Header Hallonochpraliner

Sparrisrisotto

Skrivet av Hallon & Praliner 21.05.2020

 

Sparrisens bästa tid är här! Här kommer ett recept på en krämig risotto med sparris och parmesan.

Sparrisrisotto:

2 schalottenlökar 
2 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (koka upp 1 liter vatten som du sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder du 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
Rivet skal från en citron
1½ msk smör
Salt och peppar
Sparris (en knippe)

Gör så här:

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs med en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen.
Låt småkoka i 20 minuter. Rör om då och då.
Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Tillsätt sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart. Tillsätt på samma gång salt och peppar.
Efter 5 minuter så vänder du ner parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig.


Servera risotton med hyvlad parmesan och persilja på toppen.

 

CB35F929 6D8F 4D91 AD22 274B90C69CE238447A05 D876 48A0 8416 0DDE67BFB6A1


Grillad pizza med ricotta, räkor och citron

Skrivet av Hallon & Praliner 30.04.2020

Grillsäsongen är här! Här kommer ett recept på en grillad pizza med frisk smak.

Fyllning: (fyllningen är beräknad för 3 pizzor)
2 askar philadelphiaost
3 askar ricotta
3 citroner
Salt 
Peppar
1 kruka persilja
450 g räkor
Olivolja

Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor.

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Degen:

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

Fyllningen:

Börja med att blanda ricotta med rivet skal av citronerna, ca 1dl citronsaft, salt och peppar. Vänd ner finhackad persilja.

Kavla ut degen till tre stora pizzor och bred på ett lager philadelphiaost. Bred därefter ut ricottablandningen. Toppa med räkor. Ringla över lite olivolja och grilla under lock i ca 10 minuter.

Strö på lite färsk persilja och servera!

grilladpizza


 


Pulled lax med kiwi- och mangosalsa samt picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 17.04.2020

Pulled lax som serveras i mjuka tacobåtar tillsammans med kiwi- och mangosalsa, picklad rödlök, avokadokräm och chilamajonnäs.

Pulled lax:
600g lax
6 msk soja
1/2dl ketchup
4 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
Salt

Mangosalsa:
1 mogen mango
2 kiwi
1 lime
En halv kruka koriander

Avokadokräm: 
2 mogna avokado
1/2 kruka koriander
3 msk grekisk yoghurt
Saften av en lime
Salt

Chilimajonnäs:
1/2dl majonnäs
1 msk srirachasås

Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Börja med att tillaga den picklade rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt koka tills sockret har smält. Skiva under tviden rödlöken i fina skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå och dra. 

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop marinaden till laxen. Pensla över laxen och tillaga den i ugnen i ca. 20 min.

Gör kiwi- och mangosalsan genom att skära kiwi och mango i små tärningar. Finhacka koriander och pressa över limesaft.

Avokadokrämen gör du genom att mixa ihop alla ingredienser så att du får en slät kräm. Rör även ihop chilimajonnäsen.

Servera laxen och kiwi- och mangosalsan i mjuka tacobåtar. Toppa med avokadokräm, lite chilimajonnäs och den picklade rödlöken. 

00B050A5 C9B8 4B15 8987 2AE6DAAFE0B0

 


Mexikansk burgare med het chili, guacamole och picklad rödlök

Skrivet av Hallon & Praliner 02.04.2020

Hamburgare med mexikansk chili, guacamole och picklad rödlök. 

Chili
800 g nötkött i bitar
150 g rökt sida, skuren i små tärningar
1 finhackad chili
1 finhackad jalapeño
2 finhackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk chiliflakes
2 lagerblad
1 burk hela tomater
33 cl ljus öl
1 dl barbecuesås
4 dl vatten salt och peppar

Picklad rödlök
2 rödlökar
3dl vatten
2dl socker
1dl ättika

Guacamole
2 avokado
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1msk limesaft
Salt

Chilimajonnäs:
0,5dl majonnäs
1 tsk srirachasås

Du behöver även:
Salladsblad
Hamburgarbröd

Bryn köttet på hög värme i en gryta eller i en kastrull. När köttet är brynt tillsätter du den röka sidan, chili, jalapeno, lök och vitlök. Blanda ner kakao, tomatpuré och kryddor.

Tillsätt tomater, öl, vatten och barbecuesås. Salta och peppra. Låt puttra på låg värma under lock i två timmar. Rör om då och då. Efter två timmar tar du av locket och låter chilin koka i cirka 30 minuter. Köttet skall vara sönderkokt och kladdigt.

Pickla rödlöken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig. Skiva löken i tunna skivor och lägg i en burk. Häll över lagen och låt dra. 

Gör guacamolen genom att mosa avokado med en gaffel. Finhacka tomaten. Blanda i tomat, pressad vitlök, limesaft och salt.

Chilimajonnäs gör du enkelt genom att röra ner lite srirachasås i lite majonnäs. Smaka av vilket hetta du vill ha. 

Lägg ihop din hamburgare - börja med salladsblad, fyll på med chili och guacamolen och toppa med picklad rödlök och chilimajonnäs. 


08C8FCA4 1F91 4EED AE30 D598402E49B0

Smaklig måltid!


Koreansk inspirerad tacos

Skrivet av Hallon & Praliner 16.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Här kommer recept på koreansk inspirerad tacos. Kött som variation till den traditionella fredagstacosen. 

koreanska tacoskoeranska tacos

Du behöver:
500 g lövbiff 
Mjuka och skarpa små tacobåtar

Marinad:
0,75 dl risvinäger
1,25 dl japansk soja
0,75 dl farinsocker
3 tsk sesamolja
1 tsk srirachasås
0,5 päron, finrivet
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 salladslökar, finhackade
1 tsk finriven ingefära

Blanda ihop marinaden, skär köttet i strimlor och massera in marinaden i köttet. Låt stå och dra ett par timmar före stekning. Under tiden kan du förbereda följande tillbehör. 

Gurka med asiatiska smaker:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl sesamfrön
2 msk honung
Chiliflakes

Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. Låt stå och dra en stund innan servering.

Jalapeñodipp:
1 burk creme fraiche
1 jalapeño, finhackad
1 klick honung
½ halv kruka koriander, finhackad
saft av ½-1 lime
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt och peppar

Blanda ihop och låt dra i kylskåp en stund.

Mild avokadoröra:
2 mogna avokado
Saften av en lime
En halv kruka koriander
En halv finhackad rödlök
Salt

Rör ihop så att du får en chunky röra som inte är helt slät, funkar bra att använda som grund i dina tacoskal.

Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Blanda ihop majonnäsen med srirachasåsen. Smaka av för att få lagom hetta. 

Snabbsyrad rödkål:
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger

Snabbsyrad rödkål är gott till texmex. Genom att syra den snabbt får rödkålen en härlig smak och blir lite mjukare i konsistensen och på så vis lättare att äta.

Börja med att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen. Lägg upp kålen i en glasburk. 

 

 


Fredagspizza med kronärtskockshjärtan, tryffel och karamelliserad lök

Skrivet av Hallon & Praliner 27.09.2019

Fredagspizza med en botten gjord på halloumiost. Otroligt god tycker vi och dessutom smidig att göra. 

För 2 stora pizzor:
4 dl riven halloumiost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mandelmjöl
6 msk pofiber

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Dela smeten i två delar och bred sen ut smeten till en tunn pizzabotten på ett bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter var.

Fyllning: 
Ett lager med philadelphiaost
½ msk tryffelolja per pizza
Riven ost
Kronärtskockshjärtan
Karamelliserad lök
Ruccola

Karamelliserad lök gör du genom att skiva två gula lökar i tunna ringar och stek den i lite olja tills den blir mjuk. När den är mjuk och glansig tillsätter du 2 msk balsamvinäger och låter den steka en god stund tills den blir vackert karamelliserad. Låt sedan svalna.

Grädda pizzorna i ugnen i ca 10 min. Strö över ruccola och servera direkt. 

pizzapizza1


Godaste Bolognesen

Skrivet av Hallon & Praliner 18.09.2019

Med hösten kommer nästan alltid ett sug efter grytor som fått stå och puttra länge på spisen. Här kommer ett recept på en Bolognese som får puttra länge på spisen för att få till mest smak och sen när den är klar serverar du den med nykokt pasta och parmesan. Vi åt den också med syltade trattkantareller, och det var en riktigt lyckad smakkombination. Den sötsyrliga svampen gifte sig fint med den mustiga bolognesen!

För att koka en härlig bolognese behöver du:
(För 6 personer)
800 g nötfärs
150-200 g rökt sidfläsk, hackat i små tärningar
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finrivna
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
2-3 msk chilisås
2 dl vitt vin
1 nypa kanel
Salt och peppar

Börja med att bryna köttfärs i en stekpanna. När köttet är brynt flyttar du över det i en gryta. Hetta upp stekpannan igen och stek lök och vitlök tills den är glansig, tillsätt morötterna och sidfläsket. Stek några minuter innan du flyttar över allt till grytan.

I grytan tillsätter du sen de övriga ingredienserna och kokar upp. Sen får bolognesen puttra så länge som du har tålamod att vänta på den. Men åtminstone 40 minuter behöver den koka. Vi lät vår bolognese puttra i lite över två timmar.

Servera den med nykokt pasta, parmesan och syltade trattkantareller.

bolognes5

 


Seafood Boil

Skrivet av Hallon & Praliner 07.08.2019

Det är augusti och hösten närmar sig! Och i augusti älskar vi att äta kräftor och skaldjur. Okej skaldjur älskar vi att äta året runt! Men i augusti och september njuter vi gärna av kräftor tillagade på olika sätt.

En rätt vi gjort ett par gånger nu är Seafood Boil. Och oj så gott det är! Vi har gjort den med olika skaldjur. Senast med kräftor, räkor och musslor. Men grunden är alltid den samma, en smakrik lag, potatis, majs och rökt korv.

67800568 897832210579025 2656908301639352320 n

Hemligheten bakom en god Seafood Boil är kryddblandningen Old Bay Seasoning. Vi rekommenderar att beställa hem en sån från nätet. Sofias bror Jonas var snäll och tog hem en burk åt oss. Det tackar vi för!

En Seafood Boil för 6 personer

4-5 liter vatten

2 citroner

1 gul lök

5-6 klyftor vitlök

1 dl Old Bay Seasoning.

Några kvistar timjan

1 dl hackad persilja

Lägg vatten i en kastrull. Klyfta citronerna och grovhacka lök och vitlök. Lägg ner lök, vitlök och citronerna i vattnet. Blanda ner Old Bay, timjan och persilja. Koka upp och låt lagen koka i 20-30 minuter.

 

Meta sedan upp löken, vitlöken, citronklyftorna och timjankvistarna ur lagen. Det gör inget om en del av ingredienserna lämnar i lagen.

Sen är det dags för de övriga ingredienserna att åka ner i den kokande lagen.

Först 500 g nypotatis eller små potatisar, gärna skurna i halvor. Sen 4 majskolvar, skurna i  mindre bitar.  Låt koka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Tillsätt sen 200 g rökt korv, tex chorizo, skuren i skivor.

När potatisen börjar bli klar kan du tillsätta skaldjuren, till exempel kräftor, räkor och blåmusslor. Ofta är ju de förkokta så de behöver bara några minuter för att bli varma och för att avge och dra till sig smak.

När Seafood Boilen är klar häller du bara bort all vätska. Alla ingredienser sätts sedan på ett stort fat (vi rekommenderar att servera på en ugnsplåt).

Servera med ett gott bröd och en massa aioli!

IMG 9443IMG 9445

 

 

 

 

 


Taco ala midsommar

Skrivet av Hallon & Praliner 18.06.2019

En taco inspirerad av midsommar som fylls med bl.a nypotatis, avokado och gravad sik. 

Du behöver:
Tortillabröd
Nypotatis
Avokado
Gravad sik
Dill
Gräs- och/eller sommarlök
Gräddfil
Lime
Salt och peppar

Passar bra att göra om du har överblivna nypotatisar från dagen innan. Fyll tortillabrödet med potatis- och avokadotärningar, gravad sik, dill, gräslök och/eller sommarlök. Toppa med en klick gräddfil som blandats med salt, peppar och saft av lime. 

7B5D02A6 0A59 4BD2 AA22 85AFE1024872

 454DABB6 342B 4B9A 8A86 E6F39B71DCFF


Pizza med varmrökt lax

Skrivet av Hallon & Praliner 14.06.2019

Här kommer en läcker pizza med kall topping bestående av varmrökt lax, créme fraiche, dill och picklad rödlök. 

Topping:
Riven ost
Färskost
Varmrökt lax
Créme fraiche
Dill
Picklad rödlök

Picklad rödlök:
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Skiva rödlökarna och sätt dem i en ren och steril burk. Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull och häll därefter lagen i burken över den skivade löken. 

Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor.

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och bred på färskost och strö över riven ost innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

När pizzan fått lite färg, ta ut den ur ugnen och toppa den med varmrökt lax, créme fraiche, dill och picklad rödlök. 

773FC742 0D54 4C05 995C 313A2C85A921

E0C044CC 1238 4B0C 9E49 B8F2689DCB68