125 grader. Skala 4-5 jordärtskockor. Fyll en skål med kallt vatten, lite pressad citronsaft och 2 msk olivolja. Skiva sen jordärtskockorna med en potatisskalare eller mandolin. Lägg jordärtkocksskivorna i det kalla vattnet. Låt stå i vattnet ca 10 minuter. Häll sen av vattnet och bred ut jordärtkocksskivorna på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Torka av dem med lite hushållspapper. Strö sen på flingsalt. Grädda chipsen i 50-60 minuter tills de har fått en gyllene färg och krispig konsistens.

Gör sen pastadegen. Den gör du på 5 dl durumvetemjöl och 4 ägg. Häll upp mjölet på ett bakbord och gör en grop i mitten. I gropen knäcker du äggen. Arbeta in äggen i mjölet med en gaffel och sen börjar du knåda. Knåda degen med händerna i 10 minuter. Degen skall kännas smidig när den är klar. Inte för kladdig och inte för torr. Lägg degen i färskfolie och låt den vila i kylskåp i 30 minuter.

pasta3

Raviolifyllningen gör du på:
180 g tinade räkor
½ burk kräftstjärtar (sådana som finns på burk)
200 g spenat
2-3 schalottenlökar
Rivet skal av 1 citron
Salt och svartpeppa
1 burk ricotta (kan bytas mot 200 g färskost)

Gör så här:
Finhacka lök och hacka spenaten grovt. Stek lök och spenat i olivolja till löken är mjuk och glansig. Låt svalna.

Blanda sen spenat och lökblandningen med ricotta, hackade räkor, hackade kräftstjärtar, citronskal, salt och svartpeppa. Smaka av!

Blandningen kan du ställa kallt till det är dags att fylla raviolin.

Dela pastadegen i 4 bitar. Kör pastadegen genom en pastamaskin, börja på den största siffran och kör den sen så tunn som du vill ha den.  Mjöla degen lätt några gånger så länge du kör den genom pastamaskinen, så att den inte blir kladdig. Kom också i håg att ha mjöl under degen när du stansar ut raviolin, så att degen inte fastnar i arbetsbänken. Om du inte har en pastamaskin kan du kavla degen tunt med hjälp av en kavel.

klicka ut fyllningen med jämna mellanrum på pastaplattan (inte på mitten utan ut mot en av kanterna). Pensla med vispat ägg över pastaplattan och vik sen degen så att kanterna kommer mot varandra. Tryck degen över ”kuddarna” med fyllning så att luften försvinner. Stansa sen ut raviolikuddar med hjälp av en raviolistans eller med ett glas.

Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt och tillsätt lite olivolja i vattnet. Koka raviolin i omgångar. Raviolin behöver endast koka 3-4 minuter. Lyft upp raviolin med en hålslev så behöver du inte tömma bort vattnet mellan varje kokomgång.

Medans du kokar ravioli kan du smälta 100 gram smör som du blandar med rivet skal av 1 citron.

Dags att montera härligheten! :)

pasta2

Lägg raviolin på en tallrik, pensla över citronsmör och toppa portionen med kräftor (de som blev över efter att du gjort fyllningen), jordärtkockscips, rostade pinjenötter, riven parmesanost och blad av ängssyra. Ät och njut! Detta kan verka som många moment för en middag, men vi lovar att det är värt den tid det tar!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar