Header Hallonochpraliner

Tre rätter inför våren och sommarens fester

Skrivet av Hallon & Praliner 05.04.2019 | 2 Kommentarer

-Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Närpes Grönsaker -


Närpes, vår hemstad, kallas också det röda guldets region. Grönsaksodlingen har under flera generationer haft stor betydelse för vår stad och är även något vi är mycket stolta över. Därför är vi extra glada över att få presentera vårt samarbete med Närpes Grönsaker. Andelslaget Närpes Grönsaker är landets ledande leverantör av inhemska tomater och har även ett mycket brett sortiment av specialprodukter.

I samarbete med Närpes Grönsaker har vi tagit fram tre enkla men smakrika recept som passar nu när det börjar närma sig festtider som påsk, student, examen, konfirmation m.m. Recepten passar såväl till buffébordet men kan även göras som enskilda rätter.

Foto pa oss

Vi bjöds in till Närpes Grönsaker för att få veta mer om företaget. På plats mottogs vi av Eva och Jonas som tog oss med på en rundvandring där vi fick bekanta oss med hela processen, från att grönsakerna levereras från odlarna och fram till att de är redo att transporteras till butik. Vi känner oss hedrade över att ha fått ta del av denna process vilket inte alltid är en självklarhet på grund av företagets höga krav på hygienen. Under rundvandringen fick vi därför bära dessa snygga skyddskläder.


IMG 6821 Fotortomater1
För att hålla den höga kvaliteten på produkterna som företaget gör är det viktigt att processen från att grönsakerna plockas till att de kommer ut till butikerna är så kort som möjligt. Detta kräver välstrukturerat arbete samt effektivitet. De grönsaker som på morgonen kommer in till packeriet är oftast klara att levereras till butik redan samma kväll. Vi blev fascinerade över det arbete som görs både med en otrolig effektivitet och precision. Samtidigt tycker vi det känns tryggt att köpa företagets produkter eftersom vi har sett den höga nivån på kvalitet och hygien hela processen igenom.

Att välja inhemskt är för oss en självklarhet. Och väljer man produkter från Närpes Grönsaker vet man att man får produkter av bra kvalitet. Eva och Jonas berättade att smakupplevelsen är något som styr alla processer i företaget. Något som vi tycker ger mervärde och även en extra trygghet är att man idag finner odlarnas namn samt bild av odlarna på förpackningarna av körsbärstomater.



Prduktbild2
Närpes Grönsaker utvecklar ständigt produktsortimentet och försöker skapa nya smakupplevelser. Under besöket delade Eva och Jonas med sig av idéer och nya koncept som de funderar på att utveckla. På Närpes Grönsaker finns en stark vilja att utveckla och ständigt leverera nya produkter och smakupplevelser. Kasvisreseptit.fi är ett resultat av detta. Närpes Grönsaker lanserade sidan för att underlätta och sporra till att äta mera grönsaker och vegetarisk mat. På sidan hittar du recept på grön mat som är både god och enkel att tillreda. Recepten hittar du också på svenska! Kasvistreseptit.fi hittar du här. Följ också kasvisreseptit.fi på Instagram och Pinterest.

Vi ser fram emot att följa Närpes Grönsaker och deras arbete. Vill du också följa deras arbete hittar du Närpes Grönsaker på Instagram @narpionvihannes, FacebookYoutube och här hittar du företagets hemsida.


Produktbild1
I vår första rätt är det tomaten som är stjärnan, och valet av tomatsort föll på de smakrika pärltomaterna. Förutom marinerade pärltomater toppade vi även bruschettas med kronärtskockskräm. Dessa bruschettas är både goda och vackra att servera!



Bruschetta med marinerade pärltomater och kronärtskockskräm

(Receptet ger ca 30 bruschettas)
1 stor baguette
250 g inhemsk orange och röd pärltomat
0,5 dl olivolja
1 dl finhackad bladpersilja
Salt och svartpeppar

1 burk kronärtskockshjärtan
100 g färskost
1 dl crème fraîche
Finrivet skal av 1 citron
1-2 klyftor vitlök
Salt och svartpeppar

Skiva pärltomaterna i tunna skivor. Blanda tomatskivorna med olivolja och bladpersilja. Salta och peppra. Låt gärna tomaterna marinera i några timmar innan servering.

Låt kronärtskockshjärtanen rinna av. Blanda kronärtskockshjärtan, färskost, crème fraîche, citronskal och vitlök. Mixa samman till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skiva baguetten i tunna skivor. Bred ett lager av kronärtskockskräm på brödskivorna och toppa sen bröden med pärltomatskivor och några blad bladpersilja.

Bonustips! Sätt fram en skål med orange och röda pärltomater på festbordet. De är så goda att äta som de är!

Bruschetta2Bruschetta1

I vår andra rätt ville vi lyfta fram gurkan. Vi komponerade ihop en kall gurksoppa med asiatisk touch där gurksmaken tydligt framhävs. Soppan får därtill sin krämighet av avokadon medan koriander, fisksås och sesamoljan ger den asiatiska touchen som höjer soppan och smakupplevelsen.

Kall gurksoppa med chilimarinerade räkor


(Receptet ger 8 små glas med soppa, 3 msk soppa i varje glas)
Marinerade räkor
16 stora räkor (två räkor per glas)
1 chili
0,5 dl olivolja
1 tsk sesamolja
Salt och svartpeppar

Börja med att marinera räkorna. Finhacka chilin. Blanda de tinade räkorna med chili, olivolja, sesamolja, salt och svartpeppar. Låt räkorna marinera i kylskåp i åtminstone 1-2 timmar.

Under tiden räkorna marineras kan du förbereda gurksoppan.

Gurksoppa
2 inhemska gurkor
1 avokado
2 dl färsk koriander
1 lime, saften
4 msk grekisk yoghurt
2-3 msk fisksås
0,5 tsk sesamolja
Salt och svartpeppar

Hacka gurkorna i små bitar. Kärna ur och gröp ur avokadon. Blanda samman alla ingredienser och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Häll upp gurksoppan i små glas och toppa med lite rostade sesamfrön och några blad koriander. Trä räkorna på tandpetare och lägg i räkspetten i glasen.
Gurksoppa


Den tredje rätten blev en paj som kanske bjuder på lite oväntade smakkombinationer och blir en trevlig överraskning på festbordet!

Smördegspaj med rostad spetspaprika, salami och fänkål

(Receptet räcker till 8 stora bitar eller 16 minibitar paj)
3 inhemska spetspaprikor
1 förpackning smördeg (500 g), förkavlad och veckad
200 g färskost
2 dl finriven parmesanost
0,5 tsk mortlade fänkålsfrön
10 skivor salami
1 ägg
Svartpeppar

Börja med de rostade spetspaprikorna. Sätt ugnen på 200 grader. Dela spetspaprikorna i två delar och skrapa bort fröna och det vita innehållet. Lägg spetspaprikorna på bakplåtspapper och pensla dem med lite olja. Grädda paprikorna i ugnen i 20 minuter.

Ta spetspaprikorna ur ugnen och lägg dem i en bunke. Förslut bunken med färskfolie. Detta för att det skall vara lättare att skala spetspaprikorna. Låt dem vila i bunken under plasten så länge du förbereder resten av pajen.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform. Veckla ut smördegen på bakplåtspappret och kavla ut degen så att den täcker nästan hela plåten. Med en vass kniv skär du en ram i smördegen, en centimeter från kanten. Skär inte hela vägen igenom, utan skåra bara en kant.

Blanda ihop färskost och finriven parmesan. Smaksätt med svartpeppar.

Bred färskostblandningen över smördegen (innanför ramen som du skurit i smördegen). Strö över mortlade fänkålsfrön.

Vik salamin till små buketter och placera ut över pajen.

Ta upp spetspaprikorna ur bunken och dra försiktigt bort skalet. Skär sen spetspaprikan i smala strimlor. Sprid ut strimlorna över pajen. Pensla smördegskanten (ramen) med ett uppvispat ägg.

Grädda pajen i cirka 20-25 minuter. Ta ut pajen och toppa den med bladpersilja.

Pajen är god att äta både varm och kall.

Smordegspizza2Smordegspizza1

Kommentarer

  • Olav Nordberg 05/04/2019 1:53pm (17 dagar sen)

    Ser jätte gott ut.

    • Hallon & Praliner 05/04/2019 2:55pm (17 dagar sen)

      Tack! :)

  • Julia Holmqvist 05/04/2019 3:41pm (17 dagar sen)

    Mums vilka rätter!!

Skriv en kommentar