Header Hallonochpraliner

Surdegsbröd med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 12.04.2019

Surdegsbröd välkomnas vid alla tillfällen. Denna surdegsmacka som servers med avokadokräm, halloumi och picklad rödlök passar såväl till frukost, brunch eller till lunch. 

För 4 surdegsmackor behöver du:
4 skivor surdegsbröd
Olivolja
2 avokado
Saften av en halv lime
Salt
Chiliflakes
4 Halloumiskivor
Picklad rödlök

Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödskivorna med lite olivolja på en stund i ugnen för att få dem knapriga. Mixa avokado och blanda ner saften av en halv lime samt salt. Stek halloumiskivorna i grillpanna så att de får fina ränder. Bred rikligt med avokadokräm på bröden och strö därefter över chiliflakes. Sätt en halloumiskiva på varje brdö och toppa mackan med picklad rödlök. 

 Halloumimacka

 


Beandillas

Skrivet av Hallon & Praliner 21.03.2019

Tacovecka!

Vi inleder med ett recept på beandillas. Detta recept ger 4 hela beandillas, delar man varje beandilla i fyra delar får man 16 portionsbitar beandilla.

Du behöver:
8 tacobröd
1 dl belugalinser
1 schalottenlök eller liten gul lök
1 klyfta vitlök
200 gram svarta bönor (färdig kokta)
200 gram majs
2½-3 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar
1 bit (125 gram) mozzarellaost
1-2 avokado (skuren i tunna skivor)
Koriander

Gör så här:
Börja med att koka belugalinserna, lök och vitlök i 15 minuter. Efter 15  minuter tillsätter du majsen och låter koka ytterligare 5 minuter. Låt dem sedan rinna av ordentligt. Blanda belugalinserna och majsen med de svarta bönorna. Stek sedan lins- och bönblandningen i olja. Stek tills limabönorna börjar mosa sig lite. Smaksätt blandningen med spiskummin. Salta och peppra. 

Mosa sen bönblandningen, fördela den på fyra tortillabröd och bred ut. Toppa med avokadoskivor och koriander. Strö över riven mozzarella och lägg på ett tortillabröd som lock.

Sen är det dags att steka dina beandillas, stek i vanlig stek- eller grillpanna. Stek några minuter på varje sida tills osten inuti har smält och bönblandningen är varm. 

Dela varje beandilla i fyra delar. Den här rätten ger på så vis 16 bitar beandillas. 

tacos10tacos9

 


Kikärts- och halloumitacos toppade med picklade rödbetor

Skrivet av Hallon & Praliner 19.03.2019

 Under hösten blev vi kontaktade av Exotic Garden, ett Närpes företag som har ett unikt och stort sortiment av frön och lökar, sällsynta växter och gamla traditionsväxter.

Exotic Garden undrade om vi ville bidra med några recept till deras produktkatalog, och visst ville vi det!

Ett av recepten vi gjorde var Kikärt- och halloumitacos toppade med picklade rödbetor. Så varför inte ta en "taco tuesday" idag och tillred dessa smarriga tacos!

Börja med att pickla rödbetor:
5 rödbetor
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
5 vitpepparkorn

Tvätta och skala rödbetorna. Skiva rödbetorna i tunna skivor. Lägg rödbetsskivorna i en glasburk.

Koka upp vatten, socker, ättika och vitpepparkornen. Låt koka tills sockret löst upp sig helt. Häll den varma lagen över rödbetsskivorna.  Låt gärna rödbetorna stå ett dygn innan användning.

Sen är det dags att göra fyllningen till dina tacos, denna goda kikärts- och halloumiblandning. Genom att sedan toppa tacosen med riven zuccini, picklad rödbeta, avokadokräm och färsk koriander får du en av våra favorittaco som är väldigt god och samtidigt känns fräsch och vårig.

