Header Hallonochpraliner

Tips på morsdagsmiddag - Stekt sik med tryffelhollandaise som serveras med vårens primörer

Skrivet av Hallon & Praliner 09.05.2019

Gillar man tryffel skall man definitivt göra den här tryffelhollandaisen! Till stekt sik passar den jättebra. Den magra siken lyfts upp av den krämiga hollandaisesåsen. Till fisk är det gott med primörer. Speciellt sparris nu på våren. Vi valde att blanda sparris och rädisa med våra ugnsbackade jordärtkockor. Jordärtskockorna får en härlig nötig smak när de ugnsbakas med olja och smör. Detta blev en rätt som verkligen kändes lyxig! Perfekt att servera på morsdag.

Du behöver:
Sik ( ca 1 filé per person beroende på storlek)
Pilgrimsmusslor
Salt och peppar

Tryffelhollandaise:
150 g smör
2äggulor
1msk tryffelolja
1tsk pressad citronsaft
2-3msk vatten
salt
Svartpeppar

Ugnsbakade jordärtskockor och primörer:
jordärtskockor
sparris
rädisor
olja
smör
salt

Tvätta jordärtskockorna noga, du behöver inte skala dom. Skär jordärtskockorna i fyra delar. Lägg dem i kallt vatten med lite citronsaft i tills du är redo att grädda dem. Det gör att de inte blir bruna.

Lägg ugnen på 225 grader. Häll vattnet av jordärtskockorna och bred ut dem på en ugnsplåt. Häll över lite olja och salt. Blanda ihop. Klicka ut lite smörklickar här och var på plåten. Grädda tills jordärtskockorna börjar bli mjuka, det tar ca 30 minuter. Lägg sen sparris och rädisor skurna i skivor ovanpå jordärtskockorna och grädda tills de också är mjuka. Glöm inte att röra om ibland under gräddningen.

För att göra såsen, börja med att smälta först smöret i en kastrull. Det skall inte brynas.

En hollandaise gör du lättast i ett vattenbad. Blanda äggulor, citron och vatten i en kopp som tål värme (ej aluminium). Sätt koppen i ett vattenbad. Lägg på så mycket värme att vattnet nästan börjar koka. Håll hela tiden vattnet strax under kokpunkten så att det inte blir för varmt för hollandaisen. Vispa snabbt ihop äggulor,vatten och citronsaft tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med tryffelolja,  salt och peppar.

Vad gör du om såsen skär sig? Jo det kan vi svara på ???? för det hände nämligen oss. Så efter lite googlande lärde vi oss följande: Om såsen skär sig skall man i en ny ren kopp vispa upp en ny äggula. I äggulan vispar man sen ner den såsen som skärt sig, lite åt gången och under kraftig vispning. Sen fortsätter du tillsätta resten av smöret tills såsen är klar. Håll också den nya såsen lite från värmen. Vi vispade ihop den utanför vattenbadet och då tog den ihop fint. Vattenbadet behövdes inte då eftersom både det smälta smöret och den ”förstörda” såsen var varma.

Salta och smaksätt siken med peppar innan du steker den klar  i en stekpanna. Stek i smör på medelvärme.

Stek pilgrimsmusslorna i en annan stekpanna. Stek också dem i smör och salta och peppra under stekningen. Pilgrimsmusslorna behöver bara några minuter på varje sida för att bli klara.

Servera siken med tryffelhollandaisen, ugnsbakade jortärtskockor, ugnsbakade primörer och toppa sen rätten med ett par pilgrimsmusslor.

morsdag

 

 


Grekiska gyros

Skrivet av Hallon & Praliner 03.05.2019

Vi gjorde grekiska gyros på kassler (nacke). Om du vill kan du istället fylla dina gyros med kyckling. Samma kryddmarinad som vi använde till fläskköttet passar även till kyckling.

Kryddmix till gyros:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Tillsätt även:
1 msk soja
1/2 dl olivolja
Saften av en halv citron

Skär köttet i strimlor och låt dessa ligga i marinaden i  åtminstone ett par timmar. Sätt dem sedan i ugnen på 220 grader i ca 40 minuter. Vi satte sedan köttet på grillen en stund främst för att få en lite knaprigare yta samt för att få fram lite grillsmak.

Vi gjorde ett platt, runt pitabröd som man kan linda in gyrosen i.

Pitabröd:
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 msk olivolja

Blanda jästen med socker och 1 dl av vattnet i en bunke. Låt vätskan stå i ca 5 minuter. I en annan bunke blandar du mjölet och saltet. Häll ner  jästvätskan, olivolja och 1 dl vatten i mjölet och blanda till en smet. Häll på mera vatten av det deciliter som har blivit över om det behövs. Knåda tills du har en smidig smet som inte kladdar. Låt degen jäsa i 1-1½ timme.

