Header Hallonochpraliner

Grillad rödspätta i folieknyten

Skrivet av Hallon & Praliner 21.06.2017

Över helgen grillade vi rödspätta i folieknyten, vilket vi tyckte blev väldigt gott! Passar också bra till midsommar tycker vi. 

Gör så här:
Lägg fiskfileérna på foliepapper och krydda med salt, peppar, citronklyftor och dill. Lägg i en klick smör och vik ihop knytet. Grilla fisken på hög värme i ca. 8-10 min. 

midsommar37midsommar38

 

 

 


Rabarber- och hallonmousse

Skrivet av Hallon & Praliner 19.06.2017

Frisk och somrig efterrätt som passar perfekt till midsommar. Receptet hittade vi här på Daniel Lakatosz blogg. 

6-8 personer
Rabarber- och hallonkräm:
220 g rabarber
100 g frysta hallon
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 msk citronzest
1 1/5 msk potatismjöl + 2 msk vatten

Mousse: 
6 dl vispgrädde
3/4 dl florsocker
Rabarber- och hallonkrämen

Gör så här:
Skär rabarbern i bitar. Lägg rabarber och hallon i en kastrull tillsammans med socker, vatten och citronzest. Koka i ca 10 min tills rabarbern är mjuk. 
Blanda ihop potatismjöl och vatten, dra bort kastrullen från plattan och häll redningen försiktigt i rabarberkrämen. Blanda väl och låt puttra i nån minut till på spisen. Låt svalna helt i kylen (den ska bli kall) Mixa slätt. 
Vispa grädden tillsammans med florsockret. Vänd i rabarberkrämen. 
Spritsa eller lägg upp moussen med sked i skålar eller glas. Dekorera med frysta hallon.

midsommar39midsommar41midsommar40


Nypotatissallad med brynt smör

Skrivet av Hallon & Praliner 18.06.2017

En enkel nypotatissallad med en smak av brynt smör och örter. Innehållet i salladen går att variera enligt tycke och smak. Så här gjorde vi vår nypotatissallad.

Du behöver:
ca 1 kg nypotatis
50 g smör
½ kruka dill
½ kruka gräslök
sparris, skuren i mindre bitar
rädisor
ärtskott

midsommar01midsommar6

Tvätta nypotatisen och koka den tills den är mjuk. Under tiden potatisen kokar finhackar du dill och gräslök och lägger i en stor bunke. När nypotatisen är klar häller du av vattnet och låter potatisen rinna av ordentligt. Koka sparris i saltat vatten i ca 3 minuter. Häll av sparrisen och låt den rinna av ordentligt.

Bryn smöret i en liten kastrull på ganska hög värme. Häll det brynta smöret över örterna och vänd sen ner potatisen. Strö över lite flingsalt. Rör om så att smör och örter fastnar runt potatisen. Häll upp potatisen på ett stort fat.

Toppas potatissalladen med sparris, fint skivad rädisa och ärtskott. Dra över lite salt och svartpeppar.

Servera!

midsommar22

 

 

 

 


Rökta räkor med romdipp

Skrivet av Hallon & Praliner 17.06.2017 | 1 kommentar(er)

Har du en rökugn (el eller vedeldad) rökugn hemma är det enkelt att fixa rökta räkor! De blir väldigt goda och det enda du behöver är en god dipp till. Här nedan kommer ett recept på en romdipp som förutom till rökta räkor även är god till nypotatisen.

Du behöver:
1 påse  frysta räkor med skal
1 liter vatten
1 dl salt

Koka upp vatten och salt i en kastrull tills saltet har löst sig. Häll vattnet över de frysta räkorna. Låt räkorna stå och dra i minst en timme.

Häll av vattnet och låt räkorna rinna av ordentligt.

Sen själva rökningen beror på hurudan rökugn du ha, men ett tips är att röka dem på låg värme ganska länge. Vi rökte våra i en elektrisk rökugn i ca 25 minuter.

midsommar24

Romdipp:
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
200 g rom
Salt och peppar
En knippe dill

Blanda alla ingredienser. Låt rommen rinna av ordentligt innan du blandar ner den.

 

midsommar23

 

 

 

 

 


Gubbröra med gravad sik

Skrivet av Hallon & Praliner 16.06.2017

Till midsommar kommer vi att göra denna gubbröra som består av sik istället för sill. Gott på bland annat polarknäcke!

midsommar17midsommar19

Du behöver:
200 g gravad sik
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
En liten rödlök
En knippe dill
En knippe gräslök
Peppar

Skär siken i bitar och finhacka rödlöken och de kokta äggen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med majonäs och peppar.


midsommar8midsommar12

 

 


Fyllda croissanter

Skrivet av Hallon & Praliner 09.06.2017

Kategorier:

Fyllda croissanter är enkelt att fixa till picknicken. Köp färdiga croissanter som du fyller med philadelphiaost, avokado, kallrökt lax och ruccola. Perfekt snabb picknickmat!

picknick1picknick8picknick5

 

 

 


Iste

Skrivet av Hallon & Praliner 08.06.2017

Kategorier:

Hemgjort iste är enkelt att fixa ihop en varm sommardag! Börja med att koka upp 1 liter vatten. Låt sen 2-3 tepåsar dra i vattnet ca 10 minuter. Rör ner ½ dl socker och låt svalna. När isteet är kallt rör du ner saften från 1 citron. Kyl isteet så att det blir riktigt kallt. Servera med en massa is, citronskivor och citronmeliss.

Du kan använda dig av vilket te du vill. I vårt iste hade vi English Tea Shops te med smak av granatäpple och svarta vinbär och det blev ett jättegott iste av det!

picknick4picknick3picknick10

 

 


Grilade jätteräkor

Skrivet av Hallon & Praliner 23.05.2017

Helgen bjöd äntligen på lite värme och vi passade på att inleda grillsäsongen på riktigt! Vi grillade jätteräkor och grönsaksspett och gjorde en röra på kronärtskockshjärtan, basilika och parmesan som tillbehör. Sen kom vi på att Anna fortfarande hade ett kräftpaket i frysen, vi tyckte att det var dags att äta upp dessa och passade samtidigt på att inviga Fias muurikka stekhäll genom att fräsa kräftorna på den. Detta rekommenderar vi ifall det är någon annan som har ett kräftpaket undangömt i frysen! Recept på dessa kommer senare under veckan, nu till jätteräkorna. 

Jätteräkorna började vi med att tina ordentligt och under tiden mixade vi ihop en kruka korianderblad med olivolja, lite salt och en pressad vitlöksklyfta. När räkorna hade tinat radade vi dem på spett varvat med limeklyftor. Därefter penslade vi dem med korianderoljan och grillade dem tills de fick lite färg. Om man vill kan man också efter grillningen pensla på mer av korianderoljan. 

sommar4

sommar3