Header Hallonochpraliner

Smördegssnitt med grönkål, soltorkad tomat och fetaost

Skrivet av Hallon & Praliner 31.10.2017

Ett gott salt tilltugg på afternoon tea- eller buffébordet.

För 20 snittar behöver du:
5 st. smördegsplattor
Philadelphiaost
Grönkål
Soltorkad tomat
Fetaost
Svartpeppar
1 ägg


Gör så här:
Riv grönkålen och lägg den i kokande vatten i ca. 2 minuter. Häll sedan bort vattnet. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor
Låt smördegsplattorna tina en aning och skär sedan plattorna i två delar så att du får kvadrater. Skär även en liten svagt med kniven runt kvadraterna ca. 2 cm från kanten. Fyll området innanför den skurna linjen. Börja med att bred lite philadelphiaost i bottnen. Fyll sedan med grönkål, smulad fetaost och soltorkad tomat. Peppra över med svartpeppar. Vispa ett ägg och pensla den yttersta kanten runt alla snittar. Grädda i ugnen tills smördegen fått lite färg, 10-15 min på 220 grader. 

scones5scones8

 

 


Bruschetta med tomat och mozzarella

Skrivet av Hallon & Praliner 05.10.2017

Tomat - mozzarella - olivolja - basilika och ett gott bröd blir tillsammans en god förrätt eller rätt till tapasbordet. Över helgen skulle vi koka en bolognese och då ville vi ha något ganska lätt att äta till förrätt under tiden som bolognesen puttrade på spisen. Vi gjorde tomat- och mozzarella bruschetta. Ett säkert kort! :)

Du behöver:
6-8 tomater
Mozzarella
½ kruka finhackad basilika
Olivolja
Salt
Baguette eller ciabatta

Gör så här:
Finhacka tomaterna samt basilika och mozzarellan. Blanda samman med olivolja och salt. Skiva och stek bröden i olivolja och toppa sedan med tomat- och mozzarellablandningen. Dekorera även med några hela basilikablad!

bolognes6bolognes7

 

 

 

 


Att doppa kronärtskocka i citronsmör!

Skrivet av Hallon & Praliner 28.09.2017

Att doppa kronärtskocka i citronsmör är både gott och ett trevligt sätt att dela mat på! Hittar du färska kronärtskockor så tycker vi du ska testa detta.

Kronärtskockorna kokas mjuka i rikligt saltat vatten. Räkna 2 teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall täcka kronärtskockorna vid kokning. Vi hade ganska små kronärtskockor och de blev klara på 25-30 minuter. När bladen lätt går att dra av kronärtskockan så är den klar. Man äter kronärtskocka genom att dra av bladen och den nedersta köttiga delen av bladet doppar man i citronsmör och äter. Resten av bladet slängs bort. När alla bladen är avlägsnade så lämnar själva hjärtat av kronärtskockan. Skär bort den skäggiga delen och ät upp kronärtskockshjärtat.

Citronsmör gör du enkelt genom att smälta  smör (typ 50 g för 4 personer) som du sen blandar med citronskal och citronsaft enligt tycke och smak, dvs hur syrligt smör du vill ha.

Denna rätt passar perfekt som en enkel förrätt eller som tapasrätt!

kantarellrisotto6kantarellrisotto5


Krabbelurer med kanel och äpplen

Skrivet av Hallon & Praliner 15.09.2017

Krabbelurer eller pösplättar som de också kallas passar bra till helgfrukosten eller som mellanmål. Vi tycker att de är goda att äta på klassiskt vis med sylt och lättvispad grädde men denna gång serverade vi dem med kanel, äpplen, lite honung och grynost.

För ca. 10 krabbelurer behöver du:
1 ägg
0,5 dl socker
0,75 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör till stekning

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och därefter mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet. Stek plättarna i smör i ett plättjärn. Lägg ca. 0,5 dl smet per plätt och stek i ca. 3 minuter på första sidan och därefter ca 1-2 min till.

Servera dem ljumma med äpplen i skivor och grynost. Pudra kanel och ringla lite honung över.

