headersevendayssvartvitrosa2

Barnvänliga banankex

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.05.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Igår bakade vi banankex barnen och jag. De är perfekta eftersom de inte innehåller något tillsatt socker. Annars försöker jag sträva efter att barnen inte skall äta så mycket sött i veckan. Och ja, det samma gäller förstås mej också. Men banankex är absoolut tillåtet. Det enda som behövs är en mogen banan, 2dl havregryn, 0,5dl kokosflingor och lite vaniljpulver. Jag satte faktiskt i nån tesked honung också för att få Hubbe att bli mer välvilligt inställd, men det hjälpte tyvärr inte... Sen är det bara att mixa ihop allt till en smet (eller mosa med gaffel om man inte har foodprocessor). Klicka ut på en plåt och platta till till små runda kex. Grädda ca 15 minuter på 180 grader. Mums till mellanmål! Jag tänker ta med några till jobbet imorgon också för att äta till mellanmål när blodsockret sjunker efter lunchen.

banankex2

Barnen fick kex till mellanmål igår. Eller närmare bestämt, Lillasyster åt kex till mellanmål. Hubbe, den skeptikern, vägrade smaka, han luktade på ett och sa nej tack. 

banankexDet blev förvånansvärt många kex på bara en banan tycker jag. I skålen rymdes bara en tredjedel.

banankex1Tips för ettårskalas kanske, eller annars bara om man vill ha ett hälsosammare sötare snack!


Äppelsmulpaj utan socker, smör eller vetemjöl

Skrivet av Hanna Stigzelius 04.09.2016 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag hittade ju ett äppelträd på vår gård i veckan! Hälften av äpplena fick bli till en smulpaj. Men jag vill inte äta socker, mjöl och smör just nu. Försöker nämligen vara lite hälsosam och får bort de sista babykilona. Så jag fixade ihop en egen variant av Leila Lindholms smulpaj från boken The Fresh Foodie (adlink!!). Jag tillsatte till exempel kokosflingor i smuldegen. Och bytte ut mandelmjölet mot kokosmjöl istället. Och den blev supergod. Istället för vaniljsås så använde jag Santa Marias extra creamyga kokosmjölk. Passar utmärkt som substitut. 

Hannas kokos-äppelsmulpaj utan socker, vetemjöl eller smör:

6-8 äpplen

1 msk kokosolja

1 msk kanel

1 msk honung

-->Skala och skär äpplena i bitar. Stek  med kokosolja, kanel och honung i en stekpanna tills äpplen är lite mjuka. 

Gör under tiden smuldegen. 

2 msk kokosolja

2 dl havregryn

1 msk agavesirap

½ dl kokosmjöl

½ dl kokosflingor

100g finhackade torkade dadlar

-->Knåda ihop till en smulig deg. Häll äpplena i en liten ugnsfast form. Häll på smulet. Grädda i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter. Ät med krämig eller uppvispad kokosmjölk. Mmm. 

appelpajGlömde fota pajen innan vi smakade... 

appelpaj1Eftermiddagskaffe. Nami. Med gott samvete dessutom.

 

 


Blåbärspaj

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.08.2016

blabarspaj

Blåbärspaj hör sommaren till. Finns det något godare än en ljum paj med vaniljsås? Kanske efter att man ätit kräftor... Mmm... Min bästa paj har kommit till genom att jag blandade svärmors pajbotten med min egen smulpaj och midiferade båda lite till. Det här är den godaste pajen enligt mej. För det är ju degen som är det bästa. Och den här har deg på båda sidorna om blåbären. 

Nu är kanske den allra bästa blåbärssäsongen redan över. Men kanske du plockat och har i frysen, annars kan man ju köpa frysblåbär i vilken butik som helst året om. Då är det perfekt att baka en paj, och så vips har du lite sommar igen. 

Botten:
150g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
½tsk bakpulver (kan uteslutas)
½dl socker
-->blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform, gärna en med löstagbar kant, lägg då bakplåtspapper i formen innan.

Förgrädda bottnen i ugnen ca 8 minuter på 200C

Påsmul:
75g smält smör
1dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Blanda ca. 1½ påse frysbär eller 4dl färska bär med någon matsked socker och en matsked maizena. Lägg i det förgräddade pajskalet. Klicka över påsmulet.

Grädda i 200C i cirka 35 minuter.

Ät med vaniljsås eller glass. Mums!

blabarspaj1

Mmm, knäckigt smultäcke ovanpå och klassisk pajdeg under. Min favoritblåbärspaj alla gånger. 

 


Limeonad

Skrivet av Hanna Stigzelius 14.07.2016

Kategorier:

lime

Jag hade en massa lime över här hemma som jag borde göra något av. De var inhandlade till en key-lime-paj som aldrig blev bakad till midsommar då våra gäster blev sjuka. Tidigare har jag kokat citronlimonad, så jag tänkte att det säkert fungerar med samma princip med lime också. Att pressa dem tog ju lite längre tid än stora citroner... Men annars gjorde jag på samma sätt. Två delar limesaft som jag silat för att få bort de mesta fruktköttet och en del socker. Sedan är det bara att röra på låg värme tills sockret löst sej. Man kan provsmaka försiktigt och se om det är tillräckligt sött och eventuellt tillsätta mer socker. Låt svalna en stund och hälls sedan upp på en flaska med kork. Förvara i kylskåp upp till två veckor. 

Allra bäst blir lime-onaden om man blandar ut saften med bubbelvatten! Då blir det nästa som "äkta" köpelimo, fast utan alla tillsatsämnen förstås. Jättegott och läskande i sommarvärmen. En massa is behövs också. Citronmeliss skulle ockå vara fint i om man vill laga en drink av det hela, men det hade jag inte hemma. Jag skulle också vilja testa hur det passar med torr skumppa, tror det kan bli jättegott. Det här var just en bra grej att göra av all min överblivna lime. 

limeonad


Mugcake

Skrivet av Hanna Stigzelius 10.07.2016

Kategorier:

mugcak

Ibland händer det att man blir akut sötsugen. Kanske sugen på lite chokokaka. Men att baka och äta en hel kaka känns liksom lite fel. Via Pinterest hittade jag för en tid sedan fenomenet mugcake. Alltså en sockerkaksaktig kaka som man bakar i mugg och i mikron. Det går alltså otroligt snabbt och blir bara för en eller två personer. Perfekt för det akuta sötsuget med andra ord!

Fast om man dessutom försöker äta rätt så hälsosamt så där i övrigt, så passar det kanske inte riktigt med sockerstinna, kolhydratsbomber till chokokaka... Så därför mixade och trixade jag ihop ett eget recept som är så gott som hälsosamt. Inget mjöl och inget socker. Resultatet blev gott, fast konsistensen blir väl kanske lite svampig eftersom det inte finns något mjöl som binder kakan. Men smaken var som sagt riktigt bra. 

För mugcakes till 2 personer behöver du

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosmjölk

2 msk kokosolja (smulten)

½ tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

2 msk kakao

1 ägg

valfri mängd sötning, tex honung eller agave (jag satte ca 1 msk honung)

Blanda alla ingredienser i en liten skål. Häll upp i två mikrotåliga muggar och grädda i mikron på full effekt i ca. 2 minuter. Kolla kakorna då ifall det behövs lite till så grädda ytterligare 30 sekunder. Stjälp upp på ett fat och strö på lite kokos. Sötsugsbehovet avvärjt!

mugcake

Lite av ingredienserna. Det mesta sånt som man nog har hemma. 

mugcake1

Man kan förstås äta kakan direkt ur muggen också! Men jag tycker det ser trevligare ut så här på ett fat. 

mugcake2Och försök inte sätta kakan i bara en mugg, det skall nog vara två fastän du är ensam. Annars går det så här....

 


Nötfri raw-choko-kaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 29.06.2016 | 1 kommentar(er)

(Inlägget innehåller affiliatelänkar)

rakaka

 

Mmm. Svärmor och jag testbakade en experimentkaka igår. En raw chokladkaka med två olika lager. Vi freestylade lite vår egen version eftersom vi ville ha den nötfri. Och den blev god. Vi använde ett recept ur denna bok, Raakasuklaata ja superruokaa, som bas (adlink!). Men vi måste byta ut ett par deciliter nötter mot bland annat olika frön och en halv banan för att få kakan nötfri. Jag tycker faktiskt att det är lite trist att de flesta råkaksrecept skall innehålla nötter! Tur man kan komponera ihop lite egna versioner, men lite risky är det förstås, då man inte kan veta hur kakan blir. Den här gången blev dock resultatet mer än bra.

