headersevendayssvartvitrosa2

Är du köksremppa-expert? Hjälp mej i så fall.

Skrivet av Hanna Stigzelius 03.04.2018 | 9 Kommentarer

Kategorier:

Maken och jag har aldrig renoverat, mer än att vi målat om några väggar.  Det var faktiskt ett av kriterierna då vi letade efter vårt nuvarade hem. Vi ville inte ens ha något renoveringsobjekt. Det kändes och känns fortfarfande lite skrämmande med remppa. Ja menar, hur väljer man rätt? Hur blir man inte lurad av remppafixarna? Hur håller man tidtabellen? Hur gör man så det inte kostar skjortan? Plus allt damm och omständligheten det medför då förstås.

Men nu börjar vi lite så där smått fundera på köksremppa. Vårt kök var i ok skick när vi flyttade in för snart fem år sedan. En del av köket är väl bytt någon gång i mitten på 2000-talet, men tex kaklen är origial från 1989. Så de börjar ha en del år på nacken. Och jag var inte överförtjust i det ens då vi flyttade in, men det var ljust och någorlunda fräsch och vi ville inte remppa så det fick duga. Nu börjar dock vissa skåpdörrar vara lite slitna. Och bänkskivan som är i trä mår inte så bra. Och de blå nittiotalskaklen är jag väldigt trött på. 

Å andra sidan vet vi inte hur länge vi tänker bo kvar i radhuset. Vi har inte några direkta flyttplaner just nu, men vi vet att vi inte tänker bo här för evigt. Vi saknar bland annat ett sovrum till, en öppen spis och ett badkar... Så om vi nu typ sku flytta om kanske två år så känns det ju dumt att lägga en massa pengar på en köksremppa. För även om en renovering ökar värdet på lägenheten lite grann så tror jag nog inte att man får allt tillbaka. Eller?!

Jag vet faktiskt typ inget om köksrenoveringar! Vad kostar det ens? Hur funkar det med bara någon sort lightremppa? Typ nya bänkskiva, nya skåpdörrar och nån sorts skiva över kaklen? Lönar sej det eller är det ändå nästan lika dyrt som att bara byta ut hela skiten. Är Ikea bara skräp? Eller var hittar man ett förmånligt men bra kök? Måste vi ta oss till tio köksbutiker och be om offerter och hela köret eller hur gör man det här enklast. Och hur kan man ens byta ut bara skåpluckorna om man inte vet varifrån köksstommen ens kommer?! Om någon har svar på ens en av ovanstående frågor så får man jättejätte gärna svara i kommentarfältet. 

http://www.ikea.com/gb/en/images/rooms/ikea-ikea-grey-lerhyttan-kitchen-cabinet-doors__1364493162008-s41.jpg

Bild från Ikea.com. Klicka på bilden för att komma till källan.

Kommentarer

 • Pia 03/04/2018 6:44pm (4 år sen)

  Ingen expert men har "light" renoverat ett kök ifjol... eller jag och jag men jag fixade så att det blev fräshare :)

  Angående hur man väljer firma, håller tidtabell osv. ingen aning. Jag har händiga typer i familjen så jag valde material, beställde, köpte handtag, bänkskiva..

  Kostnad: beror juh självklart på hur stort köket är, vad du väljer att göra och vilka material du väljer. Om jag minns rätt blev mitt light remppa kring 400-500e och då böt jag lådfronter, alla handtag, nedre raden av dörrar och bänkskiva.

  Å nej, spelar ingen roll varifrån gamla köket kommer ifall du bara vill byta dörrarna.

  Men några tips på hur du börjar:
  1. måtta skåpdörrarna! i lägenheten där jag böt var det inte nya standardmått.... (byggår -89 eller 90, minns ej) så jag måttbeställde.

  2. från ikea skulle jag ha fått ett förmåligt kök, både dörrar och stommar men ingen var sugen på att riva ut hela köket och skruva ihop ett ikeakök så det fick jag glömma då jag bara sku ha "light-version" av uppfräschning.

  3. Kolla med era lokala snickare vad det skulle bli att kosta. Beror ju oxå givetvis på vilka material man väljer och hur mycket man vill satsa.

  4. Måtta speciellt bredden på bänkskivorna, jag hamnade på en "special lösning" eftersom ena bänkskivan hade nåt udda mått...

  5. Bestäm vilken färg och modell du vill ha på luckorna, efter det be om offerter.

  Ang. de gamla kaklen har jag ingen aning om det är möjligt att sätta en typ plexi framför, går säkert bara du hackar bort gamla kaklen först (eller om ni tar in byggfirma så e de säkert njemas problemas). Annars går det oxå att måla på kakel, har inte testat ännu men var vi nu bor e oxå en light remppa aktuell men sambon e int så ivrig på att riva bort de gamla kaklen.

  Ang. värdestigning på bostad om man byter kök och om det är värt det. Ingen aning men jag har tänkt som så att en liten uppfräshning för en billig peng är aldrig fel, sedan får eventuella nya ägare avgöra om dom vill göra om i sin egen stil eller int. Väljer man däremot ett högkvalitativt kök som e någosånär neutralt kan jag tänka mig att helhetsintrycket blir bättre och jag tror nog man får ut det man satsat. Men de beror säkert på läge och en massa andra saker oxå.

