Fetaoströra
En krämig fetaoströra som förutom i gyros även passar bra till annat grillat.
Du behöver:
400 g krämig fetaost (Apetina)
2 dl grekisk yoghurt
Citroncest
En näve finhackad timjan
En näve finhackad koriander
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
Salt
Peppar
Bryt sönder fetaosten en aning och lägg den på folie, grilla den därefter i ca 5 min.
När den är grillad rör du ihop den med de övriga ingredienserna och smakar av.
Tzatziki och röra med grillad fetaost
Till gyrosen serverade vi en klassisk tzatziki samt en röra med grillad fetaost. Båda rörorna passar i övrigt bra till många rätter, speciellt till grillat och sommarmat överlag.
Tzatziki:
1/2 gurka riven i strimlor
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
När du har rivit gurkan ska du låt den ligga och rinna av en stund samt klämma ur den ännu mer vätska innan du rör ihop den med yoghurten annars blir tzatzikin lätt vattnig.
Grillad fetaoströra:
150g fetaost
basilika
1 msk citronsaft
salt och peppar
Lägg fetaosten i folie och grilla den tills den blivit ordentligt mjuk så att den går att röra ihop till en röra. Tillsätt fint hackade basilikablad, citron samt smaka av med salt och peppar.
Kikärtsröra
Här kommer recept på en fräsch kikärtsröra som är jättegod att bre på bröd eller som i vårt fall ett gott fröknäcke.
Mixa ihop:
1 burk avrunna kikärter
Saften från en halv citron
1 klyfta vitlök
½ dl olivolja
1 tsk spiskummin
Salt och peppar
Låt gärna smaken av citron vara framträdande i röran. Det ger röran en härlig frisk smak!
Mild avokadoröra
Ännu ett gott tillbehör till fisk tacosen, en mild avokadoröra.
Mild avokadoröra:
2 mogna avokado
Saften av en lime
En halv kruka koriander
En halv finhackad rödlök
Salt
Rör ihop så att du får en chunky röra som inte är helt slät, funkar bra att använda som grund i dina tacoskal.
Kiwi- och limesås
Till fishtacosen gjorde vi en syrlig sås av kiwi och lime. Såsen blev en väldigt positiv överraskning, den passade otroligt bra med aborrfileérna och de övriga tillbehören som vi hade i fishtacosen och var även väldigt god att bara doppa i nachos. Den skulle även passa bra till andra fiskrätter.
För 6 personer behöver du:
5 mogna kiwi
Saft av två lime
En halv kruka koriander
En skvätt tabasco
1 msk honung
Salt
Mixa allt till en slät sås med stavmixer.
Raita
Som tillbehör till Butter chicken gjorde vi en frisk raita. En yoghurtsås med gurka och mynta som härstammar från det indiska köket.
För att göra raita behöver du:
2 dl turkiskt yoghurt
En halv riven gurka
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
2 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
Salt och peppar
Blanda ingredienserna. Smaka av med kryddorna tills du får den smak du vill ha. Skör bort den innersta och mest vattniga delen av gurkan innan du river den för att inte raitan ska bli så vattnig.
Jordnötsdipp till vårrullar
En krämig jordnötsdipp som är god till vårrullar.
Blanda samman:
1 dl jordnötssmör
2 msk mirin eller risvinäger
4 msk sojasås
2 msk sesamolja
1 msk socker
4-5 msk vatten
Vill du ha lite hetta i den kan du även blanda i lite chilipulver.
Rör samman alla ingredienser. Det tar en liten stund innan alla ingredienser blandas samman så ge inte upp fast det ser ut som om det inte kommer att blandas samman. Späd med vatten om den blir för tjock.
Denna dipp går också jättebra att dippa grönsaker i.
Chunky guacamole och lime yoghurt
Som tillbehör till de varma kräftorna serverade vi en chunky guacamole, en frisk limeyoghurt samt baguette.
Chunky guacamole:
2 avokado
1 stor tomat
1 knippe koriander
1 liten rödlök
1 msk limesaft
Salt
Hacka avokado och tomat grovt, finhacka rödlöken och blanda i de övriga ingredienserna.
Limeyoghurt:
2dl turkisk yoghurt
Rivet skal samt saft av en lime
Salt
Blanda yoghurt och lime och smaka av med salt.
Räksallad i äggskal
Här kommer ett recept på en räk- och äggsallad. Vi åt den ur äggskal och serverade den med bröd till. Man kan även servera salladen direkt på en brödskiva. Vi kommer att använda detta recept på påskbrunchen eller påskbuffébordet.
Du behöver: (6-8 personer)
6 hårdkokta ägg
2 dl tinade räkor
1,5 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 knippe gräslök
1 knippe dill
2 stjälkar bladselleri
Salt och peppar
Koka äggen och låt dem svalna. Om du vill servera räk- och äggsalladen i äggskal skär du av toppen på ägget och gröper ur innehållet. Gör likadant med alla ägg. Om du serverar rätten på annat sätt är det bara att skala och hacka äggen. Hacka sedan även sellerin och blanda ihop alla ingredienser.
Slät avokadosalsa
En slät och krämig avokadosalsa lyfter vilken taco som helst, eller som dipp till nachos.
Mixa ihop:
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
saft från 1-2 lime
1 tsk tabasco (den gröna med jalapeno) Vill du ha en salsa med mera hetta så öser du bara på mera tabasco.
Salt och svartpeppar