headersevendayssvartvitrosa2

Hösten, min tid för nystart

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.08.2019 | 1 kommentar(er)

Jag har alltid varit en höstmänniska. Och även om jag nog brukar försöka förnya mej vid nyår, ger nyårslöften och funderar på vad som skall komma under året och vad jag vill uppnå, så är det ändå hösten som är min tid för nystart. Det är nu, fulladdad efter sommaren, som jag har energi att omstarta. Nya mål, nya rutiner, nytt liv. Nå inte nu riktigt så drastiskt kanske, men nästan. Efter sommarens alla glassar, roséluncher och slappande i hängmattan känns det faktiskt ganska härligt att ta tag i sej själv igen. 

Därför har jag nu inlett det nya hälsosamma livet, "Hälsohösten vol. 10000". För det känns som att jag haft hälsohöst de senaste fem-tio höstarna.... hehe. Men denna gång är det på allvar! Och början har i alla fall varit mycket bra. Minst tre gånger per vecka skall jag springa lenkki (uppnåddes förra veckan redan, jeij! och sprang igår också). Målet med springande är främst att få upp flåset och få upp hastigheten lite grann. Min syrra har nämligen börjat springa, och hon springer så jäkla snabbt och långt att jag blir riktigt sur på mej själv som är så långsam och inte orkar mer än max 6 km. Beroende på höstens semesterplaner och sånt, så kanske vi också skall springa ett lopp i slutet på september, så jag måste ju träna för det också, ifall det blir av!

Gymmet skall jag nog återuppta också, men än så länge känns det så bra att springa då det är varmt och ljust att jag nog fortsätter med det ännu några veckor till. Sen blir det nog att boka träff med PT:n igen och nya tag och mål på gymmet. Men hälsohösten innebär inte bara nya tag på träningsfronten. Utan också på matfronten. Jag är ju en sockerråtta av rang. En sockerråtta med noll självdisciplin dessutom. Så det enda som funkar för mej är detox och total sockeravhållsamhet. Idag fuskade jag lite med en minibit kaka på jobbet men annars har jag lyckats vara ganska så strikt. 

Tanken är att jag i vardagen skall sträva efter att inte äta snabba kolhydrater alls. Och socker är big no no i alla former. Målet är att hålla det någorlunda strikt ända fram till jul faktiskt. Ända undantagen är typ om man går ut på restaurang eller eventuellt nåt minisött på nåt kalas. Men kanske inte ens på alla kalas?! För det är ju så mycket enklare att falla tillbaka till sockret än att komma ur det. Och oftast är det inte ens värt det. Förhoppningen är det nu skall börja verka på allvar. Och att riktningen på vågen skall vända och gå neråt, minst en si sådär 5-7kg. Det borde väl gå?! Hejar ni på mej? Visst?! Och hakar nån på?

(Liten disclaimer: jag vill förstås inte hetsa till nåt ouppnåeligt här eller öka på sjuka ideal. Men JAG känner mej inte i form och JAG mår inte bra av socker och den linje jag varit inne på den sista tiden. Vad man väger är egentligen  oviktigt, men det är bara ett så lätt sätt att mäta att man kommer nånvart. Och så är det skönare då inte alla byxor spänner i magen....)

batch IMG 9962 tileMina kom iväg dej tips: sätt fram kläder direkt på kvällen och stig upp direkt då väckarklockan ringer, du hinner liksom fatta vad som händer först när du redan är påväg. Och då man väl har hunnit med springtur INNAN jobbet så klarar man vad som helst! En hel drös med middagstips hittar du under min kategori "vardagsmiddag". Tex dessa zuccinibiffar som jag åt förra veckan. 

batch IMG 9996 tileDet går fortfarande sååå långsamt att jag blir nästan arg på mig själv. Men igår sprang jag samm runda som här ovan och då var tiden redan 7:30 min/km så det går i alla fall åt rätt håll. Men jag skulle redan villa springa klart under 7... Grr! Har nån tips på hur man bäst kommer upp i fart?


Mangosalsa, bästa tillbehöret till allt som är grillat

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.08.2019

Kategorier:

Om somrarna äter vi grillmat mest hela tiden. Det är ju bara så enkelt och så gott. Varje sommar hittar vi dock alltid nya favoriter. Nån sommar var det grillkorgen som fick oss att grilla grönsaker hela tiden (skär morot i skivor, broccoli i mindre bitar, lite lök och kanske en zuccini i bitar, marinera i olja, salt och vitlökspulver och grilla ca 20-30 minuter i grillkorg!). En annan sommar var det "kaljakana" som var den nya hitten. För några somrar sen åt vi tabbouleh till typ allt grillat, och i år har nyheten varit mangosalsa. Så gott och fräscht! Och väldigt gott tilltugg till allt som vi grillat. Passar såväl till scampi, grisfilé och höna som lax! Lite grönsallad till bara och så är man klar. 

Som alltid höftar jag när jag lagar mat, jag mäter aldrig noga utan tar lite som det kommer sej och enligt vad man har hemma. Första salsan gjorde jag efter att ha googlat typ fem recept och sen mixat dem alla. Men det här är ungefär vad du behöver:
1 mogen mango
1-2 tomater
½ kruka koriander
½ chili
1 liten shalottenlök eller rödlök
½ saften av en halv lime

Hacka mango i passliga bitar. Finhacka chili, koriander och lök och blanda alltihop. Squeeza över lime och låt smaka av sej typ 15 minuter och njut tillsammans med grillmat! 

batch DSC00997Mmm, sött, lite syrligt och lite spicigt på samma gång. OM man motförmodan inte skulle gillar koriander, kan jag tänka mej att man kan byta ut den mot persilja?!IMG 9685En av alla sommarens grillmiddagar, grillade scampi med mangosalsa och grönsallad. Mycket gott! Speciellt med skumppa till då....batch DSC00999Vad äter du till grillmaten?


Ibland har man tur

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.08.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Nu under mina lediga hemmadagar passade jag på att gå på loppis. Det är inte så ofta jag hinner med det annars nuförtiden. Dessutom tycker jag att jag inte hittat nåt alls de gånger jag hunnit iväg. Har faktiskt mer fört bort grejer på sistone än fyndat nytt. Men inte denna gång. För herrejess vad jag fyndade! Hela sommaren har jag tänkt att vi måste skaffa en vinkylare till holmen. Lunchrosén är ju inte lika god då den varmnar i solen heller. Men vilken som helst vinkylare passar inte på en skärgårdsholme. Det måste vara en enkel och snygg.

På instagram har jag spanat in att flera har ursnygga terracottacoolers, men då jag frågade om dem så fick jag bara svaret att de köpts för 30 år sedan... Och genom att googla hittade jag bara utländska varianter att köpa för minst 30$ plus postkostnader. Men vad tror ni står på en hylla Finnos kierrätyskeskus?! En terracottacooler för 2€. Jag trodde knappt mina ögon. Attraktionslagen?! Och fyndandet tog inte slut där. De hade sommarrea så jag fyndade 6st efterrättsvinglas för 40 cent styck. Helt värt det fastän jag själv inte dricker efterrättsvin så där värst ofta. Men åtminstone är de fina i vitrinskåpet. 

Två muggar i italienskt porslin fyndade jag också. I exakt samma mönster som de underbara italienska porslinet jag shoppade i Toscana   förra hösten! Vad är liksom oddsen för det. Muggarna med tillhörande fat kostade 2,70€ styck. Helt rimligt det med. På Kierrätyskeskus har de dessutom nästan alltid superbilliga blommor. Så jag köpte ännu med mej murgröna till mina amplar där violerna redan dött nångång efter midsommar... Och en stor fin bukett med krysantemer. De håller alltid jättelänge och jag gillar dem på hösten. För nästan inga pengar alls. Har jag nämnt att jag gillar loppis?!

batch DSC01028Denna kommer inte användas på safari, men nog i skärgården!batch DSC01036 tile1Se nu bara så fint det blev i stringhyllan med de nya muggarna. Och blommorna piggar upp på vardagsrumsbordet. batch DSC01035Nya älsklingsmuggar som vi faktiskt invigde med Lillasyster idag. Jag har också köpte koffeinfritt kaffe så hon fick testa en riktig cappucino, ni kan ju gissa att hon var stolt!

