Header Hallonochpraliner

Ugnsbakade fikon med pannacottasås och pekannötskrisp

Skrivet av Hallon & Praliner 07.10.2017 | 0 Kommentarer

En mycket enkel och smakrik efterrätt. Efterrätten är bra eftersom den går att förbereda till stor del på förhand, både pekannötsflarnen och pannacottan till såsen vilket gör att det är en perfekt efterrätt att bjuda gästerna på när du vill hinna umgås mera och inte stå i köket hela kvällen.

För 6 personer behöver du: 
Pekanflarn:
1½ dl finhackade pekannötter
50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 msk grädde
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka pekannötterna. Blanda samman smör, socker, mjöl, grädde och salt i en kastrull. Låt smälta ihop till en slät massa utan att blandningen kokar. Ta av spisen och rör ner pekannötterna. Klicka ut smeten på 2 bakplåtsklädda ugnsplåtar (ca 10 klickar på varje plåt). Grädda flarnen ca 7-8 minuter. Håll ett öga på flarnen för de bränns lätt. Låt kallna. 

Pannacottasås:
3 dl grädde
1 blad gelatin
3 msk socker
1 vaniljstång

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i åtminstone 5 minuter. I en kastrull lägger du grädde, en delad och urskrapad vanilstång och sockret. Koka upp och ta sedan av spisen. Vispa ner gelatinbladet i grädden. Låt pannacottan stå i kylskåp några timmar innan det är dags för servering.

När du är klar att börja montera efterrätten bakar du fikonen i ugn. 1 fikon per person räcker bra. Skär ett kryss i fikonen, akta så att du inte skär för långt ner så att de faller itu. Grädda på 225 grader i 10 minuter. 

Medan fikonen bakas i ugnen kan du smula pekanflarn i botten på efterrättsskålar. Så att det blir ett lager med pekankrisp. Lämna gärna ett pekanflarn per person som dekoration! Ta fram pannacottan ur kylskåpet och vispa den några minuter med elvisp så att den blir en sås. Fördela såsen i efterrättsskålarna. Toppa med ett fikon och pekanflarn. Vi råkade också ha färska björnbär som vi adderade. Mycket gott!  

bolognes11bolognes2bolognes3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar