headersevendayssvartvitrosa2

Äppelchips

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

På husbolagets talko på veckoslutet så fick vi några äpplen av grannarna. Troligen höstens sista. Och nu äntligen kom jag till skott och lagade äppelchips, något jag tänkt göra ända sedan de första inhemska äpplena mognade i början av september. Det var väldigt enkelt och resultatet gott, men det tar länge. Nästan fyra timmar var mina chips i ugnen. Och så krympte de massor. Jag lagade två plåtar, totalt fyra äppel, och det blev inte ens en halv full burk. Så jag måste nog laga en sats till av de fem äpplen vi ännu har kvar tror jag. 

Så här gör du: Tvätta äpplena och skär bort kärnhuset. Jag har ingen skild mojäng för det här utan använder en skalkniv som man skär runt från båda hållen på äpplena. Funkar finfint. Skiva äpplena tunt och lägg på plåt med bakplåtspapper under. Om man vill kan man krydda äpplena med kanel. Jag kryddade en plåt och lämnade den au naturel. Jag hade mina i ugnen på 100 grader i 3,5 timmar. Med en timmes mellanrum bytte jag plats på plåtarna så att bägge fick vara överst. Det lönar sej också att släppa ut fukten från ugnen med jämna mellanrum. Chipsen är klara när de är helt hårda och torra. Låt svalna och förvara sedan i någon trevlig burk. 

aappelshipsEn skalkniv funkar utmärkt som äppelhusbortskärare. 

aappelships1Skiva och bred ut på en plåt. Strö lite kanel över om du vill.

aappelships2Klara, knapriga och sötsyrliga chips. 

aappelships3Jag satte burken på Stringhyllan. Myslin är slut förresten. Borde laga mera... 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar