Header Hallonochpraliner

Pho soppa

Skrivet av Hallon & Praliner 28.02.2018

Här kommer ett recept på en enkel variant på en vietnamesisk Pho soppa!

För att göra en Pho soppa kokar man först en buljong som man sen häller över tunt strimlade grönsaker och risnudlar.

Buljong:
(Räcker till 6 portioner)
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, grovhackade
3-4 cm färsk ingefära, grovhackad
2 kanelstänger
5 hela nejlikor
4,5 msk kyckling eller grönsaksfond
2 msk fisksås
1,5 l vatten

Gör så här:
Börja med att fräsa lök, morötter och ingefära i lite olja. Häll på vatten och fond. Tillsätt kryddor. Låt Buljongen puttra i åtminstone en timme. Smaka av med salt mot slutet.

Under tiden buljongen puttrar:
Koka risnudlar enligt anvisningar på förpackningen
Strimla valfria grönsaker tunt och fördela grönsakerna i portionsskålar:
I vår soppa hade vi finstrimlad pak choi, ärter (som vi förvällde lite innan), koriander, finhackad chili, böngroddar och risnudlar
När buljongen är klar så silar du den och häller den heta buljongen över de finstrimlade grönsakerna.

Servera direkt! För extra smak så kan du toppa soppan med några stänk fisksås.

wietnam10wietnam11


Skaldjursrisotto

Skrivet av Hallon & Praliner 24.02.2018

En risotto med skaldjur är den perfekta helgrätten! Den kräver inte så mycket ansträngning och resultatet är en krämig risotto med en hint av citron. Vi använder dessutom samma grundrecept till alla risotton vi gör, så om man inte vill göra med skaldjur kan man byta till något annat. 

Krämig skaldjursrisotto:
3 små schalottenlökar eller 2 stora
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (vi kokar upp 1 liter vatten som vi sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder vi 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
Rivet skal från en citron
1½ msk smör
Salt och peppar
1 ask förkokta blåmusslor (tinade)
1 ask pilgrimsmusslor (tinade)
500 g räkor (tinade)

Gör så här:

Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs med en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småkoka sen i 20 minuter. Rör om då och då. När 20 minuter har gått så rör du ner de tinade blåmusslorna, salt och peppar och låter risotton koka i ytterligare 5 min. Efter 5 minuter så vänder du ner räkor, parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig. Smaka av ifall risotton behöver mera salt eller peppar.
Stek pilgrimsmusslorna i en stekpanna med lite smör ca. 2 minuter på var sida.
Servera risotton med de stekta pilgrimsmusslorna, hyvlad parmesan och persilja på toppen.

risotto11


Risotto med chèvre och serranoskinka

Skrivet av Hallon & Praliner 21.02.2018 | 1 kommentar(er)

En risotto som toppas med stekt getost och serranoskinka. Vi använder samma grundrecept till risotton som vi gör till vår skaldjursrisotto.

För 6 personer behöver du:
3 små eller 2 stora schalottenlökar
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (Vi kokar upp 1 liter vatten som vi sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder vi 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
rivet skal från en citron
1 ½ msk smör
Salt och peppar
1 förpackning getost i skivor

ca 3 skivor serranoskinka per portion

Gör så här:
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och småkoka sen i 20 minuter. Rör om då och då. När 20 minuter har gått rör du ner parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig. Smaka av ifall risotton behöver mera salt eller peppar.
Stek getost i en stekpanna med lite smör ca 2 minuter på varje sida.
Servera risotton med getost, serranoskinka och ruccola.

Risotto


Pizza med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter

Skrivet av Hallon & Praliner 07.02.2018

Den ena pizzan toppade vi med ricotta, spenat, räkor och pinjenötter.

Du behöver:
Ricotta
Parmesanost
Citron
Spenat
Salt
Peppar
Räkor
Pinjenötter

Gör så här:
Hacka och stek spenatbladen i lite olja. Blanda ricotta med den stekta spenaten, lite rivet citronskal, salt och peppar.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. 

När pizzabotten förgäddats i några minuter ta ut den ur ugnen och bred på ricottablandningen. Strö över riven parmesan, räkor och pinjenötter. Grädda sedan på 250 grader i ca 10 minuter eller tills osten fått lite färg. 

Pizza med rakor spenat och ricotta

 

 

 


Pizzadeg

Skrivet av Hallon & Praliner 06.02.2018

Älskade pizza! Alltid lika gott och alltid roligt att fundera kring hurudan fyllning man ska använda. Under veckan kommer vi att lägga upp pizzor med två olika fyllningar. Men först kommer ett recept på pizzadegen. Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor. 

Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.

Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.

Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.

 

 


Nötinnerfilé med parmesankräm

Skrivet av Hallon & Praliner 19.01.2018

Kategorier:

Till potatisfondanterna gjorde vi en nöt innerfilé med parmesankräm. Vi hade också experimenterat ihop en vinbärsås, men den kommer tyvärr inte att hamna här på bloggen, ibland går det inte som man tänkt sig och vissa recept får inte komma med här. :)Därför rörde vi också ihop en enkel parmesankräm innan vi skulle äta.

