Header Hallonochpraliner

Höstrisotto med kantarell och bacon

Skrivet av Hallon & Praliner 29.09.2017

En god risotto med kantareller passar perfekt att bjuda på i höst. Enkel att svänga ihop är den också!

Du behöver:
2 schallottenlökar
2-3 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
1½ dl riven parmesan
rivet skal av 1 liten citron
1-2 msk smör
ca 2 dl kantareller (tinade)
1 paket bacon
Salt och svartpeppar

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk och glansig i olja. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund. Häll på lite vitt vin och lite grönsaksbuljong. Detta skall koka i 20-25 minuter och under den tiden skall du vartefter fylla på med grönsaksbuljong och vin. Under tiden kan du finhacka och steka baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Efter 20-25 minuter vänds kantarellerna ner. Blanda också ner parmesan, citronskal och smöret. Salta och peppra. Låt puttra i ytterligare 5-10 minuter. Rör om ofta så att risotton inte bränner i botten. Vänd ner baconet och smaka av med mera salt och peppar om det behövs. Toppa risotton med färsk persilja och en massa parmesan. Ät och njut!

kantarellrisotto3

kantarellrisotto2


Lobster rolls

Skrivet av Hallon & Praliner 05.09.2017

Vill du lyxa till det lite extra kan vi verkligen rekommendera lobster rolls till middag. Lobster rolls känns lyxiga samtidigt som de går enkelt och snabbt att göra. Vill du inte baka ditt eget hot dog bröd går det bra att köpa ett hot dog bröd som du tycker om, eller varför inte fylla ditt favoritbröd med denna goda röra.

För 6 personer behöver du:
2 tinade humrar
1 burk kräftstjärtar
1 stjälk selleri
Majonnäs
1 msk citronsaft
Salt
Peppar

Gör så här:
Dela humrarna och plocka ut hummerköttet.
Finhacka selleri och stek den mjuk i lite smör
Blanda samman hummerkött, kräftstjärtar, selleri, citronsaft, salt, peppar, och så mycket majonnäs att du får en krämig röra.
Fördela röran i hotdogbröden och hugg in!

lobsterroll11lobsterrolls8


Blomkålssoppa

Skrivet av Hallon & Praliner 22.08.2017

En smakrik och lyxig blomkålssoppa!

Du behöver:
2 schalottenlökar
500 g blomkål
3-4 potatisar
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk kycklingfond
1 dl riven parmesanost
rapsolja
salt
vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och skär blomkål. Skala och skär potatisarna i bitar. Fräs lök, blomkål och potatis i olja. Tillsätt vin och låt koka in en liten stund. Tillsätt vatten, grädde och kycklingfond. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt parmesan och rör tills den har smält. Smaka av med salt och peppar. 

Servera soppan med räkor, knaperstekt bacon eller med några droppar tryffelolja! 

BlomkalssoppaBlomkalssoppa1


Grillade kräftor med sting

Skrivet av Hallon & Praliner 26.07.2017

Som variation till den traditionella kräftskivan rekommenderar vi att du provar detta recept med varma kräftor med sting. De varma kräftorna serverade vi med majskolvar, två röror (recept på dessa kommer imorgon) samt ett gott bröd.

Du behöver:
1 kg kräftor
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
3 lime
1 dl olivolja
4 kokta majskolvar
flingsalt

Gör så här:
Lägg de tinade kräftorna i en stor skål och tillsätt finhackad chili och vitlök. Skär lime i klyftor, pressa över limesaften och lägg sedan även i de urpressade limeklyftorna i skålen. Tillsätt majskolvar skurna i lagom stora bitar, olivolja och salt.

Låt sedan kräftorna marineras, gärna över natten.

Innan servering värmer du kräftorna i en folieform på grillen eller wokar dem i stekpanna i ca 5 minuter eller tills de är varma. Om du grillar kan du sätta majskolvarna på grillen en stund före kräftorna eftersom de behöver mer tid.

varmakracc88ftor6varmakracc88ftor3varmakracc88ftor2


Grillad tortilla med sparris, shalottenlök och räkor

Skrivet av Hallon & Praliner 05.07.2017

Här kommer en till variant på grillad tortilla. Denna med fyllningen sparris, shalottenlök och räkor.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Skalet av citron
Sparris
Shalottenlök
Räkor
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost, lite skal från en citron och peppra. Rada på sparris och shalottenlök skuren i lagom stora bitar och toppa med räkor. Sätt tortillan på folie och grilla i några minuter tills osten smält och tills kanterna blivit krispiga.

Grilladpizza8Grilladpizza3

 

 


Grillad tortilla som toppas med rom, rödlök och persilja

Skrivet av Hallon & Praliner 04.07.2017

Under varma sommardagar vill man inte gärna lägg mycket tid på att stå framför spisen. Då är det perfekt att göra dessa grillade tortillaplättar, vilket går snabbt samtidigt som det är gott i sommarvärmen när man kanske inte är så väldans hungrig men man ändå vill ha något salt.

Du behöver:
Tortillaplättar
Philadelphia
Riven ost (vi använde parmesan)
Rom
Rödlök
Persilja
Peppar

Bred philadelphiaost på tortillaplätten och riv över ost samt peppra. Lägg plätten på folie och grilla i ett par minuter tills osten smält och tills plätten får krispiga kanter. Toppa sedan med finhackad rödlök, några klickar rom samt persilja.

Grilladpizza4Grilladpizza6Grilladpizza5

 


Grillade musslor med ugnsbakad nypotatis

Skrivet av Hallon & Praliner 28.06.2017

Det är kocken Tommy Myllymäki som är upphovsmakare till detta recept, och det är ett recept på perfekt sommarmat! Receptet är säkert inte helt som orginalreceptet eftersom det har sparats i minnet och gjorts flera gånger bara från minnet.

Du behöver:

Ca 1 kg nypotatis

1 nät blåmusslor ( eller 2 förpackningar djupfrysta)

2 krukor bladpersilja

3 dl olivolja

2 citroner, saft och skal (+ 1 till att grilla med musslorna)

1 schalottenlök

5 vitlöksklyftor

Vitt vin

Börja med att tvätta nypotatisen. Sen gräddar du nypotatisen i ugn på 225 grader till den är mjuk. Det tar ca 30 minuter.

Under tiden potatisen är i ugnen mixar du samman persilja, lök, vitlök, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Ställ blandningen åt sidan.

Om du har färska musslor så tvättar du dem noga och kolla att alla är hela och stängda. Om du har frysta musslor skall de vara tinade innan du sätter dem på grillen.

Gör en stor ”skål” av aluminium. I skålen sätter du musslorna, en skvätt vitt vin och klyftor av citron. Grilla sen musslorna på grillen tills de har öppnat sig. Det går ganska snabbt. Använder du frysta musslor kan du grilla dem i några minuter tills d har blivit ordentligt varma.

När musslorna är klara häller du dem i en stor skål och häller sen över persilje – citronblandningen över musslorna. Vänd tillsist ner potatisen. Servera med citronaioli och ett gott bröd!

sommar25sommar26sommar29sommar28

 

 

 


Grillad rödspätta i folieknyten

Skrivet av Hallon & Praliner 21.06.2017

Över helgen grillade vi rödspätta i folieknyten, vilket vi tyckte blev väldigt gott! Passar också bra till midsommar tycker vi. 

Gör så här:
Lägg fiskfileérna på foliepapper och krydda med salt, peppar, citronklyftor och dill. Lägg i en klick smör och vik ihop knytet. Grilla fisken på hög värme i ca. 8-10 min. 

midsommar37midsommar38

 

 

 


Kycklingwrap med medelhavssmaker

Skrivet av Hallon & Praliner 05.05.2017

Kycklingwraps  med smaker från medelhavet, en perfekt rätt att fira helg med!

Om tid och ork finns rekommenderar vi det här brödreceptet till wraps. Det här receptet brukar vi också använda till naanbröd, men då kavlar vi inte ut brödet lika tunt.

För 6-7 wraps:
1,5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker
2 tsk torrjäst
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 msk smält smör
2 msk yoghurt

Blanda samman vatten, socker och torrjäst. Låt stå 10 minuter.

Blanda sen ner vetemjöl, salt, smör och yoghurt. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Dela degen i delar och kavla ut till tunn tunna bröd. Stek bröden i en torr stekpanna några minuter per sida.

 

Sen vidare till fyllningen! Kycklingen får gärna marinera några timmar innan tillagning.

För 6 personer behövs:
4 kycklingfilér
0,5 dl olivolja
2 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver

Skär kycklingen i bitar. Blanda ihop marinaden och blanda ner kycklingen i marinaden. Låt marinera åtminstone en timme innan tillagning.

Stek kycklingstrimlorna klara i stekpanna.

Fyll wrapsen med sallad, kyckling, avokado, kalamata oliver, picklad rödlök, fetaost och basilikasås.

Basilikasåsen gör du genom att blanda samman en burk creme fraiche med en stor näve hackad basilika, 1 krossad vitlöksklyfta, en gnutta honung, salt och svartpeppar.

tortillas1tortillas2tortillas3tortillas4

 

 


Paella

Skrivet av Hallon & Praliner 19.04.2017

Kategorier:

Paella förknippar vi med vår och sommar! Fast det är en rätt som vi gärna äter året om, så brukar vi bli extra sugna på denna rätt under våren och sommaren.

Paella är perfekt att bjuda på om du vill ha något riktigt gott att äta och som är enkelt att göra. 

Paella för 6 personer:

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

0,5 g saffran (ett paket)

1 grön paprika, skuren i bitar

3 dl ris

1 dl vitt vin

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och svartpeppar

Räkor, tinade 

1-2 förpackningar blåmusslor, tinade

Börja med att fräsa lök och vitlök i lite olja tills den är mjuk och glansig. Rör ner riset och låt fräsa med en liten stund. Häll på vatten och vin. Smula ner buljongtärning och tillsätt saffran. Vänd ner paprikan och låt paellan koka upp. Koka sen på svag värme i ca 10 minuter. Vänd ner musslorna och låt koka i ytterligare fem minuter. Vänd ner räkorna så att de blir varma och smaka av med salt och peppar. Servera med färsk persilja och citronskivor. Ät och njut!

paella2paella3