 

 


Jag börjar vara redo för hösten

Skrivet av Hanna Stigzelius 06.08.2019

Kategorier:

Sista semesterdagen på g här. Jag valde att hålla måndag och tisdag ledigt ännu, då de är Hubbes första förskoledagar, så att han skulle få lite mjukare start med allt det nya (det har gått super!). Men så värst semestriga har mina dagar inte varit hittills. Har haft en todo-lista lika lång som en giraffhals. Och har väl ännu cirkagurka hälften av grejerna kvar att göra. Men skönt förstås att få bort en massa must does innan man går tillbaks till jobbet. Att få fixa på i lugn och ro är ju nästan som semester ändå. Och så blir jobbstarten lite softare när jag bara har tre jobbdagar denna vecka. Smart va?!

Sommaren har varit superskön. Och som vanligt har den gått alldeles för snabbt. Sista veckan då det blev bara vår lilla familj på holmen var verkligen avkopplande. Vi har inte gjort många knop. Läst böcker (tänker förresten försöka få till några boktips-inlägg för både lite och stor läsare/lyssnare!), ätit glass, grillat, badat bastu, simmat i havet och åkt lite båt. Få se om jag får inspis att blogga lite skärgårdstips också... Just nu känner jag i alla fall grym blogginspis efter att knappt ha bloggat på hela sommaren!  Och så där smått börjar jag bli pepp på hösten också. Jag är en riktig höstmänniska. Nu är min tid för omstart och förändring. Men mer om det också senare! Ville bara logga in här och snabbt säga hej! Hur har din sommar varit?!

batch DSC01016En av de första grejerna jag gjorde då vi kommit hem igen, var att gå ut i trädgården och plocka denna bukett! Älskar att man kan plocka blommor på egen gård! 


Ensam i stan

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.07.2019

Så var första delen av min semester slut och jag är tillbaks i stan för en vecka jobb. Som tur dock bara en vecka och så blir det dags för semester nr 2. Men visst kändes det lite surt att lämna skärgården igår kväll. Jag har ändå lyxen att vara ensam i stan! Inte ofta det händer. Jag har ren bokat in kvällsprogram för två kvällar. Men idag skall jag bara njuta lugnet här hemma. Plocka och städa lite så där i lugn och ro bara för att jag vill. Och sen ta och titta på nåt på netflix. 

Semester ett då?! Hur var den? Jo, tack riktigt bra. Första veckan inledde vi ju starkt med att åka på sista-minuten resa till Grekland. Mycket lyckad resa och Zakynthos var så vackert. Hubbe lärde sej simma och maten trots all inclusive buffé var över förväntan. En kväll hittade vi också den perfekta strandrestaurangen med grillad seafood, superförmånligt vin, skattletarstrand för barnen alldeles bredvid och en äkta grekisk man som spelade dragspel och sjöng samtidigt som solen gick ner över havet. Helt klart resans bästa kväll! Vi hyrde också bil och körde runt en del, till de två vattenparkerna på ön, och till flera stränder samt till otroligt vackra Shipwreck Bay Viewpoint. 