  Hoppas du fick ut något av min funderingar :)

 • Smulan 03/04/2018 8:35pm (4 år sen)

  Ojojoj vad svårt! Jag skulle ändå definitivt göra det! Två år är ändå en lång tid och ifall ni bestämmer er nu har ni ett fräscht kök till sommaren :)
  Behöver ju verkligen inte bli så dyrt om man ens kan göra. något av själva arbetet själv. Vi funderar på att göra delvis samma sak med budgeten 500 euro. Alltså lägga nytt kakel och byta två bänkskivor. Dock skulle vi göra allt själva (lol inte jag men Riku :D) Vi har ett nytt Ikeakök och har varit väldigt nöjda (förutom de tidigare ägarnas val av bänkskiva i vit...plast)

  Vi renoverade hela vår förra bostad från topp till tå, och vi sålde sedan den för 39 K mer än vad vi köpte den 2 år tidigare! När vi subtraherade renoveringskostnaderna från den summan blev det ändå en rejäl vinst.

 • Pia 03/04/2018 9:49pm (4 år sen)

  Vi har renoverat köket i huset vi köpte i somras. Det blev ett ikea kök o vi e mycket nöjda! Inte alls svårt att skruva ihop. Det är rätt stort kök o kostade 3000€. Min man e byggare, o gjorde förstås allt själv så där blev det inga extra kostnader.

 • Jessica 03/04/2018 11:25pm (4 år sen)

  Det är kökskampanj på gång just nu! Ta mått och boka tid med en planerare. Man kan köpa monteringstjänst också om ni inte vill försöka själva.

 • Petra 04/04/2018 7:43am (4 år sen)

  Numera finns det kakelfärg i olika nyanser så det är lätt att måla över. Bänkskivor finns vid Ikea för en billig peng, bara att såga passlig längd själv. Gällande luckorna är det lätt att byta ut dom om dom har standardmått. Annars kan dom också målas.

 • Mia Stenmark-Hannus 04/04/2018 9:36am (4 år sen)

  Kan absolut rekommendera Ikeas kök, bra kvalitet i förhållande till pris! Vi totalrenoverade vårt kök för två år sedan och det är faktiskt väldigt lite vi skulle ändra på. (Lite större diskbänk är det enda jag kommer på nu.) Det blev inte så hiskeligt dyrt för oss, men då gjorde vi (mest min man) i princip allt jobb själv, så det blev ju tidskrävande. Sen går det ju att renovera light med hjälp av små medel om köket inte är i behov av totalrenovering, vilket vårt var. Har skrivit ett långt inlägg om vårt kök om du är intresserad: http://miajohanna.blogspot.fi/2017/02/februarlistan-3-mitt-kok.html

 • Mk 05/04/2018 12:53pm (4 år sen)

  Tror absolut att ni får tillbaks pengarna. Det fick jag iaf och gjorde inget själv. Rev inte ens ut det gamla. Däremot, för att slippa göra det och slippa betala för det, så satt jag ut det på nätet: kom och hämta gratis om du nedmonterar själv. Smart, tyckte jag. Sku säkert tom ha kunnat få nåt för det för det var inte i dåligt skick, bara fult i mitt tycke.

  Gå in till olika kökfirmor och be dem komma och mäta, planera och ge offert. Olika firmor tar olika pris, finns dyrare och billigare...

 • Marie 05/04/2018 9:21pm (4 år sen)

  Ingen expert heller men då vi köpte hus i Esbo behövdes ett nytt kök. Vi satte själva (med lite proffshjälp) in ett snyggt och neutralt kök från Ikea och var nöjda med kvaliteten. Köket höjde också värdet på bostaden när vi sålde ett par år senare.

 • Erica 08/04/2018 10:14pm (4 år sen)

  Vi ha gjort en light remppa i köket i vår förra lägenhet; bytte skåpdörrar och lådfronter men använde de gamla handtagen (då de va ok). Bytte inte heller bänkskiva eller kakel, men dessa fick ett klart upplyft då skåpena nu blev blankt vita iställe för mörkbruna. Behöll också samtliga maskiner (diskmaskinen va integrerad, så nu front på den med). Total kostnad för detta va typ 400 euro och gick att göra på en kväll. Jag tror att det påverkade försäljningen positivt på så sätt att lägenheten va mera attraktiv då köket va modernare och fräschare och därför fick vi sålt enklare. Vår nuvarande lägenhet totalrenoverade vi (inkl. föytt av kök, rivande av väggare, byggande av nya vägger och badrum - alltså precis allt), så där va bara köket en del av kostnaderna, men skulle säga att det gick på kanske 15.000 (relativt stort med stor köksö och stenskiva och premium kvalitet på maskinerna). Priset för er beror ju på ifall ni byter ut maskiner och diskho/-kran eller kan de gamla användas? Kan kaklet målas alternativ kaklas på? Gör ni arbetet själva eller tar ni in hjälp? Som sagt, priset går att påverka mycket med egna val. Generellt har jag bra erfarenhet av Ikea och positivt med dem att man oftast får vad man beställer i tid (vilket inte är självklart hos många andra leverantörer...)

Skriv en kommentar