headersevendayssvartvitrosa2

Mandelfria Runebergstårtor

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.02.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Glad tisdag och glad Runebergsdag! Är du ett fan av runebergstårtan? Om jag skall vara riktigt ärlig så är jag inte direkt något storfan. Jag gillar inte bittermandelsmaken. Och halva vår familj är dessutom allergiska för mandel.... Men samtidigt tycker jag de är så söta. Och att baka tycker både barnen och jag att är roligt. Så igår kväll testbakade vi en egen variant utan mandlar. Istället hackade jag lite solrosfrön så att konsistensen skulle bli rätt. Och julens sist pepparkakor smulades och fick också åka ner i smeten. Och resultatet blev runerbergstårtor just i min smak! Om du också vill baka en allergivänlig mandelfri variant så kommer receptet här:

För att baka ca 15 små runebergstårtor behöver du:
100gram rumsvarmt smör
½dl socker
½dl kokossocker (i receptet jag använde som bas skulle man ha farin men det hade jag inte så jag bytte till kokossocker)
1 ägg
typ 10st söndersmulade pepparkakor 
½tsk nejlika
½tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ dl vetemjöl
3/4 dl finhackade solroskärnor
½ dl grädde

Vispa det rumsvarma smöret och sockret till fluff. Och om du är som jag och alltid är spontan i ditt bakande så uppnår du perfekt mjukt smör genom att slänga in det i mikron ca 10 sekunder! Sätt till ägget, pepparkakssmulet, kryddorna, solrosfröna och mjölet som du blandat bakpulvret i. Kör några varv med elvispen tills allt blandats ur ordentligt. Klicka ut smeten i små muffinsformar, inte riktigt ända upp till kanten för då kommer det rinna över. Har du en muffinsplåt så är det också bra att använda den så formen hålls bättre. Grädda i ugnen på 175grader ca. 15 minuter. Låt tårtorna svalna. Blanda nån dl florsocker med lite vatten så att du får en inte för rinnande glasyr. Spritsa längs tårtans rand. Fyll mitten med hallonsylt. Förvara kallt!

runebergstartaJag använde sådan hallonsylt som kommer i flaskan med typ tub på ändan. Så enkelt att få den sylten just dit jag ville ha den. 

runebergstarta1Barnen ville ha sina utan sylt och glasyr?! Konstiga kids.. Det är ju toppingen som gör det till en runebergstårta. 

runebergstarta2Inte så illa för en tisdag. Tulpanerna har Hubbe valt till mej då de var i butiken på veckoslutet och handlade.


Chokladfladdermöss till halloweenfesten

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.11.2018

Kategorier:

Förra veckoslutet pysslade faktiskt Hubbe och jag mer ätbart Halloweenskoj. Nämligen chokladfladdermöss. Jag såg idén till de här i  nån tidning, kanske var det Pirkka-tidningen, och tänkte genast att det kan vara kul att göra med barnen. Lillasyster var nog ännu för liten. Men Hubbe klararde bra av att hjälpa mej limma ihop delarna. Jag kletade med den smälta chokon och ha pluppade dit delarna. Bra arbetsfördelning. Även om cirka hälften av bitarna hamnade i hans mun istället för på nästa fladdermus... Men men...

För att fixa egna fladdermöss till Halloween-fikat behöver du:
1 paket dominokex
typ 100g smält choklad
vitchokladpluppar
runda chokladknappar som botten, jag köpte marabous på rulle, men vilka som helst som är runda funkar!

Gör så här: Smält chokon i mikron. Dela dominokexen och skär rundlarna på mitten. Det var rätt smuligt och ca 20% av kexen smulades helt så de inte gick att använda som vingar. Men dem åt Lillasyster glatt upp som kompensation för att hon inte fick vara med och baka. Klistra choko på chokorundeln, fäst vingarna, pluppa dit mer smält choko och fäst ögon. Klicka till sist ut en miniklick choko i ögat. Ställ kallt så de stelnar! Mums!


0fladdermus2Söta fladdermöss, i dubbel bemärkelse!

0fladdermus1Någon var lite sugen på att provsmaka när jag skulle fota..

0fladdermusMen vi kommer tyvärr inte bjuda på dessa på festen nu på lördag, för vi har ren ätit upp alla, hups! Men månne vi inte skall hinna fixa några andra halloweengodsaker tills dess....


Baka chokobollsspindlar till Halloween

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2018

Kategorier:

1halloweenspindlar1Jag vet att spindlar skall ha 8 ben, inte 6, men det rymdes inte fler i chokobollskropparna!

Igår bakade barnen och jag chokobollar (receptet hittar du HÄR). Men vi gjorde inte bara vanliga runda bollar. Utan istället förvandlade vi dem till Halloween-spindlar. Mycket kul kvällspyssel för dem, och just på lagom nivå för en tre- och en femåring. Och raw-chokobollar sitter aldrig fel. För att pimpa dem till spindlar behöver du dessutom salta pinnar som du bryter i mindre bitar och små vitchokladpluppar från bakavdelningen. Och tadaa, du har Halloween-snäckset klart.

1halloweenspindlar0Jag rekommenderar att ha ett hushållspapper framme när barnen skall rulla spindlar. Mina barn ville i alla fall väldigt gärna torka av händerna på kläderna annars! Eller de gjorde det nog fastän jag satte fram pappret men de kunde ju också använda det åtminstone...

1halloweenspindlar2Tadaa! Ganska gulliga eller vad?! Och roligt för barnen att få  bygga ihop spindlarna själva. 


Recept på fancy och god efterrätt: Mini-pavlovas

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.05.2018 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

I lördags på min tjejmiddag, bjöd jag på mini-pavlovas till efterätt. Jag har velat göra sådana redan länge men liksom aldrig haft tillfället eller kommit mej för. Det är i sej inte särskilt svårt, men om man som jag vill göra både marängerna och lemoncurden själv, så är det lite arbetsdrygt och kräver en del vispande. Men man kan också köpa färdiga maränger och lemoncurd på burk. Och då är det i alla fall lätt som en plätt. Jag letade inspiration på pinterest för min variant och googlade sen fram receptet skilt. Att laga båda lemoncurd och maräng samtidigt är annars genialt eftersom det skall äggvitor i marängerna med äggulor i curden! Annars har jag alltid problem med vad man skall göra med den del av ägget man inte behöver just då. 

Här kommer receptet:

Marängbottnar:
3st rumsvarma äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 msk maizenamjöl
Vispa först bara äggvitorna tills de är fasta, det tar några minuter. Sätt sedan till socker och citronsaft och vispa lite till. Tills marängsmeten är glansig och riktigt fast. Typ fyra-fem minuter ungefär. Vispa i maizenan. Sätt i en spritsstrut och spritsa ut marängbon i lämplig storlek. Spritsa en liten kant på sidorna, annars är det svårt att fylla dem sen. Av min smet blev det 6st marängbottnar. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Låt svalna och försvara luftigt. Jag lagade mina bottnar två dagar innan servering och de smakade utmärkt!

Lemoncurd:
2 citroner, både det rivna skalet och den pressade saften
2 äggulor
1 helt ägg
2 dl socker
100 gram smör
Riv skalet av citronerna, pressa saften, blanda med äggen och sockret. Ställ på spisen med låg värme under och rör hela tiden. Det tar en stund tills krämer tjocknar och man kan känna sej lite hopplös där ett tag, men se plötsligt så swooch så är det kräm. Cirkagurka en halv timme tog de nu senast. Men rör hela tiden! Enligt andra recept skall man hålla på med vattenbad och krångligheter men det orkar inte jag och det går finfint utan förutsatt att man rör hela tiden. Rör till sist i smöret i den varma krämen och låt svalna. Häll över i en burk och förvara i kylskåp. Den håller sej typ en vecka!

Marcarponefluff:
1,5dl grädde
150g mascarpone
1 tks vaniljsocker
Vispa grädden, tillsätt mascarpone och vaniljsocker och vispa ihop. 