Här kommer receptet, det räcker för en kaka i en liten form med löstagbara kanter med ca 18cm i diamter. (Eller annan lämplig form, vi använde en tallrik eftersom här inte fanns någon form här på holmen...) 

För browniebottnen behöver du:

1,25dl solrosfrön

1,25dl dadlar

½dl torkade blåbär

½dl pumpafrön

½dl rå kakaopulver

1 msk kokosolja

1 krm salt

--> Mixa allt i en matberedare och tryck ut i formen. Ställ kallt

För chokladfyllnigen behöver du:

½ banan

2 dl kokosgrädde 

½dl palmsocker

3/4dl kakaosmör 

½ dl rå kakaomassa (vi använde oss av 100% råchoklad)

1 msk rå kakaopulver

1msk psyllium (det här missade jag att ha i, men det skulle ha varit perfekt för att få fyllningen mer stadig, vår blev aningen rinnig!)

-->Smält kakaosmöret och rå kakaon/kakaomassan. Vispa alla övriga ingredienser i en matberedare/med en stavmixer. Häll i den smultna chokomassan då den svalnat lite och mixa lite till. Häll över kakbottnen. Ställ kallt. Antingen i frys eller kylskåp. 

Dekorera sedan den färdiga stelnade kakan med kokosflagor och bär. Om du frusit kakan så ta fram den i god tid. Njuuut! Förvara eventuell överbliven kaka kallt. Men om du frusit den redan en gång skall du inte frysa den på nytt. Annars är det perfekt att frysa ner bitvis och ta fram för plötsliga kaffegäster. 

rakaka0Mmm. Råkaka är ju nästan så gott som hälsosamt. 

rakaka2Dagens eftermiddagsfika.

rakaka1

Så god! Seg browniebotten med frön och dadlar som bas, och en fluffig fyllning som smakade choklad, banan och kokos. 

 

 

 


Nötfri rawkaka med kokos och jordgubbar

Skrivet av Hanna Stigzelius 02.06.2016

Kategorier:

Jag har redan länge haft lust att testbaka en nötfri raw kaka. Att hitta recept på raw-kakor utan nötter har dock varit nästan omöjligt! Nästan alla har nötter i bottnen eller i fyllningen, och det funkar inte hos oss pga allerier. Så jag bestämde mej för att komponera ett eget recept utgående från inspiration från främst det här och det här receptet. Resultatet blev riktigt bra, inte perfekt ännu, men tillräckligt bra för att jag skall våga dela med mej av hur jag gjorde. Enligt mina basrecept så skulle man ta ut kakan ur frysen 4 timmar innan man skulle äta den, men det ledde till att kakan var lite för lös och smulten i mitt tycke, så 3 timmar innan räcker nog! I alla fall om man som jag, gör sin kaka i en mindre form med diameter på 18 cm. 

Raw kaka med kokos, citron och jordgubbar på en dadelhavrebotten

Till bottnet behöver du:

 7 torkade dadlar

5 torkade plommon

1,25 dl havregryn

1 dl solrosfrön och/eller pumpafrön

3 msk kokosflingor

2 msk kokosolja

1 msk honung

ett krm vaniljpulver

1 msk vatten

lite salt

-->Mixa allt i en matberedare och tryck ut i en form med löstagbar kant som du klätt med bakplåtspapper. Ställ kallt medan du fiar fyllningen

Till fyllningen behöver du:

2 burkar kokosgrädde (det tjocka i en burk med kokosmjölk som du haft i kylskåpet några timmar)

150 gram färska jordgubbar

1 ekologisk citron, rivet skal och lite saft

3 msk agavesirap eller honung

1 krm vaniljpulver

3 msk kokosolja

1 dl raw kakaosmör, smultet

-->Mixa allt i en matberedare tills det blir fluffigt och genomrört. Häll ovanpå bottnet och ställ i frysen över natten. Ta fram kakan ett par-tre timmar innan ni skall äta den så den hinner tina nästan helt.

rawkakaJag pyntade kakan med ätbara violer och jordgubbar.


Toddlervänliga banan-cookies

Skrivet av Hanna Stigzelius 07.05.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

toddlerEn mogen banan, 2 dl havregryn och lite kokosflingor och russin.