När vi kom hem från Grekland var vi bara hemma mindre än ett dygn, just så vi hann tvätta upp alla kläder och gå till butiken innan det bar av ut till holmen i Skärgården. Och vi verkar ha tagit med oss Greklands väder hem, för sedan dess har vi haft toppensommar också - här i Finland. Vi har åkt båt, ätit glass, medlat syskon- och kusinbråk, varit på stranden och druckit rosé till lunchen. Just så där som den ideala skärgårdssemestern skall vara. På fredag åker jag ut igen. Och i alla fall hittills ser det ut som att toppenvädret borde fortsätta...

batch IMG 8995Det verkar ha blivit en tradition att vi åker på semester till medelhavet första veckan på semstern. Andra året i rad i Grekland!batch IMG 9111Vi bodde här och åkte med Apollo. Hotellet var nytt och fräscht, men låg lite på sidan om, utan bilen skulle vi nog ha känt oss lite isolerade. Här sitter vi en kväll vid det allmänna poolområdet, dricker drinks och väntar på att den grekiska aftonen med dans och musik skall börja.

ä

batch IMG 9154Två av dagarna blåste det hårt. Här hade vi kört till en rätt så närbelägen strand för lite sandstrand istället för stenbotten invid vårt hotell. batch IMG 9189Drick- och snackstop på en restaurang som gjorde reklam att ha "best view of Zakynthos".batch IMG 9210Nöjd typ. Nu då barnen börjar bli lite större kunde vi på riktigt ligga lite i stolstolar också denna semster. Härligt! jag hann till och med läsa en hel bok under veckan. IMG 9038 tileEn annan dag, en annan strand. Den här var superfräsch och välskött. Men kostade därefter... 10€ för en sunbed!batch IMG 9303Den magiska restaurangens spännande strand, full me snäckor och skattstenar.d 

IMG 9242 tile

Shipwreck -bay viewpoint! Sååå vackert. Men Maken blev lite höjdrädd och ville inte stanna länge. 


Semester!

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.07.2019

Ah, första semesterdagen idag. Och det känns sååå bra. Eller det känns ännu bättre eftersom jag som bäst håller på att packa inför vår sista-minuten resa vi bokade förra veckan. I morgon (eller egentligen i natt) lyfter vi mot Grekland, värmen och solen. Finska sommaren är ju inget vidare just nu, så en resa till 100% sommarväder känns extra bra. Barnen skall få gå i simskola, men utöver det har jag noll planer eller förväntningar. Bara att vi skall få krav-fria sköna dagar. Eller att jag nu får läst åtminstone en bok!?

Jag hann börja sakna barnen riktigt ordentligt förra veckan, då de var hos mor- och farföräldrar i 6 nätter. Verkligheten kom ju nog ikapp mej efter cirka nån timme. Och nu är allt som vanligt igen. Deras rum är totalt upp och ner. Disk och tvättmaskin fylls i normal takt och det är syskonkärleks gnabb var och varannan minut. Nerverna jag hann växa tillbaks under förra veckan i lugn och ro har redan förbrukats... Tur de är gulliga ändå. 

batch IMG 8844Så här såg det ut för en vecka sedan då vi åkte ut till svärisarnas holme för att lämna barnen där med dem. batch IMG 8852Svärmors lavendel! En av mina favoritdofter i hela världen. 
batch IMG 8931För en vecka sedan var det ännu någorlunda somrigt. Så då byggde vi sandslott och njöt i solen. Kanske det blev grekiska slott nästa vecka?! Och snäckjakt!batch IMG 8939Semester! Det känns så häääär bra! Kanske jag inte kommer vara lika blek på nästa selfie jag visar här?! Man kan ju i alla fall hoppas...


Slutet av en era

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.06.2019 | 1 kommentar(er)

Hej och hå vad det går. Poff så var midsommaren över och imorgon är det dags för barnen att ta sommarlov. Imorgon är faktiskt Hubbes sista dag på dagis någonsin! Hur har 5 år redan gått sedan han satte sin fot för första gången på vårt ljuvliga lilla dagis?! Jag kan faktiskt inte förstå det. Det kommer absolut kännas vemodigt imorgon. Också för honom tror jag. Som tur väntas det ivrigt på förskolan, och efter besöket för några veckor sedan känner vi nog alla oss lugna inför höstens nya vindar. 