Dela degen i 6 eller 12 delar (beroende på om du vill ha stora eller små pitabröd). Kavla ut degen till tunna rundlar och pensla bröden med lite olivolja. Grädda bröden på 230 grader i 5-7 minuter. Bröden behöver inte få färg utan de skall bara gräddas klart. Gräddas de för länge blir de hårda och svåra att linda runt fyllningen.

Som tillbehör gjorde vi två stycken röror, Tzatziki och en röra med grillad fetaost.

Tzatziki:
1/2 gurka riven i strimlor
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar

När du har rivit gurkan ska du låt den ligga och rinna av en stund samt klämma ur den ännu mer vätska innan du rör ihop den med yoghurten annars blir tzatzikin lätt vattnig.

Grillad fetaoströra:
150g fetaost
basilika
1 msk citronsaft
salt och peppar

Lägg fetaosten i folie och grilla den tills den blivit ordentligt mjuk så att den går att röra ihop till en röra. Tillsätt fint hackade basilikablad, citron samt smaka av med salt och peppar.

Förutom köttet och de två rörorna fyllde vi även pitabrödet med tomat, avokado och lök.

gyros


Kycklingwraps med en touch av medelhavet

Skrivet av Hallon & Praliner 02.05.2019

Kategorier:

Kycklingwraps  med smaker från medelhavet, en perfekt rätt att fira helg med!

Om tid och ork finns rekommenderar vi det här brödreceptet till wraps. Det här receptet brukar vi också använda till naanbröd, men då kavlar vi inte ut brödet lika tunt.

För 6-7 wraps:
1,5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker
2 tsk torrjäst
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk smält smör
2 msk yoghurt

Blanda samman vatten, socker och torrjäst. Låt stå 10 minuter.

Blanda sen ner vetemjöl, salt, smör och yoghurt. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i delar och kavla ut till tunn tunna bröd. Stek bröden i en torr stekpanna några minuter per sida.

Sen vidare till fyllningen! Kycklingen får gärna marinera några timmar innan tillagning.

För 6 personer behövs:
4 kycklingfilér
0,5 dl olivolja
2 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver

Skär kycklingen i bitar. Blanda ihop marinaden och blanda ner kycklingen i marinaden. Låt marinera åtminstone en timme innan tillagning.

Stek kycklingstrimlorna klara i stekpanna.

Fyll wrapsen med sallad, kyckling, avokado, kalamata oliver, picklad rödlök, fetaost och basilikasås.

Basilikasåsen gör du genom att blanda samman en burk creme fraiche med en stor näve hackad basilika, 1 krossad vitlöksklyfta, en gnutta honung, salt och svartpeppar.

tortillastortillas1


Gyros med marinerad grillad kyckling

Skrivet av Hallon & Praliner 28.05.2018

Över senaste helg gjorde vi en variant på den grekiska maträtten Gyros. Istället för att använda griskött som kanske är den mest vanliga fyllningen i gyros så valde vi istället kyckling. Vi marinerade och grillade kycklingen som vi sedan fyllde i pitabröd tillsammans med marinerade och grillade champinjoner, sallad, fetaoströra och syrad rödlök.

Här kommer receptet på marinaden som vi använde till kycklingen. 

Du behöver:
750 g kycklingsfileér
1 dl olivolja 
2 st. chili
2 sr. vitlöksklyftor
En halv kruka koriander
1 dl sweet chili
1 msk sambal oelek
1 msk honung
Salt
Peppar

Finhacka chili, vitlök och koriander. Blanda med alla övriga ingredienser. Lägg kycklingfillerna i en form och häll över marinaden, massera in den i kycklingen ordentligt och låt stå och dra ett par timmar innan grillning. Vi grillade kycklingfileérna hela och skar därefter upp dem i lagom stora bitar.

gyros1gyros2


Grillad torskrygg och tryffelhollandaise

Skrivet av Hallon & Praliner 24.05.2018

Något nytt till grillen, prova grilla torskrygg och servera den tillsammans med tryffelhollandaise! 

Beräkna 150 g torskrygg per person. Salta fisken och låt den dra i kylskåp ett par timmar. Innan du börjar grilla smälter du lite smör där du tillsätter salt och citronsaft, denna blandning penslar du på fisken under grillningen. Grilla torskryggen tills den uppnår en innertemperatur på 56 grader. 

var3

Tryffelhollandaise för 6 personer:
225 g smör
3 äggulor
1,5 msk tryffelolja
1,5 tsk pressad citronsaft
3 msk vatten
Salt
Svartpeppar

Smält först smöret i en kastrull.