Krabbelurer.2Krabbelurer.1

 

 


Gazpacho

Skrivet av Hallon & Praliner 14.09.2017

Gazpacho - denna spanska läckra grönsakssoppa som äts kall är vårt bidrag till kampanjen #levlokalt. Gazpacho passar bra till förrätt, på buffébordet eller som en lättare lunch. 

För 4 portioner behöver du:
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 grön paprika
0,5 gurka
1 röd paprika
4 tomater
1 dl olivolja
3 msk vinäger
Salt och peppar
En näve basilikablad
Ev. lite tabasco (om du vill ha lite extra sting)

Gör så här:
Hacka lök, paprika, tomater och gurka i bitar. Mixa grönsakerna tillsammans med olivolja, vinäger och basilika till slät soppa. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite tabasco om du vill ge soppan lite extra sting. Ställ i kylen för att dra en stund innan servering. 

Soppan kan du servera med ett gott bröd, brödkrutonger eller varför inte med några räk- eller kräftstjärtar. Toppa den även med lite finhackad tomat, gurka och paprika.

Gazpacho


Lobster rolls

Skrivet av Hallon & Praliner 05.09.2017

Vill du lyxa till det lite extra kan vi verkligen rekommendera lobster rolls till middag. Lobster rolls känns lyxiga samtidigt som de går enkelt och snabbt att göra. Vill du inte baka ditt eget hot dog bröd går det bra att köpa ett hot dog bröd som du tycker om, eller varför inte fylla ditt favoritbröd med denna goda röra.

För 6 personer behöver du:
2 tinade humrar
1 burk kräftstjärtar
1 stjälk selleri
Majonnäs
1 msk citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här:
Dela humrarna och plocka ut hummerköttet.
Finhacka selleri och stek den mjuk i lite smör
Blanda samman hummerkött, kräftstjärtar, selleri, citronsaft, salt, peppar, och så mycket majonnäs att du får en krämig röra.
Fördela röran i hotdogbröden och hugg in!

lobsterroll11lobsterrolls8


Blåbärsscones med citron

Skrivet av Hallon & Praliner 24.08.2017

Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.

Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen 
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen. 

Blabarsscones2Blabarsscones1


Grillade jätteräkor med koriander- och limesås

Skrivet av Hallon & Praliner 11.08.2017

Fredagsmiddag?! Grillade jätteräkor passar som förrätt eller om du gör lite större mängd som huvudrätt. Som tillbehör gjorde vi en god sås på lime, koriander och ugnsbakad vitlök, med ett gott bröd till var rätten fulländad. 

För att göra såsen behöver du:

3-4 vitlöksklyftor

1 lime, saften

1 kruka koriander

2 msk chilisås

3 msk olivolja

Salt och peppar

 

Stora räkor, ca 6 räkor per spett.

Sätt ugnen på 220 grader. Skala vitlöksklyftorna och ugnsbaka dem hela tills de börjar få lite brun färg och blir mjuka.  Akta så att de inte bränns för mycket. De skall bara få en svag brun färg.

Mixa sen alla ingredienserna till en slät sås.

Trä räkorna på grillspett och grilla räkspetten några minuter på varje sida. Servera spetten med såsen och gott bröd. Både räkorna och brödet är gott att doppa i såsen.

grillade jatterakor1grillade jatterakor


Grillade kräftor med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 26.07.2017

Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med varma kräftor med sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, två röror (recept på dessa kommer imorgon) samt ett gott bröd.

Du behöver:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt

Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.

Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.

Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.

varmakracc88ftor6varmakracc88ftor3varmakracc88ftor2


Gurka med asiatiska smaker

Skrivet av Hallon & Praliner 12.07.2017

Gurka med asiatiska smaker, väldigt gott i tacos eller om du skär gurkan i lite större bitar så funkar det perfekt som snacks. Prova!

Du behöver:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
2 msk honung
Chiliflakes

Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. 

Låt stå och dra en stund innan servering.

Asiatisktacos6Asiatisktacos2Asiatisktacos5