Sallad med kikärter och parmaskinka
Ett tips på en enkel sallad som serveras med godaste vinägretten.
Sallad:
En burk färdigkokta kikärter
Spenatblad
Soltorkad tomat
Oliver (Kalamata tycker vi är godast)
Parmaskinka
Parmesanost
Vinägrett:
1 dl olivolja
1 dl äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
1 msk dijonsenap
Flingsalt och peppar
Tvätta spenatbladen och låt kikärterna rinna av i ett durkslag. Lägg sedan upp dessa på ett stort fat tillsammans med soltorkade tomater, oliver och parmaskinka. Hyvla över parmesanost. Blanda ihop vinägretten och ringla över salladen.
Somrig sallad med jordgubbar, chèvre och valnötter
En fräsch somrig sallad som är god till allt grillat. Den funkar även att äta som lunchsallad om man t.ex tillsätter avokado som gör den lite matigare.
Du behöver:
Salladsblad
Myntablad
Gurka
Jordgubbar
Chèvre
Valnötter
Balsamico
Olivolja
Flingsalt
Rosta valnötterna i torr stekpanna tills de fått lite färg. Hacka sallad, gurka och skiva jordgubbar och chèvre. Blanda alla ingredienser och avsluta med att blanda i lite olivolja, ringla över balsamico och att strö lite flingsalt över.
Sallad med granatäpple och fetaost
Att göra sallader kan kännas aningen enformigt och ibland tröttnar man på sina vanliga salladskombinationer. Den här salladen som vi gjorde som tillbehör till en lasagne tyckte vi blev en god och lite annorlunda kombination.
Du behöver:
Isbergssallad
4 morötter
1 gurka
1 granatäpple
200g fetaost
Pinjenötter
Balsamvinäger
Hacka och blanda alla ingredienser, toppa salladen med en god smaksatt balsamvinäger!
Räk- och pomelosallad
Den här salladen svängdes snabbt ihop en fredagskväll och därför blev inte exakta mängder uppskrivna. Men salladen blev så god att den ändå kan få komma med här på bloggen.
För ett stort fat sallad för ca 4 personer behövs ungefär detta:
200 g strimlad rödkål
4 rivna morötter
1 bit (en halv ganska liten) kålrabbi
1 avokado i skivor
Fruktkött från en bit pomelo.
Ca 200 g tinade räkor
En näve koriander
Finhackade jordnötter efter tycke och smak
Gör så här:
För att ge rödkålen lite extra piff, snabbsyrades den genom att den fick lite salt (ca ½ tsk) på sig och sen vändes runt i 2 msk äppelcidervinäger. Den fick ligga och gotta sig i en timme innan salladen monterades ihop. Därefter strimlades morötter och kålrabbi med en potatisskalare. Salladen monterades genom att rödkålen först breddes ut ut på ett stort fat och därefter fylldes fatet på med morötter, kålrabbi, avokado, räkor, pomelo, jornötter och till sist en ordentlig näve koriander.
Härligheten toppades med en dressing gjord på:
½ finhackad chili
saft från 1 lime
2 msk soja
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
1 tsk socker
Servera salladen med kokta risnudlar om du vill göra salladen lite matigare!
Sallad med krispig grönkål och honungsmelon
En fräsch och god sallad är alltid ett trevligt inslag på påskbuffén.
Börja med att göra krispig grönkål genom att riva 250 gram grönkål i mindre bitar. Lämna bort stammens mittersta del. Blanda grönkålen med 2 msk olivolja och lite salt. Massera in oljan och saltet ordentligt i grönkålen. Grädda sen grönkålen krispig i ugnen på 135 grader. Det tar ca 20-25 minuter. Rör om grönkålen då och då under gräddningen. Låt grönkålen kallna.
Till salladen behöver du också
½ honungsmelon skuren i bitar
Kärnor av ett ½ granatäpple
65 gram spenat (en påse)
50 gram rostade valnötter
Bred ut spenaten på ett salladsfat, strö över den krispiga grönkålen och toppa salladen med honungsmelon, granatäpple och valnötter.