headersevendayssvartvitrosa2

Raw Bountykaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 13.02.2016 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

arawbounty1

Det finns tyvärr ingen bild på hela kakan eftersom det var så mörkt igår kväll att jag inte kunde fota... 

 

Jag hade gäster här igår kväll. En av dem äter inte socker, gluten eller mjölkprodukter. Så det där med efterrätt är lite av en utmaning... Men jag lyckades mer än väl. För första gången testade jag på det här med raw bakning. Och det var ju hur lätt som helt. Betydligt enklare än vanlig bakning faktiskt eftersom det inte behövs någon ugn, passa tid eller sånt tjafs. Original recepetet hittade jag här. Men eftersom vi var bara tre personer som åt kaka igår, och jag inte ville ha en massa kaka som blir över, så modifierade jag receptet lite och lagade den i en lite mindre form på 18 cm diameter. Kakan räckte mer än väl. För 6 pers skulle det har varit perfekt mängd!

 

För en liten raw bountykaka behöver du:

Botten: 1 dl kokosmjölk, 2½ dl kokosflingor, 1 msk honung eller 2 tks agave --> Rör ihop och sätt i en form med löstgabar kantmed bakplåtspapper i bottnet. Låt stå kallt tills det stelnat.

Chokladfyllning: 3/4 dl hasselnötter, 1½ dl havregryn, 3/4dl raw kakao, 2 msk smulten kokosolja, 1 msk agave, 10 dadlar, ½dl vatten -->Kör allt utom vattnet i matberedare tills du har en finhackad grynig massa. Tillsätt vatten tills det blir en smet. Tryck ut med slickepott på kokosbottnet i formen. Dekorera med lite hackade kakaonibs och kokosflagor. Låt stå kallt minst en timme innan servering! 

 

arawbountyMmm. Så gott! Och nästan hälsosamt till och med. Raw-bakning är inte så illa minsann.


Hälsosammare fastlagsbullar

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.02.2016 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

 

fastlag

 

Idag är det fastlagstisdag. Eftersom det knappt finns någon snö kvar i pulkkabacken efter allt regnande får man väl ta och satsa på bullarna istället. Stora vetebullar fyllda med grädde och sylt passar tyvärr inte så jättebra in i mitt kom-i-form projekt och försök att äta hälsosammare denna vår. Men hälsosammare fastlagsbullar utan vitt mjöl, socker, smör eller grädde passar betydligt bättre. Hubbe och jag testbakade dem igår. Jag modifierade ihop ett eget recept efter inspiration från denna och denna blogg. Mandelmjöl funkar nämligen inte på grund av allergier i familjen, och mandelmassa är kanske det äckligaste jag vet. Så jag tog kokosmjöl istället. Och kokosgrädde! Det blev faktiskt riktigt gott. Inte helt bulla, men nästan. Och kokosgrädden är faktiskt godare än äkta grädde tycker jag. Vi satte i hallonsylt (den gamle fabriks med hälften mindre socker än vanlig), men jag kom sen på att barnmatspuré med typ drottningsmak skulle ha varit ännu bättre. De skulle inte ha haft något tillsatt socker alls!

 

Det du behöver för 6-7 hälsosammare fastlagsbullar är:

3 ägg

3 msk agavesirap

1 dl kokosgrädde (det tjocka i en konserv med kokosmjölk, ställ burken i kylskåpet någon timme innan bakning!)

1,5 dl kokosmjöl

2,5 msk psyllium fiberhusk

3 tsk bakpulver

2-3 tsk kardemumma

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och agave med elvisp. Sätt i de torra ingredienserna och kokosgrädden. Vispa ihop och låt stå och svälla i tio minuter. Forma degen till runda bullar. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna. Gör under tiden sötad kokosgrädde av den resterande kokosgrädden som blev kvar i burken (ta inte med det vattniga kokosvattnet, det kan du dock spara och ha i smoothie eller göra chiapudding av). Vispa kokosgrädden fluffig tillsammans med 1 tsk agave och 1 krm vaniljpulver. Fyll bullarna med kokosgrädde och sylt/mandelmassa. Pudra över lite pudersocker. Njut med gott samvete! 

fastlag1

fastlag2