Sen är det bara att bygga ihop dina minipavlovas. Ta en botten, ös på lite lemoncurd och toppa med mascarponefluff. Dekorera med en massa goda färska bär! Klart! Ser väldans proffsigt ut och smakar himmelskt. 

pavlova4Söt maräng, syrlig citronkräm, fluffigt gräddskum och färska bär. Den kombinationen kan liksom inte gå fel!

pavlova5Mina "mini-pavlovan" blev visst inte så väldans mini. Men man avgör själv hur stora man vill ha dem om man lagar marängerna själv. 

pavlova3Jag rekommenderar absolut att göra de här som dessert nästa gång du skall ha middagsgäster. Den här efterrätten är dessutom väldigt somrig tycker jag. Kanske på midsommar!? Midsommaren kommer ju snabbare än vi tror...

 


Fixa hemlagade munkar till vappen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

På måndag är det valborgsmässoafton, eller vappen. Till Vappen passar det utmärkt att bjuda på något gott till grillfesten eller picnicken. Den allra bästa vappen-godsaken är självklart hemlagade vappenmunkar. Sådana har jag kokat flera år. Det är egentligen inte svårt. Men ganska hett, osigt och omständligt med den varma oljan och allt socker överallt. Så småbarn skall gärna hålla sej borta från köket när det vankas munkkokning. I år blir det nog knappast några munkar lagade i vårt kök, eftersom jag jobbar på själva vappafton... Men jag tänkte ändå dela med mitt recept. Ifall det finns någon annan som är sugen på att testa. Jag lovar dej att du knappt ätit något godare!

Hannas vapp-munkar, ca 30 stycken:

2½dl mjölk
25g jäst
1 dl socker
½ msk kardemumma
1 ägg
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
75g mjukt rumsvarmt smör

2-3 bitar kokosfett/ ca 1 liter matolja till kokningen
socker att rulla munkarna i

Gör så här: Värm mjölken till fingervarmt. Smula och rör i jästen. Sätt i sockret, kardemumman, ägget och saltet. Rör och knåda i mjölet lite i taget. Sätt i det mjuka smöret mot slutet. Knåda till en fast men ändå relativt lös deg. Låt jäsa en timme under en bakduk. Dela degen i ca 30 delar och rulla dem till små bollar. Låt bollarna jäsa ytterligare 15 minuter. Värm sedan upp kokosfett eller olja i en kastrull. Ha ett lock bredvid OM det skulle börja brinna så du kan släcka elden med locket. Det har nog aldrig hänt mej, men så har jag lärt mej att man skall göra när man skall fritera. Testa med en bit ljust bröd eller en liten bit av degen när du tror att oljan är tillräckligt het. Biten skall snabbt börja mörkna om den är tillräckligt varm. Om du har en termometer skall oljan vara mellan 170-180 grader.  Fritera munkarna i omgångar ca 2-3 minuter per sida. Låt rinna av en stund på dubbla hushållspapper och rulla därefter i en tallrik med strösocker. 

Munkarna ätes färska, helst samma dag! Sätter man dem i en påse till nästa dag blir det bara klidd och kladd. Som tur är munkarna så goda att det inte är några problem att äta upp dem. 

munkartivappenMmm. Mumsigaste munkarna.

munkartivappen1Inte hälsosamma någonstans, men så goda att det inte gör något.

munkartivappen2Jag riktigt grämer mej att jag inte kommer hinna fixa munkar i år. Fest skall vi nog ha, men hemlagade munkar får gästerna nog tyvärr inte...


Raw chokladkaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.04.2018

Kategorier:

1rawkaka

Förra fredagen, när jag hade middagsgäster, passade jag på att testa göra en ny raw-kaka. Varken barnen eller Maken kan äta nötter så jag måste passa på då Maken var borta. Att "baka" raw kakor är faktiskt urenkelt. Mycket enklare än vanligt bakande tycker jag. Det enda man behöver är en bra matberedare. Så sköter den allt för en. Receptet till just den här kakan hittade jag i Siljes blogg. Men eftersom jag skulle ha bara en gäst halverade jag receptet och lagade den i en mindre form. Några småmodifikationer blev det också, men idéen är samma som hos Silje. 

