Header Hallonochpraliner

Pizza med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 07.02.2018

Den ena pizzan toppade vi med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter.

Du behöver:
Ricotta
Parmesanost
Citron
Spenat
Salt
Peppar
Räkor
Pinjenötter

Gör så här:
Hacka och stek spenatbladen i lite olja. Blanda ricotta med den stekta spenaten, lite rivet citronskal, salt och peppar.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. 

När pizzabotten förgäddats i några minuter ta ut den ur ugnen och bred på ricottablandningen. Strö över riven parmesan, räkor och pinjenötter. Grädda sedan på 250 grader i ca 10 minuter eller tills osten fått lite färg. 

Pizza med rakor spenat och ricotta

 

 

 


Pizzadeg

Skrivet av Hallon & Praliner 06.02.2018

Älskade pizza! Alltid lika gott och alltid roligt att fundera kring hurudan fyllning man ska använda. Under veckan kommer vi att lägga upp pizzor med två olika fyllningar. Men först kommer ett recept på pizzadegen. Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor. 

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

 

 


Nötinnerfilé med parmesankräm

Skrivet av Hallon & Praliner 19.01.2018

Kategorier:

Till potatisfondanterna gjorde vi en nöt innerfilé med parmesankräm. Vi hade också experimenterat ihop en vinbärsås, men den kommer tyvärr inte att hamna här på bloggen, ibland går det inte som man tänkt sig och vissa recept får inte komma med här. :)Därför rörde vi också ihop en enkel parmesankräm innan vi skulle äta.

För 6 personer behöver du:
Nötinnerfilé:
200 g nötinnerfilé per person
timjan
salt
peppar

Gör så här:
Bryn filén så att den får färg, salta och peppra under tiden. Stek den sedan i ugnen tillsammans med lite timjan på 200 grader tills den får en innertemperatur på 65 grader.

En enkel parmesankräm gör du genom att blanda en burk creme fraiche med 2 dl finriven parmesan, salt, svartpeppar och en gnutta honung. Klart!

vinter3


Potatisfondanter

Skrivet av Hallon & Praliner 18.01.2018

Detta var första gången vi har testat på att göra potatisfondant, och det kommer definitivt inte att bli den sista! Så goda potatisar som verkligen lyxade till middagen.

Räkna med ca 2 potatisar per person.

För 6 personer behövs då:
12 potatisar
Smör och olivolja
2-3 vitlöksklyftor
5 dl hönsbuljong (5 dl varmt vatten + 1 tärning hönsbuljong)
Några kvistar timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär potatisen till lika stora rektanglar, ca 3 cm tjocka.

Hetta upp ordentligt med smör och olja i en stekpanna som tål att användas också i ugnen. Stek potatisen ca 5 minuter på varje sida. Potatisen skall få en gyllene stekyta. När alla 4 sidor (ändarna kan du lämna om du tröttnar på att steka) har en bra stekyta så tillsätter du grovt hackade vitlöksklyftor och några kvistar timjan i stekpannan. Häll på buljong så att de täcker potatisarna till hälften. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i 30 minuter. Känn med gaffel så att potatisarna är mjuka innan du tar dem ur ugnen.


vinter4


Fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran

Skrivet av Hallon & Praliner 10.01.2018

En fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran, god som helgmiddag men vi brukar även göra den som vardagsmat men då utelämna musslorna och då även tillsätta andra rotsaker som t.ex. morot, kålrot, palsternacka, lite beroende på vad man har hemma. Du kan även variera grytan med andra fisk- och skaldjur som t.ex. torsk eller kräftstjärtar.

För 6 personer behöver du:
400 g laxfilé
100 g skalade räkor
Ett pkt blåmusslor
2 msk smör
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar
Fänkål
4-5 msk hummerfond
6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 kuvert saffran
Salt
Svartpeppar
Dill
1 msk flytande honung

Gör så här:
Börja med att finhacka purjolök, en liten bit av fänkålen och vitlök samt skala och tärna potatis. Fräs purjolök, vitlök, potatis och fänkål i smör i en gryta. Tillsätt saffran och rör om noga.

Tillsätt vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche, kryddor och dill. Låt allt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt honung.

Skär fisken i lagom stora tärningar och tillsätt i grytan. Tillsätt även tinade blåmusslor och låt koka i ca. 5 minuter. 

Tillsätt räkor precis innan servering. Garnera med dill.

Servera grytan tillsammans med citronmajonnäs och ett gott bröd. 