Gör hollandaise i vattenbad. Blanda äggulor, citron och vatten i en kopp som tål värme (ej aluminium). Sätt koppen i ett vattenbadet. Lägg på så mycket värme att vattnet nästan börjar koka. Håll hela tiden vattnet strax under kokpunkten så att det inte blir för varmt för hollandaisen. Vispa med elvisp ihop äggulor, vatten och citronsaft tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.

Vad gör du om såsen skär sig? Om såsen skär sig skall man i en ny ren kopp vispa upp en ny äggula. I äggulan vispar man sen ner såsen som skärt sig, lite åt gången och under kraftig vispning. Sen fortsätter du tillsätta resten av smöret tills såsen är klar. 

 


Gyros

Skrivet av Hallon & Praliner 18.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Vi gjorde grekiska gyros på kassler (nacke). Om du vill kan du istället fylla dina gyros med kyckling. Samma kryddmarinad som vi använde till fläskköttet passar även till kyckling.

Kryddmix till gyros:
2 msk spiskummin
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Tillsätt även:
1 msk soja
1/2 dl olivolja
Saften av en halv citron

Skär köttet i strimlor och låt dessa ligga i marinaden i  åtminstone ett par timmar. Sätt dem sedan i ugnen på 220 grader i ca 40 minuter. Vi satte sedan köttet på grillen en stund främst för att få en lite knaprigare yta samt för att få fram lite grillsmak.

Servera köttet med grönsaker samt våra två röror och pitabröd som ni får recept på under veckan.

gyros10gyros15


Pizza med grönkål, körsbärstomater, fetaost och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 13.04.2018

Pizza nr 2:
Ett lager philadelphiaost
Grönkål
Körsbärstomater
Fetaost
Pinjenötter
Riven ost
Stek grönkålen i lite olja tills den mjuknar och salta och peppra.

Grädda i ugnen i ca. 10 min och servera direkt!

pizza7pizza5


Pizzabotten av halloumi

Skrivet av Hallon & Praliner 11.04.2018

Om du vill variera din vanliga pizzabotten rekommenderar vi att du provar denna gjord på halloumiost. God och aningen hälsosammare!

För 2 stora pizzor:
4 dl riven halloumiost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Dela smeten i två delar och bred sen ut smeten till en tunn pizzabotten på ett bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter var.

pizza6


Frittata med spenat, fetaost och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 04.04.2018

Frittata är en italiensk omelett som aldrig blir tråkig eftersom den går att variera beroende på vad du är sugen på eller vad du råkar ha i kylskåpet. Ett bra alternativ när du behöver tömma kylskåpet på rester. Samtidigt som det ät ett gott och snabbt lunchalternativ.

Vi gjorde en frittata med spenat, fetaost och pinjenötter.

Du behöver:
250 g spenat
100 g pinjenötter
1 dl fetaost
1 dl parmesan
5 ägg
0,5 dl vatten
Salt och peppar
Bladpersilja

Börja med att rosta pinjenötterna i en torr panna och fräs sedan spenaten i lite olivolja samt med salt och peppar. Låt den sedan svalna en aning. Bland äggen med vattnet och tillsätt sedan riven parmesan och fetaost i bitar. Tillsätt även spenaten och en del av nötterna. Gratinera frittatan i ugnen på 180 grader i ca. 20 min. Dekorera med resten av de rostade pinjenötterna och bladpersilja innan servering.

vacc8arlunch3vacc8arlunch4

vacc8arlunch5


Fuego spicemixpanerad abborre

Skrivet av Hallon & Praliner 13.03.2018

Ett gott sätt att variera fredagstacosen är att använda fisk som protein. Här kommer ett recept på en fuego spice mix som vi använde för att panera abborre med när vi gjorde fisk tacos. 

För att få smak och textur på vår abborre till fishtacos, panerade vi den i mjöl som var blandat med kryddblandningen fuego spice mix. Fuego spicemix kommer från Jonas Crambys bok ”Texmex från grunden”. Blandningen går bra att använda när man vill sätta lite tex mex smak på sin mat. 

Fuego spice mix gör du genom att blanda samman:
3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk salt

Förvara kryddblandningen i en glasburk så är det bara att plocka fram den när du gör tex mex.

fishtacos17

Abborren gjorde vi med en helt vanlig panering. På ett fat häller du upp mjöl. I mjölet blandar du ner 2 msk av fuego spicemixen.

På ett annan fat vispar du upp ett ägg. Och på det tredje fatet häller du upp panko ströbröd. (vanligt ströbröd går också bra).

Hur många fiskfiléer du vill ha avgör du själv. Vi räknade en abborrfilé per person. Skär abborren i bitar. Vänd bitarna i fuego spicemixmjölet. Vänd sen fiskbitarna i ägg och till sist i ströbrödet. Stek fisken i smör tills den är genomstekt.

Servera i tacoskal med olika tillbehör.

fishtacos19