Skaldjursrisotto
En risotto med skaldjur är den perfekta helgrätten! Den kräver inte så mycket ansträngning och resultatet är en krämig risotto med en hint av citron. Vi använder dessutom samma grundrecept till alla risotton vi gör, så om man inte vill göra med skaldjur kan man byta till något annat.
Krämig skaldjursrisotto:
3 små schalottenlökar eller 2 stora
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (vi kokar upp 1 liter vatten som vi sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder vi 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
Rivet skal från en citron
1½ msk smör
Salt och peppar
1 ask förkokta blåmusslor (tinade)
1 ask pilgrimsmusslor (tinade)
500 g räkor (tinade)
Gör så här:
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs med en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småkoka sen i 20 minuter. Rör om då och då. När 20 minuter har gått så rör du ner de tinade blåmusslorna, salt och peppar och låter risotton koka i ytterligare 5 min. Efter 5 minuter så vänder du ner räkor, parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig. Smaka av ifall risotton behöver mera salt eller peppar.
Stek pilgrimsmusslorna i en stekpanna med lite smör ca. 2 minuter på var sida.
Servera risotton med de stekta pilgrimsmusslorna, hyvlad parmesan och persilja på toppen.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar