Header Hallonochpraliner

Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten

Skrivet av Hallon & Praliner 09.09.2020

Kantarellflarn med karamelliserad lök och västerbotten. Gott som tilltugg på tapasbordet, till fördrinken eller på kräftskivan. 

Du behöver:
1 rulle smördeg
1 pkt philadelphia
2 dl västerbottenost 
Pinjenötter
2 msk smör
Kantareller
Salt
Peppar
1 ägg
Ruccola

Karamelliserad lök: 
2 gula lökar
1 msk
1 msk balsamico
1 tsk rörsocker
Salt

Lägg ungen på 225 grader.
Tina upp smördegen och kavla ut den på en ugnsplåt.
Bred på philadelphiaost på smördegen och riv västerbottenost över.
Tina kantareller om du har frusna.
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.
Rosta pinjenötterna så att de får lite färg i en torr stekpanna. 

Karamelliserad lök: Skiva löken och stek i smör. När löken är glansig och mjuknat lägger du i rörsocker, salt samt balsamico. Låt sjuda på svag värme. 

Strö karamelliserad lök, kantareller och pinjenötter över smördegen. Pensla kanterna med vispad ägg. 
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. 

Skär upp i snittar och toppa med ruccola. 

6D9E6061 CA15 4192 9DFB 3E50F4CA454E


Fishtacos

Skrivet av Hallon & Praliner 28.08.2020

 Fredagstacos med panerad torsk, mangosalsa, avokadokräm och snabbpicklad rödkål. 

Fisk
500 g torskfilé
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko ströbröd
2 dl riven ost
olja (till stekning)
1 tsk salt

Mangosalsa
1 mango
1 gurka
1 rödlök
1 chili
1 näve koriander
1 lime
Salt

Snabbpicklad rödkål
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger

Avokadoröra
2 avokado
1/2 dl creme fraiche
1 näve koriander
1 lime
Salt

Övrigt
Tacoskal
Koriander

Gör så här:
Skär mango och gurka i tärningar. Finhacka rödlök, koriander och chilin. Pressa över saften av en lime och salta. 

Snabbsyrad rödkål gör du genom att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen.Snabbpicklad rödkål gör du genom att hyvla rödkålen. 

Gör avokadoröran genom att mixa ihop alla ingredienser till en slät röra med en stavmixer.

Skär fisken i lagom stora bitar. Salta. Doppa bitarna i mjöl, sedan i lättvispat ägg och sist i en blandning av panko och ost.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken tills den får en fin yta. Låt rinna av på hushållspapper.

Smakilg måltid och trevlig helg!

AA22F01A FCF9 46A4 916B AC3EAE0CD7F00BE4BB3A 5382 4C6F B302 C6966BDAE7D6

 


Kräft- och räkrolls

Skrivet av Hallon & Praliner 21.08.2020

Kräft- och räkrolls goda som tillbehör på kräftskivan eller varför inte som fredagsmiddag.  Denna gång gjorde vi lite latmansvarianten så vi köpte färdigt bröd att fylla kräft- och räkröran i. 

Kräft- och räkröra

1 burk kräftstjärtart
1 påse frysta räkor
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 näve gräslök
1 näve dill
2 tsk pepparrot på tub
2 msk citronsaft
Salt och peppar

Briochebröd

Gör så här:
Tina räkorna. Finhacka gräslök och dill och rör samman med övriga ingredienser. Värm bröden på grillen eller i stekpannan och fyll dem sedan med kräft- och räkröran.

8B794FC4 4AB5 4669 9F39 99E7F448880E

Smaklig måltid!

 

 

 

 

 


Chorizokorv som serveras i bröd med chimichurri och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 07.08.2020

Lyxa till hot dogen genom att använda en god kryddig korv och toppa med chimichurri, majonnäs, söt senap och picklad rödlök.

Du behöver: 
Bröd
Chorizo
Majonnäs
Söt senap

Chimichurri:
1 näve koriander
1 näve färsk oregano
1 näve bladpersilja
1 liten shalottenlök
2 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Chiliflakes
Salt

Picklad rödlök:
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika


Gör chimichurri genom att finhacka örterna och blanda med övriga ingredienser. 
Pickla löken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig. 
Skär löken i skivor och lägg i en glasburk. Häll över lagen när den kokat upp. 
Grilla korven och bröden och lägg upp med majonnäs, söt senap, chimichurri och picklad rödlök. Enkelt och gott! 

E4824D8E 08C1 49DF 89CA 51D3654DA7CA

 

 

 

 


Tapaskväll

Skrivet av Hallon & Praliner 17.07.2020

Tre små tapasrätter!

Gratinerade musslor med vitlökssmör:
1 kg frysta blåmusslor
100 g smör
En näve persilja
2 vitlöksklyftor
2 msk skorpmjöl
Salt

Tina blåmusslorna och ta sedan bort den del av skalet där inte musslan sitter. Rada musslorna i en ugnsform. Blanda smöret med finhackad persilja, pressad vitlök, skorpmjöl och salt. Klicka ut smöret över musslorna och gratinera i ugnen  i ca 15 min på 220 grader.

Chiliräkor:
Jätteräkor
1 chili
0,5 dl olivolja
0,5 dl sweet chilisås
1 lime
1 msk honung
Salt

Rör ihop räkorna med finhackad chili, sweet chilisås, olivolja, saften av en lime, honung och salt och tillaga dem senare i ugnen i ca 15 min på 220 grader. 

Tomatbruschetta:
6-8 tomater
Olivolja
Salt
Baguette eller ciabatta

Finhacka tomaterna och blanda samman med olivolja och salt. Skiva brödet, ringla över olivolja och rosta dem i ugnen så att de blir knapriga.  

EBFA1B57 0781 40BA 8BD8 947FEAD09295


Bruschetta med jordgubbar och nektariner

Skrivet av Hallon & Praliner 15.07.2020

Bruschetta med jordgubbar och nektariner passar bra på sommarbuffén eller som tilltugg till fördrinken. 

Skär en baguette i skivor. Blanda olivolja med pressad vitlök och fördela över bröden. 
Gratinera bröden krispiga i ugnen på 220 grader i ca 5-10 min. 
Skiva jordgubbar och nektariner och blanda med salt och lite olivolja. Lägg upp jordgubbarna och nektarinerna på bröden.
Toppa med basilika.

CADB7B0D CDDF 431F 8C2E 02011C3B728E


Spenatvåffla med fetaoströra

Skrivet av Hallon & Praliner 12.07.2020

Spenatvåffla med fetaoströra som serveras med färsk babyspenat, tomat, rödlök och oliver. 

Spenatvåffla:
150 g fryst spenat
150 g smör
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Salt
4,5 dl mjölk
2 ägg

Tina och pressa ur vätskan ur spenaten. 
Smält smöret och låt svalna. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Vispa ner mjölk och ägg.
Rör ner smör och spenat.

Grädda våfflorna gyllenbruna.

Fetaoströra:
1 pkt fetaost
2 dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
Peppar

Blanda ihop till en slät röra. 

Tillbehör:
Tomat
Rödlök
Färsk spenat
Oliver
Peppar

 1AC465D4 845B 4B6E 83F7 3F11FEC50DB3

 


Nachokorg - nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm, chilimayo

Skrivet av Hallon & Praliner 10.07.2020

Nachokorg innehållande varma nachochips, nektarinsalsa med räkor och kräftor, avokadokräm och chilimayo. 

Nektarinsalsa med räkor och kräftor:
2 nektariner
1 rödlök
1 röd chili
En näve koriander
1 tomat
En halv gurka
Saften av en lime
Salt
En näve räkor och/eller en näve kräftstjärtar

Finhacka och bland ihop alla ingredienser till salsan. Smaka av med lime och salt.
Nektarinsalsan är även god utan räkor och kräftor eller så kan du välja att istället använda t.ex. kyckling eller halloumi.

