Header Hallonochpraliner

Pulled lax med kiwi- och mangosalsa samt picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 17.04.2020

Pulled lax som serveras i mjuka tacobåtar tillsammans med kiwi- och mangosalsa, picklad rödlök, avokadokräm och chilamajonnäs.

Pulled lax:
600g lax
6 msk soja
1/2dl ketchup
4 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
Salt

Mangosalsa:
1 mogen mango
2 kiwi
1 lime
En halv kruka koriander

Avokadokräm: 
2 mogna avokado
1/2 kruka koriander
3 msk grekisk yoghurt
Saften av en lime
Salt

Chilimajonnäs:
1/2dl majonnäs
1 msk srirachasås

Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Börja med att tillaga den picklade rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt koka tills sockret har smält. Skiva under tviden rödlöken i fina skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå och dra. 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop marinaden till laxen. Pensla över laxen och tillaga den i ugnen i ca. 20 min.

Gör kiwi- och mangosalsan genom att skära kiwi och mango i små tärningar. Finhacka koriander och pressa över limesaft.

Avokadokrämen gör du genom att mixa ihop alla ingredienser så att du får en slät kräm. Rör även ihop chilimajonnäsen.

Servera laxen och kiwi- och mangosalsan i mjuka tacobåtar. Toppa med avokadokräm, lite chilimajonnäs och den picklade rödlöken. 

00B050A5 C9B8 4B15 8987 2AE6DAAFE0B0

 


Det närmar sig påsk!

Skrivet av Hallon & Praliner 08.04.2020

Det närmar sig påsk! Påsk är en högtid som vi tycker väldigt mycket om. För oss är påsk förknippat med ledig tid, goda middagar och trevligt umgänge. Och även om denna påsk inte kommer att vara som den brukar när det kommer till umgänge så tänker vi i alla fall unna oss god mat. Och så håller vi också tummarna för att vi ska få lite sol och värme så att vi i alla fall kan få en stund på terassen, gärna med ett glas bubbel vilket även är en påsktradition.

Här kommer två recept på fyllda ägghalvor vilket passar bra antingen på påskbrunchen eller buffébordet. 

Ägghalvor med rödbets- och pepparrotskräm

För 12 ägghalvor:

6 st. hårdkokta ägg
4 msk créme fraiche
3-4 skivor inlagd rödbeta
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
vårlök eller gräslök till garnering

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Mixa äggulorna tillsammans med resten av ingredienserna tills du får en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. Dekorera gärna med något grönt, t.ex. vårlök eller gräslök.

 

pask agghalvor2

 

Ägghalvor med citronkräm, räkor och malaxlimpa

För 8 ägghalvor behöver du:
4 st. hårdkokta ägg
Några skivor malaxlimpa
3 msk färskost
Rivet citron skal (från en halv citron)
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Blanda äggulorna med resten färskost, citronskal och citronsaft samt den finhackade gräslöken. Smaka av med salt och peppar. 

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. 

Skär malaxlimpan i små bitar och stek dem i smör så att de får en lite krispig yta. 

Dekorera med räkor och bitar av stekt malaxlimpa.

 

pask agghalvor1

 


Salta dillvåfflor med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 25.03.2020

Våffeldagen till ära bjuder vi på ett recept med salta dillvåfflor som toppas med varmrökt lax, smetana, rom och rödlök.

Våffelsmet:
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
100 g smält smör
1 tsk salt
½ kruka finklippt dill

Topping:
Varmrökt lax
Rom
Smetana
Rödlök
Dill

Smält smöret. Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa ner ägg och mjölk. Blanda sen ner det avsvalnade smöret, salt och finhackad dill. Grädda våfflorna. Toppa våfflorna med varmrökt lax, smetana, rom, rödlök och dill.

dillvafflor

 


Chestnuts roasting on an open fire...

Skrivet av Hallon & Praliner 21.12.2019

Chestnuts roastaing on an open fire...

Innan du rostar kastanjerna skall du lägga dem i blöt. De som flyter upp till ytan kan vara dåliga, så kasta dem. Sen skär du ett kryss i kastanjerna. Det är viktigt att göra så att de inte exploderar i ugnen. Inte så roligt att börja städa ugnen mitt i glöggmyset. :) 

Vi rostade kastanjerna på 225 grader i ca 20 minuter. Innan vi lade in dem i ugnen strödde vi på flingsalt.

Innan servering svängde vi runt kastanjerna i smält smör.

Rostade kastanjer


Två sorters snittar till glöggmyset

Skrivet av Hallon & Praliner 12.12.2019

Här kommer recept på två olika snittar som vi tycker passar bra att bjuda på till glöggen.

Crustader med brie och hjortronsylt:
Crustader
Brie
Hjortronsylt

Lägg ugnen på 200 grader och fyll crustaderna med en bit brieost och en klick hjortronsylt. Gratinera dem i ugnen i ca. 5 min tills osten har smält. 

