headersevendayssvartvitrosa2

Alkohol och barn

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.06.2016 | 6 Kommentarer

Kategorier:

Det snurrar lite alkoholdiskussion i bloggosfären så här inför midsommar. Amanda och Sara har bland annat skrivit om sina kommande vita helger och nolltolerans. Och ja tycker det är riktigt fint att man väljer att inte dricka något alls om man vill det. Men jag tänker nog inte ha en vit midsommar fastän jag har barn. Och jag är inte en dålig mamma för det! För det är skillnad på att dricka och att dricka tycker jag. Självklart blir vi inte berusade när vi är med våra barn. Det är inte okej! Någonsin. Men att bli lite tipsy av ett eller två glas skumppa på självaste midsommar ser jag inte något som helst problem med. Snapsen skippar jag. Men det är mest för att jag tycker det smakar äckligt. 

Jag anser att jag har en väldigt sund syn på alkohol. Och det har de flesta av våra vänner också. Speciellt de som har barn. Senast jag skulle ha sett någon av våra vänner eller bekanta berusade på någon fest var nog under tiden innan vi hade barn. Men det betyder inte att vi inte skulle kunna dricka alkohol när vi har fest. Vi är ju vuxna ansvarsfulla människor. Också när vi är på fest. De gångerna vi varit på fest med barnen har jag definitvt sett till att jag inte blir berusad. Men jag njuter av att dricka några glas skumppa eller gott vin. För mej hör det till. Jag har nog klart minskat mitt alkoholintag sedan vi fick barn. Det tycker jag också är naturligt. Och är man gravid eller ammar en minibebis så lämnar jag bort vinet helt. 

Mina föräldrar har också druckit vin eller annat på helger och fester när jag varit liten. Och jag har inte tagit någon skada av det. De har också en sund inställning till alkohol. Jag har aldrig märkt att mina föräldrar skulle ha varit berusade, och jag tror inte det varit det heller. Lite tipsy, visst. Men de blev bara roligare av det tyckte jag. Och man fick vara uppe längre och själv dricka cocis och leka med vänner och kusiner. Jag tror det är mycket tack vare dem som jag nu i vuxen ålder har en naturlig och sund syn på alkohol. 

Så om man vet var ens gränser går och känner sej trygg med alkoholen, så ser jag absolut inte något problem med att dricka alkohol, också på helger och fester när barn är med! Allt med måtta och barnen först förstås. Men man är inte någon dålig förälder bara för att man njuter en liten snaps och några glas vin på midsommaren och blir lite tipsy! Skål!

skal

 Två ansvarsfulla föräldrar dricker sangria i Spanien tillsammans med sina barn på en uteservering! No problem i min värld. Och en mimosa på flygfältet när vi var påväg hemåt. 

Kommentarer

 • Charlotta Palander 22/06/2016 11:09am (7 år sen)

  Precis! Hade exakt ett likadant inlägg i huvudet men du hann före ;-) (nackdelen med att arbeta, alla andra hinner blogga om de aktuella sakerna medan man knogar på)

  • Hanna Stigzelius 22/06/2016 11:13am (7 år sen)

   Vad bra att det finns andra som tänker som jag :) Vanligtvis brukar jag inte heller hinna in i debatten innan den är typ över, så det här är nog ett undantag tror jag :)

   • Jannina 22/06/2016 12:47pm (7 år sen)

    Tänker precis samma som er! Va skönt! :) ett barn dör inte av att se mamma å pappa dricka en öl eller 2,men stupfull/ berusad inför kidsen, nej!

    • Hanna Stigzelius 22/06/2016 3:25pm (7 år sen)

     Jag det är ju en enorm skillnad på att dricka ett par glas till maten på midsommaren för att man tycker det är gott, från att halsa öl och sprit varje dag för att bli full :)

 • Emilia 22/06/2016 12:37pm (7 år sen)

  Exakt! Kunde inte ha sagt det bättre själv!

 • Ellen Strömberg 22/06/2016 1:26pm (7 år sen)

  Håller absolut med dig, även om jag inte har barn själv. Bra skrivet!

 • Pia 22/06/2016 2:02pm (7 år sen)

  Jag är av samma åsikt, lite alkohol kan man alltid ta, men vi har den regeln med mannen att ena måste alltid vara i sånt skick att hen kan köra ifall något händer. Därmed leder det oftast till att den ena är mer eller mindre spiknykter. Just in case.

  • Hanna Stigzelius 22/06/2016 3:26pm (7 år sen)

   Låter som en vettig regel. Ofta har vi också gjort så, för att kunna köra hem från festen sen då nåt barn blir trötta till exempel :)

 • Mustikka 22/06/2016 2:32pm (7 år sen)

  Absolut! Jag tycker ett glas vin hör till maten, men OBS ett glas vin, inte fem. Berusade har vi aldrig varit runt barnen och kommer aldrig heller att vara det, men det betyder, som du säger, inte att man inte kunde ta ett glas vin eller dylikt. Var vi nu bor (Malta) finns en super fin lekpark som har en bar! Suveränt konsept! Ingen tycker det är underligt att föräldrarna dricker en kall öl medan barnen leker. Aldrig att någon sku vara tipsy, inte ens lite. Ett konsept som tyvärr aldig sku funkka i Finland. Alkohol är så förknippat med att bli berusad, inte med god smak, läskande osv. Synd! Skål på dig :)

  • Hanna Stigzelius 22/06/2016 3:27pm (7 år sen)

   Jag tycker inte det är antalet glas som är den stora grejen, utan bara det att man inte släpper kontrollen och blir berusad. Lekpark med bar låter ju som en jättekulidé. Och jag tror inte heller att någon i Spanien såg snett på oss, men i Finland skulle det nog ha känts konstigt att ha med barnen på terass...

   • Mustikka 22/06/2016 9:44pm (7 år sen)

    Precis! Håller med att det inte är antal glas men just det att man har kontroll och terasser ja, eller hur?!

   • Svante Wahlbeck 23/06/2016 3:52pm (7 år sen)

    Kanske problemet i Finland delvis är just det att vi inte tar med barnen på terassen och ofta inte ens vet vad de gör medan vi själva sitter på terassen.
    Och hur får barnen en sund inställning till alkohol om det enda alternativet är att inte dricka när barnen är med?

 • Sandra Neuman 25/06/2016 3:34pm (7 år sen)

  Jag tänkte inte ens på att det var konstigt igår när vi delade en cider till maten på midsommar. Det är ju liksom bara en god dricka till maten. Jag har aldrig druckit så mycket så att jag skulle ha kunnat kalla mig full, så jag tror inte att det blir aktuellt nu heller ;)
  Men en bra regel det där att en förälder ska vara i körskick, det betyder också att en förälder beter sig precis som hen brukar. Jag har den erfarenheten från min barndom att en del vuxna blev konstiga av alkohol, och det var hemskt och otryggt.

Skriv en kommentar