headersevendayssvartvitrosa2

Årsresumén för 2019

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.01.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Tvåtusennitton, hurdant år var det riktigt? En sak vet jag i alla fall, att åren går bara snabbare och snabbare ju äldre jag blir. Men på det stora hela var 2019 nog ett riktigt bra år. Vi börjar vara förbi de tyngsta småbarnsåren och det är så skönt. Ännu är vi mitt uppe i ruuhkavuodet, men det blir lättare och lättare hela tiden. Jag börjar känna lite smått att jag är min egen igen, och inte bara Mamma till 100%. Eller det är jag förstås också, men jag får tänka lite mer på mej igen, och det får mej att må bra. 

Jobb är också något som präglade 2019 rätt mycket. Maken jobbade extremt mycket under våren. Och reste under hela året mer än tidigare. Jag själv bytte arbetsuppgifter i april, så det har varit mycket nytt och mycket jobb också för mej. Andra spontana tankar är att året varit rätt lika tidigare åren. Familjetid, några resor, återhämtning, mycket hemmatid, alldeles för mycket skärmtid, många ljudböcker, ständiga tvätthögar och lite vänner och mycket skratt däremellan. Men nu tar vi den årligt återkommande listan och ser hur det ser ut för 2019. Här hittar du resumeer för 2018, 2017 och 2016. 


bloggminskadejanuarifebruariJanuari och februari pysslade jag hemma en del. Sydde kläder till Lillasysters docka, bakade runebergsmuffins, jobbade hemma, odlade ärtor och så firade vi Hubbe som blev 6 år i slutet på februari med Star Wars kalas.

1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Jag började jobba inom ett område som jag aldrig jobbat med förut. Ett område som jag dessutom tycker är superintressant och givande. Att byta jobbuppgifter var ett av mina bästa beslut under förra året. Jag älskade mina tidigare kollegor, men kände mej inte alls du med uppgifterna. Det jag jobbar med nu är såå mycket intressantare. Jag tycker liksom på riktigt riktigt att det är roligt att jobba nu. Så härligt. 

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Ja många! Men andra gick det väl kanske lite si som så med. Det som gått bäst är väl boklöftet, att läsa/lyssna på minst 30 böcker. Jag har kommit upp till 38. Det som inte gick lika bra var alla mina försök till hälsosammare leverne och lättare lekamen. Motionsmässigt var nog 2019 ett av de bättre åren under den senaste fem åren. Men sockermässigt ett av de sämsta. Jag måår ju inte bra av för mycket kolhydrater och socker. Men ändå är det sååå svårt att ändra på dåliga vanor på den här fronten. Nåh, kanske 2020?! 

3. Fick någon du känner barn?
Ja ♥ Två av mina nära väninnor fick döttrar i somras. Och min syster fick en perfekt liten son i oktober. Till två av dom har jag dessutom äran att få vara fadder. Min bästa lycka och glädje i livet. 

4. Dog någon som stod dig nära?
Min kära Fammos sambo gick bort i december. Han stod inte mej så nära, men nog min Fammo förstås, och visst har han funnits där under min uppväxt. Så Fammo har jag tänkt på mycket nu under slutet av året. Det är alltid en sån väckarklocka när någon går bort tycker jag. En påminnelse om livets skörhet. Att det inte är för evigt. 

5. Vilka länder besökte du?
Danmark i slutet på April, och då också Legoland (om det nu räknas som eget land :)). Grekland i juli under en härlig sommarsemester. Och så Sverige och Norge nu i slutet på året under vår mellandags och nyårsresa till Hemsedal. 

6. Är det något du saknade 2019 som du vill ha 2020?
Ännu mer kvalitetstid med mina systrar och deras barn, det har det blivit av för lite 2019 känner jag. Vänner på middagar och date med min Man skulle jag också gärna ha lite fler av.  Lite mer tålamod kunde jag också gärna ha under 2020. 

bloggminskademarsapril2I mars lagade hela Finland ugnsfetapasta. Vi fick ett till fadderbarn och så firade vi min Pappa som fyllde 60 år med spaveckoslut i Aulanko. Vi pysslade cafe och påskägg med barnen. Och så hade vi påskmiddag här hemma. Det blev vår på allvar och jaccuzzin anlände till vår bakgård. Och just innan vappen reste vi till Danmark, gick på Tivoli och besökte Legoland. 

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
Jag är fortsatt usel på datum. Men midsommarafton i år då vår Guddotter föddes kanske kändes lite mer speciell än vanligt av den anledningen. 

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att mina barn är världens finaste och alla som betyder mycket för mej fått va friska. Mitt nya jobb har också betytt mycket. 

9. Vilket var ditt största misstag?
Nån av alla de otaliga gånger mitt tålamod inte hållit med barnen eller Maken. Så onödigt med bråk, allt som oftast i alla fall. 

10. Vilket var ditt bästa inköp?
Lättdammsugaren jag köpte till Maken i födelsedagspresent. Den är alltså en sån dän utan sladd som står framme. Den används nästan var och varannan dag här hemma. Så enkelt och bra! Mitt facebookfyndade lego kändes också som ett riktigt bra köp. 

11. Vad spenderade du mest pengar på?
Låneamorteringar, hyresvederlag, dagisavgifter, fondspar, resor och mat. Mycket tråkigt och vuxet svar även i år. 

12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Barnen förstås ♥ Men min Man kan också få mej att skratta om han lägger den sidan till. Ett dåligt skämt får mej också alltid på gott humör. 

majjuniJag fick två odlingslådor till morsdag. Och min systerson var hos oss över natten. Vi firade min väninnan babyshower och jag bakade en blöjtårta med slottstema. Lillasyster fyra år firades med regnbågskalas, jag samarbetade med Marthorna och vi firade midsommar i skärgården. Hubbes dagiskarriär tog slut och vi avtackade dagispersonalen med sommarpåsar. 

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Jag tror inte att jag varit så här frisk på lääänge! Lite flunssa i början på året, men sen dess nada och frisk som en nötkärna. Hoppas jag nu inte jinxar det med det här....

14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2019?
Avicis Tough Love och Molly Sandéns Rosa Himmel. 

15. Mådde du bättre eller sämre under 2019 än vad du gjort tidigare år?
Bättre. Äntligen börjar den tyngsta småbarnsperioden vara över och jag har fått mer tid att bara vara Hanna. Det gör mycket för mitt mående. Att träna regelbundet, satsa på sömnen och byta jobb har också påverkat positivt. Makens jobbstress och otaliga jobbresor däremot har emellanåt gjort det lite tungt. 

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Jag skulle gärna träna ännu lite mer än jag gjorde. Och mer väninne- och systratid skulle jag också ha. Men det är inte så att jag riktigt haft så mycket tid överlopps att kunna lägga på dessa. 

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Mobilen tar ju nog en del tid som kunde användas fiffigare. Men jag börjar bli mer uppmärksam här. Och iphones egen statistikrapport som kommer en gång i vecka är rätt intressant. Men det finns nog ännu rum för förbättring. Å andra sidan tycker jag nog att det är riktigt okej med lite slösurfande ibland. Det ÄR ju avkopplande att scrolla lite insta och läsa bloggar nu som då. Men lite mindre tid kunde jag nog lagt på slösurf.... 

18. Hur var din julafton?
Just som julafton skall vara. Varm och lite stökig. Superivriga barn som väntade på julgubben och alla klappar. Massa god mat och gott vin. Fina klappar och härlig familj. Och så en julgubbe som glömt sitt skägg hemma! Men som tur märkte inte barnen nåt. Själva julaftonsmorgonen inledde vi med lite jacuzzibad, ganska bra start på julaftonsfirandet det också. 

bloggminskadejuliaugustiSommarmånaderna inleddes i Grekland, vi skördade morötter, jag jobbade en vecka i stan och grillade scampi. Vi var ute på holmen med Makens bror och deras familj och Lillasyster pysslade en sten och snäckstavla med strandfynd från Grekland. Jag fixade monsterspray, vi blev gudföräldrar på ett till dop, jag inledde aktivare springande och vi åt kräftor med Makens familj. 

20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Alltså tv känns lite 2012. Men på streaming tjänsterna så älskade jag givetvis sista säsongen av "Game of Thrones". "Chernobyl" var också gripande. Och den norska Netflix-serien "Hjem till jul" var både morsom och hjärtlig. Men det var ungefär det som jag sett på tv i år. Har sett helt otroligt lite faktiskt. Men saknar det inte heller?!

21. Vilken var den bästa boken du läst under året?
"Sömngåtan" av Matthew Walker var nog den mest revolutionerande boken jag lyssnade på. 

22. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Nån av spotifys morning jazz listor är perfekta att lyssna på under en veckoslutsmorgon medan man fixar frukost och dricker te riktigt länge. 

23. Önskade du dig något som du fick?
Materiellt, jepp, vissa grejer nog, som mina fina te-muggar från Spode. Och nytt täcke och dyna. Nya innetossor och ett nytt jobb. Och icke materiellt önskade jag mej förstås mest att alla får vara friska och glada. Och även det har hållit rätt långt. 

24. Önskade du dig något som du inte fick?
Jag väntar fortfarande på den där lottovinsten...

25. Vilken var årets bästa film?
Frozen 2:an. Jag såg den visserligen först på det här årets sida, men eftersom den kom ut ren på 2019 års sida blir den mitt svar. Så fin film! A star is born var också bra. Musiken från filmen har vi förresten också lyssnat på massor under förra året. 

26. Vad gjorde du på din födelsedag?
Brunchade med alla mina finaste vänner ♥ Ifjol blev det ingen brunch pga Italien-resan. Men i år var traditionen tillbaks. Och det är ett så bra sätt att fira sin födelsedag. Först presenter och frukost hemma med familjen. Sen iväg till stan för mer god mat och alla vänner. Och sen ännu lite bonusskumppa efter det för de allra bästa!

bloggminskadeseptoktoberUnder hösten hängde vi mycket hemma. Jag plockade blommor, drack kaffe på bakgården och barnen pysslade. Med Hubbe lagade vi ett helt Halloweenhus. När vi hade brunchgäster ett veckoslut fixade jag grytbröd igen på första gången på länge. 

27. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Mina nya kollegor är härliga. 

28. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Mörka jeans eller chinos. En skjorta och en cahsmere eller annan skön tröja ovanpå. Så ser jag ut nästan alla dagar på jobbet. Några svarta klänningar finns det också i garderoben. Till de ett par sköna tjocka strumpisar. Bekvämt måste det vara! På fötterna har jag gärna svarta Nike´s. 

29. Vad fick dig att må bra?
Träning, barnen, mitt hem, mina tacksamhetsövningar, lite yoga, världens bästa familj och vänner. 

30. Vem saknade du?
Svarar samma som ifjol: Jag hinner inte riktigt känna efter vad jag saknar. Så kanske det, att hinna känna efter lite mer vad eller vem som saknas?! 

31. Vilken var din bästa månad?
Juli är helt klart min favoritmånad. Ledighet, värme, sommar Finland, skärgård, någon resa, familjen. Lätt svar!

32. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Jag är ingen perfektionist, om vi säger så.

33. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Inte så mycket tror jag!? Balansera vardagen efter bästa förmåga. Försöka hinna med lämplig mängd rekreation. aktivitet och återhämtning däremellan. Kanske några resor. Göra mitt bästa både på jobbet och hemma. Och vara snäll med mej själv när jag inte alltid är på topp. Man är ändå bara människa. 

bloggminskadenovemberdecember

Mot årets slut blev allt mörkare, så då tände jag ljus och satsade på veckoslutsfrukostarna. Vi pysslade en dino med Hubbe och ett tre i rad spel. Till julen pysslade jag ännu mer. Den ena dagen det var snö fotade jag julkortsbilder på barnen. Jag bloggade om ansiktsmists och vi avslutade året i Norge i skidbacken. 

Kommentarer

  • Tina 16/01/2020 7:37pm (3 år sen)

    <3. Det är alltid härligt med glada och positiva människor i arbetsgemenskapen! Tack för att du orkar samla oss till fika varje fredag!

    • Hanna Stigzelius 19/01/2020 8:55pm (3 år sen)

      Tack för att du också alltid är glad och positiv, och oftast hinner med och fikar på fredagarna :)

Skriv en kommentar