headersevendayssvartvitrosa2

Balansen balansen, hur kan det vara så svårt?

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.06.2018 | 4 Kommentarer

Nu har jag jobbat heltid i snart ett år. I augusti förra året gick jag upp från att ha jobbat 60% till 100%. Vardagen rullar på i hujsig fart och jag kan nog inte riktigt påstå att jag ännu hittat den där perfekta balansen. Finns den ens? För allt som oftast känner jag mej lite efter på alla håll och kanter. Jag hinner liksom inte med allt jag borde och skulle vilja. Jag är inte tillräckligt presterande på jobbet, jag är inte en tillräckligt bra Mamma, hemmet är sannerligen inte i det skick jag skulle önska, jag ligger hela tiden efter med hushållsarbetet, äktenskapet hinner inte riktigt vårdas, vänner hinner man se allt för sällan och motionen under den gågna vintern har varit under all kritik. 

Jag känner mej konstant efter och som att jag borde hinna och orka med mer. Även om jag nog logiskt vet att jag gör mitt bästa och inte kan sätta till mer till mina listor och dagar som det är. Tänk att vårt samhälle är uppbyggt så att det skall vara så här!? Och samtidigt så är det liksom det som är felet. Att jag på något sätt tror att det går att få och ha allt. Utmanande karriär, super-Mamma, tiptop hus, var den bästa väninnan och frun samt samtidigt ha kondis för ett maraton. Men det går inte. Så vad skall man då lämna bort? När man vill ha allt!?

Det skall nog bli skönt med sommar. Maken och barnen blir lediga efter midsommar. Jag själv två veckor efter det. Sen skall jag verkligen försöka stressa ner. Åka ut till skärgården. Stänge ner some och försöka utöva mindfulness flera gånger om dagen. Och sen tar jag nytt försök att hitta balansen i höst igen sen. Om någon har några fantastiska tips på hur man får småbarnsvardagen och karriär att gå ihop med allt annat man dessutom vill hinna med så dela mer än gärna med er i kommentarsfältet!

hannafunderarHur lyckas man med allt när det känns som man inte är tillräcklig på någon front? Och då är jag, i alla fall i mitt eget tycke, ganska bra på att vara snäll mot mej själv och sänka kraven. Så hur mår då någon småbarnsmor som är typ perfektionist?! 

 

Kommentarer

 • Cecilia 12/06/2018 5:57am (5 år sen)

  Om du har möjlighet att gå ner i tid på jobbet, gör det! Om inte? Byt jobb så du tjänar mer men kan jobba mindre eller minska utgifterna så att du kan gå ner till deltid :-)

  • Hanna Stigzelius 14/06/2018 8:45pm (5 år sen)

   Kan tyvärr inte gå ner i jobb i min nuvarande tjänst. Och känner också att det är lite galet att det liksom skall vara enda sättet?! Kan man liksom inte få det att gå runt utan att den ena jobbar mindre?! Lottovinst skulle ju säkert också hjälpa...

 • Jill 12/06/2018 7:35am (5 år sen)

  Gör som Blondinbella och outsourca så gott det går. Jobba på att inte se ogjorda saker i hemmet. En kompis till mig bestämde sig för att låta saker vara oupplockade under veckan, sen på fredag tog hon tag i högarna. Vara förlåtande mot sig själv. Jag prioriterar träning och jobb, och skiter ganska långt i hemmet. Matlagningen är definitivt inte prio ett, vi äter vad vi äter så länge det alltid finns grönsaker på bordet. Det blir också en hel del hämtpizza när ingen orkar bry sig. Barnvakt tigger vi till oss ofta för att hinna umgås på tumanhand. Jag har som regel att inte göra något nyttigt efter klockan åtta då barnen somnat, då ska jag bara ta det lugnt och ladda. Men det är alltid så lätt att hitta vad man på riktigt tycker är viktigt och vad man borde tycka är viktigt.

  • Hanna Stigzelius 14/06/2018 8:47pm (5 år sen)

   Vi har ren städerska och köper mycket färdig mat. Min svärmor hämtar också barnen en gång i veckan på dagis och vi har barnvakt cirka en gång på två måndader?! Annan egentid borta hemifrån försöker vi också boka in minst varannan vecka. Inte tillsammans med Maken då utan med vänner. Och jag måste göra saker efter åtta, före det får man ju inget gjort! Annars skulle nog vårt tvättberg svämma över huset och köket vara en mögel- och smulhärd...

 • Sandra 12/06/2018 6:58pm (5 år sen)

  Kan din man gå ner i arbetstid? Om inte - köp städhjälp. Och blunda för hälften av alla "måsten". Man hinner mera när småbarnsåren är förbi.

  • Hanna Stigzelius 14/06/2018 8:49pm (5 år sen)

   Vi har ren städhjälp varannan vecka! Och tro, mej jag blundar för en hel del måsten. Jag är både lat och har lätt för att skjuta upp saker. Men vissa saker måste man bara göra. Och så finns det ju också en massa saker jag vill göra och hinna med! Men som bara inte hinns med! Och nja, karriären är viktig för min Man. Så att han skulle gå ner i tid för att städa?! Skulle liksom aldrig ske... Och jag skulle aldrig heller kräva det av honom!

 • Sandra Neuman 12/06/2018 9:48pm (5 år sen)

  För mig har enda alternativet varit att bara jobba 70-80% trots att jag får väldigt liten lön för det jobbet. Barnen är i dagis också de dagar jag är ledig för att jag över huvudtaget ska kunna vara en bra mamma, en bra servicemänniska och orka träffa folk så ofta det går. Min man sköter det mesta hushållsarbetet eftersom hans jobb är stillasittande och inte kräver serviceminded hjärna. :P

  • Hanna Stigzelius 14/06/2018 8:50pm (5 år sen)

   Det låter ju som drömlivet. Att få två dagar egentid då man kan göra just det man själv vill! Aaah, utopi. Kanske vi borde flytta till Öbotten så huslånet skulle bli lite mindre och man skulle kunna göra likadant :P

Skriv en kommentar