Header Hallonochpraliner

Salsa på kapkrusbär

Skrivet av Hallon & Praliner 20.03.2019

En sötsyrlig salsa till nachos eller som tillbehör till tacos. Kapkrusbär kallas också physalis eller ananaskörsbär. Och är du sugen på att odla egna kapkrusbär kan du köpa dina frön här!

Salsa på kapkrusbär:
200 gram kapkrusbär
1 jalapeño eller 1 chili av valfri sort
2  schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 stor näve koriander
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Rensa kapkrusbären, skär schalottenlöken och vitlöken i stora bitar. Dela jalapeñon eller chilin och skrapa ur kärnorna.

Lägg kapkrusbär, schalottenlök, vitlök och jalapeño /chili i en ugnssäker form.  Ugnsrosta allt tills kapkrusbären och löken börjar få lite färg, ca 20-25 minuter.

Mixa sen allt med en stor näve koriander. Smaka av salsan med salt och peppar.

Servera salsan med nachos eller toppa dina tacos med den!

tacos5tacos4tacos1

 


Syrad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 31.05.2018

Syrad rödlök görs enkelt med en "1,2,3-lag" och är ett gott tillbehör till t.ex. grillat, hamburgare och tacos.

Du behöver:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Vitpepparkorn
2 lagerblad

Skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en glasburk.

Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Släng i några vitpepparkorn och 2 lagerblad. Koka tills sockret löst sig. Häll lagen över rödlöken och låt det kallna. Förvara i kylskåp.

gyros4


Fröknäcke med flingsalt och vallmofrö

Skrivet av Hallon & Praliner 06.04.2018

Det finns massor av recept på fröknäcke. Det här är ett recept från Leila Lindholms bok ”the Fresh Foodie” som vi testade. Vår lilla tvist är att rosta solroskärnor, pumpakärnor och sesamfrö i en torr stekpanna innan de blandas ner i smeten. Genom att rosta fröna får man fram mera smak ur dem. Speciellt sesamfröna blir godare om man rostar dem.

Fröknäcke:
200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
½ dl vallmofrön
Flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader.

Rosta solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön i en torr stekpanna. Blanda alla ingredienser utom vallmofrö och flingsalt. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter. Bred ut smeten på två bakplåtsbeklädda ugnsplåtar. Bred ut smeten så tunt som möjligt. Strö över vallmofrö och flingsalt.

Grädda brödet i ca 70 minuter. Låt brödet svalna något och lossa det sen från bakplåtspappret.

Bryt brödet i bitar.

vacc8arlunch9


Mango chutney

Skrivet av Hallon & Praliner 08.03.2018

Som tillbehör till den indiska kycklinggrytan gjorde vi även mango chutney.

Du behöver:
1 stor mogen mango
1 röd chili
½ msk finriven ingefära
½ dl socker
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
2 krm chilipulver

Skär mangon i kuber och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i 30 minuter. Ta sen chutneyn av spisen och låt svalna lite. Mixa sen chutneyn med en stavmixer och häll upp den i en glasburk.

indiskt27indiskt26


Fikonmarmelad med julig smak av kanel

Skrivet av Hallon & Praliner 15.12.2017

Fikonmarmelad äter vi året runt tillsammans med ost och kex. Men nu till jul är det roligt att göra en fikonmarmelad med lite gulligare touch. Kanelen ger marmeladen julig smak samtidigt som caynnepepparn ger den lite hetta och konjaken ger fyllighet. Ett tips är att koka och ge bort som julklapp , kanske tillsammans med en bit ost och ett gott fröknäcke. 

Fikonmarmelad med julig smak av kanel:
400 g torkade fikon
1 dl socker
2 dl vatten
3 msk citronsaft
2 msk konjak
2 tsk kanel
1 krm cayennepeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt puttra på låg värme i 15 minuter. Ta kastrullen av plattan och mixa marmeladen tills den blir slät. Låt marmeladen sjuda ytterligare i 10 minuter. Låt marmeladen svalna en aning innan du lägger upp den i rena och sterila burkar.

jul6


Grönkål med parmesan, pinjan och granatäpple

Skrivet av Hallon & Praliner 05.12.2017

Ett gott tillbehör till en middag är denna stekta grönkål som piffas upp med riven parmesan, pinjenötter och granatäpple.

För 6 personer behövs:
ca 150 gram grönkål
1 dl riven parmesan
1 dl rostade pinjenötter
1 dl granatäpplekäror
Olivolja
Flingsalt

Riv grönkålen i mindre bitar. Släng den hårda stammen i mitten. Stek grönkålen i rikligt med olivolja, strö också över lite flingsalt. Stek den på medelvärme tills den börjar bli riktigt frasig.

Blanda grönkålen med parmesan, pinjenötter och granatäpple. Servera gärna grönkålen varm!


Sallad med krispig grönkål och honungsmelon

Skrivet av Hallon & Praliner 07.04.2017

En fräsch och god sallad är alltid ett trevligt inslag på påskbuffén.

Pask9

Börja med att göra krispig grönkål genom att riva 250 gram grönkål i mindre bitar. Lämna bort stammens mittersta del. Blanda grönkålen med 2 msk olivolja och lite salt. Massera in oljan och saltet ordentligt i grönkålen. Grädda sen grönkålen krispig i ugnen på 135 grader. Det tar ca 20-25 minuter. Rör om grönkålen då och då under gräddningen. Låt grönkålen kallna.

Till salladen behöver du också

½ honungsmelon skuren i bitar
Kärnor av ett ½ granatäpple
65 gram spenat (en påse)
50 gram rostade valnötter

Bred ut spenaten på ett salladsfat, strö över den krispiga grönkålen och toppa salladen med honungsmelon, granatäpple och valnötter.

pask8 

 


Färskost med soltorkad tomat och basilika

Skrivet av Hallon & Praliner 30.03.2017

Smaksätt din färskost! Utgå från naturell färskost och blanda i de smaker du vill ha - variera efter tycke, tema och säsong!

Du Behöver:
250 g philadelphia
Färsk basilika
Soltorkad tomat (färdig strimlad)

Blanda ihop alla ingredienser och ät din färskost med ett gott bröd!

vongole13vongole9


Marinerade kalamataoliver

Skrivet av Hallon & Praliner 29.03.2017

Ett gott snack innan middagen eller som tillbehör till maten är marinerade oliver.

Vi köpte kalamataoliver som vi sedan hällde bort spadet på och marinerade i 1,5 dl olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, skalet av en halv citron och ungefär en näve persilja. Låt gärna stå ett dygn eller åtminstone några timmar innan servering för att de ska få dra i sig smakerna ordentligt.

 vongole11vongole12

 

 


Syrlig kiwimarmelad

Skrivet av Hallon & Praliner 29.03.2017

Denna syrliga kiwimarmelad gör sig bra på ostbrickan!

Den är enkel, går snabbt och innehåller få ingredienser. Vi gjorde den över helgen och serverade den med ost, marinerade oliver och ett gott bröd.

Du behöver:
4 Kiwi
1 Citron
2 dl socker (syltsocker)

Gräv ur kiwi och sätt i en kastrull. Riv i skalet från citronen och pressa därefter i citronsaften. Tillsätt 2 dl socker. Vi använde vanligt socker, ta syltsocker om du vill att marmeladen ska stå sig länge.

Låt koka samman på svag värme i 10-15 min. Mixa marmeladen så slät som du vill ha den med stavmixer.

  1. vongole7vongole8