För 6 personer behöver du:
Nötinnerfilé:
200 g nötinnerfilé per person
timjan
salt
peppar

Gör så här:
Bryn filén så att den får färg, salta och peppra under tiden. Stek den sedan i ugnen tillsammans med lite timjan på 200 grader tills den får en innertemperatur på 65 grader.

En enkel parmesankräm gör du genom att blanda en burk creme fraiche med 2 dl finriven parmesan, salt, svartpeppar och en gnutta honung. Klart!

vinter3


Potatisfondanter

Skrivet av Hallon & Praliner 18.01.2018

Detta var första gången vi har testat på att göra potatisfondant, och det kommer definitivt inte att bli den sista! Så goda potatisar som verkligen lyxade till middagen.

Räkna med ca 2 potatisar per person.

För 6 personer behövs då:
12 potatisar
Smör och olivolja
2-3 vitlöksklyftor
5 dl hönsbuljong (5 dl varmt vatten + 1 tärning hönsbuljong)
Några kvistar timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär potatisen till lika stora rektanglar, ca 3 cm tjocka.

Hetta upp ordentligt med smör och olja i en stekpanna som tål att användas också i ugnen. Stek potatisen ca 5 minuter på varje sida. Potatisen skall få en gyllene stekyta. När alla 4 sidor (ändarna kan du lämna om du tröttnar på att steka) har en bra stekyta så tillsätter du grovt hackade vitlöksklyftor och några kvistar timjan i stekpannan. Häll på buljong så att de täcker potatisarna till hälften. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i 30 minuter. Känn med gaffel så att potatisarna är mjuka innan du tar dem ur ugnen.


vinter4


Fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran

Skrivet av Hallon & Praliner 10.01.2018

En fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran, god som helgmiddag men vi brukar även göra den som vardagsmat men då utelämna musslorna och då även tillsätta andra rotsaker som t.ex. morot, kålrot, palsternacka, lite beroende på vad man har hemma. Du kan även variera grytan med andra fisk- och skaldjur som t.ex. torsk eller kräftstjärtar.

För 6 personer behöver du:
400 g laxfilé
100 g skalade räkor
Ett pkt blåmusslor
2 msk smör
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar
Fänkål
4-5 msk hummerfond
6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 kuvert saffran
Salt
Svartpeppar
Dill
1 msk flytande honung

Gör så här:
Börja med att finhacka purjolök, en liten bit av fänkålen och vitlök samt skala och tärna potatis. Fräs purjolök, vitlök, potatis och fänkål i smör i en gryta. Tillsätt saffran och rör om noga.

Tillsätt vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche, kryddor och dill. Låt allt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt honung.

Skär fisken i lagom stora tärningar och tillsätt i grytan. Tillsätt även tinade blåmusslor och låt koka i ca. 5 minuter. 

Tillsätt räkor precis innan servering. Garnera med dill.

Servera grytan tillsammans med citronmajonnäs och ett gott bröd. 

Gör citronmajonnäs så här:
Dela tre ägg och ta tillvara äggulorna. Börja vispa äggulorna och under vispningen tillsätter du naturell olja droppvis tills du får konsistensen av en majonnäs. Sen blandar du bara i lite finrivet citronskal, några droppar vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. 

gryta1gryta2

 

 


Tacos med kantarell och guacamole

Skrivet av Hallon & Praliner 09.11.2017

En annan variant på tacos som vi provade göra under helgen var med fyllningen kantarell och avokadokräm som toppas med chilimajonnäs.

taco1

För 4 personer behöver du:
400 g gula kantareller
1 stor gul lök

Avokadokräm:
3 avokado
Saften av en lime
1 vitlöksklyfta
Salt
1,5 dl yoghurt

Chilimajonnäs:
2 dl majonnäs
1 msk srirachasås

Gör så här:
Hacka löken i ringar och stek löken och kantarellerna i olja. Mixa ihop avokadokrämen. Blanda majonnäs och srirachasåsen. 

Vi använde små mjuka tacobåtar som vi fyllde först med kantarellerna, sedan med avokadokrämen och som toppades med chilimajonnäsen och färska korianderblad. 

 


Pasta Bolognese

Skrivet av Hallon & Praliner 06.10.2017

Kategorier:
Taggar:

En mustig bolognese som får puttra länge på spisen kan sällan gå fel. Gott när man är sugen på mustig höstmat!

En enkel bolognese för 6 personer gör du med följande recept:
500 g malet kött
1 paket bacon
2 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 grovt riven morot
1 burk hela tomater
1 msk soja
2 dl vatten
1-2 msk kycklingfond
2-3 msk chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk finhackad timjan
1 nypa kanel
Salt och svartpeppar

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Riv moroten grovt. Tärna baconet i små bitar. 

Bryn malet kött i lite olja i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och bacon och låt fräsa med en stund. Tillsätt sen morot och tomatpuré och låt fräsa med ytterligare en stund.

Sen är det bara att tillsätta resten av ingredienserna. Var lite försiktig med att salta i början eftersom både bacon och soja är salt. Låt puttra så länge du bara har tålamod, men åtminstone en timme! Håll koll under kokningen så inte vätskan kokar bort. 

Smaka av bolognesen med salt och nymalen svartpeppar. 

Servera med nykokt pasta och riven parmesan! 

bolognes10