Du behöver:
(För fyra personer)
1 förpackning mini taco tubs eller tacoskal (14 st)
230 gram färdigt kokta kikärter (sköljda och avrunna)
1 förpackning halloumiost (250 gram)
1 msk citronskal + lite citronsaft
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

Gör så här:
Riv halloumiosten grovt på ett rivjärn. Stek halloumiost och kikärter i olja tills osten börjar få lite färg. Blanda ner rivet citronskal och krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar. Börja med 1 tsk chiliflakes och smaka dig fram till den hetta du vill ha på rätten. Pressa sen över lite citronsaft över blandningen.

Fyll småtaco tubs eller tacoskal med halloumi- och kikärtsblandningen. Toppa med riven zucchini, skivad picklad röbeta (recept på denna kommer imorgon) och avokadokräm. Avsluta med några blad färsk koriander.

Avokadokräm gör du enkelt genom att mixa ihop:
2 avokado
Saft av 1 lime
1 stor näve koriander
Salt och peppar

 

tacos6tacos7

Blir du sugen på att odla till exempel dina egna rödbetor, kikärter eller koriander? Besök då Exotic Gardens hemsida! Klick!

 


Halloumiråraka med citronyoghurt, räkor och syrad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 02.03.2019

Efter att det ekat tomt här på bloggen en längre tid så återvänder nu äntligen ljuset och med det även inspirationen. Över helgen gjorde vi halloumiråraka som serverades med citronyoghurt, räkor och syrad rödlök. Gott blev det, så här kommer receptet.

Halloumiråraka: (för två personer)
100g halloumi
200g potatis
salt och peppar
smör till stekning

Riv halloumi och potatis. Kläm vätskan ur potatisen. Salta och peppra. Stek i smör i ca 5 min per sida. 

Citronyoghurt:
Grekisk yoghurt
Citronsaft
Salt och peppar
Honung

Blanda alla ingredienser. Lägg citronsaft, salt, peppar och honung efter behag.

Syrad rödlök:
Syra löken med en 3-2-1 lag vilket gör att den är lätt att komma ihåg.
2 rödlökar
3dl vatten
2dl socker
1dl ättika

Skiva löken och lägg i ren och steriliserad burk. Koka upp lagen tills sockret smält. Häll lagen över löken. Låt kallna.

Till servering:
Räkor
Rom
Spenatblad
Gräslök
Citronklyfta

Halloumiraraka2

halloumiraraka1


Krustader med räkfyllning

Skrivet av Hallon & Praliner 15.08.2018

Augusti månad betyder kräftskiva, något vi alltid ser fram emot både för att vi tycker mycket om kräftor men också mycket för den härliga stämningen som infinner sig i augusti månad när det skymmer och man får sitta ute och äta kräftor. En viktigt del av kräftskivan är tillbehören så därför kommer vi att dela med oss av några klassiker som vi tycker passar bra på kräftskivebordet. Här kommer ett recept på krustader med räkfyllning. Detta recept ger ca 24 krustader (en förpackning), men krustaderna är små och man äter lätt flera stycken. Krustaderna passar bar att ha som tillbehör på kräftskivan. 

För 24 st minikrustader behöver du:
1,5 dl crème fraiche
rivet skal av 1 citron
2 tsk färskpressad citronjuice
2 tsk pepparrot på tub
500 g räkor
1/2 gurka
1/2 tsk salt

Vispa crème fraichen med elvisp ca 5 minuter tills den fåren fast konsistens. Smaksätt med rivet citronskal, citronjuice, pepparrot och salt. Hacka räkorna grovt och tärna gurkan. Fyll krustaderna med crème fraichen och toppa med räkor, gurka och dill.

krustader med rakor


Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 17.06.2018

Kategorier:

Inför midsommar ville vi göra en gubbröra men eftersom alla av oss inte är så förtjusta i sill så valde vi att göra den utav gravad sik istället.

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
en liten rödlök
en knippe dill
en knippe gräslök
peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med majonäs och peppar.

midsommar17


Grillade champinjoner

Skrivet av Hallon & Praliner 29.05.2018

Vi fyllde pitabröden förutom med kyckling även med grillade champinjoner.

