Paella
Här kommer receptet på en av våra favoriträtter, paella! Innehållet i en paella går att variera i oändlighet men vår favorit är nog en paella med räkor och musslor. I går hade vi räkor, blåmusslor och venusmusslor i paellan. Så gott!
Vill du också göra paella kommer receptet här:
Paella för 6 personer:
1-2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
0,5 g saffran
3 dl ris
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar
Tinade räkor
1 förpackning tinade blåmusslor och/eller 1 förpackning tinade venusmusslor
Persilja
1 citron skuren i klyftor
Gör så här:
Börja med att finhacka lök och vitlök. Skär paprikan i strimlor. Stek lök och vitlök i olja i en gryta eller i en stor stekpanna med lite högre kanter. Stek tills löken är glansig och mjuk. Tillsätt riset och rör. Tillsätt vatten, vin, saffran och grönsaksbuljongtärningarna. Koka upp och tillsätt paprikan. Salta och peppra. Låt paellan koka i 15-20 minuter. Det mesta av vätskan skall ha kokat bort. Tillsätt musslorna och koka ytterligare 5 minuter. Rör till sist räkorna, räkorna skall bara bli uppvärmda. Smaka av om paellan behöver mer salt och peppar. Strö persilja över paellan och toppa med citronklyftor.
Sallad med grillad lax och jätteräkor
Här kommer ett recept på en matig sallad som innehåller mycket näring, den blir extra god när den äts med grillad lax och jätteräkor på spett.
Du behöver:
1 burk med körsbärstomater
1 röd paprika
3 st. vitlöksklyftor
700 g lax
1 lime
1 chili
Salt, peppar
250 g jätteräkor
Sambal oelek
Salt, peppar
1 broccoli
parmesan
salt
100 g nötter
1 msk honung
salladsblad
1 avokado
1 mango
1 rödlök
1 gul paprika
Gör så här:
Om du har grillspett utav trä, blötlägg dessa allra först.
Sätt ugnen på grillfunktion 225 grader. Dela körsbärstomaterna och och skär paprikan och vitlöksklyftorna i skivor. Grilla dem i ugnen i ca. 20 minuter.
Skär laxen i tärningar och marinera dem med en finhackad chili, skalet och saften från en lime samt salt och peppar. Marinera räkorna i ett par matskedar sambal oelek, salt och peppar.
Skär broccolin i bitar och koka den med lite salt i några minuter. Koka inte broccoiln för länge utan ta av den medan den ännu är krispig.
Riv parmesanost över den varma broccolin.
Rosta nötterna i en torr stekpanna, när de börjar få färg ta av dem från plattan, rör ner lite honung och låt dem svala.
Skölj och fördela salladsbladen i en skål, sätt till broccolin, skiva avokado, mango, gula paprika och rödlök och sätt dem i skålen.
Toppa salladen med lite kallpressad olivolja och balsamvinäger.
Grillade jätteräkor med koriander- och limesås
Fredagsmiddag?! Grillade jätteräkor passar som förrätt eller om du gör lite större mängd som huvudrätt. Som tillbehör gjorde vi en god sås på lime, koriander och ugnsbakad vitlök, med ett gott bröd till var rätten fulländad.
För att göra såsen behöver du:
3-4 vitlöksklyftor
1 lime, saften
1 kruka koriander
2 msk chilisås
3 msk olivolja
Salt och peppar
Stora räkor, ca 6 räkor per spett.
Sätt ugnen på 220 grader. Skala vitlöksklyftorna och ugnsbaka dem hela tills de börjar få lite brun färg och blir mjuka. Akta så att de inte bränns för mycket. De skall bara få en svag brun färg.
Mixa sen alla ingredienserna till en slät sås.
Trä räkorna på grillspett och grilla räkspetten några minuter på varje sida. Servera spetten med såsen och gott bröd. Både räkorna och brödet är gott att doppa i såsen.
Grillade kräftor med sting
Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med varma kräftor med sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, två röror (recept på dessa kommer imorgon) samt ett gott bröd.
Du behöver:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt
Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.
Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.
Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.
Gurka med asiatiska smaker
Gurka med asiatiska smaker, väldigt gott i tacos eller om du skär gurkan i lite större bitar så funkar det perfekt som snacks. Prova!