Maken har vi återigen på jobbresa, han har varit borta sen i tisdags, men kommer hem imorgon. Sen blir det åtminstone inte fler jobbresor innan semestern... Och på den egna jobbfronten börjar det lugna ner sej lite och en stor del av "mitt projekt" som jag sysslat med de senaste veckorna publicerades idag. Imorgon har vi blivit utlovade bubblor av chefen! Så nu är jag extra ivrig över att gå på jobb, haha.  Både Maken och jag jobbar ännu nästa vecka, men eftersom barnen är borta kommer det kännas nästan avkopplande ändå!

batch IMG 8687Vi har inte tidigare år gett pedagogerna på dagis några egna presenter, eftersom vi alltid deltagit i den gemensamma från föräldraföreningen. Men i år ville jag tacka lite extra! Hubbes dagisera tar slut, och även för Lillasyster blev det ett avslut då hon flyttar upp från lilla sidan. 

batch IMG 8691Blommor, smycken och choklad, det vill väl alla ha?! Och självklart måste jag se till att det finns något pyssligt med i presenten. Denna gång satte jag dock barnen i arbete istället för mej själv och de fick pyssla namnarmband till sina "tanter".

 


Vardagsmatlagning tillsammans med barnen

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.06.2019 | 1 kommentar(er)

Det här inlägget är ett stolt samarbete med Marthaförbundet!

Min Mamma har alltid tyckt om att laga mat, och redan som liten fick jag vara med i köket. Jag fick snurra kanelbullar, vispa plättsmet och skära grönsaker. Jag tror att det är superviktigt att låta barnen vara med i köket. Mina nerver håller kanske inte alltid med, men när man ser barnens glädje, hur de lär sej och lyckas så är det kanske värt lite stök och klet. Vår största matutmaning är, säkert liksom hos de flesta andra barnfamiljer, vardagsmaten. Hur skall man få i barnen hälsosam, hemlagad, närproducerad och varierad mat?! Inte alltid så lätt minsann. 

Jag söker ofta receptinspiration på nätet och instagram och sparar idéer och tips när jag råkar på något spännande. Kokböcker är en annan utmärkt källa till inspiration. Marthaförbundet kom under våren 2018 ut med en ny kokbok för barn, som till skillnad från många andra kokböcker för barn är mer inriktad på vardagsmat istället för bakning. Alla recept i boken följer också Marthaförbundets matvision, där fokus är på säsong, inhemska råvaror och mycket grönsaker, och varje recept har vi förslag på hur de kan varieras både enligt säsong och enligt specialkost. Det låter ju nästan för bra för att vara sant! 

Vi fick hem boken och läste den tillsammans med barnen. Genom att få dem involverade och ge dem möjlighet att påverka vardagsmaten har jag redan tidigare upptäckt att det hela brukar funka mer friktionsfritt. Det recept som vi fastnade för var mest och gav oss in för att testa var  "Våffelbröd med plockfyllning". Perfekt vardagsmat dessutom då det bara krävdes att röra ihop våffelsmet och medan den sväller, hacka grönsaker och röra ihop röra. Barnen fick välja våra tillbehören så på bordet stod grynost, paprika, majs, riven ost, gurka, gräddfilssås och varmrökt lax (det sista var dock mitt val). Att låta dem skära medan jag dukade och blandade såsen var också givande för oss alla. Och gott blev det! Det är alldeles för sällan som jag orkar testa nytt i vardagen. Men det piggar ju nog onekligen upp!