Gör citronmajonnäs så här:
Dela tre ägg och ta tillvara äggulorna. Börja vispa äggulorna och under vispningen tillsätter du naturell olja droppvis tills du får konsistensen av en majonnäs. Sen blandar du bara i lite finrivet citronskal, några droppar vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. 

gryta1gryta2

 

 


Tacos med kantarell och guacamole

Skrivet av Hallon & Praliner 09.11.2017

En annan variant på tacos som vi provade göra under helgen var med fyllningen kantarell och avokadokräm som toppas med chilimajonnäs.

taco1

För 4 personer behöver du:
400 g gula kantareller
1 stor gul lök

Avokadokräm:
3 avokado
Saften av en lime
1 vitlöksklyfta
Salt
1,5 dl yoghurt

Chilimajonnäs:
2 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Gör så här:
Hacka löken i ringar och stek löken och kantarellerna i olja. Mixa ihop avokadokrämen. Blanda majonnäs och srirachasåsen. 

Vi använde små mjuka tacobåtar som vi fyllde först med kantarellerna, sedan med avokadokrämen och som toppades med chilimajonnäsen och färska korianderblad. 

 


Pasta Bolognese

Skrivet av Hallon & Praliner 06.10.2017

Kategorier:
Taggar:

En mustig bolognese som får puttra länge på spisen kan sällan gå fel. Gott när man är sugen på mustig höstmat!

En enkel bolognese för 6 personer gör du med följande recept:
500 g malet kött
1 paket bacon
2 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 grovt riven morot
1 burk hela tomater
1 msk soja
2 dl vatten
1-2 msk kycklingfond
2-3 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk finhackad timjan
1 nypa kanel
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Riv moroten grovt. Tärna baconet i små bitar. 

Bryn malet kött i lite olja i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och bacon och låt fräsa med en stund. Tillsätt sen morot och tomatpuré och låt fräsa med ytterligare en stund.

Sen är det bara att tillsätta resten av ingredienserna. Var lite försiktig med att salta i början eftersom både bacon och soja är salt. Låt puttra så länge du bara har tålamod, men åtminstone en timme! Håll koll under kokningen så inte vätskan kokar bort. 

Smaka av bolognesen med salt och nymalen svartpeppar. 

Servera med nykokt pasta och riven parmesan! 

bolognes10


Höstrisotto med kantarell och bacon

Skrivet av Hallon & Praliner 29.09.2017

En god risotto med kantareller passar perfekt att bjuda på i höst. Enkel att svänga ihop är den också!

Du behöver:
2 schallottenlökar
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
1½ dl riven parmesan
rivet skal av 1 liten citron
1-2 msk smör
ca 2 dl kantareller (tinade)
1 paket bacon
Salt och svartpeppar

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk och glansig i olja. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund. Häll på lite vitt vin och lite grönsaksbuljong. Detta skall koka i 20-25 minuter och under den tiden skall du vartefter fylla på med grönsaksbuljong och vin. Under tiden kan du finhacka och steka baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Efter 20-25 minuter vänds kantarellerna ner. Blanda också ner parmesan, citronskal och smöret. Salta och peppra. Låt puttra i ytterligare 5-10 minuter. Rör om ofta så att risotton inte bränner i botten. Vänd ner baconet och smaka av med mera salt och peppar om det behövs. Toppa risotton med färsk persilja och en massa parmesan. Ät och njut!

kantarellrisotto3

kantarellrisotto2


Lobster rolls

Skrivet av Hallon & Praliner 05.09.2017

Vill du lyxa till det lite extra kan vi verkligen rekommendera lobster rolls till middag. Lobster rolls känns lyxiga samtidigt som de går enkelt och snabbt att göra. Vill du inte baka ditt eget hot dog bröd går det bra att köpa ett hot dog bröd som du tycker om, eller varför inte fylla ditt favoritbröd med denna goda röra.

För 6 personer behöver du:
2 tinade humrar
1 burk kräftstjärtar
1 stjälk selleri
Majonnäs
1 msk citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här:
Dela humrarna och plocka ut hummerköttet.
Finhacka selleri och stek den mjuk i lite smör
Blanda samman hummerkött, kräftstjärtar, selleri, citronsaft, salt, peppar, och så mycket majonnäs att du får en krämig röra.
Fördela röran i hotdogbröden och hugg in!

lobsterroll11lobsterrolls8


Blomkålssoppa

Skrivet av Hallon & Praliner 22.08.2017

En smakrik och lyxig blomkålssoppa!

Du behöver:
2 schalottenlökar
500 g blomkål
3-4 potatisar
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk kycklingfond
1 dl riven parmesanost
rapsolja
salt
vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och skär blomkål. Skala och skär potatisarna i bitar. Fräs lök, blomkål och potatis i olja. Tillsätt vin och låt koka in en liten stund. Tillsätt vatten, grädde och kycklingfond. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt parmesan och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. 

Servera soppan med räkor, knaperstekt bacon eller med några droppar tryffelolja! 

BlomkalssoppaBlomkalssoppa1