Raw choklad-kaka

Botten: 
1½ dl nötter och frön (jag satt ½dl solrosfrön och 1 dl blandade nötter)
1 msk raw kakao
8 dadlar (jag testade först att laga med färre, men då ville inte det bli någon smet, men med åtta st blev det just bra)
½ msk honung
-->Mixa allt i en matberedare och tryck ut i en bakplåtsbeklädd form (min har diameter på 16cm). Ställ in i frysen under tiden du lagar chokosmeten.

Chokladfyllning:
1 banan
2 små avokados
4 msk raw kakao
3 msk smält kokosolja
½ tsk vaniljpulver
1 msk honung
-->Häll allt i mixern och mixa slätt. Häll över bottnet och ställ igen in i frysen. Ta fram kakan ca 10 minuter innan ni skall äta så den hinner tina lite grann. Fast jag tycker den är supergod också som lite lätt fryst. Mmm. Bananen känner man nog lit smak av, men annars smakar den bara sött, chokladigt och gott! Inte alls som att man skulle äta nästan bara hälsoamma ingredienser. Helt bäst! Och bäst att jag ännu har några bitar kvar i frysen... Tror jag skall ta en till eftermiddagskaffet nu!

1rawkaka2Jag pyntade också min kaka med några kokosflarn. Tycker de är både goda och dekorativa. 

1rawkaka1Nötig dadelbotten och chokladkrämig fyllning, mmm. Testa om du är sugen på nåt sött, men inte vill ha i dej raffinerat socker och mjöl!


Lucka 22: Raw pepparkaksbollar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2017

22Känner du att det blir lite mycket vitt socker så här kring jul? Men du vill kanske ändå äta något juligt och gott i alla fall. Då tycker jag du skall testa de här pepparkaksbollarna. Principen är samma som i mina raw chokladbollar, men istället för kakao har jag satt i pepparkakskrydda. Mm, sa Lillasyster när hon smakade på en efter att hon hjälpt mej med bakandet.

Det som behvös till en sats, vilket ger ca 20 bollar är:

8 dadlar (eller 4 dadlar och 3 fikon eller bara fikon typ 5 stycken eller 6 dadlar och 2 fikon)
½dl kokosflingor
½dl solrosfrön (eller cashewnötter eller pumpafrön eller sesamfrön eller andra nötter)
2 dl havregryn 
1½ tsk pepparkakskryddor (jag använde mej av färdig mix från butiken)
3 msk kokosolja
1 msk agavesirap (eller honung eller lönnsirap)
1 msk kallt vatten 

Mixa allt i en matberedare. Rulla till bollar som rullas i kokos. Förvaras svalt.

pepparkaksbollarPepparkaksbollar kan man äta med gott samvete. Inget vitt socker här inte. 

pepparkaksbollar1Smakar nästan som pepparkaksdeg!


Lucka 20: Pepparkakspynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2017

20Pepparkakor hör verkligen julen till. Själv gilla jag egentligen degen mer än själva kakorna. Men att baka dem är så roligt och hör till. I år gjorde vi en liten tvist på peppisarna. Med hjälp av ett sugrör tryckte vi ut små hål i dem. Efter gräddning och dekoration så var det sen bara att hänga en tråd i pepparkakan och vips hade den blivit ett pepparkakspynt. Men ett litet tips, om du som jag har små barn, häng då pepparkakorna lite högre upp i granen. Annars tar det cirka tio minuter så finns det inga pynt kvar.... 

pepparkakspynEtt sugrör var perfekt för att göra hålen i pepparkakorna i bakskedet. 

pepparkakspyntHubbe hjälpte mej att pynta. Fina blev de tycker jag!

pepparkakspynt2Den här hänger tyvärr inte kvar längre... den finns inne i en liten tös mage....

pepparkakspynt1Men den här som hängdes upp högt i granen hänger ännu kvar!

pepparkakspynt3Fint och enkelt pynt. I mångas smak, bokstavligen, hehe. 


Julgodisinlägget

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har fått två kommentarer som bad mej tipsa om mitt bästa julgodis. Så det tänkte jag att jag kunde göra. En liten sammanställning av allt julgodis jag bloggat hittills. För det har ju blivit en del. Allra helst fixar jag riktigt enkelt julgodis. Som inte kräver timslånga koktider och kulprov. Risken att misslyckas blir så mycket större då. Men nån krångligare sort brukar jag nog också fixa varje år ändå. Undantaget som bekräftar regeln. Ifall man kokar kolor och sånt så rekommenderar jag absolut en digital termomterer iställer för kulprov. Det blir ganska mycket säkrare då. 