I veckan testade vi ett nytt bakverk, Hubbe och jag. Nämligen superenkla banan-havre-cookies. Helt utan socker, ägg, mjöl och mjölk. Väldigt barn- och hälsovänligt. Det enda som egentligen behövs är havregryn och en mogen banan. Om man vill kan man sen smaksätta dem med till exempel kokosflingor, russin, torkad frukt, nötter, vaniljpulver, kanel eller mörk choklad. Eftersom kexen inte innehåller socker så fick också Lillasyster smaka. Hon nam-namade som aldrig förr. Hos krångelpytsen Hubbe var de här dock ingen större hit... Men han tycker inte om nånting med banan så jag tror det var det. Men jag gillade dem. Och de här är ju verkligen så gott som hälsosamma. 

För en liten sats toddlervänliga cookies behöver du:

1 mogen banan

2 dl havregryn (jag bytte ut 1/4 dl mot kokosflingor)

lite vaniljpulver

Eventuell smaksättning, jag hade i två bitar hackad mörk choklad och en näve ekologiska russin

Gör så här: Mosa bananen. Blanda i de övriga ingredienserna. Tryck ut till små kakor på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca. 12-15 minuter.

toddler1Han var nog väldigt ivrig på att smaka, men där tog det sen slut...

 

 


Supersnabb cheesecake

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.04.2016

Kategorier:

cheesecake1Veckoslutet var och for. Efter vår lyckade dejtkväll så har vi ännu hunnit ha lunchgäster, hängt på gården, besökt barnmässan och besökt kompisar som fått baby. Veckoslutet har kännats långt, men på ett bra sätt. Efter middagen idag så sa Maken att han var så sugen på efterrätt. Och eftersom jag kände mej som en god fru idag så fixade jag ihop något gott till honom. Nämligen en supersnabb cheesecake i glas. Vi hade alla ingredienser hemma och det tog cirka 10 minuter att svänga ihop. Och både Hubbe och Maken gav tummen upp. 

Jag måttade inte ingredienserna när jag lagade så receptet blir nu bara lite ditåt, men det som behövs är ungefär:

½dl vispgrädde

3 msk naturell färskost, typ philadelfia eller viola

lite frysblåbär (eller andra bär)

1 msk florsocker

4 digestivekex

2 msk smält smör

lite vaniljpulver

Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Lägg i bottnet på några fina glas eller glasburkar. Vispa grädde. Smält bären i mikro. Blanda i bär, florsocker, vaniljpulver och färskost i grädden. Toppa på kexsmulet. Klart! 

cheesecakeJag satte mina "cheesecakes" i syltburkarna som jag hittat på loppis. Tycker de är så fina!

cheesekaceSupersnabb efterrätt för plötsligt söndagssug.

 


DIY: Raw-choklad

Skrivet av Hanna Stigzelius 30.03.2016

Kategorier:

Jag var så sötsugen idag. Men jag försöker att inte äta något vitt socker eller annat ohälsosamt. Och dessutom hade vi inte något gott hemma heller. Men så mindes jag att jag lagade raw choklad till julen. Och de är ju så gott som hälsosamt till och med! Raw choklad säljs ju nuförtiden lite varstans, på hälsokostaffärer och i matbutiken till helt hutlösa priser, 3-4€ för en lite bar. För typ samma kostnad, eller till och med mindre, kan du istället fixa en hel sats själv som motsvara säkert 10 bars. Det är hur enkelt och snabbt som helst. Hubbe gillar också raw choklad, även om den enligt mej har rätt "vuxen" smak. Lite som mörk choklad. 

Du behöver:

70 gram kokosolja (ca 1dl)

1½ dl raw kakaopulver

3 matskedar honung eller 1 msk agave

Toppings, t.ex. kokos, gojibär, nötter, frön, russin, apelsinskal eller torkade bär. 

Smält kokosoljan och häll i honung och kakao. Rör om. Sätt bakplåtspapper i en liten form och häll i smeten. Toppa med valfritt gott. Jag hällde på gojibär, torkade blåbär och kokos. Sätt in formen i frysen en stund, typ 30 minuter. Ta ut och skär chokladen i bitar. Förvara i kylskåpet. Bjud gäster eller ta några bitar till kaffet. Mmm... Med gott samvete!

raw chokoMmm. Massa god raw-choklad! 

raw choko1Jag satte bitarna i en liten skål som nu står i kylskåpet. Chokladen är mäktig så man orkar inte med fler än ett par bitar åt gången. 

raw choko2Perfekt till förmiddagskaffet.