96CB52E7 360D 4C45 88B6 0650F8C260BB

Snitt med parmesankräm och kallrökt nötstek:
Malaxlimpa
100 g parmesanost
100 g färskost
Peppar
kallrökt nötstek
Gräslök

Skär brödet i små snittar. Blanda parmesankräm genom att riva parmesan och blanda med färskost och peppar. 

Lägg parmesankräm på bröden, lägg på en skiva kallrökt nötstek och strö hackad gräslök över. 

178950FA 341C 47B9 BD91 E31B1A6DB454

 

 


Fredagspizza med kronärtskockshjärtan, tryffel och karamelliserad lök

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2019

Fredagspizza med en botten gjord på halloumiost. Otroligt god tycker vi och dessutom smidig att göra. 

För 2 stora pizzor:
4 dl riven halloumiost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Dela smeten i två delar och bred sen ut smeten till en tunn pizzabotten på ett bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter var.

Fyllning: 
Ett lager med philadelphiaost
½ msk tryffelolja per pizza
Riven ost
Kronärtskockshjärtan
Karamelliserad lök
Ruccola

Karamelliserad lök gör du genom att skiva två gula lökar i tunna ringar och stek den i lite olja tills den blir mjuk. När den är mjuk och glansig tillsätter du 2 msk balsamvinäger och låter den steka en god stund tills den blir vackert karamelliserad. Låt sedan svalna.

Grädda pizzorna i ugnen i ca 10 min. Strö över ruccola och servera direkt. 

pizzapizza1


Parmesan- och tryffeldipp och krispiga lantchips

Skrivet av Hallon & Praliner 09.08.2019 | 1 kommentar(er)

En lyxig dipp med smak av parmesan och tryffel som är jättegod tillsammans med salta lantchips. 

Du behöver:
1 burk crème fraiche
100 g riven parmesan
Några droppar tryffelolja
Salt och peppar
Salta lantchips

Riv osten och blanda ihop med crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Ställ gärna svalt en stund före servering.

38CDEEBE 2A3C 40BE AAF5 6F605F3BF459

 


Rabarbermarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 26.06.2019

Passa på att ta tillvara er rabarber nu genom att göra denna goda marmelad som verkligen smakar sommar. 

Du behöver:
1 kg rabarber
500 gram socker (vill du ha den riktigt söt sätter du 700 gram)
30 gram smör

Dag 1:
Skiva rabarbern och lägg skivorna i en stor bunke. Häll över sockret och skaka om bunken lite. Täck bunken med färskfolie och låt rabarbern stå över natten.

Dag 2:
Nu har rabarbern avgett massor med vätska. Häll av rabarbern i en sil. OBS! Spara vätskan! Sätt sen all rabarbervätska i en kastrull. Koka ner vätskan tills hälften kvarstår. Sätt nu till rabarbern och smöret, ge marmeladen ett ordentligt uppkok och sänk sen värmen och låt marmeladen puttra i 35-40 minuter. Om du vill kan du mixa den innan du häller upp marmeladen på burk.

Servera marmeladen till ost, kex, scones, varm bondost, yoghurt m.m. Den passar till mycket!

28149999 DD8F 4064 99A6 7461C5655EA8


Nypotatissallad med brynt smör

Skrivet av Hallon & Praliner 20.06.2019

En enkel nypotatissallad med en smak av brynt smör och örter. Innehållet i salladen går att variera enligt tycke och smak. Så här gjorde vi vår nypotatissallad.

Du behöver:
Ca 1 kg nypotatis
50 g smör
½ kruka dill
½ kruka gräslök
Sparris, skuren i mindre bitar
Rädisor
Ärtskott

Tvätta nypotatisen och koka den tills den är mjuk. Under tiden potatisen kokar finhackar du dill och gräslök och lägger i en stor bunke. När nypotatisen är klar häller du av vattnet och låter potatisen rinna av ordentligt. Koka sparris i saltat vatten i ca 3 minuter. Häll av sparrisen och låt den rinna av ordentligt.

Bryn smöret i en liten kastrull på ganska hög värme. Häll det brynta smöret över örterna och vänd sen ner potatisen. Strö över lite flingsalt. Rör om så att smör och örter fastnar runt potatisen. Häll upp potatisen på ett stort fat.

Toppas potatissalladen med sparris, fint skivad rädisa och ärtskott. Dra över lite salt och svartpeppar. Servera!

midsommar2

 


Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 19.06.2019

Inför midsommar ville vi göra en gubbröra men eftersom alla av oss inte är så förtjusta i sill så valde vi att göra den utav gravad sik istället.

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
En liten rödlök
En knippe dill
En knippe gräslök
Peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen.

Blanda alla ingredienser.

Smaka av med majonäs och peppar.

midsommar