Du behöver:
400 g champinjoner
1 dl olivolja
1 msk soja
En näve finhackad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk grillkrydda
1 tsk chilikrydda
Salt
Peppar

Rör ihop olivolja, soja och timjan samt kryddorna. Massera in i champinjonerna och låt dem stå och dra en stund innan grillning.
Efter att champinjonerna är grillade halverade vi dem för att de skulle bli lagom stora att fylla pitabröden med. 

gyros3

 


Kronärtskocka med citronsmör

Skrivet av Hallon & Praliner 23.05.2018

En favorit i repris! Att doppa kronärtskocka i citronsmör är både gott och ett trevligt sätt att dela mat på! 

Kronärtskockorna kokas mjuka i rikligt saltat vatten. Räkna 2 teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall täcka kronärtskockorna vid kokning. Vi hade ganska små kronärtskockor och de blev klara på ca. 20 minuter. När bladen lätt går att dra av kronärtskockan så är den klar. Man äter kronärtskocka genom att dra av bladen och den nedersta köttiga delen av bladet doppar man i citronsmör och äter. Resten av bladet slängs bort. När alla bladen är avlägsnade så lämnar själva hjärtat av kronärtskockan. Skär bort den skäggiga delen och ät upp kronärtskockshjärtat.

var4

Citronsmör gör du enkelt genom att smälta  smör (typ 50 g för 4 personer) som du sen blandar med citronskal och citronsaft enligt tycke och smak, dvs hur syrligt smör du vill ha.

Denna rätt passar perfekt som en enkel förrätt eller som tapasrätt!


Sangria på vitt vin och lyxigt snacks

Skrivet av Hallon & Praliner 22.05.2018

Här kommer ett recept på en Sangria som vi gjorde på vitt vin med smak av fläder, mynta, jordgubbar och nektarin. Passar bra att drickas i solsken på terassen tillsammans med lite snacks. :)

Du behöver:
En flaska vitt vin
1 liter mineralvatten
2 dl flädersaft (koncentrat)
Jordgubbar
Nektarin
Mynta
Isbitar

Skär jordgubbarna och nektarinerna i bitar och fyll botten på kannan med dessa. Tillsätt en halv kruka myntablad. Häll på vin, mineralvatten och flädersaft. Avsluta med några isbitar och gå sedan ut för att avnjuta Sangrian utomhus!

var5

Ett gott snacks att äta under tiden man avnjuter Sangrian är chips toppade med räkor, smetana, rödlök och dill.

var7

Du behöver:
1 påse salta lantchips
200 g räkor
En burk smetana
1 liten rödlök
En knippe dill

Häll ut de salta chipsen på ett stort fat. Fördela små klickar med smetana över chipsen. Strö över rödlöken och räkorna och toppa fatet med att strö över lite finhackad dill! 

var6


Fröknäcke med flingsalt och vallmofrö

Skrivet av Hallon & Praliner 06.04.2018

Det finns massor av recept på fröknäcke. Det här är ett recept från Leila Lindholms bok ”the Fresh Foodie” som vi testade. Vår lilla tvist är att rosta solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrö i en torr stekpanna innan de blandas ner i smeten. Genom att rosta fröna får man fram mera smak ur dem. Speciellt sesamfröna blir godare om man rostar dem.

Fröknäcke:
200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
½ dl vallmofrön
Flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader.

Rosta solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i en torr stekpanna. Blanda alla ingredienser utom vallmofrö och flingsalt. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter. Bred ut smeten på två bakplåtsbeklädda ugnsplåtar. Bred ut smeten så tunt som möjligt. Strö över vallmofrö och flingsalt.

Grädda brödet i ca 70 minuter. Låt brödet svalna något och lossa det sen från bakplåtspappret.

Bryt brödet i bitar.

vacc8arlunch9