Men vi kan ju börja i den enklare ändan. I såna fall är egenlagad tryffel ett måste. Till exempel sådan här mariannetryffel. Superenkelt och ser väldigt proffsigt ut. Jag brukar också göra en variant med vitchoklad och lime. Supergott och verkar lyxigt. Små formar är det inte alltid så lätt att hitta dock. Men i år hittade jag fina formar på Clas Ohlson!

sevendaysjulgodis2.JPGLyxiga lena tryffelbollar. Som är betydligt enklare att rulla ihop än de ser ut. 

Marskrisp är en annan urenkel variant av julgodis. Den tar typ fem minuter att laga dessutom. Och till och med Hubbe klarar av den. Fast med lite hjälp då eftersom smeten blir rätt varm. Chokladfudge med kondenserad mjölk som bas som man gör i micron är också enklare än lätt. Och den kan varieras beroende på vad man använder sej av för choklad. Med mintchoklad blir det mintfudge! Med mjölkchoklad sötare och mörk choklad mer vuxet. De här kolatryfflarna är inte heller svåra och blir super lena och mjuka. Basen är dumlegodis. Men kom ihåg att vänta tills smeten svalnat tillräckligt, annars rinner bara tryfflarna ut!

Traditionell kola men med kokos som tvist. Nami! Jag brukar alltid klippa kolan i bitar istället för att skära. Och så använder jag elmokelmo för att packa bitarna så de inte klibbar ihop i varandra. En gång testade jag med cellfan men det tog typ 4 timmar att packa ihop en sats kola så det var första och sista gången. 

Kola är ju en riktig klassiker. En sorts klassisk kola brukar jag nog koka varje år. Men helt plain kola är för tråkigt. Så jag brukar göra den lite roligare. Som till exempel denna variant med kokos. Eller den här med smak av lakrits. En återkommande kola som jag lagat flera år är Johanna Westmans chokladdoppade lakritskola. Den kräver lite mer än basic kolakokning eftersom man först måste koka kolan och sen ännu doppa alla bitarna i choklad. Men, jag tycker det är värt det. Den är bara så god.

julgodisladan2Här är innehållet i julgodislådan 2016: Marskrisp, mariannetryffel, vithcokladtryffel, polkafudge, chokladdoppad lakritskola och snabb chokladfudge i micron.

Om man vill vara lite hälsosammare så kan man kanske laga denna raw chokladÄven om jag tycker julen är den tid på året då det är okej att vara lite mindre brydd med socker och hälsosamhet... Nytt liv i janurari sen! Och här hittar du instruktionerna för hur man viker asken att ha godisarna i!


Lucka 11: Pepparkaksrutor

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.12.2017

11Är du inte något större fan av pepparkakor? Då kanske denna mjuka variant inspirerad av skolbasarsklassikern mokkarutor är något för dej? Jag tycker i alla fall att resultatet var supergott. Betydligt mindre torrt än vanlig pepparkaka. Och jag gissar att man också kan omvandla receptet till muffins och frosting istället för i långpanna om man vill. Originalreceptet hittade jag hos Söta saker.  Jag halverade receptet och bakade i en mindre form eftersom vi varken hade gäster på kommande eller julbasar att sälja på...

Pepparkaksrutor med frosting för en liten form:
Till kakan:
75g smör
1 ägg
1½ dl socker
1 msk pepparkakskryddor
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kryddor, bakpulver och mjölet. Rör mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken i äggvispet. Häll i en form med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader varm ugn ca 25-30minuter. Låt svalna. Medan kakan svalnar kan du vispa ihop frostningen

Till frostingen:
40g smör
1 msk grädde
½ msk pepparkakskryddor
2 dl florsocker

Vispa ihop allt med elvisp till en krämig frosting. Bred på kakan då den svalnat. 

11pepparkakaDekorera med kokos. Smakar och doftar juuul! Lite som en mokkaruta men med med pepparkskryddor istället för kakao.