Avokadokräm:
2 avokado
En näve koriander
Saften av en halv lime
Salt
1 msk grekisk yoghurt

Mixa ihop ingredienserna med en stavmixer så att du får en slet kräm. 

Chilimayo:
1 dl majonnäs
1 tsk srirachasås

Blanda ihop majonnäs och sriracha. Lägg mer sriracha om du vill ha mera sting i mayon.

Nachos

Värm chipsen ljumma i ugnen i några minuter. 

5EC334FE 8F0A 41C2 880B DBAEE810C60C 

 


Pulled lax med kiwi- och mangosalsa samt picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 17.04.2020 | 1 kommentar(er)

Pulled lax som serveras i mjuka tacobåtar tillsammans med kiwi- och mangosalsa, picklad rödlök, avokadokräm och chilamajonnäs.

Pulled lax:
600g lax
6 msk soja
1/2dl ketchup
4 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
Salt

Mangosalsa:
1 mogen mango
2 kiwi
1 lime
En halv kruka koriander

Avokadokräm: 
2 mogna avokado
1/2 kruka koriander
3 msk grekisk yoghurt
Saften av en lime
Salt

Chilimajonnäs:
1/2dl majonnäs
1 msk srirachasås

Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Börja med att tillaga den picklade rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt koka tills sockret har smält. Skiva under tviden rödlöken i fina skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå och dra. 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop marinaden till laxen. Pensla över laxen och tillaga den i ugnen i ca. 20 min.

Gör kiwi- och mangosalsan genom att skära kiwi och mango i små tärningar. Finhacka koriander och pressa över limesaft.

Avokadokrämen gör du genom att mixa ihop alla ingredienser så att du får en slät kräm. Rör även ihop chilimajonnäsen.

Servera laxen och kiwi- och mangosalsan i mjuka tacobåtar. Toppa med avokadokräm, lite chilimajonnäs och den picklade rödlöken. 

00B050A5 C9B8 4B15 8987 2AE6DAAFE0B0

 


Det närmar sig påsk!

Skrivet av Hallon & Praliner 08.04.2020

Det närmar sig påsk! Påsk är en högtid som vi tycker väldigt mycket om. För oss är påsk förknippat med ledig tid, goda middagar och trevligt umgänge. Och även om denna påsk inte kommer att vara som den brukar när det kommer till umgänge så tänker vi i alla fall unna oss god mat. Och så håller vi också tummarna för att vi ska få lite sol och värme så att vi i alla fall kan få en stund på terassen, gärna med ett glas bubbel vilket även är en påsktradition.

Här kommer två recept på fyllda ägghalvor vilket passar bra antingen på påskbrunchen eller buffébordet. 

Ägghalvor med rödbets- och pepparrotskräm

För 12 ägghalvor:

6 st. hårdkokta ägg
4 msk créme fraiche
3-4 skivor inlagd rödbeta
1-2 tsk pepparrot
salt och peppar
vårlök eller gräslök till garnering

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Mixa äggulorna tillsammans med resten av ingredienserna tills du får en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. Dekorera gärna med något grönt, t.ex. vårlök eller gräslök.

 

pask agghalvor2

 

Ägghalvor med citronkräm, räkor och malaxlimpa

För 8 ägghalvor behöver du:
4 st. hårdkokta ägg
Några skivor malaxlimpa
3 msk färskost
Rivet citron skal (från en halv citron)
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar

Koka äggen och låt svalna. Skala och dela dem i halvor. Plocka försiktigt bort äggulorna.

Blanda äggulorna med resten färskost, citronskal och citronsaft samt den finhackade gräslöken. Smaka av med salt och peppar. 

Spritsa fyllningen i gropen där äggulorna har suttit. 

Skär malaxlimpan i små bitar och stek dem i smör så att de får en lite krispig yta. 

Dekorera med räkor och bitar av stekt malaxlimpa.

 

pask agghalvor1