I boken finns ännu fler recept till som vi är nyfikna på att testa, så som kalljästa semlor till helgfrukosten och hemlagade myslibars till nästa utflykt! Falafel med kåltacos är jag grymt sugen på och Lillasyster vill testa deras grönsaksbolognese (kanske för att hon då får skära ännu mer grönsaker). Den här boken var just den puffen jag behövde för att både involvera barnen i våra vardagsmiddagar igen, och dessutom rubba våra rutiner lite och inte äta samma gamla pasta dag ut och dag in. Små puffar behöver väl alla nu som då! Både barnen och jag gillar också den fina layouten och de färgglada roliga bilderna. Lillasyster tycker den lilla flickan liknar henne.

Bokens syfte är att föra familjer samman i köket, och i alla fall för oss uppfylldes det denna vecka hela två gånger. En kväll fick nämligen barnen också laga sin egen granola enligt bokens recept. Jag halverade receptet och vi rostade den i stekpanna istället för i ugnen. Därefter fick de sedan smaksätta med de som de själva tycker om. Lillasyster granola fick smak av frystorkade hallon och kardemumma, medan Hubbes fick smak av vaniljpulver, lönnsirap och yoghurtrussin. Det gillar jag också mycket med boken, att alla recept kommer med färdiga idéer hur man kan variera det. Just så vill jag använda en kokbok, som inspiration med hur mycket möjligheter som helst!

Boken finns att köpa direkt från Marthaförbundet, men också på tex. Adlibris.  Stor rekommendation på boken av oss! Jag får till och med lust att bli Martha på kuppen. Sen, då barnen är lite större och jag har lite mer tid igen, då skall jag gå med i någon trevlig krets! Jag är säker på att jag skulle älska det. Matlagning, kreativitet, pyssel och hållbar livsstil. Egentligen är det konstigt att jag inte redan gått med. På Martornas hemsida finns också en digert receptregister för ytterligare matinspiration och tipsbank med massa Smartha tips. 

batch DSC00594Titta Mamma, det är jag som lagar mat i boken, säger Lillasyster!batch DSC00604Myslibars vill vi testa på. De blir ju perfekta på semestern när man skall iväg på någon utfärd och vill ha med något bra mellanmål. 
batch DSC00625Sommarblommor som matchar med den fina boken! batch DSC00633Våffelsmet in the making. Tips om du lagar mat med fler barn än ett: ge varsin sked till barnen att röra med och skaffa fler än ett deciliter mått. Rättvisa är viktigt när det lagas mat...

batch DSC00641Största möjliga koncentration då man skär gurka. Jag skalar gurkan och skär dem i stänger, så får barnen sedan skära dem i mindre bitar och känna sej delaktiga. Hubbe kan redan skära med "riktig" vassare kniv, men för Lillasyster räcker det bra med en matkniv. batch DSC00661Plockfyllning är alltid en bra idé, så får alla välja vad de vill ha på sin tallrik. Jag valde mycket groddar, paprika, lax, fetaost och sås. Hubbe valde lingonsylt och ville ha grönsakerna vid sidan om. Båda funkar lika bra tycker jag, huvudsaken är att alla är nöjda och blir mätta.batch DSC00698Granolasmaksättning pågår!batch DSC00708Ni kan ju gissa att kvällsmaten smakade extra bra då man fick egenlagad granola på sin yoghurt. 


En soft weekend

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.06.2019

Sen i fredags har jag inte varit någon annanstans än hemma. Eller förutom en lenkki i morse då. Annars har jag bara rört mej mellan våra två våningar och på terassen. Mycket av veckoslutet har spenderats ute. Jag har fixat en del i trädgården, flyttat en buske, skördat första grönsakerna i pallkragarna, klippt en annan buske och också bara chillat och njutit av sommaren. Jag tror minsann att jag fått bortkruxat allt jag planerade hinna med detta veckoslut?! Så skön känsla. Jag har till och med börjat packa inför midsommaren redan. För jag vet att veckan kommer bli hektisk. 

Imorgon skall vi till förskolan på infokväll. FÖRSKOLAN! Jag kommer ha ett förskolebarn i höst. Alltså jag fattar inte. Hur har han blivit så stor?! Bara åtta dagar kvar som dagisbarn. Barnen räknar annars också ner dagarna till sitt sommarlov. Imorgon har dagis stängt för evalueringsdag, men som tur ställer Morfar och Mosse upp och ordnar dagissubstitut. Så imorgon måste jag komma ihåg att köra till syrran istället för till dagis.... Och så tar vi och kör några mobilbilder från veckoslutet för att toppa inlägget. Varsågoda:

batch IMG 8654Nu när Lillasyster är fyra år tyckte jag hon kan få lite riktigt nagellack. Det var en väldigt högtidlig stund när vi lackade både tår- och fingernaglar och nu är hon stolt som en tupp.batch IMG 8662Första skörden! Spenat och rädisor. Nu sådde jag redan inför skörd nummer två. SÅ kul. Spenaten förvälldes, hackades och blev till spenatplättslunch idag. Kan det bli mer närodlat? (nu behöver vi bara hönor, en ko och ett vetefält så blir vi helt självförsörjande).batch IMG 8663Salladen börjar också vara redo. Och ärterna växer fint de med. Bara morötterna som är lite svaga och tröga...batch IMG 8669Söndagmorgon klockan 8, då alla andra ännu sov begav jag mej ut på en femma. Så skönt, även om det gick långsamt (skyller på värmen och tom mage!). På onsdag går mitt gymkort ut, och tänkte inte förnya det förrän i augusti, så nu skall det bli springturer oftare har jag tänkt. batch IMG 8676Ännu en sommarbukett från gården. 


DIY: Diapercake i form av ett slott

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.06.2019

Kategorier:

För några veckor sedan hade jag glädjen att få vara med och ordna babyshower för min fina väninna som skall få sitt första barn. Jag gillar verkligen traditionen med babyshowers. Att få skämma bort en god vän som snart skall få en baby är så fint. Och så älskar jag ju att fixa blöjkaka dessutom. Det här var väl nu min tredje tror jag?! Och det är verkligen inte alls svårt. Det enda som behövs är gummiband, en stor bit paff och något att ha i mitten av kakan. Jag körde med en rundstav som blivit över då jag fixade barnens tipitält. Men tex ihoptejpade tomma hushållspappersrullar kan också funka. Och så behövs det blöjor också förstås. Ett större paket är perfekt. Jag tror det blev typ tre blöjor över för mej denna gång, så det gick så gott som jämt ut. Du behöver också sidenband, cellofan och lite kartong samt eventuellt washitejpt och grillpinnar (om du vill göra ett slott av det hela och du inte nöjer dej med vanligt blöjtårta). 

Börja med att snurra ihop blöjorna till små rullar och fäst med gummiband. Klipp ut en stor paffrundel att ha som botten i kakan. Ställ din mittpinne rakt på den och börja ställa blöjrullor runt. Fäst med ytterligare gummiband och fyll i fler blöjor. Gör likadant på våning två och tre. Göm in gummibanden med sidenband och pynta som du vill. Jag byggde torn och klippte till tak av kartong. Hittade originalidéen hos en av mina alltime favourite bloggare Kniv-Lisa. Så all cred kan jag tyvärr inte ta åt mej själv. Men jag kan i alla fall sprida inspirationen vidare! Och visa er min version:

batch DSC00444 tileJag gillar att baka in lite extra presenter i mina blöjkakor. Men det behöver man ju inte göra. I denna finns en nappflaska, tuttar, strumpor, en mössa och en nalle. batch DSC00445Guldpapper för torn och slottsdetaljer, svart sidenband och svartguldig washitejp.

batch DSC00446Nu vill jag bara att det skall komma ännu mer babysar i min närhet så jag får gå ännu fler babyshowers och fixa ännu fler diapercakes, det är ju så roligt pyssel.

batch DSC00461För att få sidenbanden att hållas på plats brukar jag också sticka in en liten knappnål. batch DSC00462Den söta nallen hittade jag på Lindex.