Header Hallonochpraliner

Grillad tortilla med sparris, shalottenlök och räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 05.07.2017

Här kommer en till variant på grillad tortilla. Denna med fyllningen sparris, shalottenlök och räkor.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Skalet av citron
Sparris
Shalottenlök
Räkor
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost, lite skal från en citron och peppra. Rada på sparris och shalottenlök skuren i lagom stora bitar och toppa med räkor. Sätt tortillan på folie och grilla i några minuter tills osten smält och tills kanterna blivit krispiga.

Grilladpizza8Grilladpizza3

 

 


Grillad tortilla som toppas med rom, rödlök och persilja

Skrivet av Hallon & Praliner 04.07.2017

Under varma sommardagar vill man inte gärna lägg mycket tid på att stå framför spisen. Då är det perfekt att göra dessa grillade tortillaplättar, vilket går snabbt samtidigt som det är gott i sommarvärmen när man kanske inte är så väldans hungrig men man ändå vill ha något salt.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Rom
Rödlök
Persilja
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost samt peppra. Lägg plätten på folie och grilla i ett par minuter tills osten smält och tills plätten får krispiga kanter. Toppa sedan med finhackad rödlök, några klickar rom samt persilja.

Grilladpizza4Grilladpizza6Grilladpizza5

 


Grillade musslor med ugnsbakad nypotatis

Skrivet av Hallon & Praliner 28.06.2017

Det är kocken Tommy Myllymäki som är upphovsmakare till detta recept, och det är ett recept på perfekt sommarmat! Receptet är säkert inte helt som orginalreceptet eftersom det har sparats i minnet och gjorts flera gånger bara från minnet.

Du behöver:

Ca 1 kg nypotatis

1 nät blåmusslor ( eller 2 förpackningar djupfrysta)

2 krukor bladpersilja

3 dl olivolja

2 citroner, saft och skal (+ 1 till att grilla med musslorna)

1 schalottenlök

5 vitlöksklyftor

Vitt vin

Börja med att tvätta nypotatisen. Sen gräddar du nypotatisen i ugn på 225 grader till den är mjuk. Det tar ca 30 minuter.

Under tiden potatisen är i ugnen mixar du samman persilja, lök, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Ställ blandningen åt sidan.

Om du har färska musslor så tvättar du dem noga och kolla att alla är hela och stängda. Om du har frysta musslor skall de vara tinade innan du sätter dem på grillen.

Gör en stor ”skål” av aluminium. I skålen sätter du musslorna, en skvätt vitt vin och klyftor av citron. Grilla sen musslorna på grillen tills de har öppnat sig. Det går ganska snabbt. Använder du frysta musslor kan du grilla dem i några minuter tills d har blivit ordentligt varma.

När musslorna är klara häller du dem i en stor skål och häller sen över persilje – citronblandningen över musslorna. Vänd tillsist ner potatisen. Servera med citronaioli och ett gott bröd!

sommar25sommar26sommar29sommar28

 

 

 


Grillad rödspätta i folieknyten

Skrivet av Hallon & Praliner 21.06.2017

Över helgen grillade vi rödspätta i folieknyten, vilket vi tyckte blev väldigt gott! Passar också bra till midsommar tycker vi. 

Gör så här:
Lägg fiskfileérna på foliepapper och krydda med salt, peppar, citronklyftor och dill. Lägg i en klick smör och vik ihop knytet. Grilla fisken på hög värme i ca. 8-10 min. 

midsommar37midsommar38

 

 

 


Kycklingwrap med medelhavssmaker

Skrivet av Hallon & Praliner 05.05.2017

Kycklingwraps  med smaker från medelhavet, en perfekt rätt att fira helg med!

Om tid och ork finns rekommenderar vi det här brödreceptet till wraps. Det här receptet brukar vi också använda till naanbröd, men då kavlar vi inte ut brödet lika tunt.

För 6-7 wraps:
1,5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker
2 tsk torrjäst
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk smält smör
2 msk yoghurt

Blanda samman vatten, socker och torrjäst. Låt stå 10 minuter.

Blanda sen ner vetemjöl, salt, smör och yoghurt. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i delar och kavla ut till tunn tunna bröd. Stek bröden i en torr stekpanna några minuter per sida.

 

Sen vidare till fyllningen! Kycklingen får gärna marinera några timmar innan tillagning.

För 6 personer behövs:
4 kycklingfilér
0,5 dl olivolja
2 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver

Skär kycklingen i bitar. Blanda ihop marinaden och blanda ner kycklingen i marinaden. Låt marinera åtminstone en timme innan tillagning.

Stek kycklingstrimlorna klara i stekpanna.

Fyll wrapsen med sallad, kyckling, avokado, kalamata oliver, picklad rödlök, fetaost och basilikasås.

Basilikasåsen gör du genom att blanda samman en burk creme fraiche med en stor näve hackad basilika, 1 krossad vitlöksklyfta, en gnutta honung, salt och svartpeppar.

tortillas1tortillas2tortillas3tortillas4

 

 


Paella

Skrivet av Hallon & Praliner 19.04.2017

Kategorier:

Paella förknippar vi med vår och sommar! Fast det är en rätt som vi gärna äter året om, så brukar vi bli extra sugna på denna rätt under våren och sommaren.

Paella är perfekt att bjuda på om du vill ha något riktigt gott att äta och som är enkelt att göra. 

Paella för 6 personer:

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

0,5 g saffran (ett paket)

1 grön paprika, skuren i bitar

3 dl ris

1 dl vitt vin

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och svartpeppar

Räkor, tinade 

1-2 förpackningar blåmusslor, tinade

Börja med att fräsa lök och vitlök i lite olja tills den är mjuk och glansig. Rör ner riset och låt fräsa med en liten stund. Häll på vatten och vin. Smula ner buljongtärning och tillsätt saffran. Vänd ner paprikan och låt paellan koka upp. Koka sen på svag värme i ca 10 minuter. Vänd ner musslorna och låt koka i ytterligare fem minuter. Vänd ner räkorna så att de blir varma och smaka av med salt och peppar. Servera med färsk persilja och citronskivor. Ät och njut!

paella2paella3

 

 

 


Lammfilé med potatisbakelse och kryddig yoghurtsås

Skrivet av Hallon & Praliner 11.04.2017

Lamm hör för många påsken till. Vi rekommenderar lammfilé med en god potatiskaka och en härligt kryddig yoghurtsås.

pask10

 

Potatiskakan görs enklast i en muffinsform. För 6 personer (12 små potatisbakelser) behövs:

ca 4 stora potatisar

100 g fetaost

ca 35 g smält smör

En näve finhackad timjan

Salt och svartpeppar

Pinjenötter

Sätt ugnen på 225 grader.  Smörj en muffinsform med lite olja. Skala potatisen och skiva den i tunna skivor. Blanda potatisskivorna med smulad fetaost, smält smör, timjan, salt och peppar. Blanda samman ordentligt. Rada sen potatisskivorna i muffinsformen och grädda i ca 35-40 minuter. Kolla så att  potatisbakelserna är ordentligt genomgräddade innan du tar dem ur ugnen.

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och strö över potatisbakelserna.

Lammfiléerna steker du klara i smör och olja. Stek dem till ca 65 grader för medium. Låt lammet vila i folie innan servering.

Den kryddiga yoghurtsåsen gör du så här:

Blanda ca 300 g grekisk yoghurt med en näve finhackad koriander, 1-2 pressad vitlöksklyfta, 2 tsk spiskummin, 1 tsk gurkmeja och salt.

 

 

Pask11pask12