Du behöver:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
2 msk honung
Chiliflakes
Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta.
Låt stå och dra en stund innan servering.
Rabarber- och vaniljpannacotta
En frisk och fräsch sommarefterrätt, rabarber- och vaniljpannacotta toppad med rabarberkompott och jordgubbar.
För 6 personer behöver du:
Pannacotta
4 dl grädde
1 dl rabarbersaft
vaniljstång
1 dl socker
3 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg grädden, rabarbersaften, socker och fröna från vaniljstången i en kastrull. Låt koka upp och sjud under omrörning i några minuter.
Ta bort kastrullen från plattan, krama ur vätskan från gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Häll upp i portionsskålar eller glas och låt stå i kylen i några timmar innan servering.
Rabarberkompott
400g rabarber
0,5 dl vatten
2 dl socker
Skala och skär rabarbern i små bitar. Lägg rabarber, vatten och socker i en kastrull, koka upp och låt puttra i ca. 10 min tills rabarbern blivit mjuk. Låt kompotten svalna.
Vid servering, toppa pannacottan med ett lager av rabarberkompotten samt skivade jordgubbar.
Grillad tortilla med sparris, shalottenlök och räkor
Här kommer en till variant på grillad tortilla. Denna med fyllningen sparris, shalottenlök och räkor.
Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Skalet av citron
Sparris
Shalottenlök
Räkor
Peppar
Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost, lite skal från en citron och peppra. Rada på sparris och shalottenlök skuren i lagom stora bitar och toppa med räkor. Sätt tortillan på folie och grilla i några minuter tills osten smält och tills kanterna blivit krispiga.
Grillad tortilla som toppas med rom, rödlök och persilja
Under varma sommardagar vill man inte gärna lägg mycket tid på att stå framför spisen. Då är det perfekt att göra dessa grillade tortillaplättar, vilket går snabbt samtidigt som det är gott i sommarvärmen när man kanske inte är så väldans hungrig men man ändå vill ha något salt.
Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Rom
Rödlök
Persilja
Peppar
Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost samt peppra. Lägg plätten på folie och grilla i ett par minuter tills osten smält och tills plätten får krispiga kanter. Toppa sedan med finhackad rödlök, några klickar rom samt persilja.
Rabarberpaj i glas
Sommarens godaste och enklaste efterrätt, rabarberpaj i glas!
6 personer
Du behöver:
150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
1/2 dl färskpressad saft av rabarber
1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Färska jordgubbar
Gör så här:
Smula kexen och blanda med smält smör med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Rör ihop kondenserad mjölk, äggulor, rabarbersaft och vaniljsocker. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Varva kexsmulorna, ”rabarberkrämen”, grädde och skivade jordgubbar i glas.
Grillade musslor med ugnsbakad nypotatis
Det är kocken Tommy Myllymäki som är upphovsmakare till detta recept, och det är ett recept på perfekt sommarmat! Receptet är säkert inte helt som orginalreceptet eftersom det har sparats i minnet och gjorts flera gånger bara från minnet.
Du behöver:
Ca 1 kg nypotatis
1 nät blåmusslor ( eller 2 förpackningar djupfrysta)
2 krukor bladpersilja
3 dl olivolja
2 citroner, saft och skal (+ 1 till att grilla med musslorna)
1 schalottenlök
5 vitlöksklyftor
Vitt vin
Börja med att tvätta nypotatisen. Sen gräddar du nypotatisen i ugn på 225 grader till den är mjuk. Det tar ca 30 minuter.
Under tiden potatisen är i ugnen mixar du samman persilja, lök, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Ställ blandningen åt sidan.
Om du har färska musslor så tvättar du dem noga och kolla att alla är hela och stängda. Om du har frysta musslor skall de vara tinade innan du sätter dem på grillen.
Gör en stor ”skål” av aluminium. I skålen sätter du musslorna, en skvätt vitt vin och klyftor av citron. Grilla sen musslorna på grillen tills de har öppnat sig. Det går ganska snabbt. Använder du frysta musslor kan du grilla dem i några minuter tills d har blivit ordentligt varma.
När musslorna är klara häller du dem i en stor skål och häller sen över persilje – citronblandningen över musslorna. Vänd tillsist ner potatisen. Servera med citronaioli och ett gott bröd!