Sallad med krispig grönkål och honungsmelon
En fräsch och god sallad är alltid ett trevligt inslag på påskbuffén.
Börja med att göra krispig grönkål genom att riva 250 gram grönkål i mindre bitar. Lämna bort stammens mittersta del. Blanda grönkålen med 2 msk olivolja och lite salt. Massera in oljan och saltet ordentligt i grönkålen. Grädda sen grönkålen krispig i ugnen på 135 grader. Det tar ca 20-25 minuter. Rör om grönkålen då och då under gräddningen. Låt grönkålen kallna.
Till salladen behöver du också
½ honungsmelon skuren i bitar
Kärnor av ett ½ granatäpple
65 gram spenat (en påse)
50 gram rostade valnötter
Bred ut spenaten på ett salladsfat, strö över den krispiga grönkålen och toppa salladen med honungsmelon, granatäpple och valnötter.
Räksallad i äggskal
Här kommer ett recept på en räk- och äggsallad. Vi åt den ur äggskal och serverade den med bröd till. Man kan även servera salladen direkt på en brödskiva. Vi kommer att använda detta recept på påskbrunchen eller påskbuffébordet.
Du behöver: (6-8 personer)
6 hårdkokta ägg
2 dl tinade räkor
1,5 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 knippe gräslök
1 knippe dill
2 stjälkar bladselleri
Salt och peppar
Koka äggen och låt dem svalna. Om du vill servera räk- och äggsalladen i äggskal skär du av toppen på ägget och gröper ur innehållet. Gör likadant med alla ägg. Om du serverar rätten på annat sätt är det bara att skala och hacka äggen. Hacka sedan även sellerin och blanda ihop alla ingredienser.
Västerbottenpaj med sparris toppad med rödlök och rom
Vi håller på och samlar inspiration och idéer inför vad vi ska äta under påskhelgen och därför kör vi även igång med påsktema här på bloggen redan den här veckan. Rätter som passar bra på påskbuffébordet står i fokus och först ut är den här västerbottenpajen med sparris som blir extra lyxig när man toppar den med rödlök och rom.
Du behöver:
Pajskal
ca 4 dl riven Västerbottenost
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt
Peppar
Grön sparris
1 rödlök
100 g rom
Dill
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Gör ett pajskal och förgrädda. Riv osten fint. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Dela sparris och rada ut dem på bottnen av pajskalet. Fördela ost och äggstanning över sparrisen. Grädda pajen mitt i ugnen 25 - 30 minuter.
Skala och hacka löken. När pajen har svalnat en aning, toppa den med rödlök, rom och dill.
Färskost med soltorkad tomat och basilika
Smaksätt din färskost! Utgå från naturell färskost och blanda i de smaker du vill ha - variera efter tycke, tema och säsong!
Du Behöver:
250 g philadelphia
Färsk basilika
Soltorkad tomat (färdig strimlad)
Blanda ihop alla ingredienser och ät din färskost med ett gott bröd!
Marinerade kalamataoliver
Ett gott snack innan middagen eller som tillbehör till maten är marinerade oliver.
Vi köpte kalamataoliver som vi sedan hällde bort spadet på och marinerade i 1,5 dl olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, skalet av en halv citron och ungefär en näve persilja. Låt gärna stå ett dygn eller åtminstone några timmar innan servering för att de ska få dra i sig smakerna ordentligt.
Syrlig kiwimarmelad
Denna syrliga kiwimarmelad gör sig bra på ostbrickan!
Den är enkel, går snabbt och innehåller få ingredienser. Vi gjorde den över helgen och serverade den med ost, marinerade oliver och ett gott bröd.
Du behöver:
4 Kiwi
1 Citron
2 dl socker (syltsocker)
Gräv ur kiwi och sätt i en kastrull. Riv i skalet från citronen och pressa därefter i citronsaften. Tillsätt 2 dl socker. Vi använde vanligt socker, ta syltsocker om du vill att marmeladen ska stå sig länge.
Låt koka samman på svag värme i 10-15 min. Mixa marmeladen så slät som du vill ha den med stavmixer.
Syrad rödlök
Till mexikansk mat är det gott med syrad rödlök. Syrad rödlök görs enkelt med en "1,2,3-lag".
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en glasburk.
Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Släng i några vitpepparkorn och 2 lagerblad. Koka tills sockret löst sig. Häll lagen över rödlöken och låt det kallna. Förvara i kylskåp
Black Bean salsa
Lyxa till tacosen med en black bean salsa!
1 förpackning svarta bönor (färdigt kokta)
½ påse maj(tinad)
½ rödlök
½ kruka koriander
1 ask körsbärstomater
1 chili
Saft av 1-2 lime
Salt och svartpeppar
Börja med att skölja de svarta bönorna ordentligt. Finhacka rödlök, chili, körsbärstomater och koriander. Blanda samman bönor, majs, chili, rödlök. tomater och koriander. Pressa över saft av lime och smaka av med salt och svart peppar.
Slät avokadosalsa
En slät och krämig avokadosalsa lyfter vilken taco som helst, eller som dipp till nachos.
Mixa ihop:
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
½ kruka koriander
saft från 1-2 lime
1 tsk tabasco (den gröna med jalapeno) Vill du ha en salsa med mera hetta så öser du bara på mera tabasco.
Salt och svartpeppar
Beandillas
Beandillas är en variant på quesadillas och som fylls med en röra gjord på limabönor, belugalinser och majs.
För fyra bendillas (8 tacobörd) behövs:
1 dl belugalinser
1 burk limabönor (färdigkokta)
½ påse majs (tinad)
Spiskummin
Salt och svartpeppar
Riven mozzarella
1-2 avokado (skuren i tunna skivor)
Koriander
Gör så här:
Börja med att koka belugalinserna i 20 minuter och låt dem sen rinna av ordentligt. Blanda belugalinserna med de avrunna limabönorna och majsen. Stek sedan lins- och bönblandningen i olja. Stek tills limabönorna börjar mosa sig lite. Smaksätt blandningen med spiskummin efter tycke och smak. Salta och peppra.
Mosa sen bönblandningen, fördela den på fyra tortillabröd och bred ut. Toppa med avokadoskivor och koriander. Strö över ett generöst lager med riven ost och lägg på ett tortillabröd som lock.
Sen är det dags att steka dina beandillas, stek i vanlig stek- eller grillpanna. Stek några minuter på varje sida tills osten inuti har smält och bönblandningen är varm.
Dela varje beandilla i fyra delar. Den här rätten ger på så vis 16 beandillas.