Blåbärsscones med citron
Dessa goda scones med blåbär och citron är gjorda enligt Leila Lindholms recept. Avnjöt dessa tillsammans med philadelphiaost som blandats med fröna från en vaniljstång och vispats fluffig med elvisp samt hallonsylt och en lagrad ost. Känns extra lyxigt med dessa en vardagkväll tillsammans med en kopp te framför en bra serie eller varför inte till helgfrukosten.
Du behöver:
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1 ägg till pensling
Skalet av 2 citroner
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg, tillsätt 1 dl extra vetemjöl och rivet citronskal i degen
Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Blanda försiktigt ner blåbären i degen utan att de mosas sönder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett vispat ägg och grädda dem gyllene i ca 10 min i mitten av ugnen.
Grillade jätteräkor med koriander- och limesås
Fredagsmiddag?! Grillade jätteräkor passar som förrätt eller om du gör lite större mängd som huvudrätt. Som tillbehör gjorde vi en god sås på lime, koriander och ugnsbakad vitlök, med ett gott bröd till var rätten fulländad.
För att göra såsen behöver du:
3-4 vitlöksklyftor
1 lime, saften
1 kruka koriander
2 msk chilisås
3 msk olivolja
Salt och peppar
Stora räkor, ca 6 räkor per spett.
Sätt ugnen på 220 grader. Skala vitlöksklyftorna och ugnsbaka dem hela tills de börjar få lite brun färg och blir mjuka. Akta så att de inte bränns för mycket. De skall bara få en svag brun färg.
Mixa sen alla ingredienserna till en slät sås.
Trä räkorna på grillspett och grilla räkspetten några minuter på varje sida. Servera spetten med såsen och gott bröd. Både räkorna och brödet är gott att doppa i såsen.
Grillade kräftor med sting
Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med varma kräftor med sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, två röror (recept på dessa kommer imorgon) samt ett gott bröd.
Du behöver:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt
Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.
Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.
Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.
Gurka med asiatiska smaker
Gurka med asiatiska smaker, väldigt gott i tacos eller om du skär gurkan i lite större bitar så funkar det perfekt som snacks. Prova!
Du behöver:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
2 msk honung
Chiliflakes
Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta.
Låt stå och dra en stund innan servering.
Nypotatissallad med brynt smör
En enkel nypotatissallad med en smak av brynt smör och örter. Innehållet i salladen går att variera enligt tycke och smak. Så här gjorde vi vår nypotatissallad.
Du behöver:
ca 1 kg nypotatis
50 g smör
½ kruka dill
½ kruka gräslök
sparris, skuren i mindre bitar
rädisor
ärtskott
Tvätta nypotatisen och koka den tills den är mjuk. Under tiden potatisen kokar finhackar du dill och gräslök och lägger i en stor bunke. När nypotatisen är klar häller du av vattnet och låter potatisen rinna av ordentligt. Koka sparris i saltat vatten i ca 3 minuter. Häll av sparrisen och låt den rinna av ordentligt.
Bryn smöret i en liten kastrull på ganska hög värme. Häll det brynta smöret över örterna och vänd sen ner potatisen. Strö över lite flingsalt. Rör om så att smör och örter fastnar runt potatisen. Häll upp potatisen på ett stort fat.
Toppas potatissalladen med sparris, fint skivad rädisa och ärtskott. Dra över lite salt och svartpeppar.
Servera!
Rökta räkor med romdipp
Har du en rökugn (el eller vedeldad) rökugn hemma är det enkelt att fixa rökta räkor! De blir väldigt goda och det enda du behöver är en god dipp till. Här nedan kommer ett recept på en romdipp som förutom till rökta räkor även är god till nypotatisen.
Du behöver:
1 påse frysta räkor med skal
1 liter vatten
1 dl salt
Koka upp vatten och salt i en kastrull tills saltet har löst sig. Häll vattnet över de frysta räkorna. Låt räkorna stå och dra i minst en timme.
Häll av vattnet och låt räkorna rinna av ordentligt.
Sen själva rökningen beror på hurudan rökugn du ha, men ett tips är att röka dem på låg värme ganska länge. Vi rökte våra i en elektrisk rökugn i ca 25 minuter.
Romdipp:
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
200 g rom
Salt och peppar
En knippe dill
Blanda alla ingredienser. Låt rommen rinna av ordentligt innan du blandar ner den.
Gubbröra med gravad sik
Till midsommar kommer vi att göra denna gubbröra som består av sik istället för sill. Gott på bland annat polarknäcke!
Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
En liten rödlök
En knippe dill
En knippe gräslök
Peppar
Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med majonäs och peppar.
Fyllda croissanter
Fyllda croissanter är enkelt att fixa till picknicken. Köp färdiga croissanter som du fyller med philadelphiaost, avokado, kallrökt lax och ruccola. Perfekt snabb picknickmat!
Sliders med kräft- och räkröra
Lyxiga sliders eller burgare med en god röra gjord på kräftstjärtar och räkor.
För 6 st. sliders behöver du:
180 gram räkor
1 burk kräftstjärtar i lag
1 dl majonnäs
2 stjälkar selleri
0,5 knippe färsk dill
0,5 citron
Salt och peppar
Salladsblad
6 st. briochebröd
Gör så här:
Tina räkorna och låt kräftstjärna rinna av ordentligt i en sil. Finhacka selleri och dill. Blanda ihop räkor, kräftstjärtar, majonnäs, dill, selleri och pressa i saften av en halv citron. Smaka av med salt och peppar.
Gratinera bröden i ugnen i några minuter så att de blir lagom krispiga. Fyll bröden med sallad och kräft- och räkröran.
Ät och njut!
Sparris- & ricottapaj
Snart är det nu äntligen påsk! En av våra favorithögtider. Påsken brukar för oss kretsa kring god mat, lediga dagar och umgänge med vänner och familj. Härligt :)
Den här veckans tema är påskmiddag. En påskmiddag med lamm som varmrätt och som avslutas med en härlig och frisk påsktårta.
Och först ut har vi förrätten, som är en härlig sparris- & ricottapaj.
Du behöver:
Några plattor smördeg eller en rulle smördeg
1 förpackning ricottaost
1 ägg
3 msk citronsaft
Rivet skal av en citron
Sparris
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att trycka ut smördegen i en fyrkantig ugnsform.
Blanda samman ricottaost, ägg, citronsaft och citronskal. Salta och peppra.
Bred ricottablandningen över smördegen och rada ut sparris över pajen. Sparrisen får gärna vara delad ,
Grädda i 15-20 minuter.
Skär upp i bitar och server!